Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Racja R2R rządzi 

nie sprzątam, uciekam z rodzinnych spotkań, nie robię itd. 

najlepiej żeby leciała ta sama płyta w pętli!

no ale wleciała emu1212m do warsztatu - kurde też jest dobra. 0404 mocno jazgotliwa, 12stka wydaje się gładziutka i ma piękne wysokie 

Te budżetowe Velvet soundy to jest szum i harsz + zamydlone wszystko 

Edytowane przez kramyeu
8 godzin temu, kramyeu napisał:

nie sprzątam, uciekam z rodzinnych spotkań, nie robię itd. 

najlepiej żeby leciała ta sama płyta w pętli!

Powinny być grupy wsparcia dla audiofii . Sami sobie z tym nie damy rady .🤣

8 godzin temu, kramyeu napisał:

emu1212m do warsztatu - kurde też jest dobra.

Często łapię się na tym  ,że słucham jakiegoś dac-a i jestem zadowolony z brzmienia . Przyjemnie , niczego nie brakuje i mógłbym z tym żyć . A potem włączam taki , który dopracowuję od kilku lat i słyszę wyraźnie jego przewagę . 

Jak żyć ? 😉 

...there is no spoon...

Ten Pcm56 kiedyś kiedyś wpadł mi w oko. Z tym że to niecałe 2 stówy kosztuje więc jeśli już to raczej baza dla majsterkowicza. Daj znać jak to gra. Człowiek często zastanawia się przecież, czy szynką w promocji za 25zł to okazja czy omijać z daleka.

A ten nr 3 co to jest? Daj link.
-----
Arturp. Ja ostatnio usłyszałem, że jestem autystyczny. Siedzę sobie zafiksowany tym naszym audio z telefonem i czytam takich samych świrów jak ja , przełączam kabelki, mruczę pod nosem z miernikiem, micha mi się cieszy jak kurier przyniesie jakieś dziwaczne coś w paczce.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

jestem autystyczny. Siedzę sobie zafiksowany

😆👍

To uzależnia . Ja kupuję jak tylko zwęszę okazję i składam na sterty . Jak zakupoholiczka z galerii . Właśnie zgarnąłem na OLX Denona DCD-655 na PCM1702 . Wylutuję przetworniki , transformator i stabilizację zasilania a reszta dołączy do kolekcji wypatroszonych obudów składowanych w garażu . Niby wszystko OK tylko samochód rdzewieje na podjeździe bo się nie mieści w tym garażu . Ale kto by się przejmował samochodem ... 

30 minut temu, Daniel_68412 napisał:

NOS na pewno i raczej bez analogu. 

Tak , to raczej pułapka bo przeciętny użytkownik nie będzie wiedział jak to podłączyć do wzmacniacza  aby zagrało . 

...there is no spoon...

4 minuty temu, arturp napisał:

zgarnąłem na OLX Denona DCD-655 na PCM1702

Miałem przez kwartał w ubiegłym roku DCD685 na PCM1702. Oj dawno takiego zamydlonego czegoś  nie słuchałem. Oczywiście w wersji fabrycznej, bez modów to było. 

9 godzin temu, kramyeu napisał:

Te budżetowe Velvet soundy to jest szum i harsz + zamydlone wszystko 

No trochę dramatyzujesz chyba :), aż tak źle  nie jest. Potoczna opinia mówi, że to R2R mydli i stąd ucieczka i ewolucja w DS 🙂

Odpowiadając koledze @(nie)przecietniak , tak, słuchałem niedawno całkiem tego E30 II na Velvetowym AKM. Troszkę podbity, efektowny, ale że szum i harsz to nie powiedziałbym. Na pewno nie gra aksamitnie i delikatnie, ale może się podobać wielu. W takiej cenie kiler.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Miałem przez kwartał w ubiegłym roku DCD685 na PCM1702. Oj dawno takiego zamydlonego czegoś  nie słuchałem.

No tak , to się tylko na części nadaje . Biorąc pod uwagę ceny PCM1702 na eBay czy aliexpress oraz ryzyko kupienia podróbki to jednak jedyne relatywnie niedrogie i pewne źródło tych kości . Tylko gradacja podła - ,,L" . Ale i tak PCM1702 w podłej gradacji gra lepiej niż większość przetworników w gradacji K . Chociaż to najtrudniejszy dac do zrobienia dobrej aplikacji z jakim się spotkałem . Potencjał brzmieniowy bardzo wysoki , zastosowane w nim rozwiązania technologiczne również ... sama radość dla konstruktora .

...there is no spoon...

13 minut temu, ropniak napisał:

Witam.

Mogę prosić o linka do DACa na pcm56?

Pozdrawiam.

Proszę - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Pozdrawiam

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

A ten nr 3 co to jest? Daj link.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

39 minut temu, arturp napisał:
Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

NOS na pewno i raczej bez analogu. 

Tak , to raczej pułapka bo przeciętny użytkownik nie będzie wiedział jak to podłączyć do wzmacniacza  aby zagrało . 

W sensie? Rozwiniesz, Artur? Do wzmacniacza podłączę przez RCA 😉 i powinno zagrać, sprzedający nic nie pisze, że trzeba coś jeszcze robić, oczywiście jeszcze zasilanie 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Do wzmacniacza podłączę przez RCA 😉 i powinno zagrać, sprzedający nic nie pisze, że trzeba coś jeszcze robić, oczywiście jeszcze zasilanie 🙂 

Analogu nie ma . PCM56 ma dwa wyjścia - prądowe i napięciowe . Rysunek ścieżek wskazuje ,że wykorzystano napięciowe czyli skorzystano ze wzmacniacza operacyjnego wbudowanego w kość PCM56 ale nie ma żadnego filtra dolnoprzepustowego . Kondensatory wyjściowe zostały zastąpione zworami a rezystorów do masy nie wlutowano - to dobrze dla brzmienia ale kiepsko dla prawidłowego działania . Jeśli twój wzmacniacz ma kondensatory na wejściach to będzie dźwięk ale sygnał wchodzący na wzmacniacz jest bardzo ,, szeroki" w zakresie ponadakustycznym . To może powodować wzbudzenia i w rezultacie uszkodzenie wzmacniacza a nawet uszkodzenie głośników wysokotonowych . Rzadko się to zdarza ale nawet na tym forum pisano , że ktoś stracił tweetery .

Druga sprawa też dotyczy wykorzystania wbudowanego w PCM56 wzmacniacza operacyjnego , który jest brzmieniowo najgorszym z możliwych rozwiązań . Każdy analog zewnętrzny zagra lepiej . 

A trzecia sprawa to sam PCM56 . Co by nie robić to i tak trzecia liga . Testowałem w kilku dac-ach i odtwarzaczach . Raczej zniechęca niż przekonuje do technologii R2R .

Jakość zasilania i użytych elementów pasywnych pomijam bo to możesz sobie wymienić ale trzeba brać pod uwagę , że to zostało zaprojektowane aby było tanio a nie dobrze . A to powoduje , że nie tylko PCM56 nie zagra dobrze ale odbiornik CS8412 też nie pracuje w odpowiednich warunkach bo nawet nie jest dobrze filtrowane jego zasilanie .

...there is no spoon...

29 minut temu, arturp napisał:

Jeśli twój wzmacniacz ma kondensatory na wejściach to będzie dźwięk

A jak nie ma kondensatorów na wejściu, to co się stanie? (zakładając, że dac przyjdzie bez tych uzupełnionych fabrycznie elementów - bo ktos na ali w komentarzach pisał, że dostał wersję inną niż na zdjęciach, z kondensatorami itp. na wyjściu)

to zostało zaprojektowane aby było tanio a nie dobrze . A to powoduje , że nie tylko PCM56 nie zagra dobrze ale odbiornik CS8412 też nie pracuje w odpowiednich warunkach bo nawet nie jest dobrze filtrowane jego zasilanie .

Generalnie mnie zmartwiłeś, choć mam nadzieję, że będzie i tak lepiej niż w przeciętnym cd opartym o PCM56. Czy jest "na sali" ktoś kto ma mniej pesymistyczne zdanie na ten temat niż Artur?

Jeśli twój wzmacniacz ma kondensatory na wejściach

Raczej ma jednak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

W FX-Audio DAC-X3PRO, nie ma operacyjniaków, są zworki (rozebrałem zaraz po zakupie).

I coś jest nie halo. Dźwięk nie jest zły, ale wydaje się być taki trochę suchy, sterylny. Poziom wyjściowy też jest niski, dużo niższy niż z CD. Co wobec realizacji dzisiejszych czasów, aby głośniej wychodzi na plus.

Problem, a raczej brzmienie realizacji z lat 70 i 80 są już suche, bez barwy. 

Proszę o obejrzenie swoich FX-Audio DAC-X3PRO. Może ja mam taką bidę wtej małej czarnej skrzyneczce.

Pozdrawiam.

25 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

A jak nie ma kondensatorów na wejściu, to co się stanie?

To nie podłączaj . Uruchom dac-a i sprawdź czy na wyjściu jest napięcie stałe . Jeśli nie ma to możesz podłączyć . Jeśli jest stałe to sprawdź czy wzmacniacz ma kondensatory na wejściu , jeśli ma to podłącz dac-a i uruchom wzmacniacz ale z potencjometrem głośności ustawionym na minimum i wolniutko ,,rób głośniej" . 

41 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

mam nadzieję, że będzie i tak lepiej niż w przeciętnym cd opartym o PCM56

Raczej nie . Nawet fakt , że to jest NOS nic tu nie zmieni bo to jest po prostu kiepsko pomyślane , zaprojektowane i wykonane . Zmarnowany potencjał . Zakładam , że Od spodu płytki są jakieś elementy bo tak na pierwszy rzut oka na górną pow. płytki to tam nawet nie widać tego co powinno być . 

46 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Raczej ma jednak.

No to przeżyje . 

...there is no spoon...

18 minut temu, Ajothe napisał:

Czy ktoś może polecić R2R w rozsądnej kasie do przestowania gotowy dac? 

Najtańszy to Denafrips Ares 12th. To już lepiej kupić Gustard R26. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Ajothe napisał:

Co Ty opowiadasz, ludzie składają R2r za śmieszne pieniądze...

A taki DIY 😉 Źle zrozumiałem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, ropniak napisał:

W FX-Audio DAC-X3PRO, nie ma operacyjniaków, są zworki (rozebrałem zaraz po zakupie).

I coś jest nie halo. Dźwięk nie jest zły, ale wydaje się być taki trochę suchy, sterylny. Poziom wyjściowy też jest niski, dużo niższy niż z CD. Co wobec realizacji dzisiejszych czasów, aby głośniej wychodzi na plus.

Problem, a raczej brzmienie realizacji z lat 70 i 80 są już suche, bez barwy. 

Proszę o obejrzenie swoich FX-Audio DAC-X3PRO. Może ja mam taką bidę wtej małej czarnej skrzyneczce.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem - to co opisujesz (ta bida) dotyczy wyjścia słuchawkowego (którego ja nota bene w tym dacu nie używam). U mnie tez są zworki. Wyjście analogowe RCA jest od razu z ES9023, który to zawiera już w swojej strukturze WO: "ES9023 Sabre Premier DAC with integrated op amp". Ja z dźwięku jestem b. zadowolony, nie zauważam suchości i sterylności - na pewno istotna jest "koherencja" i dopasowanie reszty elementów systemu.

spacer.png

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Czy ktoś może polecić R2R w rozsądnej kasie do przestowania gotowy dac? 

dac-a można polecić , tylko cena z porządnym analogiem rzadko jest rozsądna . I ważne aby szukać dac-a na przetworniku z górnej półki . Ba jeśli ktoś twierdzi ,że przetwornik R2R jest tylko ,, dobry" to zapewne robi to tylko z litości dla starej szkoły . 😉 Pełno jest przetworników R2R słabiutko brzmiących lub wymagających skomplikowanej aplikacji gdzie łatwo o pomyłki konstruktorskie . Szukaj czegoś na AD1865 , AD1864, AD1860 , AD1862 , PCM58 , PCM1702 , PCM1704 , PCM63 , TDA1541A - w miarę proste aplikacje i najlepsze brzmienie . Ale bez porządnego analogu to i tak tylko zmarnowane możliwosci . 

...there is no spoon...

Dziękuję, a może ktoś pomóc coś takiego znaleźć? Niestety poległem, a możliwości diy mam ograniczone brakiem smykałki do elektroniki lutowanej 😁

Btw PCM 1754 to już delta sigma? 

23 minuty temu, arturp napisał:

Zakładam , że Od spodu płytki są jakieś elementy bo tak na pierwszy rzut oka na górną pow. płytki to tam nawet nie widać tego co powinno być . 

Przyjdzie - to go rozbiorę i zobaczymy co jest z drugiej strony.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

No właśnie, Artur, robisz tylko dla siebie czy "żyjesz z tego"? 🙂

Robię dla siebie bo lubię konstruować , projektować i budować . Czasem sprzedaję płytki bo zwykle muszę zamówić minimalną ilość większa od moich potrzeb . Często sprzedaję różne gotowce bo jak już coś zrobię to zaraz mam kolejne pomysły i chce odzyskać chociaż część tego co zrobiłem i stoi na półce . Raczej dokładam ale to hobby więc chyba tak ma być . Czasem składam coś dla kogoś kto poprosi o pomoc lub pomagam kupić części ze sprawdzonego źródła albo zamawiam płytki po kosztach ale wtedy mam raj bo zawsze sobie jedna płytkę biorę jako ,, prowizja " 🤣 Ale żyć z tego to chyba nie można . 

8 minut temu, Ajothe napisał:

PCM 1754

Tak . 

...there is no spoon...

10 minut temu, arturp napisał:

Robię dla siebie bo lubię konstruować , projektować i budować . Czasem sprzedaję płytki bo zwykle muszę zamówić minimalną ilość większa od moich potrzeb . Często sprzedaję różne gotowce bo jak już coś zrobię to zaraz mam kolejne pomysły i chce odzyskać chociaż część tego co zrobiłem i stoi na półce . Raczej dokładam ale to hobby więc chyba tak ma być . Czasem składam coś dla kogoś kto poprosi o pomoc lub pomagam kupić części ze sprawdzonego źródła albo zamawiam płytki po kosztach ale wtedy mam raj bo zawsze sobie jedna płytkę biorę jako ,, prowizja " 🤣 Ale żyć z tego to chyba nie można . 

No dobra, Ty się uczysz a inni za to płacą; takie stypendium od rządu- tfuj! Forumowiczów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No domyślam się, że nie jesteś firmą typu Konrad (Muzg), którego chyba wszyscy tu cenimy, ale nie da się nie zauważyć że również masz pojęcie i smykałkę. I przede wszystkim nie gwiazdorzysz jak jeden typ tutaj, gdy coś człowiek spyta.

5 minut temu, Wito76 napisał:

ale nie da się nie zauważyć że również masz pojęcie i smykałkę. I przede wszystkim nie gwiazdorzysz jak jeden typ tutaj, gdy coś człowiek spyta.

To ja tylko dodam krótko, że @arturp oprócz pomocy w otwartych wątkach również bardzo fachowo i cierpliwie odpowiada na PW. Takich użytkowników coraz trudniej znaleźć ...

5 minut temu, ASURA napisał:

No dobra, Ty się uczysz a inni za to płacą; takie stypendium od rządu- tfuj! Forumowiczów

Można tak to widzieć .  Wtedy wystarczy nie korzystać i kupić sobie w sklepie . Bo tu na forum w dziale diy to chyba wszyscy się uczą i robią coś samodzielnie opierając się na wiedzy i pomocy innych forumowiczów  . Chyba o to chodzi w diy . Po to są takie fora na całym świecie - dzielić się wiedzą , doświadczeniami , płytkami , korzystać ze wspólnych zamówień ... 

...there is no spoon...

28 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Moim zdaniem - to co opisujesz (ta bida) dotyczy wyjścia słuchawkowego (którego ja nota bene w tym dacu nie używam). U mnie tez są zworki. Wyjście analogowe RCA jest od razu z ES9023, który to zawiera już w swojej strukturze WO: "ES9023 Sabre Premier DAC with integrated op amp". Ja z dźwięku jestem b. zadowolony, nie zauważam suchości i sterylności - na pewno istotna jest "koherencja" i dopasowanie reszty elementów systemu.

Ukryta Zawartość

Za te "pieniędze" nie ma się co czepiać. Myślę że stanowi bazę do eksperymentów. Wstawić podstawki, zapewnić dobre zasilanie. Koszt niewielki, zabawy mnóstwo 😀.

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Wito76 napisał:

że nie jesteś firmą typu Konrad (Muzg)

Gdzie mi do Muzga ... wiem połowę tego co on albo mniej . Ale to co wiem wystarcza do zrobienia dac-a na własne potrzeby . Inni użytkownicy cos podpowiedzą . A jak mi gra to chętnie się podzielę wiedzą i doświadczeniem o tym co wyszło . Zwłaszcza ,że forum to właśnie miejsce na takie sprawy . 

...there is no spoon...

11 minut temu, arturp napisał:

Można tak to widzieć .  Wtedy wystarczy nie korzystać i kupić sobie w sklepie . Bo tu na forum w dziale diy to chyba wszyscy się uczą i robią coś samodzielnie opierając się na wiedzy i pomocy innych forumowiczów  . Chyba o to chodzi w diy . Po to są takie fora na całym świecie - dzielić się wiedzą , doświadczeniami , płytkami , korzystać ze wspólnych zamówień ... 

Jeden ma taniej płytkę, inny informację  a trzeci: wzmacniacz za 1/4 ceny! ale ludziska tego nie rozumieją że jest z tego obopólna korzyść do póki taki student nie wyjdzie z DIY bo już się "naumiał"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi