Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, raven1985 napisał:

Fakt że ktoś przerzuca dużo sprzętu, dużo słucha, itd. Nie oznacza automatycznie, że się na czymś zna.

To kto się zna ? 

...there is no spoon...

5 minutes ago, arturp said:

To kto się zna ? 

W pl sami znawcy więc faktycznie teza Ravena może powodować konsternację 😄

51 minut temu, arturp napisał:

To kto się zna ? 

Trochę rozumiem. Widocznie kolega ma inne priorytety. Chociaż nie wierzę, że jemu wszystko jedno co gra, byleby grało. Jestem po innej stronie. Tylko pytanie kto zdrowszy może ja mam audiofilie nerwoza. To mnie trzeba leczyć.

34 minuty temu, frobek napisał:

Właściwie co to za argument że ma 40 W

Argument żaden. Ale przy porównaniu dwóch wzmacniaczy jednak szczegół istotny. Ciężej zrobić wzmacniacz który ma 200W niż taki co ma 40W. Dlatego na to zwróciłem uwagę przy porównaniu SMSL vs Loxjie.

Te  kostki Infenona swoja drogą są imponujące jeśli chodzi o efektywność połączoną z mocą i uzyskiwanymi parametrami i ceną za to wszystko. Brak filtra wyjściowego również obniża cenę rozwiązania dość znacząco. Brakuje im tylko wbudowanego DSP. TI ma już takie kostki. Na jednym kawałku krzemu DSP, DAC + wzmacniacz klasy D (np. TAS5828M). Idealne do aktywnych monitorów i w nich się pojawiają 🙂

Szkoda tylko, że wciąż są to mimo wszystko rozwiązania które ciężko nazwać wysokiej jakości czy wierności.

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Nawet radia w kuchni nie masz?😉

Słucham muzyki sporo używając słuchawek i monitorów zasilanych w sumie amplitunerem z klasą D (UCD) 🙂 (monitory sam sobie zrobiłem seas DXT + 18cm wavecor). Główny system załączam rzadko, źródłem jest Topping D30 pro. (kolumny to grzmoty z berylem SS , SBA nero-6MRN150D na średnich , b&c 10ps26 + 4 x 18 cali na dole) . W kuchni nie mam 😞

Godzinę temu, arturp napisał:

To kto się zna ? 

To trudne pytanie. Łatwiej powiedzieć kto się nie zna. Harman przy okazji swoich badań nad głośnikami zaprosił do udziału w testach przedstawicieli branży i audiofilów . Tych którzy najwięcej drogich klocków przerzucają i "obcują z hi-end-em" 😄. Topowych recenzentów i dystrybutorów. I ich wynik był jednym z najgorszych. Najbardziej losowy. Nie byli w stanie określić co gra dobrze nie widząc metki 🙂

"Przerzucanie klocków" i "osłuchanie" to za mało. Bez poparcia w danych to ostatecznie będą tylko opinie. A, że komuś podoba się czerwone nie znaczy, że kolor czerwony jest najlepszy i mi też ma się taki podobać.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Zna się ten co w danej dziedzinie jest zatopiony w taki czy inny sposób, np zawodowy. Jeśli ktoś jest konsumentem danej dziedziny nawet masowym to bywa że się zna słabo.

Amator hobbysta może sobie gadać pół życia o piłce, teatrze czy wzmacniaczach. Mogę sobie ich zbudować setkę ale zawsze będę amatorem który nie ma bladego o nich pojęcia bo ani zawodowo ani szkoły nie kończyłem. Mogę sobie gadać czy mi się sztuka podobała ale to jednak krytyk kończył szkole i pół życia spędził w teatrze. Mogę sie lewym podniecać na murawie ale to jednak kumpel od tygodni mówi że widać że się im zespół sypie - był zawodnikiem ekstraklasy a teraz od 15lat jest trenerem.

Był kiedyś wypadek w Zakopanem na skoczni niejakiego Mazocha. Oczywiście cała Polska miała zdanie w temacie ale jedyne prawdziwe było Małysza który nie dość że miał podstawy do oceny to jeszcze kiedyś z takiej sytuacji się wybronił. Można powiedzieć że się zna. 

44 minuty temu, raven1985 napisał:

Bez poparcia w danych to ostatecznie będą tylko opinie.

A jakie dane odzwierciedlają potrzeby słuchu i jak je interpretować przez pryzmat tych potrzeb ?

46 minut temu, raven1985 napisał:

, że komuś podoba się czerwone nie znaczy, że kolor czerwony jest najlepszy i mi też ma się taki podobać.

To niebieski jest lepszy skoro czerwony mi się bardziej podoba ?

...there is no spoon...

1 minute ago, arturp said:

jakie dane odzwierciedlają potrzeby słuchu i jak je interpretować przez pryzmat tych potrzeb ?

Osoby zawodowo zajmujące się muzyka mają słuch trenowany. To się po prostu ćwiczy w szkole. 

Widziałem na własne oczy jak zawodowy muzyk testował sprzęt za gruba ale taka naprawdę gruba kasę robiony na zamówienie latami przez elektronika dla audiofila. Zagrali kilka kawałków które znał i później poszedł po prostu po swój instrument... Panowie do dziś że sobą nie gadają. 

To jakbyś powiedział co świadczy o tym że muzyk zrobi skuche... No jak umiesz słuchać to słyszysz tą skuche i 10 ludzi też ja usłyszy - masz dane z badania. 

Kto się zna?

Nie tak postawione pytanie. 

Pomiar pozwala wskazać lepszy. 

Czyli zna się jakiś metrolog potrafiący prawidłowo mierzyć, choć od razu powiedzmy, ze baza przyrządów pomiarowych i metoda wobec współczesnych kostek dac czy klocków DAC jest niebanalna. Wynika z tego, że znać się będą ci mający dostęp do dobrze wyposażonego laboratorium i posiadający określoną wiedzę,...

A to co wynika z odsłuchów to za przeproszeniem loteria upodobań słuchowych uczestników... 

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Pomiar pozwala wskazać lepszy. 

Pomiary nie grają 🙂 🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Pewnie, że nie grają.

Spośród ... wybiorę zawsze ten o lepszych parametrach.

Aby grało zawsze mogę coś popsuć... 

11 hours ago, Daniel_68412 said:

Osoby zawodowo zajmujące się muzyka mają słuch trenowany. To się po prostu ćwiczy w szkole.

Są różne drogi "i", "lub" oraz "i"  + "lub". Mi cepeliowe rżnięcie szk. podstawowej wyrobilo dość zdrowy (jak sądzę) krytycyzm i zamiłowanie do prawidłowo zagranych detali, a doceniam też artystycznie utworzone zniekształcenia jeśli takie było założenie wykonawcy. Natomiast mniej wybaczam ludzkim aparatom paszczowym: tu każdy niezamierzony fałsz jest bardziej rażący przez wspólną biologiczną bazę: dźwiek towarzyszył człowiekowi od zawsze i równie skutecznie wyrażał emocje bez lingwistycznej składni. Czyli równie ważne są predyspozycje zaszyte w biomechanice człowieka. Próbuję argumentować, że środek wyrazu jakim jest ludzki głos bezwzględniej weryfikuje umiejętności "operatora". Z drugiej strony mam w otoczeniu przykład osoby grającej na wielu instrumentach niby prawidłowo i nie dzieje się nic. Zagra, skończy,  a ja sie czuję okradziony gdy mam bić brawa.

Nie demonizowałbym wpływu szkoły: sama pamięć mięśniowa i istniejący fałd skóry czy kostka w rezonansie nie zastąpi haryzmy czy interesującej formy przekazu ani umiejętności analizy. Teraz mamy wysyp podobnie brzmiacych wokalistek/ów, których nawet nie staram się zapamiętać z nazwiska, bo oprócz prawidłowo wykonanych partii wokalnych tam nie ma nic. Syntetyczny masowy produkt. A przecież bardzo wielu ludziom takie "granie" się podoba. Miliony much nie mogą się mylić!

8 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Spośród ... wybiorę zawsze ten o lepszych parametrach.

Problem w tym ,że nie wiadomo co to są ,, lepsze parametry " . Lepsze dla kogo lub czego - dla aparatury pomiarowej czy dla słuchu ? Które mają większy wpływ na wrażenia słuchowe  - np podstawowa różnica między dacami R2R i Delta Sigma czyli zniekształcenia w domenie czasu ( impuls ) czy częstotliwości ( sinus ) ? Na jakim poziomie zniekształcenia THD są odbierane przez ludzki słuch - kilka procent jak w układach lampowych czy 0,0001% jak w nowych przetwornikach cyfrowo-analogowych ?

Ciekawostka : Dlaczego ludzie , którzy projektują dac-ki wybierają stare R2R do własnych systemów ?

...there is no spoon...

41 minutes ago, arturp said:

Dlaczego ludzie , którzy projektują dac-ki wybierają stare R2R do własnych systemów ?

Mają przynajmniej lepsze oscyloskopy 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o pomiary i wnioski jakie z nich płyną to warto to obejrzeć - rzeczywiste wyniki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

1 hour ago, arturp said:

Problem w tym ,że nie wiadomo co to są ,, lepsze parametry "

Uzmyslowiles mi coś. Otóż te parametry to nie thd czy inne statystyczne pomiary. Jak coś zmieniasz to przede wszystkim badasz znamiona poprawności systemu. Czy nie wpada w oscylacje. Czy ma nadal pasmo przenoszenia takie jak ma mieć, czy poziom wyjścia jest ok etc. Jak wygląda przebieg sinus. Jak wygląda na prostokącie.

Jak dodam grid stoper do 6n2p wartości 47k to sprawdzam czy mi się pasmo nie załamuje na górze. Jak dodałem kiedyś gdzieś kondensator katodowy to badałem pasmo i poziom wyjścia na dole przy obciążeniu (na górze też). Jak mi wyszło że z kondensatorem mam na 50hz 4vpp a bez mam 2.5vpp i znacznie gorsze pasmo to oczywiste jest ze go zostawiam.

Rewelacyjnie te rzeczy są pokazane u JohnAudioTech oraz SkunkieAudio.

Właśnie to tam w linku robi Pavouk.

Edytowane przez Daniel_68412
15 godzin temu, raven1985 napisał:

. Tych którzy najwięcej drogich klocków przerzucają i "obcują z hi-end-em" 😄. Topowych recenzentów i dystrybutorów. I ich wynik był jednym z najgorszych. Najbardziej losowy. Nie byli w stanie określić co gra dobrze nie widząc metki 🙂

Nic dodać,dlatego taki opór przed ślepymi testami,tak samo jest z DAC-mi.

44 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

przede wszystkim badasz znamiona poprawności systemu. Czy nie wpada w oscylacje. Czy ma nadal pasmo przenoszenia takie jak ma mieć, czy poziom wyjścia jest ok etc. Jak wygląda przebieg sinus. Jak wygląda na prostokącie.

No tak , to oczywiste - poprawność działania można i trzeba mierzyć . Ale jeśli już działa poprawnie to co mierzyć w aspekcie brzmienia i skąd wiadomo że np pomiary sinusa dla cz. 100kHz świadczą o dobrym brzmieniu ? Co jest punktem odniesienia  ? Dla mnie słuch . Czyli , między innymi, pasmo słyszalne i możliwe do przenoszenia przez nasze zestawy głośnikowe - np 30Hz do 12 kHz . No ale co mierzyć w tym paśmie ? THD ? A skąd wiadomo ,że zniekształcenia na poziomie 5% brzmią gorzej niż THD na poziomie 0,0001%  skoro ( na przykład ) tak lubimy relatywnie wysokie zniekształcenia  harmoniczne typowe dla brzmienia lamp ? 

Ja lubię brzmienie lamp i wole je od brzmienia tranzystorów - na przykład ze względu na bardziej nasycone barwy . 

I co ? Mam słuchać tranzystorów bo ,, lepsze" w pomiarach czy lamp bo ich brzmienie jest bliższe naturalnym barwom ? 

Ja rozumiem ,że trzeba mierzyć ale najpierw warto ustalić co , jakimi metodami i w jakim celu . A na razie to mam wrażenie ,że pomiary służą testowaniu oscyloskopów i marketingowi a nie potrzebom i możliwościom słuchu . 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

15 minutes ago, arturp said:

No tak , to oczywiste - poprawność działania można i trzeba mierzyć

No tak nie do końca oczywiste. Miałem już sytuację że system brzmiał mi super a miał grube problemy. Po prostu byłem szczęśliwy że nie brumi. Tego spadku na 50hz bez pomiarów na ucho w życiu bym nie usłyszał - nie twierdzę że się nie da - ja po prostu nie umiem. 

20 minutes ago, arturp said:

A skąd wiadomo ,że zniekształcenia na poziomie 5% brzmią gorzej niż THD na poziomie 0,0001%  skoro ( na przykład ) tak lubimy relatywnie wysokie zniekształcenia  harmoniczne typowe dla brzmienia lamp ? 

Ja lubię brzmienie lamp i wole je od brzmienia tranzystorów - na przykład ze względu na bardziej nasycone barwy . 

I co ? Mam słuchać tranzystorów bo ,, lepsze" w pomiarach czy lamp bo ich brzmienie jest bliższe naturalnym barwom ? 

No miałem kiedyś od audiofila końcówkę do remontu. On się nią zachwycał a miała jakieś 1100mv drugiej harmonicznej na wyjściu gdzie ugoda w tym samym setupie 60mv. Jak jej posłuchałem to dźwięk tak błądził że aż mdliło.

Zahaczasz o kwestie gustu a te jak wiadomo są różne. Dla mnie pomiary pomagają żeby nie wpaść w minima lokalne. Żeby móc stwierdzić że zasilanie nie swiruje. Jest masa recenzji w yt wzmakow a10/a12 lampowych i czort wie czy faktycznie te 4-5proc thd się ludziom faktycznie podoba czy też mówią tak żeby sprzęt sobie zostawić. 

Godzinę temu, fan64 napisał:

Nic dodać,dlatego taki opór przed ślepymi testami,tak samo jest z DAC-mi.

To znaczy że Dace grają tak samo? 

41 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Zahaczasz o kwestie gustu a te jak wiadomo są różne.

Nie , kwestię gustów pomijam bo to niemierzalne , natomiast piszę o kwestii pomiarów dostosowanych do ludzkiej percepcji - bo to słuchania służy 😉 I tu jest problem bo nie wiadomo co mierzyć i jak interpretować wyniki .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

46 minut temu, arturp napisał:

Nie , kwestię gustów pomijam bo to niemierzalne , natomiast piszę o kwestii pomiarów dostosowanych do ludzkiej percepcji - bo to słuchania służy 😉 I tu jest problem bo nie wiadomo co mierzyć i jak interpretować wyniki .

Nie ma innej opcji, tylko wykonać setki pomiarów w połączeniu z odsłuchami wyciągnąć odpowiednie wnioski. Nie jeden parametr gra i nie dwa tylko dziesiątki i w dodatku są one skorelowane ze sobą i ich odbiór zależy od indywidualnych preferencji słuchacza, materiału muzycznego, sprzętu towarzyszącego oraz miejsca odsłuchowego. To tak jakby próbować oceniać pojazd po ilości koni mechanicznych. 🙂

2 godziny temu, arturp napisał:

A skąd wiadomo ,że zniekształcenia na poziomie 5% brzmią gorzej niż THD na poziomie 0,0001%  skoro ( na przykład ) tak lubimy relatywnie wysokie zniekształcenia  harmoniczne typowe dla brzmienia lamp ?

Wszystko zależy co masz w torze. Jeżeli cały tor ma relatywnie niskie zniekształcenia to usłyszysz różnice na poziomie 0.001%, a 0.01%. Jeżeli w torze już coś będzie wnosił takie na poziomie 1% to rzeczywiście może już Ci wyć wszystko jedno.  Sygnał już będzie na tyle zdeformowany, że nic to już nie zmieni. Dla mnie nie do przyjęcia są zniekształcenia na poziomie źródła >0.1%.

1 godzinę temu, daris666 napisał:

To znaczy że Dace grają tak samo? 

Powiem tak,nawet jak "grają" inaczej to wpływ tego jest pomijalny,wymiana kolumn czy wzmacniacza daje realne efekty która da śię wychycić...ta przysłowiowa żona w kuchni.

Takie próby robiłem z DAC-mi od 350 do 8500zł i raczej większość słyszących dawała przysłowiowej dxxxy.Ja tu nikogo nie zamierzam nawracać,to tylko moje spostrzeżenia.

Godzinę temu, fan64 napisał:

Powiem tak,nawet jak "grają" inaczej to wpływ tego jest pomijalny,wymiana kolumn czy wzmacniacza daje realne efekty która da śię wychycić...ta przysłowiowa żona w kuchni.

Nie nie jest pomijalny a różnice są znaczące. Moja żona nawet jak uklepuje akurat schabowego to wychwyci różnice 🙂 🙂

Chcecie żeby poszczególne elementy toru "grały" Wam jak dodatkowe intrumenty (albo efekty) czy zależy Wam na jak najwierniejszym oryginałowi odtworzeniu źródłowego dźwięku? Mnie na tym drugim.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Mnie na tym drugim.

Czyli na niskich zniekształceniach. Jak masz 1proc thd to już masz 99proc max oryginału nie licząc akustyki i kolumn. 

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Czyli na niskich zniekształceniach.

Naturalnie

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jak masz 1proc thd to już masz 99proc max oryginału

Mało 99%, to ma być 99,999% 😉

26 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Chcecie żeby poszczególne elementy toru "grały" Wam jak dodatkowe intrumenty (albo efekty) czy zależy Wam na jak najwierniejszym oryginałowi odtworzeniu źródłowego dźwięku? Mnie na tym drugim.

Mi zależy tylko na tym żeby grało dobrze 🙂

Czyli nie jest dla Ciebie ważne co ma do powiedzenia "źródło", a ważne są jedynie Twoje odczucia - czym przyjemniejsze tym bliżej do "dobrze", tak? Bo dla mnie "dobrze" to przede wszystkim wiernie i uczciwie, zresztą może dla Ciebie też, ele przy lampie to nie wiem czy to jest możliwe.

Edytowane przez (nie)przecietniak

1 minutę temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli nie jest dla Ciebie ważne co ma do powiedzenia "źródło", a ważne są jedynie Twoje odczucia - czym przyjemniejsze tym bliżej do "dobrze", tak? Bo dla mnie "dobrze" to wiernie i uczciwie, zresztą może dla Ciebie też, ele przy lampie to nie wiem czy to jest możliwe.

Muzyka to emocje, odczucia. Po grzyba mi sprzęt który nie będzie mi dawał przyjemności ze słuchania? A czy cos ma 0,001% THD czy 1%.... łii tam, bez znaczenia.

A wg mnie to nie sprzęt ma dawać przyjemność ze słuchania tylko muzyka. Sprzęt powinien być maksymalnie "przeźroczysty" - dobra muzyka, nagranie, zamysł artysty same się obronią, nie muszą mieć "wspomagacza" w postaci dodającego czegoś od siebie elementu toru (kształtujacego na swój sposób dźwięki).

• Pokaż nowe odpowiedzi