Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze o R-2R.

Dla 24 bitów i drabinki "prostej" (potencjometrycznej) stosunek rezystancji w drabince wyniósłby około 1 do 17 000 000. To stosunek praktycznie nierealizowalny w technice scalonej. Dlatego stosuje się drabinki R-2R połączone w taki fikuśny sposób jak na filmie powyżej. Wówczas w kostce scalonej stosuje się tylko dwie wartości R i podwójną R...

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Lubię jak piszesz, ale co konkretnie chciałeś przekazać tą wypowiedzią w odniesieniu do ostatnich dwóch stron wymiany podlądów? Wątek czytają nie tylko "wtajemniczeni".

A tam "nasycone" - sztucznie złożone z parzystych harmonicznych, czego twórca nie planował 😉

Pewnie planował same nieparzyste 🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Jakby mój dac przetwarzał dane jak Ty cytujesz i łączysz moje wypowiedzi do dwóch różnych osób w jeden cytat, to musiałbym się "pochlastać 😉

4 minuty temu, daris666 napisał:

Pewnie planował same nieparzyste 🙂

Właśnie nic w tym temacie nie planował, a zakladał, jak myślę, że jego "dzieło" będzie słuchane z jak najmniejszą ilością zniekształceń i ingerencji w to co nagrał.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 godziny temu, arturp napisał:

Masz rację , nieprecyzyjnie się wyraziłem . Powinienem był napisać to co pisałem wcześniej - lampy mają bardziej nasycone i realistyczne barwy niż tranzystory . Ja to słyszę bez dwóch zdań . Więc nadal nie jestem przekonany co bardziej zniekształca dźwięk - szaro brzmiące tranzystory czy lampy z kilkuprocentowymi zniekształceniami harmonicznymi ale za to z ,,soczystym" brzmieniem . Czy my mierzymy to co trzeba ? Bo jak zmierzyć nasycenie barwowe ? 

Kiedyś budowałem i mierzyłem zestawy głośnikowe . Naprawdę sporo tego zrobiłem - aż mi się znudziło . I w przypadku głośników sprawa wydaje się prostsza - ma być liniowa charakterystyka przenoszenia  aby niczego nie tracić i nie podkreślać , omijanie częstotliwości rezonansowych , zgodność fazowa między układem przetworników ( głośników ) aby charakterystyki się sumowały i odpowiednia obudowa do basu . To wszystko da się zmierzyć . Proste . 

Ale jak zmierzyć takie cudo jak barwa ? A chyba większość z nas słyszy różnicę między kondensatorem polipropylenowym a takim z folią miedzianą ... albo membraną papierową a metalową .

@arturp, brzmienie soczyste z lampy... Zgadzam się. Ale czy o to chodzi? Nie. A wiesz dlaczego? Jeśli wszystko brzmi soczyście to znaczy, że brzmi nienaturalnie i nie tak jak nagrano. Słuchasz efektu lampy (nie mówię, że są złe - to tylko dla przykładu), a nie muzyki. Z kolei jak masz system o bardzo niskich zniekształceniach, który - używając słów poprzedników- jest przezroczysty, to soczyście jest tylko wtedy jak nagrano lampowy piec gitarowy lub użyto takich instrumentów. 

Do czego zmierzam...  jeśli zmieniając płytę słyszysz, że na jednej jest płytko, sztucznie, zimno i ostro, ale potem włączasz kolejna i w każdym utworze jest ciepełko i barwa to... ja wtedy wiem, że mam dobry system. System pokazujący to co było nagrane. Efektem niestety jest to o czym mówili poprzednicy: pewnych rzeczy trudno słuchać, bo ktoś źle je zrealizował. Jednak próba naprawienia tego sprzętem w domu, zemści się na innej płycie. Ot historia. 

Edytowane przez arczar

I ja się bardzo cieszę, że wszyscy z Was mają takie przezroczyste systemy !

Edytowane przez daris666

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Jakby mój dac przetwarzał dane jak Ty cytujesz i łączysz moje wypowiedzi do dwóch różnych osób w jeden cytat, to musiałbym się "pochlastać 😉

Właśnie nic w tym temacie nie planował, a zakladał, jak myślę, że jego "dzieło" będzie słuchane z jak najmniejszą ilością zniekształceń i ingerencji w to co nagrał.

Pierwszy lepszy amplituner Onkyo na super małe zniekształcenia. Nada się? 

18 minut temu, daris666 napisał:

Nada się?

Ja na Twoim miejscu raczej poszukałbym jakiegoś Nada.🤫😉

Nad się nada, o ile ma małe zniekształcenia 🙂 🙂

J-23 znowu NADaje🤭 🙂 Polecam na rozluźnienie w trakcie przerwy w ew. kolejnych rozmowach pomiędzy Wątkowiczami. Poproszę o 20 tyś. wyświetleń 😉

Edytowane przez (nie)przecietniak

W dniu 11.03.2022 o 21:13, (nie)przecietniak napisał:

TPA3116, JAMO STUDIO S 801,

Czy reszta systemu jest odpowiednia by oceniać jakość daca?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Godzinę temu, Kris_54701 napisał:

Czy reszta systemu jest odpowiednia by oceniać jakość daca?

Dziękuje za bardzo ciekawe pytanie. Niestety spóźnił się Pan trochę, konferencja prasowa już się skończyła 😉 🙂

Postaram się do tego pytania odnieść w niedalekiej przyszłości.

Muzyka płynie od źródła do głośników, więc jeśli wzmacniacz wielkości pudełka zapałek czy kolumny uszczuplają przepływ informacji, to każdy DAC zagra jednakowo.

Ze swoich skromnych doświadczeń z budżetowym Sabre miałem podobne odczucia na początku, może nawet do pół roku. Lampowe wyjście powodowało duży progres. Zastanawiałem się jak to możliwe, jak taka tania płytka może tak zagrać fenomenalnie. Po czasie zrozumiałem ideę i magiczne sztuczki producenta. 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Po prostu zdegradowałeś sygnał lampą i zaczęło grać...

Żeby tylko lampą. W którymś wątku obok ktoś cytował, że jakaś kość z wyjściem prądowym ma doskonałe parametry ale przy maksymalnym obciążeniu 1 om. A ludzie przed lampą wstawiają "rezystor konwersji" o wartości dwa rzędy większej i lepiej im gra 😉

nagrywamy.com

Sabre ma wyjścia napięciowe, więc nie wiem po co te przytyki

Krisie. Żadne przytyki. 

Po prostu, do doskonałej kości dac, czegokolwiek nie podłączysz, zepsujesz sygnał. 

Popatrz sobie na parametry współczesnych kości dac i porównaj ze wzmacniaczami. W szczególności ta lampa na wyjściu ma zniekształcenia + szum na poziomach tysiące razy większym... 

Na tym polega zbawienny wpływ stopnia lampowego na wyjściu. 
🙂

Edytowane przez bum1234

Oczywiście proszę nie wnioskować, że gardzę lampami.

Jak wszyscy mam preferencje dźwiękowe i lubię czasami coś zepsuć... 

Tyle, że wówczas nie głosze prawd objawionych jakiej to wybitnej jakości w systemie nie doznałem... Nie, doznałem jedynie być może przyjemności słuchania na tu i teraz... 

Natomiast wysoka wierność jest, jak to powtarzam od zawsze, zwyczajnie nudna...  

7 minutes ago, Grzegorz7 said:

Jak wszyscy mam preferencje dźwiękowe i lubię czasami coś zepsuć... 

Spróbuję wykorzystać okazję zatem - zapytam o gust - mamy dac z wyjściem prądowym jaki jest twój preferowany sposób zamiany na poziom liniowy napięcia? 

W sensie opamp, bjt, lampa, fet.. konwersja aktywna czy pasywna? 

Edytowane przez Daniel_68412
3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Natomiast wysoka wierność jest, jak to powtarzam od zawsze, zwyczajnie nudna...  

Powiedz to kochającym się małżonkom 😉

Nie ma miłości do muzyki, to i wierność się znudzi.

------------------------------------

Z drugiej strony, jeśli lampa nie powoduje sonicznych ubytków w naturalności brzmienia, nie ma utraty dynamiki i szczegółowości, a wręcz dodatkowo przyrasta przyjemność odsłuchu z takiej z reprodukcji muzyki... to może nie ma o co kopii kruszyć, a wręcz należy tego doświadczyć.

3 minutes ago, (nie)przecietniak said:

to może nie ma o co kopii kruszyć, a wręcz należy tego doświadczyć.

Polecam, tda1541 z 6n2p brzmi godnie. 

22 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

jaki jest twój preferowany sposób zamiany na poziom liniowy napięcia? 

W sensie opamp, bjt, lampa, fet.. konwersja aktywna czy pasywna? 

Nie będę chyba oryginalny.

Konwersja prądu na wzmacniaczu operacyjnym w układzie odwracającym rzecz jasna.

Acz nie twierdzę, że z innymi układami nie doznałbym chwilowo większej ekstazy... 😉

1 minute ago, Grzegorz7 said:

Konwersja prądu na wzmacniaczu operacyjnym w układzie odwracającym rzecz jasna.

A dalej? Jaki analog, też opamp? 

Tak. 

Są już tak znakomite, że nie przesadzajmy. Dla purystów proponuję układy odwracające, jako nie wprowadzające zniekształceń od CMRR (wejścia OpAmpa pracują praktycznie na zerowym potencjale). 

W dniu 27.03.2022 o 13:23, arturp napisał:

Panowie , proste pytanie . 

Czy są dostępne nagrania/ pliki , które zostały zarejestrowane w studio w technologii 24 bit i zapisane w takim formacie na płytach lub innym nośniku ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

_psm.thumb.jpg.0490edf0d4f4f780b5296e5d0188211d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Dla purystów proponuję układy odwracające,

Opampy i to jeszcze w układzie odwracającym ... akurat to od czego uciekam . To nie gra i w zasadzie szkoda potencjału dobrych przetworników bo i tak wszystko brzmi tak samo - bezbarwnie , bez detali , bez wybrzmień , bez przestrzeni ... . Taki analog zmarnuje całą ciężka pracę poświęconą na zbudowanie dac-a . Takie analogi mają tylko kilka wartościowych cech :

- są łatwe w budowie

- są tanie 

- są poprawne pod względem technicznym 

Czy to wystarczy ,, audiofilom " zajmującym się diy ?😉

...there is no spoon...

Z powyższych wynika, że tpa to top hiend

Jak jest zasilany przetwornicą napięcia, to tak 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi