Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 15000zł

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście. To kwestia ceny. Za 200K-1MLN złożysz coś ciekawego 😉

jak ci się chce wypisywać takie pierdoły.....

15 minut temu, robbit napisał:

jak ci się chce wypisywać takie pierdoły.....

Dlaczego pierdoły ? Masz jakieś wątpliwości ? Widzę Twój poziom to Yamaha i Bluesound. Znasz innych producentów ? Wiesz co to jest High-End ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Dlaczego pierdoły ? Masz jakieś wątpliwości ?

oczywiście że mam , po pierwsze cena nie gwarantuje sukcesu a po drugie coś co może zachwycać jednych nie koniecznie musi zachwycać innych , tak w telegraficznym skrócie .

3 minuty temu, robbit napisał:

oczywiście że mam , po pierwsze cena nie gwarantuje sukcesu a po drugie coś co może zachwycać jednych nie koniecznie musi zachwycać innych , tak w telegraficznym skrócie .

W telegraficznym skrócie to się nie znasz na audio. Kolejny ignorant biorący się za komentowanie czegoś na czym się kompletnie nie zna. Żenada.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

W telegraficznym skrócie to się nie znasz na audio. Kolejny ignorant biorący się za komentowanie czegoś na czym się kompletnie nie zna. Żenada.

no dobra mistrzu .....od dziś jesteś moim mentorem .

6 hours ago, Piopio said:

Żenada

Nie ma systemu idealnego dla wszystkich i grajacego wszystko idealnie. Nawet za ponad 200tys. 

No chyba, ze taki caly system sansui od guru fora. 😎 😁 

Wieza STEREO Technics :)

Godzinę temu, Huberto1984 napisał:

Nie ma systemu idealnego dla wszystkich i grajacego wszystko idealnie. Nawet za ponad 200tys. 

No chyba, ze taki caly system sansui od guru fora. 😎 😁 

A słyszałeś np. kolumny Magico, Wilson Audio, YG Acoustic, wysokie Marten, wysokie DeVore ?

Wszystkie grają bardzo dobrze każdy gatunek. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Wada ? Ceny zaczynają się od 100K.

25 minut temu, xajas napisał:

Co to jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt zaprojektowany bez kompromisów.

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Piopio said:

słyszałeś np. kolumny Magico, Wilson Audio, YG Acoustic, wysokie Marten, wysokie DeVore ? Wszystkie grają bardzo dobrze każdy gatunek. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Wada ? Ceny zaczynają się od 100K.

9 hours ago, Piopio said:

Oczywiście. To kwestia ceny. Za 200K-1MLN złożysz coś ciekawego 😉

Mam taki zestaw w domu. Sluchalem mnostwo kolumn I systemow za duze pieniadze. Kazdy gral inaczej  😉  i dlatego zawsze jest do czego sie przyczepic. 

Proponuje tez wziac pod uwage, ze zmieniles slownictwo z "idealnie" na "bardzo dobrze". To duza roznica. 

Wieza STEREO Technics :)

Sprzęt zaprojektowany bez kompromisów.

Nie znam takiego.

Np. Zaden z wymienionych przez ciebie powyzej zestawow glosnikowych nie spelnia tego warunku. Zaden z nich nie jest projektowany dla okreslonego/specyficznego pomieszczenia, w ktorym bedzie gral (czyli projekt nie uwzgledniaja akustyki pomieszczenia i reszty toru).

Zgodnie z twoja definicja to kompromis zaprojektowany dla „jakiegos“ pomieszczenia i ustawienia grajacy w „jakims“ zestawie, ignorujacy powyzsze nieznane „parametry“

Malo tego, wszystkie sa pasywne i nie oferuja wystarczajacej mozliwosc dopasowania do specyficznych warunkow i indywidualnych upodoban.

Long speech short

Czyli te Wilsony i Magico to nie jest „High-End“
11 minut temu, xajas napisał:

Czyli te Wilsony i Magico to nie jest „High-End“

Ukryta Zawartość

Współczuję podejścia. Ty nigdy nie będziesz zadowolony. 

Ukryta Zawartość

Nie, ja uwzgledniam te parametry (dlatego projektuje te zestawy samemu dla siebie).
Ale zawieram inne kompromisy. Nie stac mnie i nie jestem gotow wydac XXX.XXX,XX € na elektronike.

Co znaczy byc zadowolonym?
Dla mnie byc zadowolonym oznacza ciagly postep i zaspokojenie ciekawosci poprzez wyprobowywanie nowych koncepcji.

Kazdy ma inna definicje „zadowolenia“.

PS.
Ja wspolczuje tym, ktorzy nie maja takich potrzeb.
Gdyby wszyscy mieli takie wyobrazenie o „zadowoleniu“, to do dzis goninili bysmy sie po lasach z maczuga w rece i nocowali w jaskiniach

Przeglądając różne możliwości odkryłem przypadkowo takie kolumny:

TRIANGLE ESPRIT ANTAL EZ

Miał ktoś z nimi do czynienia?

Na papierze i w opisie wyglądają sensownie.

18 minut temu, henryc napisał:

TRIANGLE ESPRIT ANTAL EZ

Myślę, że warto posłuchać i porównać z KEF R5.

W dniu 19.03.2022 o 18:52, staropolanka2000 napisał:

Jak oceniacie R7 na tle dziesiątek kolumn, które macie "osłuchane" w tym przedziale cenowym? Nie macie wrażenia, że one grają dosyć ciemno jak na KEF?

KEF gra lekko ciemno co najmniej od poprzedniej generacji. 

2 godziny temu, xajas napisał:

Zaden z nich nie jest projektowany dla okreslonego/specyficznego pomieszczenia, w ktorym bedzie gral (czyli projekt nie uwzgledniaja akustyki pomieszczenia i reszty toru).

Zgodnie z twoja definicja to kompromis zaprojektowany dla „jakiegos“ pomieszczenia i ustawienia grajacy w „jakims“ zestawie, ignorujacy powyzsze nieznane „parametry“

Malo tego, wszystkie sa pasywne i nie oferuja wystarczajacej mozliwosc dopasowania do specyficznych warunkow i indywidualnych upodoban.

No ale to standard/rzeczywistosc dla 99.99% ludzi kupujacych home audio. Trudno zeby wiekszosci oferowac zestawy na indywidualne zamowienie. To po stronie uzytkownika jest zeby swoje pomieszczenie choc troche przygotowac pod sluchanie muzyki.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

TRIANGLE ESPRIT ANTAL EZ
Warto posłuchać mają bardzo przejrzyste górę I ostre strojenie. Ja kupiłem Signature Delta ponieważ grały bardziej neutralnie. Ale to moje zdanie. Do triangli trzeba dobierać wzmacniacz grający po ciepłej stronie. Bardzo rozdzielcze są moje signatury I mają szybki nisko schodzący bas I pomimo basreflexów nie dudni I nie słychać że to br. Dobrze nadają się do odtwarzania koncertów.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Antale u mnie grały natomiast bardzo sucho. Ewidentnie wzmak do nich nie pasował.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

W dniu 18.03.2022 o 20:39, Wuelem napisał:

Ale głupoty. W zasadzie każdy lampowy jest w cenie 5 000+. Czy to najodpowiedniejszy typ?

Może polecicie coś od konkurencji, może z ich sprzętem zagra lepiej. Wszystkiego powinno się posłuchać...

to już konkurencja, ja polecam swoje sprawdzone, nikt nie broni iść do konkurencji

W dniu 19.03.2022 o 19:52, staropolanka2000 napisał:

Jak oceniacie R7 na tle dziesiątek kolumn, które macie "osłuchane" w tym przedziale cenowym? Nie macie wrażenia, że one grają dosyć ciemno jak na KEF?

dokładnie mam takie same odczucia, je trzeba budzić do życia elektroniką 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dokładnie mam takie same odczucia, je trzeba budzić do życia elektroniką 

Okej a jak na tle innych kolumn w tym przedziale cenowym? W sensie ogólnym.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Okej a jak na tle innych kolumn w tym przedziale cenowym? W sensie ogólnym.

nieźle, tym bardziej w gorzej zaaranżowanych akustycznie pomieszczeniach. Powiedziałbym, że grają dość bezpiecznie. Dźwięk ma solidną podstawę basową (mięciutki bas). Góra też jest, słychać uni-q. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 18.03.2022 o 14:32, henryc napisał:

Chętnie posłucham propozycji również przekraczających budżet. Chociażby, że wiedzieć, że ideał gdzieś istnieje.

no to jak mozesz to masz na priv

W dniu 18.03.2022 o 14:34, RobG1974 napisał:

Z poza budżetu proponuję Triangle Signature Delta i Musical M6Si / Hegel H390 i dobrze wybarwione źródło lub lampa na 845.

PMC 5.26 + Musical M6Si 500

100% zgoda. co do powyższego z naciskiem na MF M6Si zeby nie bylo za jasno z Heglem . zaskakujaco dobry bas maja te Delty

nnych nie znam wiec nie oceniam 

Dzień dobry
Pomieszczenie odsłuchowe to pokój około 25mkw.
Chcę otrzymać dźwięk przestrzenny, dokładny, rozdzielczy, dynamiczny z nisko schodzącym zwartym basem, czytelną ocieploną średnicą, wyraźną, detaliczną górą bez efektu koca, dobrą dynamiką przy niskim poziomie głośności, dobrą separacją instrumentów (bez zlewania się, np. pianino).
Dobrze by było, gdyby były to kolumny mało kapryśne jeśli chodzi o wzmacniacze. Najlepiej jakby zestaw wzmacniacz + kolumny mieścił się w kwocie 20tyś złotych.
Z góry dziękuję za propozycje.
Tak sobie czytam co jakiś czas Twoje oczekiwania , myślę co by tu polecić.
Harbeth SHL5+ . Moja propozycja, , choc chyba ponad budżet? Niemniej warto odsłuchać dla poznania tej prezentacji.

Czy ktoś proponował kolumny z polskich manufaktur. Kupując z np. YB Audio, Akustyk, Akkus, BMN otrzymujemy kolumny za które w salonie trzeba dać trzy razy więcej kasy. Za oszczędności kupujemy wzmacniacz i cieszymy się muzyką.

W dniu 18.03.2022 o 12:04, henryc napisał:

Szukam nowych elementów.

Słuchałem już wielu kolumn, z tych ostatnio:

Co postanowiłeś, wybrałeś (kolumny) ?

Jeszcze nic, teraz chyba odsłucham jakieś wyższe modele Triangle. Zobaczę czy nie będzie mimo wszystko za jasno.

Chwilę się zastanowiłem czy nie za szybko skreśliłem kolumn AP Classic 8, tzn. bardziej chodzi mi o tą szkołę grania. Wycofaną lekko średnicę pewnie można lekko wypchnąć wzmacniaczem lampwym. Podobał mi się w tych kolumnach zwarty i dobrze kontrolowany bas, dynamiczny dźwięk. Może warto poszukać czegoś w tym stylu tylko o klasę wyżej. Z jeszcze lepiej kontrolowanym basem nie zalewającym innych pasm. I trochę bardziej żywą górą.

Na pewno nie chcę też dźwięku przesadnie odchudzonego. Ma mieć swój ciężar.

Używam AP Tempo II kupiłem je nowe więc minęło już parę ładnych lat i nie mogę się z nimi rozstać. Próbowałem słuchałem wielu i zawsze było coś nie tak. Może to przyzwyczajenie ,a może AP to dobry typ.

32 minuty temu, Toomson napisał:

skłaniam się do NAD ale nie wiem który model

Odpowiedź jest prosta. Żaden. Jeśli ma to grać dobrze, wzmacniacz musi bardzo dobrze kontrolować niskie tony. A to z całą pewnością nie jest cecha NAD-ów. Jak ma być dobrze to raczej kierunek Arcama, Ale i tak nie będzie cieplutko bo TO NIE JEST STYL GRANIA TYCH GŁOŚNIKÓW. To mniej więcej tak, jakbyś z cupe na siłę chciał zrobić terenówkę. Teoretycznie da się ale po chu...... skoro i tak nie będzie to nic warte? 

Ma być cieplutko a przy tym dobrze? To do takiego grania jest SPENDOR z serii A. I na pewno nie w połączeniu z NAD-em bo to nie ten poziom 

10 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Czy ktoś proponował kolumny z polskich manufaktur. Kupując z np. YB Audio, Akustyk, Akkus, BMN otrzymujemy kolumny za które w salonie trzeba dać trzy razy więcej kasy. Za oszczędności kupujemy wzmacniacz i cieszymy się muzyką.

Ja co prawda z tych znam tylko YB Audio ale zdecydowanie sa godne polecenia. Jakosc wykonania absolutnie swietna.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

21 godzin temu, henryc napisał:

TRIANGLE ESPRIT ANTAL EZ

Cała seria Esprit, bardzo dobrze oddaje przestrzeń nagrania, góra detaliczna i czysta, ale nie natarczywa, średnica odtwarzana z wysoką naturalnością, niskie tony zwarte, liniowe z resztą pasma. Polecam sprawdzenie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Odpowiedź jest prosta. Żaden. Jeśli ma to grać dobrze, wzmacniacz musi bardzo dobrze kontrolować niskie tony. A to z całą pewnością nie jest cecha NAD-ów.

Ale pierdzielisz gościu. Weź poczytaj trochę o produktach NAD. Albo posłuchaj nawet. NAD M10, C399, C298, M33 oparte są na końcówkach w klasie D. Im raczej trudno odmówić kontroli niskich tonów.

9 godzin temu, Toomson napisał:

Panowie i Panie jaki piecyk do KEF R7??

Ma być jednym słowem cieplutko ... skłaniam się do NAD ale nie wiem który model

NAD M10, C399 lub M33. Albo C658 i końcówka C298 albo nawet dwie 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi