Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny monitor vs podłoga

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, arturpj napisał:

że tannoye wizualnie obojgu nam się szalenie podobają, tylko tyle.

niezupełnie, a co na to koty? ;-))

2 minuty temu, arturpj napisał:

Aaa teściowa to już w ogóle mam najlepsza na świecie 🙂

potraktuję jako żart miesiąca ;-)))

5 minut temu, piano napisał:

niezupełnie, a co na to koty? ;-))

potraktuję jako żart miesiąca ;-)))

Koty mam nadzieję do woofera nie doskoczą 😉

Z teściową na serio, jest kochana 🙂

1 godzinę temu, sly30 napisał:

Prawda i dlatego nadal twierdzę, że moje Bose w 15 letnim Cadillacu gra lepiej niż te Tannoye retro.

kupić bitego Cadillacka wymontować Bose i mam hajenda ;-))

14 minut temu, piano napisał:

kupić bitego Cadillacka wymontować Bose i mam hajenda ;-))

Hehe….nie pisałem, że to high end, ale lepiej gra niż te pralki… 🙂 Lepiej przygarnij jakieś koty. Bez kotów high endu ni hu hu… 🙂

Edytowane przez sly30
25 minut temu, sly30 napisał:

Hehe….nie pisałem, że to high end, ale lepiej gra niż te pralki… 🙂 Lepiej przygarnij jakieś koty. Bez kotów high endu ni hu hu… 🙂

Mam akurat kotkę do adopcji bo jesteśmy też domem tymczasowym dla potrzujacych 😉 jak włączam Marillion to nie może wzroku oderwać od głośnika 😉

Fajnie że ratujecie zwierzaki. U nas 2 koty w domu, a z przed domowej jadalni korzysta wiele innych. 

Edytowane przez sly30
15 minut temu, sly30 napisał:

Fajnie że ratujecie zwierzaki. U nas 2 koty w domu, a z przed domowej jadalni korzysta wiele innych. 

U mnie trzy znajdy w domu na stałe, i ciągle jakieś tymczasowo dodatkowo. No i oczywiście dokarmiamy dzikuski 😉

Gość

(Konto usunięte)

Nie usunąłem sam żadnego wpisu.

"jak sam napisałeś - a co usunąłeś edytując wpis"

Manipulujesz. I to jeszcze w tak dziecinny sposób.

Krótko mówiąc, wszystkie te koaxialne retro szafy gdańskie to szajs. Za darmo bym tego nie wziął. Teraz zadowolony? Wystarczająco jasno się wyraziłem?

Tak, wystarczająco jasno - widać tu tzw. "nowe pieniądze", no cóż :(

Widzisz, dla Ciebie guru jest Andrew Jones, ok.

A taki Paul Mills, który przed Fyne, spędził ponad ćwierć wieku w Tannoy nie wymyślił Dual Concentric.
I ludzie do dziś cenią sobie Tannoye z lat 60/70.
Gość

(Konto usunięte)

Kilka lat temu Tannoy zbankrutował, a ich inżynierowie przeszli do innej firmy. To co pozostało po firmie, kupiły chinczyki i tłuką to dalej w Azji, ale cześć skrzynek ponoć w Polsce robią albo robili. Firma upadła napewno dlatego, że tak dobre były te kolumny. Chyba za dobre i ludzie nie mieli śmiałości kupować… :-))

Kłamiesz, Tannoy nie zbankrutował - to raz.
Dwa. Część inżynierów Tannoya założyła firmę Fyne - po drugiej stronie autostrady :)

Trzy. Uli Behringer.

https://www.tannoy.com/our-story.html
https://community.musictribe.com/pages/about-us
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Behringer#Foundation_and_early_development

Na Chińczyka mi nie wygląda, na biedaka też :)

https://www.tannoy.com/catalog.html?catalog=Category&category=C-TANNOY-LOUDSPEAKERS-HIGHENDSPEAKERS-PASSIVESPEAKERS

Tannoy wyższe modele robi w Polsce, w Świdnicy - masz z tym problem?
Od wielu lat, skrzynki były polskie.

9e475b1bcbcb7affa29b6f43f27ba334.jpg

Na 2:27 gość wkręca głośnik... Tannoya :)

Gość

(Konto usunięte)
Ty chyba jesteś handlarzem tych pralek.
Nie każdy wychował się na brzmieniu przysłowiowych Altusów. Nie każdy też lubi brzmienie niemieckie czy francuskie.

Ja akurat lubię elementy, tak brzmienia angielskiego (PMC, ATC), jak i kalifornijskiego (JBL).

ATSD, pralki to B&W ;)
Ty chyba jesteś handlarzem tych pralek.

chwila chwila, „pralki“ sa zarezerwowane dla starych 801.
A tu pralka z suszarka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

29 minut temu, xajas napisał:

chwila chwila, „pralki“ sa zarezerwowane dla starych 801.
A tu pralka z suszarka

Ukryta Zawartość

MBL później zerżnął ten fajny pomysł trudny w rozwiązaniu i.... dodał cenę

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, piano napisał:

.., i trochę warzyw. 😉

Z warzywami czy bez to duże głośniki powinny być zgodnie ze sztuką na krańcach konstrukcji jak akustyka ma być dobrze odtworzona przez kolumny

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, tomek4 napisał:

Nie każdy wychował się na brzmieniu przysłowiowych Altusów. Nie każdy też lubi brzmienie niemieckie czy francuskie.

Ja akurat lubię elementy, tak brzmienia angielskiego (PMC, ATC), jak i kalifornijskiego (JBL).

ATSD, pralki to B&W 😉

Czym różni się brzmienie angielskie od niemieckiego i francuskiego? Czy angielskie to słynna szkoła BBC czy jeszcze coś innego?

Gość

(Konto usunięte)
Czym różni się brzmienie angielskie od niemieckiego i francuskiego? Czy angielskie to słynna szkoła BBC czy jeszcze coś innego?
O nie, nie chcę wywołać wojny atomowej ;)

Tak przy okazji:

1973
Making History
Abbey Road Studio 2 installs Lancaster cabinets with Monitor Gold drivers. Pink Floyd’s ‘Dark Side of the Moon’ is recorded on these Tannoy monitors.
https://www.tannoy.com/our-story.html

Jak wiadomo, ta płyta nie ma ani basu, ani wysokich, brzmi jak z telefonu :)

I dwie recenzje Tannoya:
http://highfidelity.pl/[mention=26793]main[/mention]-1805&lang=
https://soundrebels.com/tannoy-kensington-gr-2/

Widzę, że zachwalanie Tannoy trwa… 🙂 <zaczepka> 40 lat temu wybór był mały, a i świadomość dobrego dźwięku też była inna. Najlepiej niech autor wątku sam się przekona. 

Edytowane przez plastik1989
edycja zaczepki
1 godzinę temu, sly30 napisał:

Najlepiej niech autor wątku sam się przekona. 

W punkt i niech podzieli się wnioskami. Osobiście uważam ocenę za zbyt surową. Sam słuchałem i miałem kilka modeli Tannoya. Granie wyłącznie średnicą to dalekie uproszczenie moim zdaniem.

Tannoy jest znakomity. Przed wynalezieniem współczesnych materiałów na membrany - był w zasadzie bezkonkurencyjny.

Zresztą trzeba chcieć poznać nieco historię - nawet największe modele były budowane i wykorzystywane jako monitory. Pracowali na nich ludzie zawodowo zajmujący się muzyką. Tylko ktoś o skrzywionym słuchu lub chcący intencjonalnie podważyć ich jakość może pisać, że nie grają neutralnie.

Są spójne i całe pasmo prezentują prawidłowo. To, że niektórzy usilnie łączą je z lampą, może być przyczyną różnych problemów. W odpowiednim towarzystwie zaskakują wyjątkowym brzmieniem.

Mam na myśli oczywiście modele na bazie głośnika Dual Concentric. Nie są to najlepsze kolumny na świecie, ale uwzględniając czas ich powstania - są WZOROWE.

Edytowane przez Wuelem
-

Tylko przy Tannoy trzeba zwrocic uwage na polityke cenowa firmy jak kupuje sie nowe. 

Przyklad. Cena rekomendowana nowego modelu x to £4000. A za 4 miechy jest promocja i wszedzie sprzedaja za £2000 po czym po targowaniu kupisz za £1600. Tak juz bylo kilka razy, przynajmniej w UK. Ceny fikcyjne nie odnoszace sie do zadnego modelu, pokazyjace tylko obraz realnych cen.

Byl czas, ze uzywki tannoy na ebay kosztowaly drozej niz nowe w sklepach. Paradoks jak za komuny. Tylko to dlatego, ze ceny nowych lecialy na leb na szyje. 

Mialem Tannoy wiec wiem o czym pisze. Zrazilo mnie to bardzo do tej firmy. 

Jak kupowac nowe to za max 50% ceny nie wiecej.

Moze w Polsce jest inaczej, ale ogolnie takie zabiegi cenowe sa niepowazne. 

Wieza STEREO Technics :)

42 minuty temu, ciszyn11 napisał:

W punkt i niech podzieli się wnioskami. Osobiście uważam ocenę za zbyt surową. Sam słuchałem i miałem kilka modeli Tannoya. Granie wyłącznie średnicą to dalekie uproszczenie moim zdaniem.

Jakoś nie zostałeś z tą firm, a przecież mogłeś wymienić na wyższy model. Skoro takie dobre, to…why not? Moja ocena zbyt surowa? Jak rozumiem, Twoja jest mniej surowa, ale jednak…surowa….No właśnie… 🙂

28 minut temu, Wuelem napisał:

Przed wynalezieniem współczesnych materiałów na membrany

To nie ma nic do rzeczy. Dziś też się robi drivery z papieru. Dużo lepsze niż 40 lat temu. 

30 minut temu, Wuelem napisał:

Zresztą trzeba chcieć poznać nieco historię

Co ma do tego historia? Albo słuchamy uszami, albo żyjemy mitami z przeszłości.

30 minut temu, Wuelem napisał:

Pracowali na nich ludzie zawodowo zajmujący się muzyką

To prawda. Nawet znam taką osobę. Ale już nie używa nic z tej firmy. To było ok na tamte czasy. 

32 minuty temu, Wuelem napisał:

całe pasmo prezentują prawidłowo

Jak mogą prawidłowo prezentować całe pasmo, skoro w ogóle nie przenoszą całego pasma, czego firma nawet nie ukrywa, oferując dodatkowe super tweetery.

33 minuty temu, Wuelem napisał:

uwzględniając czas ich powstania - są WZOROWE.

Po prostu kiedyś był mniejszy wybór i inna świadomość tego co jest dobre. 

Panowie, a z innej beczki, jaki powinien być poziom na wyjściu xlr w preampie żeby dobrze wysterować końcówkę taka jak Parasound A21+ albo Atc P2?

• Pokaż nowe odpowiedzi