Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

Mityczne zakłócenia, merytoryczne bajkopisarstwo ......

Niektórzy jednak zamiast wiedzy wolą ułudę bo to prostsze i nie wymaga wysiłku. I tak bronią tego swojego lenistwa, że usiłują każdą metodą pozbyć się każdego, kto próbuje używać logicznych argumentów.

3 hours ago, absinth3 said:

A merytorycznie:

Jak?????

18 minut temu, bum1234 napisał:

Niektórzy jednak zamiast wiedzy wolą ułudę bo to prostsze i nie wymaga wysiłku. I tak bronią tego swojego lenistwa

Akurat wiedzy w temacie streamingu/cyfry/DSP/pomiarów, czy zacięcia w testowaniu wszystkich możliwych dostępnych OS-ów, set przerobionych filtrów, każdych możliwych ustawień dac itp mi nie odmówisz, więc nie pisz bzdetów jak zwykle

Merytoryki i wiedzy niestety nie pokazujesz w swoich wpisach

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minutes ago, marcinmarcin said:

Akurat wiedzy w temacie streamingu/cyfry/DSP/pomiarów, czy zacięcia w testowaniu wszystkich możliwych dostępnych OS-ów, set przerobionych filtrów, każdych możliwych ustawień dac itp mi nie odmówisz, więc nie pisz bzdetów jak zwykle

Merytoryki i wiedzy niestety nie pokazujesz w swoich wpisach

Niczego nie odmawiam. Możesz sobie filtrować czym chcesz i jak chcesz. Podstawowym twoim błędem jest to, że ostatecznej weryfikacji dokonujesz na słuch, zapewne bez kontroli powtarzalności warunków testu i przede wszystkim bez ślepych prób. Wszystko to powoduje, że twe wnioski są niewiarygodne i nadają się do kosza. 

Pomijam już fakt, który kadego myślącego człowieka odciągnie nawet od próby przeprowadzania bezsensownych eksperymentów z kablami. Mam na myśli sprzeczność między fizyką, techniką a audiofilskim bajkopisarstwem. 

To co napisałem w pierwszym akapicie jest wystarczające do tego, aby odrzucić wszystkie próby wykazania słyszalnego wpływu kabla usb na sygnał audio, ponieważ wszelkie próby przeprowadzane są wbrew zasadom  wykonywania eksperymentu

A już wpływ systemu operacyjnego na brzmienie to dowód na absolutną niemożność logicznego myślenia autora takiego stwierdzenia, a także dowód braku wiedzy na temat działania systemów komputerowych.

19 minut temu, bum1234 napisał:

A już wpływ systemu operacyjnego na brzmienie to dowód na absolutną niemożność logicznego myślenia autora takiego stwierdzenia, a także dowód braku wiedzy na temat działania systemów komputerowych.

Świadczy to jak zwykle  wyłącznie o braku twojej wiedzy... 

Tzw plaskoziemstwo - gdzies tak przeczytałeś i klepiesz dalej... 

5 godzin temu, absinth3 napisał:

A merytorycznie:

jakiś czas temu zacząłem zabawy z DSD i  ponownie używam połączenia USB. 

I czego sie spodziewasz? Ze bedzie lepiej niz PCM? Powodzenia. Na dobrym DACku owoinno byc tak samo. Jak masz PCM i DSD zrobione z tegp samego zrodlowego pliku i po deodze nie jest nic grzebane np. w poziomie glosnosci 😉 .

Dobre DACki maja DoP i USB jest zbedne. USB to zlo. Modne i promowane bo latwo zrobic, jest duze zainteresowanie i duza kasa.

USBjest do dyskow i drukarek 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, pmcomp napisał:

USBjest do dyskow i drukare

Jeszcze miesiąc temu bym się zgodził. Teraz nie wiem jeszcze. DoP jest, może spróbuję ale uruchamianie resamplera trochę mi się nie podoba (jako dodatkowy proces), ale że nic to nie kosztuje, to spróbuję- może to faktycznie niezły pomysł?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

12 minut temu, absinth3 napisał:

Jeszcze miesiąc temu bym się zgodził. Teraz nie wiem jeszcze. DoP jest, może spróbuję ale uruchamianie resamplera trochę mi się nie podoba (jako dodatkowy proces), ale że nic to nie kosztuje, to spróbuję- może to faktycznie niezły pomysł?

A po co resampler?

DoP to jedynie zapakowanie muzyki do kontenera 😉 . Przesyl jest taki sam … przez PCM.

PS. to nie polega „na godzeniu się”. Czasem warto samemu sprawdzić. Ostrzegam … swiat sie moze zawalić i prawdy objawione z tego forum … zniknać.

Jak rzetelnie porownac DSD vs. PCM napisalem kilka razy.

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

To on robi DoP? DAC nie potrafi?

Nie:

Akceptowany jest sygnał cyfrowy SPDIF oraz USB (USB Audio Class 2.0) w formatach PCM od 16bit/44.1kHz do 24bit/384kHz oraz DSD od x64 do x128 (wejścia SPDIF akceptują sygnał PCM do 24bit/192kHz, a DSD do 64x jako DoP).

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

3 minuty temu, absinth3 napisał:

Nie:

Akceptowany jest sygnał cyfrowy SPDIF oraz USB (USB Audio Class 2.0) w formatach PCM od 16bit/44.1kHz do 24bit/384kHz oraz DSD od x64 do x128 (wejścia SPDIF akceptują sygnał PCM do 24bit/192kHz, a DSD do 64x jako DoP).

Czyli DAC potrafi DoP po SPDIF odczytac. Pytanie czy player potrafi zapakowac.

Przesylanie DoP po USB nie ma sensu skoro mozna natywnie. Skoro juz sie z USB korzysta.

Nie odpisales po co resampler?

Edytowane przez pmcomp

17 minut temu, przemak napisał:

Każdy współczesny dac ma resampler. 

Jasne. Ja zrozumialem to jednak jak zewnetrzne urzadzenie lub proces softwareowy. No bo skoro na rynku oferowane sa superduper upsamplery za kilkadziesiat tysiow … 🙂 .

W koncu zmiane PCM na DSD w locie mozna tez nazwac resamplingiem 😉 . Bo nie w locie to czyty soft. Polecam darmowysoft Tascama.  Byc moze w locie takze nie potrzeba zadnegowyspecjalizowanego ukladu a jedynie kawalek kodu. A to taki szumny fjuczer 🙂 .

BTW branza wmawia rynkowi ze jednak „wystarcza” wszelkiej masci audiofilskie switche, zasilacze, kable USB, kable DC, kable ethernetowe itp. itd. „za grosze”.

I komu wierzyć? 

Edytowane przez pmcomp

1 hour ago, marcinmarcin said:

Świadczy to jak zwykle  wyłącznie o braku twojej wiedzy... 

Tzw plaskoziemstwo - gdzies tak przeczytałeś i klepiesz dalej... 

Przykro mi, mylisz się,  to kablowyznawców można przyrównać do płaskoziemców, ale ty tego i tak nie zrozumiesz ....

Płaskoziemce przyjmowali aktualny stan wiedzy jako dogmat, bez odrobiny refleksji... 

To sie dalej nie zmieniło... 

Teraz, bum1234 napisał:

Szkoda czasu na pisanie do osoby nie potrafiącej wyciągać prostych wniosków ...

Ja właśnie wyciągam - skoro Amir mówi mi że pomiary wskazują że Topping to hajend, a ucho coś dokładnie przeciwnego, to sprzedaje Toppinga, bo słucham uchem, a nie mikrofonem pomiarowym... 

Brak logiki i sensu w tym co piszesz, wskaż jakiś jeden wartościowy swój post 👍

1 minutę temu, bum1234 napisał:

No właśnie. Itu jest twój problem ...

To własnie twój problem, bo nie jesteś w stanie przyjąć do wiadomości że kilka parametrów na krzyż nie wystarcza do oceny jakości dźwięku, a jest bardzo wygodne do promowania... 

Ale miliony owieczek podążają za wiarą - mierzy sie to znaczy że gra... 

Wystarczy porównać bez klapek na oczach i uszach... 

Mam dac dwukrotnie tańszy i znacznie lepszy niż tamten Topping, więc też mi nie zarzucisz ze cena jest dla mnie automatycznym wyznacznikiem jakości... 

Powinno się zrobić na forum zakładkę dla spierających się o to czy zmiana kabli coś wnosi do systemu, czy różne daci powodują zmianę w dźwięku w  systemu audio itp. Może większość tematów na tym forum dało by się normalnie czytać i coś z nich pozytywnego wynieść. A nie patrzeć na przepychanki i mądrości jednego czy drugiego. Pozdrawiam 

A wracając do tematu to polecam kabel USB Fidata. Jest tylko jeden model więc nie będzie problemu z wyborem. Świetny kabel, bardzo przezroczysty, nie przeszkadza w systemie. Przekaże sygnał w najlepszy sposób między urządzeniami nic nie obcinając i nic nie dodając. Polecam poczytać testy w internetach. Nie jest to zbyt popularny kabel, wielu nawet nie słyszało, że taki twór istnieje. Ale u mnie gra od roku i wpasował się idealnie. 

• Redaktorzy
4 godziny temu, krzysiekj23 napisał:

(...)

A wracając do tematu to polecam kabel USB Fidata. Jest tylko jeden model więc nie będzie problemu z wyborem. Świetny kabel, bardzo przezroczysty, nie przeszkadza w systemie. Przekaże sygnał w najlepszy sposób między urządzeniami nic nie obcinając i nic nie dodając. Polecam poczytać testy w internetach. Nie jest to zbyt popularny kabel, wielu nawet nie słyszało, że taki twór istnieje. Ale u mnie gra od roku i wpasował się idealnie. 

Również polecę Fidata HFU2 - używam odkąd pojawił się w PL w 2018r. Z przykrością jednak muszę stwierdzić, że WestminsterLab USB Cable Ultra jest bezdyskusyjnie lepszy. Problematyczna jest niestety jego cena ...

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

2 minuty temu, Fr@ntz napisał:

Również polecę Fidata HFU2 - używam odkąd pojawił się w PL w 2018r. Z przykrością jednak muszę stwierdzić, że WestminsterLab USB Cable Ultra jest bezdyskusyjnie lepszy. Problematyczna jest niestety jego cena ...

W pełni się zgodzę, że USB Fidata nie jest kablem najlepszym na świecie, że są bez wątpienia lepsze. Ale jest to jedno ale - cena. Przy tej różnicy w cenie wolałbym dołożyć do wymiany głośników i efekt na plus byłby wiekszy. Przyjemnego odbioru muzyki życzę 

W dniu 10.05.2023 o 20:16, bum1234 napisał:

Moim skromnym zdaniem nie masz w tej kwestii racji. Przebieg i obróbka sygnału w różnym OS jest różny a i efekt końcowy jest różny. Porównaj proszę Windows i Linux na tym samym PC.

2 minutes ago, payong said:

Moim skromnym zdaniem nie masz w tej kwestii racji. Przebieg i obróbka sygnału w różnym OS jest różny a i efekt końcowy jest różny. Porównaj proszę Windows i Linux na tym samym PC.

Pusty śmiech mnie ogarnia i tyle.

Z windowsem nigdy nic nie wiadomo, a właściwie wiadomo - jest to totalnie skopany na poziomie założeń system, w którym wszystko może się zdarzyć.

Ale nawet to nie upoważnia do takich stwierdzeń. Oczywiście jeśli ktoś się postara to wszystko można zepsuć, ale to już jest poza OSem.

Przeczysz sobie w jednym poście. Szkoda pary na dyskusję z Tobą. A w Furutech klubie to po co jesteś jeśli twierdzisz, że kable nie mają wpływu na efekt końcowy? Kończę.

Edytowane przez payong

Te ikony klubów są przypadkowe. Wystarczy raz zajrzeć i już ma się przypiętą łatke. Pewnie zaglądałem tam, żeby się pośmiać.

A powiedz mi gdzie sobie przeczę? 😄

Konkretnie.

32 minuty temu, payong napisał:

Przebieg i obróbka sygnału w różnym OS jest różny a i efekt końcowy jest różny. Porównaj proszę Windows i Linux na tym samym PC.

Tak. Zdecydowanie. Zwłaszcza obróbka i przebieg. Wprawdzie moje TRZYDZIESTOLETNIE w tej kwestii doświadczenia od czasów WIN 3.1 (nie 3.11), MacOS 7.0 i Atari Falcon nie wspominając o linuxie na malinie temu przeczą, ale spoko, wiesz lepiej.

nagrywamy.com

Przeczysz sobie w jednym poście. Szkoda pary na dyskusję z Tobą. A w Furutech klubie to po co jesteś jeśli twierdzisz, że kable nie mają wpływu na efekt końcowy? Kończę.
Bum dobrze wie żeby pisać w klubach trzeba dołączyć. Udaje teraz tylko debila. A dołącza aby nawracać zabłąkane owieczki. Bez tego jego istnienie na tym świecie nie ma sensu.
3 hours ago, MarcinGD said:
11 hours ago, payong said:

Bum dobrze wie żeby pisać w klubach trzeba dołączyć. Udaje teraz tylko debila. A dołącza aby nawracać zabłąkane owieczki. Bez tego jego istnienie na tym świecie nie ma sensu.

Małe sprostowanie - zaglądam tam, bo swej naiwności liczę na to, że się czegoś mądrego dowiem.

Jak na razie nic z tego, ale trzeba być cierpliwym.

15 godzin temu, przemak napisał:

Tak. Zdecydowanie. Zwłaszcza obróbka i przebieg.

Zgoda, może źle opisałem to co chciałem wyrazić. Nie chodziło mi o obróbkę sygnału audio programami w Windowsie ale o same mechanizmy wewnętrzne Windows obsługujące dźwięk (bez dodatków).

A tak swoją drogą przygodę z Windows zacząłem od wersji 2.0 - ale nie odtwarzałem wtedy plików muzycznych 🙂

Edytowane przez payong
  • Pokaż nowe odpowiedzi