Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Wmawianie innym co mają prawo słyszeć, czego nie

Nikt nie wmawia.
Ty wmawiasz-że słyszysz.

Wierzę,że w to wierzysz-i rzeczywiście słyszysz.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 1.01.2025 o 22:55, marcinmarcin napisał:

Dziwnym trafem się złożyło że słyszałem te kable w 2 systemach a dodatkowo 1 z nich miałem u siebie.

Przed tymi testami nawet bym nie posądził kabla USB o aż tak duży wpływ na dźwięk...

Pewnie mamy w 3 takie popsute systemy że niewinny kabelek z zerami i jedynkami tak bardzo może wpłynąć na dźwięk.... a może to sugestia... 😄 

a zapomniałem...  4 znajomy, właściciel i zagorzały zwolennik Rme Adi 2fs, po tych testach kupił sobie trochę lepszy kabelek i jest w szoku że Adi mu gra lepiej po USB, a zawsze grał lepiej po coaxie... (mowił ze nie będzie pisał na forum, bo mu się nie chce użerać 😛 )

Ja też nie słyszę zer i jedynek w kablu USB - właśnie kupiłem Sablon EVO, zmieniając dotychczasową Fidatę HFU2.

Do tych co tak zaciekle bronią teorii zero-jeden mam jedno zdanie które powtarzam często w takich sytuacjach:

Najwięcej do powiedzenia mają ci, co nie mają nic do powiedzenia.

3 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Założyłem więc do WW platinum ekran z folii aluminiowej. Folia była wcześniej ściągnięta z wybebeszonej, taniej sieciówki. Po podłączeniu kabla, dzwięk poszedł w dobrą stronę, rozjaśnienia nieco ubyło, pojawiły się lepsze barwy. Poszedłem wiec za ciosem i szybko nabyłem gęsto tkaną plecionkę miedzianą w którą ubrałem mój srebrny kabelek. Efekt przerósł moje oczekiwania!

A co zrobiłeś z tymi ekranami na ich końcach, czy po obu stronach ekrany połączyłeś z masą wtyków? 

2 godziny temu, Mikha'el napisał:

Idąc za ciosem obetnij jeszcze te wtyki z lutowanymi mosiężnymi pinami i zastąp je takimi z miedzianymi lub srebrnymi stykami.

Hmmmmm...

To gdzie takie można nabyć?

Jakieś linki by się przydały. 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 godzin temu, sir.jax napisał:

A co zrobiłeś z tymi ekranami na ich końcach, czy po obu stronach ekrany połączyłeś z masą wtyków? 

Uziemiłem zewnętrznie, nie chciałem ingerować w strukturę kabla. 

A moj kabel usb diy na srebrze neotecha i sonus olivy ma oddzielone zasilanie od sygnału, potrojna izolacje (plecionka miedziana podpieta z jednej strony, tasma miedziana, tasma teflonowa), oplecione przewody dodatkowo bawelnianymi nitkami i oplot tez bawelniany. 

Calosc gra lepiej niz Audioquest Carbon, co przez kilka tygodni sprawdzal kolega z forum. Wyzej nie sprawdzalem bo to mimo wszystko jest tylko diy za cirka 400zl.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Uziemiłem zewnętrznie, nie chciałem ingerować w strukturę kabla. 

I zrobiłeś to tak, by uniknąć różnicy potencjałów na końcach?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

10 godzin temu, Mikha'el napisał:

Idąc za ciosem obetnij jeszcze te wtyki z lutowanymi mosiężnymi pinami i zastąp je takimi z miedzianymi lub srebrnymi stykami.

A ktos takie produkuje?

Zreszta mosiadz nie jest zly kiedy jest pokryty innym metalem. 

Takze kolejny wazny element, na malych stykach wytrzymalosc mechaniczna mosiadzu ma znaczenie..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 minut temu, rafa napisał:

Zreszta mosiadz nie jest zly kiedy jest pokryty innym metalem.

Mozesz uzasadnic dlaczego?

17 minut temu, rafa napisał:

Takze kolejny wazny element, na malych stykach wytrzymalosc mechaniczna mosiadzu ma znaczenie..

Jest wieksza niz miedzi ale i tak nie ma to znaczenia przy takich obciazeniach jakie tam wystepuja. Slonia na takich wtykach z czystej miedzi wieszac nie bedziesz.

Muszę przewietrzyć mój system…

Mam podwójną izolację galwaniczną, na Pontusie i na Ariesie. 

Mialem wpiety AQ Carbon, WW Chroma, zwykly drukarkowy i moj DIY. Każdy gra inaczej, także tego... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Mam podwójną izolację galwaniczną, na Pontusie i na Ariesie. 

Mialem wpiety AQ Carbon, WW Chroma, zwykly drukarkowy i moj DIY. Każdy gra inaczej, także tego... 

Ty lepiej zrób research, czy to nie jest jakaś psychoakustyka i czy za każdym razem byłeś wypoczęty, wyspany, wysr..., co tam jeszcze mawiają najedzony, uszy umyte, no i takie różne. 

😆😆😆

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Przeciez nie musi. Jego opinia, zgodnie z deklaracja, ze rzetelnym porownywaniem zainteresowany nie jest, i tak jest malo wartosciowa.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Ty lepiej zrób research, czy to nie jest jakaś psychoakustyka i czy za każdym razem byłeś wypoczęty, wyspany, wysr..., co tam jeszcze mawiają najedzony, uszy umyte, no i takie różne.

No w sumie to jest piekne zalożenie Jacku. Zrobmy nowy standard oceny 🤪

"3xW" Wypoczęty, wysrany, wyspany. 

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Przeciez nie musi. Jego opinia, zgodnie z deklaracja, ze rzetelnym porownywaniem zainteresowany nie jest, i tak jest malo wartosciowa.

Ty nadal nie masz pojęcia o czym jest tu mowa. Lata mijają a ty nadal nic nie rozumiesz. Stoisz w tym samym miejscu. 

To nie jest forum dla domoroslych elektronikow. Wartosc kabla oceniasz sluchem bo to hobby polega na słuchaniu. Wykresy i tabelki nie mają tu zastosowania w żadnym przypadku.

Zrozum to w końcu, bo męczysz konia na dwóch forach i nic z tego dla Ciebie i innych nie wynika. 

Idź miszczu Kopacki nauczać w inne miejsce. Nie tu...

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

wysrany

Ach te standardy tych co stoja w innym miejscu.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Ty nadal nie masz pojęcia o czym jest tu mowa.

Ale widze, ze tryb wioskowego madrusia ci sie wlaczyl, chcesz zdaje sie moim terapeuta zostac.

Wspolczuje wtykania kabelkow w uszy, celem oceny. To przykre musi byc.

Nie rozumiesz pomiarow sprzetu, to nie rozumiesz, mowi sie trudno. Tylko juz nie pajacuj.

Edytowane przez ProjectPi

A mam pytanie...
Co to jest kabel USB Audio?

Do tej pory myślałem,że jest kabel USB (2.0.,3.0 i tak dalej...)
Jest jakaś specjalna wersja "Audio"
???

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie rozumiesz pomiarow sprzetu, to nie rozumiesz, mowi sie trudno. Tylko juz nie pajacuj.

No i o to wlasnie chodzi. Ty mierzysz sprzet, a nie to co slyszysz, bo tego nie jestes w stanie zmierzyc. 

A krasnoludki nadal męczysz swoimi opowieściami? 

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

No i o to wlasnie chodzi. Ty mierzysz sprzet, a nie to co slyszysz, bo tego nie jestes w stanie zmierzyc. 

Oczywiscie, ze mierze sprzet, a nie wkladam komus sondy do mózgu. Sporo czasu ci to zajelo.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

A krasnoludki nadal męczysz swoimi opowieściami? 

A znow jakies biegaja ci po kabelkach?

45 minut temu, ProjectPi napisał:

Oczywiscie, ze mierze sprzet, a nie wkladam komus sondy do mózgu

No i co ci te pomiary dają? Nic, dlatego że nie zmierzysz jak słyszą twoje uszy i jak przetwarza to twoj mózg. Twoje pomiary dotyczą tylko budowy i parametrów urządzenia, a nie jak odbiera to, powiedzmy, ludzki organizm czy też narząd sluchu.

Więc po H te pomiary. 

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

A znow jakies biegaja ci po kabelkach

Z tego co pamietam to ty jesteś gnomowym fetyszystą

18 minut temu, Mikelas76 napisał:

to ty jesteś gnomowym fetyszystą

Gdzie tam, jestem jedynie wrazliwy na proby wciskania ich istnienia, nawet jesli nie wprost.

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

Twoje pomiary dotyczą tylko budowy i parametrów urządzenia

Nie, dotycza aspektow zachowania urzadzenia, co pozwala zarowno wykrywac nieprawidlowosci jak i zachowanie analizowac, rowniez pod katem slyszalnosci.

43 minuty temu, ProjectPi napisał:

dotycza aspektow zachowania urzadzenia, co pozwala zarowno wykrywac nieprawidlowosci jak i zachowanie analizowac

Tu jest pelna zgoda. 

Ale tego

44 minuty temu, ProjectPi napisał:

rowniez pod katem slyszalnosci.

Absolutnie twoje pomiary nie sa w stanie pokazac. 

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

Absolutnie twoje pomiary nie sa w stanie pokazac. 

Sa w stanie. Nie zawsze, prawda, ale i nie ze absolutnie nie.

16 godzin temu, Mikelas76 napisał:

To nie jest forum dla domoroslych elektronikow. Wartosc kabla oceniasz sluchem bo to hobby polega na słuchaniu.

Tak jest, to hobby polega na sluchaniu … muzyki, nie kabli.

Muzyki, a nie wciaż kilkudziesieciu audiofilskich kawałków, które maja ci pokazać wszystkie wady twojego sprzetu. Po to zebys musial sobie wymienic jakiś kabelek czy bezpiecznik. Co staje sie celem audiofila samym w sobie.

Edytowane przez pmcomp

Era zlotego hi-fi albo zlotego hajfaju jak kto woli, czyli lata 60-70 i moze polowa 80-ych ubieglego wieku, to byl czas dla milosnikow muzyki. Siadali na swojej kanapie, zapuszczali winyla albo tasmę i … sluchali. Nikt w zadnych kablach i bezpiecznikach nie grzebal. Potem przyszla era muzyki cyfrowej i przeskakiwania z utworu na utwór. Audiofile dostali mrówek w doopie i nie byli w stanie na niej spokojnie wysiedzieć w fotelu i wysluchać jednej strony winyla. No to jak ich zaczelo swedzieć to znalezli sobie nowe zajecie … ulepszanie swojego systemu audio na wszelkie mozliwe sposoby. W latach 90-ych jeszcze nie byl na rynku znany pierdolec kablowy. To sie zaczelo na przelomie wiekow. Moze jakas pluskwa milenijna sie zaległa w cialach audiofilów? A potem juz polecialo … bezpieczniki, podkladki, podstawki, ustroje, cala masa kabelkow i innych voodoo gadgetów. Dzisiaj producenci tego pierdolca z przyjemnoscia pielegnuja. Jest latwiej bo … jest internet. Jak byla tylko prasa drukowana to ta choroba sie az tak nie rozprzestrzeniala. Jest latwiej bo audio przezywa rozkwit ery cyfrowej. Streaming. Polaczenie audio z komputerami. Nowe pole do popisów. Switche, routery, modemy, serwery, karty graficzne, pamieci, kable USB, zegary …

Dzieje się.

A branza smieje sie i zaciera rączki. Audiofile płaczą i płaca. Ale placzą mniej bo placa Chinolowi. CCC. Cena czyni cuda. I tak z drogiego hajendu pierwszej dekady wieku weszlismy w ere hajendu dla ubogich gdzie DAC kosztuje kilka tysiów, streamer drugie tyle, a w analogu kupuje sie wzmocnienie sklonowane albo zreplikowane, piekna nazwa, przez Chinola. A stary dobry hajend tych firm ktore przetrwaly rewolucję na rynkach audio osiagnął cenowe niebo.

Ot takie sobotnie filozofowanie 🙂 .

Pozdro.

PS. zeby nie bylo ze wol zapomnial jak cieleciem byl. Bylem takim audiofilem. Na szczescie choroba jest uleczalna. Od dobrych kilku lat slucham muzyki. Czasem na jakimś nowym DACu. Jedyna pozostalosc to … grzebanie w starych kolumnach. Bo dobre kiedys robili. Dzisiaj do takich bez stowki, a lepiej bez pieciu stówek, nie podchodz.

Edytowane przez pmcomp

Dobrze opisany mechanizm wzajemnego nakręcania się w środowisku tzw audiofilów.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Znamy, znamy. Redakotr Wojciech to mój osobisty ulubieniec 🙂 .

Kwantowe podkładki, kwantowe bezpieczniki … to ostatnio moj konik 😉 .

Edytowane przez pmcomp

18 minut temu, pmcomp napisał:

Kwantowe podkładki, kwantowe bezpieczniki … to ostatnio moj konik 😉 .

Ten wichajester ma krakowskie korzenie.

Tak się zastanawiam, kto ze znanych mi osób może za tym stać?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

35 minut temu, rochu napisał:

Tak się zastanawiam, kto ze znanych mi osób może za tym stać?

Załóż sobie wątek spi'q'owy na bocznicy

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi