Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej niedocenione a świetne przetworniki DAC

Rekomendowane odpowiedzi

To legenda i zdecydowanie doceniony przetwornik 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

• 1 miesiąc później...
W dniu 23.07.2022 o 18:44, slawek.xm napisał:

porównywaleś może z pcm 63?

MOIM  zdaniem to kości z innych bajek

Edytowane przez kolmen
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, kolmen napisał:

MOIM  zdanie to kości z innych bajek

jak miałeś okazję sluchac obu ukladow to poproszę o szczegóły wrażeń z odsłuchu  i ewentualnie jakie analogowki towarzyszyły przetwornikom

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

jak miałeś okazję sluchac obu ukladow to poproszę o szczegóły wrażeń z odsłuchu  i ewentualnie jakie analogowki towarzyszyły przetwornikom

Najlepiej jak sam złożysz daca od Waldi_06 z możliwością wymiany filtra i kości dac

Będziesz mógł sam wyrobić sobie zdanie o każdej konfiguracji pcm 63, pcm 1704 cz też ad1865 🙂

Tylko użyj najlepszych filtrów np: PMD100, sm5847 lub FPGA

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, kolmen napisał:

Najlepiej jak sam złożysz daca od Waldi_06 z możliwością wymiany filtra i kości dac

Będziesz mógł sam wyrobić sobie zdanie o każdej konfiguracji pcm 63, pcm 1704 cz też ad1865 🙂

Tylko użyj najlepszych filtrów np: PMD100, sm5847 lub FPGA

to wszystko to ja wiem , zależy mi na subiektywnych ocenach innych użytkowników

• 5 miesięcy później...

Miałem wiele DAC z różnymi kośćmi. Najlepiej wspominam TDA1543 który ma najlepszą średnicę, scenę 3D, najlepsze emocje wykonawców i muzykalność, bas to nie zwykłe jednostajne dudnienie, tylko też ma swoją fakturę i kształt. Niewiele mu brakuje do TDA1540, a dostępność o wiele większa. Trzeba tylko dac dobre zasilanie i transport, bo inaczej tda wszystko wychwyci...

R2R jak np. PCM56, po części AD1865, PCM53 nie są złe, ale brakuje im muzykalności. Te co miałem jakby wycinały tło muzyczne, grały bardziej sucho niż tda. Grały mniej liniowo.

Z delta sigma dobrze wspominam wm8741, ładna średnica, muzykalny i dobry gęsty bas.

ESS9018,9023,CS4398,TDA1305,PCM2704, AK4490 to granie dość szczegółowe, ale cyfrowe bez większych emocji

Tak przynajmniej było w moich dac.

Edytowane przez forami

Ciekawe czy się rozpęta burza po tym wpisie . Ja uważam ,że TDA1543 to trzecia kategoria , w najlepszym razie . 

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

Ciekawe czy się rozpęta burza po tym wpisie . Ja uważam ,że TDA1543 to trzecia kategoria , w najlepszym razie . 

Lata temu była to bardzo popularna kość tu na tym forum. Czasy Petera Daniela, i jego kity z rezystorami Riken i Black Gate w zasilaniu.

Sam się takim szczyciłem 😉

39 minut temu, jurek1 napisał:

Lata temu była to bardzo popularna kość tu na tym forum.

Tak , pamiętam . To były mroczny okres w dziejach tego forum . Gainclony , Alephy , pierwsze dac-ki na PCM56 i TDA1543 , cudowne modyfikacje odtwarzaczy CD ... Jeszcze mnie ciary przechodzą kiedy sobie przypominam jak to grało . 😉

...there is no spoon...

10 minut temu, arturp napisał:

cudowne modyfikacje odtwarzaczy CD ... 

"Zapraszam na kawę..." 😁

Ale Aleph to chyba przetrwał próbę czasu...?

caveat emptor

3 minuty temu, Copper_Lucas napisał:

Ale Aleph to chyba przetrwał próbę czasu...?

Mój nr 5 poległ jakieś 20 lat temu . 

Wracając o niedocenionych dac-ów to AD1864 . Gra niemal identycznie jak AD1865 pod warunkiem ,że zasila się go takimi samymi niskimi napięciami jak 1865 +/-5V . Chciałem go podkręcić wyższymi napięciami ( bo można , w przeciwieństwie do AD1865 ) ale zrobił się ostry na wyższej średnicy . Może jeszcze go poćwiczę bo już się wygrzał i teraz lepiej zareaguje na podwyższenie nap. zasilania ... 

Jest jeszcze dac Yamaha YM4113B-3 . Odpowiednik AD1860 i PCM61 ale na niższe nap . zasilania . Gra podobnie do AD1865/1864 ale dźwięk  jest trochę mniej wyrafinowany i wciągający a średnica lekko wycofana .

Podobno rewelacyjny jest PCM64  ale trudno dostępny , dość drogi i niełatwy w aplikacji . 

...there is no spoon...

W dniu 4.03.2023 o 17:50, arturp napisał:

Podobno rewelacyjny jest PCM64

PCM64 jak i większość PCM jest dobry i oferuje całkowicie inne podejście do grania niż rodzina TDA.PCM64 nie jest dużo lepszy niż PCM54 to zbliżone poziomy a z racji że ich aplikacja od strony cyfrowej może być identyczna bardzo łatwo je porównać.Z tej rodzinki 53 bije je na głowę wszystkie razem wzięte.

Acccuphase 

Godzinę temu, krzysieks_2007 napisał:

Z tej rodzinki 53 bije je na głowę wszystkie razem wzięte.

Stareńki PCM53 brzmi najlepiej ? Ale który V czy I ? Jaki analog do tego stosowałeś ? 

...there is no spoon...

10 godzin temu, arturp napisał:

Ale który V czy I

Kości PCM53V mają aktywne wyjście prądowe (wszystkie które mam mają).Analogi oryginalne to co siedzi w CD.

Acccuphase 

Słyszeliście o przetworniku Sharpa IR3K16A ? Podobno coś między TDA1540 a TDA1541 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie kupiłem zdechlaka SHARP DX-612 na OLX z tym przetwornikiem za 20PLN z padniętym napędem . Grzebnę , może ruszy . Martwi mnie to samo co w wielu playerach z PCM53 - jeden monofoniczny przetwornik obsługuje dwa kanały . Przełączanie kanałów odbywa się ,, na zewnątrz " przetwornika 🧐

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

Martwi mnie to samo co w wielu playerach z PCM53 - jeden monofoniczny przetwornik obsługuje dwa kanały

W tym przypadku dużo zależy od precyzji układu przełączającego i deglitch.

Zaletą jednej mono kości dac jest spójność .Nawet gdy kość posiada niedoskonałości czasowe to są one identyczne dla obu kanałów.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

2 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

W tym przypadku dużo zależy od precyzji układu przełączającego i deglitch.

Wiele tu się nie da zmodyfikować . Opampy i cała grupa filtrów .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dobre zasilanie dla przełącznika lewo-prawo.(w tym miejscu kilka razy spisała mi się miniTT od Bodo_z )

Demodulator osłonić miedzią ,popatrzeć co się dzieje wcześniej ,jak prowadzony jest sygnał RF,dać mu kabelek koncentryczny,wzmacniacze RF też w miedzi i lepsze zasilanie .

Zasilanie silnika, i ogólnie ogarnięcie spadków między plusem a minusem wywołanych nie równym obciążeniem.

Coś by się w nim grzebło.Jedynie nie tykać opampów i wszystkich kondensatorów łącznie z tymi w sygnale jak są sprawne oczywiście .Jak cd ma zagrać to bez problemu zrobi to na tym co siedzi oryginalnie .

Acccuphase 

Zasilanie silnika, i ogólnie ogarnięcie spadków między plusem a minusem wywołanych nie równym obciążeniem.

I tu też zasiłka Bodo_z daje radę. Zasilanie serwo w ten sposób dało mi największy zysk, słyszalne od razu. Polecam ten mod każdemu, w większości przypadków CD leci tam niestabilizowane zasilanie wprost z mostka.

Coś by się w nim grzebło.Jedynie nie tykać opampów i wszystkich kondensatorów łącznie z tymi w sygnale jak są sprawne oczywiście .Jak cd ma zagrać to bez problemu zrobi to na tym co siedzi oryginalnie .

Dokładnie. 

Demodulator osłonić miedzią ,popatrzeć co się dzieje wcześniej ,jak prowadzony jest sygnał RF,dać mu kabelek koncentryczny,wzmacniacze RF też w miedzi i lepsze zasilanie .

Słusznie, ale oscyloskop tutaj jest niezbędny. 

Problem w tym że ciężko jest zmienić zasilania silnika, bynajmniej mi się to tak prosto jeszcze nie udało .Ilość doczytywanych danych i spojność szlak trafia.

Sama miniTT w tym miejscu może nie dać rady.Zwykły miernik uśrednia odczyt i pokazuje ok 100mA poboru co by TT z radiatorem nawet wytrzymała.Jednak silnik zasilany jest imulasmi dodatnimi do przyspieszania a ujemnymi do zwalniania .Na oscyloskopie widać jak krótkie to impulsy a ich chwilowe zapotrzebowanie na prąd może sięgać nawet paru amper.Dlatego zrealizowano to w ten sposób,bo zwykła stabilizacja nie daje rady odpowiedzieć w czasie na obciążenie .

Z zasilaniem silnika staram się dążyć do jak najniższego poprawnego napięcia podawanego na parę tranzystorów sterujących silnikiem(ma to na celu wydłużyć impulsy zasilające silnik i zmniejszyć ich ilość)

Oraz staram się wyrównać napięcie dodatnie i ujemne podawane na tą parę.(przeważnie minus ma dużo wyższe napięcie i silnik przy zwalnianiu szarpie płytą jak wariat.Ma to na celu zbliżenie słyszalnej utracie danych by miała podobny charakter przy przyspieszaniu i zwalnianiu)

Do tej pory robiłem to w prosty sposób.Diody w szeregu na lini doprowadzającej zasilanie do tranzystorów sterujących o odpowiednio dobranej ich ilości dla plusa i minusa.

Jednak w przypadku gdy cd zasilany jest z różnych źródeł (transformator/akumulatory) przydała by się stabilizacja by zapewnić prawidłowe napięcia z każdym zasilaniem.Dziś właśnie siadłem do takiego cd ,użyje miniTT ale tylko jako źródło napięcia odniesienia ,samą regulację napięcia zrobię na odpowiednio dobranym tranzystorze z dobrą betą .Sam jestem ciekaw czy w końcu uda mi się zrobić stabilizację zasilania silnika która będzie działała prawidłowo tak jak z napięcia prosto z mostka.

Acccuphase 

1 godzinę temu, krzysieks_2007 napisał:

Jedynie nie tykać opampów i wszystkich kondensatorów łącznie z tymi w sygnale jak są sprawne oczywiście .

Akurat opampy chciałem wymienić i poeksperymentować 😉 A elektrolityczne kondy muszę wymienić bo mają po 35  lat . Ten odtwarzacz powstał chyba w 1987 roku . Jak przypominam sobie siebie z tamtych lat i teraz patrzę w lustro to utwierdzam się tylko w przekonaniu , że trzeba wymienić . 🤣

26 minut temu, Krzych 2 napisał:

w większości przypadków CD leci tam niestabilizowane zasilanie wprost z mostka.

A tu jest zasilanie przyzwoite - na dwóch M5230L sterujących tranzystorami . Niskie szumy . Ale i tak coś ,, poprawię " , rozdzielę itd . 

Tylko ten napęd . Jak nie ruszy to kicha bo nigdzie tego nie ma . 

PS 

Co do niedocenionych dac-ów . AD1864 znowu mnie zaskakuje . Trochę testuję dla niego różne analogi tranzystorowe bo szukam alternatywy dla lampowych . Ale przed chwilą podłączyłem analog lampowy - stary , sprawdzony SRPP na 6N2P-EW . Niesamowicie gra - jak AD1865 z odrobiną TDA1541A . Wyjątkowo energetyczny , potężny dźwięk i mikrodetalami , przestrzenią a lampy powodują , że średnica dosłownie wychodzi do słuchacza . Barwy soczyste choć nie tak prawdziwe jak z dobrego tranzystora w klasie A . No ale to żyje i nie jest agresywne czy techniczne . 

...there is no spoon...

17 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Sama miniTT w tym miejscu może nie dać rady.Zwykły miernik uśrednia odczyt i pokazuje ok 100mA poboru co by TT z radiatorem nawet wytrzymała.Jednak silnik zasilany jest imulasmi dodatnimi do przyspieszania a ujemnymi do zwalniania .Na oscyloskopie widać jak krótkie to impulsy a ich chwilowe zapotrzebowanie na prąd może sięgać nawet paru amper.Dlatego zrealizowano to w ten sposób,bo zwykła stabilizacja nie daje rady odpowiedzieć w czasie na obciążenie .

Właśnie TT Bodzia daje radę, a bardziej rozbudowana wersja z lustrem preferowana tutaj na forum przez kol. Henryk Kwinto i Pkrecz już nie. Trzeba tylko dobrać wartość rezystora R1 w zasiłce , który wstępnie otwiera trana wykonawczego. Co prawda przecwiczyłem temat na CDM4/19 i nie chcę tutaj twierdzić, że to rozwiązanie uniwersalne dotyczące wszystkich napędów.

30 minut temu, arturp napisał:

na dwóch M5230L sterujących tranzystorami

Wszystkie tanie cd zrobione są w ten sposób ,ten układ ogarnia również wysuwanie szuflady,silnik od wyjścia słuchawkowego itd.To generalnie najgorszy pod względem dźwięku sposób .Dedykowane układy sterujące silnikiem jak np.AN8280 w połączeniu z czujnikami Halla oferują o klasę lepszy odczyt.Tego opampa nie warto ruszać bo szybszy w tym wypadku nie oznacza że lepszy.Tu interesuje nas praktycznie to co zasila tranzystory sterujące.Sprawdzonym sposobem poprawy tak zasilanych silników jest dodanie cięższego docisku płyty CD i zwiększenie bezwładności .

30 minut temu, arturp napisał:

Akurat opampy chciałem wymienić i poeksperymentować 

Pewnie że można ,kondensatory też ale dopiero po zrobieniu cd.

Producent zapewnił pewien poziom prawidłowego działania cd.Co oznacza że CD na oryginalnych częściach oferuje jakiś poziom spójności.Wszystkie ciekawsze zabawy z CD nie mają już sensu jak rozwalisz dźwięk przez wymianę opa.

Poprawianie cd polega tylko na zwiększeniu ilości odczytywanych danych,na zapewnieniu poprawnej pracy układom by nie tracić tych danych itd.

20 minut temu, Krzych 2 napisał:

bardziej rozbudowana wersja

Stosuję bardzo prosty układ z TT i o dziwo sprawdza się bardzo często Nie potrzebuje kondensatora na wyjściu i nie miesza w fazie ,choć czasem tylko samo TT chce grać w danym miejscu.

Acccuphase 

2 godziny temu, krzysieks_2007 napisał:

dodanie cięższego docisku płyty CD

Masz może wiedzę jaka może być maksymalna waga docisku ?

• Pokaż nowe odpowiedzi