Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do B&W602S3

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie sprzedałem Harmana AVR230, który nie dość że buczał, to jeszcze grał ciemno, bez szczegółów i dudnił basem. Być może to kwestia fatalnej akustyki mojego maleńkiego pokoju (wkrótce przeprowadzka do 25m2), a może nie... Teraz w każdym razie rozważam budowanie systemu stereo. Myślę o Rotelu RA-02 (czy możę O1 wystarczy) i Cambridge Audio CA640 (540). Co o tym myślicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/15923-jaki-wzmacniacz-do-bw602s3/

pogiel,ja bym Ci proponował Vincenta SV 129.Z B&W powinno byc niezle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S a rotel tez moze byc,jesli lubisz słuchac sprzetu a nie muzyki.Bedzie bardzo ostro i szczegółowo ale moze Ci podpasuje,jesli lubisz tak te szczegóły;)Ja nie ukrywam lubie szczegóły,przestrzen,przejrzystosc,ale połaczona z z muzykalnoscia i bez metalicznosci i technicznego brzmienia,no ale w nowych klocach za około 2000zł to chyba trudno cos takiego znalesc,wiec zakupiłem z second handu.

Elfan - > No cóż, to tylko przymiarka. Ciekaw jestem Twoich prawdziwych odczuć po zmianie systemu. Naprawdę wiele bym dał, żeby wiedzieć co teraz myślisz! Wydaje mi się, że różnica w odbiorze Władcy Pierścieni pomiędzy stereo a KD jest ogroma i nijak się ma do różnicy Kari Bremenes granej w stereo lub ampli KD. Oczywiście w tej samej klasie komponentów!!!

Tak czy inaczej musi po pierwsze je umieć wysterować. 602S3 schodzą z impedancją do 3 ohm - to jest spore wyzwanie dla większości budżetowych a nawet średniej klasy wzmacniaczy. Kiedyś byłem świadkiem jak Vincent SV-233 sromotnie poległ próbując napedzić KEF Q7, które są podobnie "nominalnie 8 ohmowe" jak B&W.

No to ok, powiem Ci tak,zmiana na + była szokujaca.Po podłączeniu tego obecnie posiadanego klocka wrażenie takie ze kolumny sa 3 razy, wieksze, przestrzen, wykop, bas, stereofonia, rytmika zupełnie inna klasa.Ampli yamahy prprostu zjadł na sniadanie! brzmienie yamahy przy tym wzmaku to poprostu zwykłe popierdywanko:).A ze słucham duzo dynamicznej muzyki to jeszcze bardziej jest to odczuwalne.Jak Acid Drinkers włączyłem to prostu myslałem ze to inna kapela,tak jakby chłopaki wczesniej przysypiali sobie:).Wiec zmiana na + w całym pasmie, no i takie cos ze ten wzmak przyciaga do siebie.Teraz jak włacze 1 kawałek to słucham całej płyty,co wczesniej mnie meczyło.Co by tu nie wypisywac,jest czuc ze to inna klasa dzwieku.No w sumie to nie dziwne poniewaz nowy taki z tego co wiem chodził po około 4500zł,ja kupiłem sporo taniej bo uzywka,tak wiec nie dziwie sie ze tak gra:).Ale w sklepie słuchałem roteli, nadów za około 2000zł i tez było naprawde super.Ja szarpnołem sie na taki wzmak bo jak kupowac to cos porządnego , no i sie nie zawiodłem.Jedna wada jak narazie to brak pilota,no ale w 12m2 to tak znów tragicznie nie jest:).tak wiec polecam Ci wzmaka,nie pakuj sie w te ample, szkoda kasy.

Pozdrawiam

Witam Was panowie Elfan i Pogiel. Fajnie sie czyta na stereo ;) Jakbym mial kase to moze tez bym sobie sprawil porzadne stereo. Tylko po cholere jak w piwnicy mam salon do kina domowego 24 m kw, a w dziennym mam zestaw stereo ;) Elfan w klitkach 12m kw kazdy zestaw ma kopa hihi.

>> pogiel

Nigdy nie dam 2000 zł za rotela ra-02. Z BW603 zagrał klinicznie, sucho i ostro (tyle, że bas był wspaniały). Najgorsze jednak jest, że powyżej godziny 9. ten wzmak zaczyna przypominać barwą amplitunery :(

• Redaktorzy

pogiel - jeśli jesteś z Wawy to przejdź się do Audiopunktu na Batorego i posłuchaj Sound Projecta 3SE. Mięsisty bas, góra bez wyostrzeń i spora muzykalność, oprócz tego wyjście na końcówkę. Brak pilota w Twoim metrażu nie powinien być mankamentem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 11 miesięcy później...

Witam!

Co prawda decyzja jest już podjęta..ale nie zaszkodzi spytać o opinię....czy dobrze robię....dodam, że nie słyszałem jeszcze niżej wymienionego zestawienia...

Kolumny: B&W 602 S3

Wzmak: Harman Kardon HK670

CD: Harman Kardon HD750

Czego się spodziewam??

Dynamicznego i swobodnego brzmienia oraz mocnego, punktowego basu.

Uda się?? Jak myślicie?

Słucham całego spektrum rockowo-metalowego, czasem jakieś jazzy:) oraz klimaty akustyczne...

Piszcie co myślicie:)

>cloudior

Najwiekszy problem moze byc z tym "mocnym punktowym basem"... Charakterystyka 602 S3 jest taka, ze bas oczywiscie jest, ale nalezy on raczej do tych duuuzych i raczej malo punktowych. Nie sadze, aby z tych membran udalo Ci sie wydusic impuls energii w basie. Zagraja dynamicznie i bogato jezeli chodzi o gore, srednice, ale basu bardzo "punktowego" raczej nie uzyskasz. Po prostu nie te monitory do takich potrzeb. Kup moze cos na innych glosnikach, bo te B&W to raczej do szybkiej "zezni" sie nie nadaja. Poszukaj raczej w podlogowkach.

Pisze to, bo B&W 602 S3 slucham od dluzszego czasu z roznymi wzmakami. Wg mnie to bardzo trudne monitory i po wielu probach moge stwierdzic, ze zagraly przyzwoicie dopiero z Grundigiem A-9000 (z A-903 tez bylo bardzo fajnie, ale trzeba uwazac na ich charakterystyke schodzaca do 3ohm, co powodowalo wlaczenie zabezpieczenia termicznego A-903). Jak brzmi z nimi Harman nie wiem, ale jezeli na tego klocka sie zdecydujesz, to daj znac - chetnie poczytam.

Pozdrawiam,

Lete

Lete - bardzo dziękuje :)

Pojawiła się nowa opcja Paradigm Studio 20v3 ...czy to faktycznie półka wyżej niż wymienione B&W?? I czy znajdę w cenie 1500-1800 zł wzmak, który wydobędzie z nich (paradigm) coś....no właśnie..."to coś"..:):):)???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.