Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

To jak sama nazwa mówi - Super wzmacniacz, więc i super mocny 😉 Dla jednego pociągnie a dla drugiego nie pociągnie, jak zawsze w tym hobby.

Nie ma co gdybać tylko wypożyczać, Salony Denon mają demo, które wysyłają chętnym. Do roboty 🙂

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Wypożyczyć coś konkretnego nawet taki na który nie stać i zobaczyć jak grają kolumny , 

super mocny ? ee tam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , mocny 🙂 , ale musical Ci się nie podobał 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, Adam 38 napisał:

To jak sama nazwa mówi - Super wzmacniacz, więc i super mocny 😉 Dla jednego pociągnie a dla drugiego nie pociągnie, jak zawsze w tym hobby.

Nie ma co gdybać tylko wypożyczać, Salony Denon mają demo, które wysyłają chętnym. Do roboty 🙂

Szkoda że nie chcesz się podzielić swoją wiedzą ( masz dziś  dużą)  z kolegą szukającym naszych porad .

Ja kiedyś jak zacznałeś  te tematy mówiłem Ci co wiedziałem że byś miał prostszą drogę .

Czy pomogłem nie wiem? To Ty ocenisz.

Chce ludziom podpowiadać dobrze .

Ale to wiedzą  Ci co z rad korzystają. 

3 godziny temu, SlaveNoise napisał:

@AllmrNie jestem audiofilem tylko zwykłym słuchaczem poszukującym swojego brzmienia, więc ciężko mi opisać słowami dźwięk - na tyle na ile jestem w stanie to jakoś ubieram to w słowa, ale myśle, że raczej większość rozumie, jeśli chodzi o basik to najprościej napisać, że taki samochodowy. Postaram się przetestować tego vincenta.

@TalChodzi o naim supernait 3? 

Nie pisałem, żeby krytykować, tylko żeby próbować zrozumieć oczekiwania. Każdy ma inny gust.
Oczekujesz sporych zmian w dźwięku i moim zdaniem nie osiągniesz tego żonglując wzmacniaczami. Spróbuj się zastanowić, czy te kolumny są dla ciebie.

1 godzinę temu, jarekb napisał:

Wypożyczyć coś konkretnego nawet taki na który nie stać i zobaczyć jak grają kolumny , 

super mocny ? ee tam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , mocny 🙂 , ale musical Ci się nie podobał 

To radykalne podejście do tematu 👍 coś po cichu proponowałem .

Ukryta Zawartość

5 minut temu, bogus18 napisał:

To radykalne podejście do tematu 👍 coś po cichu proponowałem .

Tu już raczej nie ma mowy o słabości wzmacniacza tylko jego charakterze a ten może być różny , mam dwie końcówki tańszą D klasy i trochę droższą zwykłą  obie dość mocne raczej nie ma mowy o słabości tylko różnica w brzmieniu 

Edytowane przez jarekb
37 minut temu, jarekb napisał:

Tu już raczej nie ma mowy o słabości wzmacniacza tylko jego charakterze a ten może być różny , mam dwie końcówki tańszą D klasy i trochę droższą zwykłą  obie dość mocne raczej nie ma mowy o słabości tylko różnica w brzmieniu 

Cos innego miałem na myśli.  Pylon Jasper jak i inne w tej cenie powinny być  łączone resztą systemu w podobnych $.

Dziś kolega chce taniej i tak  jak będzie mu pasować. 

Ale jak nie sprawadzi ( na dobrym wzmacniaczu ) co one potrafią to nie będzie wiedział? 

Co można usłyszeć?  

Godzinę temu, Allmr napisał:

Nie pisałem, żeby krytykować, tylko żeby próbować zrozumieć oczekiwania. Każdy ma inny gust.
Oczekujesz sporych zmian w dźwięku i moim zdaniem nie osiągniesz tego żonglując wzmacniaczami. Spróbuj się zastanowić, czy te kolumny są dla ciebie.

A moze to tak ,? 

Wybrałeś świetne kolumny i po co ? 

Jak będą tańsze i mniej  wyrafinowana elektronika , to też będziesz zadowolony ? 

I jak Ty usłyszysz to co chcesz to najważniejsze 👍

Edytowane przez bogus18
48 minut temu, bogus18 napisał:

Cos innego miałem na myśli.  Pylon Jasper jak i inne w tej cenie powinny być  łączone resztą systemu w podobnych $.

Dziś kolega chce taniej i tak  jak będzie mu pasować. 

Ale jak nie sprawadzi ( na dobrym wzmacniaczu ) co one potrafią to nie będzie wiedział? 

Co można usłyszeć?  

Sprawdzać trzeba. Zawsze u mnie grał wzmacniacz droższy niż kolumny. Te "tańsze" jakoś nie chciały się wpasować. Jak bym nie kombinował to nie to. Rozkładając inaczej budżet bingo.

A Revelatory muszą być ujarzmione, wydajnym i nie tanim wzmacniaczem.

Panowie Jaspery podobały mi się najbardziej ze wszystkich odsłuchiwanych kolumn i był to świadomy wybór do mojego gatunku - gdybym miał ponownie wybierać kolumny z niższego pułapu byłyby to D28. 
Oczywiście użytkownicy tutaj z wieloletnim doświadczeniem maja racje co do drogiego i wydajnego wzmacniacza, ale w praktyce wyglada już to trochę inaczej, wszystko zależy od własnych preferencji i czego się oczekuje, sam się przekonałem wiele razy, że drożej nie znaczy lepiej. Mam znajomego, który przerobil piecyki do 10tys i do dzis uzywa konstrukcji za 2tys pioneera a40 słaby, ale co z tego jak się podoba -  połączony z diamondami 25 oraz audio physic 8 Classic reszta grała za jasno i zbyt audiofilsko i nie spełniała wymogów klienta, który ma określone preferencje. Ostatnio przeprowadziłem fajna rozmową z przedstawicielem jednej z firm zajmujących się sprzedażą iż maja klienta, który siedzi na pionieerze a50 i szuka zmiany i tak wpada co jakiś czas na kawę z odsłuchem i niestety nic nie przebija dla niego tego brzmienia, a odsłuchał już większość dostępnego sprzętu z asortymentu sklepu. Jak słuchałem droższych wzmacniaczy do D28 było tylko gorzej albo męczyła mnie góra albo wokale były zbyt duże albo nie było potęgi na basie, a rap tym żyje te tańsze konstrukcje grały podkreślam dla mnie o wiele lepiej. Na pewno będę sprawdzał podane przez Państwa propozycje oczywiście w miarę swoich możliwość oraz dostępności w sklepach. Naimy widzialem w denonie wiec nie będzie problemu z odsłuchem.

Jeszcze raz pozwolę podpytać czy ktoś z użytkowników testował  BMC Audio C1 ?

edit: Kiedyś wspominałem na forum, ale  powtórzę:  mojej drugiej połówce dałem  unitrę tosce 303 i tam to jest dopiero basior od razu czuć jego potężną moc.

Edytowane przez SlaveNoise

Wzmacniacz wzmacniaczem, ale myślę, że u kolegi sprawdziłoby się też inne rozwiązanie - polecam zastanowić się nad subwooferem. Zasugerowałbym wypożyczyć któregoś z Rel’i, aczkolwiek to na pewno nie będzie „samochodowy bas”, za to moc i uderzenie na pewno 🙂 … Przy okazji za niewielką kwotę. 
Pytanie też czy warto się skupić akurat na mocy wzmacniacza - „mocarny” może przynieść wręcz odwrotny efekt, czyli dużą kontrole i punktowość. Od siebie zaproponowałbym raczej coś co pozwoli samemu dopasować pasmo pod siebie, czyli którykolwiek wzmacniacz z regulacją tonalną.  Już nawet wyższe modele Denona dają taką możliwość. Chociażby też taka Yamaha AS1100/2100. Wzmacniacze raczej grające zgoła odmiennie do preferencji pytającego, aczkolwiek kilka ruchów gałką i mamy wycofaną górę i podkreślony/poluzowany bass. Moim zdaniem przeglądając wzmacniacze powyżej kilku tysięcy złotych, bez regulacji pasma i z obecnymi kolumnami nie ma możliwości abyś znalazł piec, który da Ci dźwięk o jakim piszesz.

Edytowane przez Kabecki

@Kabecki Posiadam u siebie jednego z rodziny reli, mianowicie T9x - poprawne ustawienie odcięcia to trochę zmora i czasochłonna zabawa, już nie wspomnę o jego lokalizacji w pokoju, czasami sobie go użyje rzadko bo rzadko i nie powiem potrafi dopełnić przyjemnie pasmo i pomasować uszy, ale i również potrafi łatwo zepsuć całość nagrania.Ogólnie jestem zdziwiony, że tak ciężko odszukać wzmacniacz w wykopem porównywalnym do takiej archaicznej unitry. Od poniedziałku zaczynam odsłuchy, więc na pewno zostawie kilka słów po testach:)

W dniu 20.07.2022 o 23:17, SlaveNoise napisał:

Dziękuje za zainteresowanie tematem, napisałem w pierwszym poście - przedział od 5 do 10 tys. Naprawdę mam obecnie podpiętego denona i przy poprzednich kolumnach również go miałem. Jest rozwinięta dyskusja na forum dotycząca brzmienia oraz napędzenia Diamondow , którą sam założyłem.Do D28 przetestowałem trochę wzmacniaczy nawet polecanych przez użytkowników i żaden mi nie podszedł wszystkie były zbyt jasne i analityczne z nachalnymi wokalami bądź wypychana średnica bez basu takiego jakiego szukam to on ma wieść prym, a nie górne pasma i ma być miękko, ciepło i przyjemnie. Podane propozycje przez Pana to już poza budżetem, ale chętnie sprawdzę na odsluchach czy warto byłoby wydac tyle. Dopisuje tez kolejna polecana konstrukcje BMC Audio C1 może ktoś testował.

Czyli problem jest oo stronie Diamond. Skoro żaden inny wzmacniacz nie wyciąga z nich atutów a tylko na słabym 600 grają.

Sprawdź caspiana M2 albo unisona.

W dniu 21.07.2022 o 10:11, AiM-TV napisał:

Żeby było ciekawiej, koledze nie spodobał się Atoll IN200S a ja zdecydowałem się na Atolla porównując właśnie z m.in  M5Si, gdzie In200 miał bardziej nasyconą i rozdzielczą górę, do tego grał z większym wypełnieniem na średnicy. Łączone z Pylon D25. Takie to nasze zwariowane hobby😉

Też bym wybrał atolla.

W dniu 21.07.2022 o 10:39, SlaveNoise napisał:

Widziałem, że wyszedł nowy denon 900hne z ciekawość też sobie sprawdzę, pierwsze opinie na temat dołu są całkiem pochlebne mianowicie niby jest bardziej miękko.

Od poprzedniej 800tki? No już bardziej się chyba nie dało. To będzie w takim razie muł.

Ja wyczytałem gdzieś że właśnie gra szybciej i w końcu rozdzielczo.

W budżecie jakim tu teraz rozmawiamy to supernait 3 gra moim zdaniem gorzej od KARAN czy leema tucana II.

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli problem jest oo stronie Diamond. Skoro żaden inny wzmacniacz nie wyciąga z nich atutów a tylko na słabym 600 grają.

Nie, po prostu ten wzmacniacz grał dla mnie wtedy najmocniejszym dołem, łączyliśmy go z innymi kolumnami i efekt był taki sam, te niby audiofilskie drogie konstrukcje grały dla mnie beznadziejnie, niby moc, a słabizna na uderzeniu, oczywiście mowa tutaj o urządzeniach topowych marek do 10tys. Moje preferencje to basowe granie i takowego szukam, stawiam, że pewnie denek nie ma takiej rozdzielczości na górze i to sprawia, że wszystko idzie w dół co mi się podoba, chociaż taka tosca wcale nie jest do końca ciemna, a słucha się jej przyjemnie i niemęcząco i cholera dół jest mięsisty. Powyżej dychy nie testowałem wzmacniaczy, oczywiście sprawdzę i może się zdziwię. Na pewno z tych tańszych będę chciał przetestować vincenta czy też unisona i wyższe modele denka.

Lampa w PP na podwójnej KT88 na stronę 

Ale jak słuchasz rapu i nie zależy Ci na rozdzielczości i wyrafinowaniu to zmień kolumny na jakieś Cerwin Vega 

Ilu ludzi tyle opinii

Godzinę temu, SlaveNoise napisał:

Nie, po prostu ten wzmacniacz grał dla mnie wtedy najmocniejszym dołem, łączyliśmy go z innymi kolumnami i efekt był taki sam, te niby audiofilskie drogie konstrukcje grały dla mnie beznadziejnie, niby moc, a słabizna na uderzeniu, oczywiście mowa tutaj o urządzeniach topowych marek do  10 tys

A cóż to za topowe marki ? 
przy obecnych cenach nowy wzmacniacz w cenie do 10tys to nie wiele ma wspólnego z audifilizmem, to będzie raczej średnia polka . W używkach można trafić coś ciekawego , tylko trzeba wyjść poza świat Denonow, Matantzow i Pioneerow .

Kupiles kolumny na głośnikach SS ( o ile dobrze kojarzę ) które potrzebują wzmacniacza nie tylko wydajnego pradowo ale tez wyrafinowanego żeby dobrze zagrały ( a takie kosztują trochę pln ) 

Ilu ludzi tyle opinii

Właściciel Jaspewrów szuka specyficznego brzmienia ?

To nie ma być wierne ,prawdziwe  ,naturalne granie .

To ma  jemu   do konkretnej muzyki pasować. 

Nie próbujcie radzić pod siebie to nie tędy *droga *

To drogie i dobre kolumny już  wybrane! 

A mają i będą grać w naszym myśleniu ŹLE ? 

Ale to nie my tego będziemy słuchać i  szanujmy  "gust " właścicielA. 

Tu trudno znaleźć dobrą radę .

23 godziny temu, morawka napisał:

A cóż to za topowe marki ? 

Może źle ubrałem słowa, te które są łatwo dostępne. Wspomniałeś o lampie w PP na KT88, nie rozumiem zbytnio tego stwierdzenia tzn. KT88 to wiem, iż jest jest to rodzaj lampy, a PP - to skrót od Push-Pull czy się mylę?

@bogus18 Spokojnie, temat też dotyczy różnych propozycji i różnorodnego brzmienia czy też poprawnego wysterowania z opisem konkretnego wzmacniacza z Jasperami (na pewno przyda się przyszłym użytkownikom, może ktoś również będzie szukał jakiejś innej koncepcji łączenia niż moja)

Wydaje mi się że wybrałeś jasper że względu na takie trochę przywiązanie do marki bo miałeś diamondy. Ale piszesz o tym że lubisz bas. Nawet kosztem rozdzielczości. Szczerze? Są lepsze kolumny w tym zakresie 

Taniej masz monitor audio Silver 500, magnaty quantum 759 totl, audiovector qr7, czy nawet mniejsze elaci. 

Nie wiem czy poszedłeś w dobrą stronę. 

Sprawdź teraz do nich póki je masz unisona albo leema tucana.

Piotr 

@Piotr Sonido Magnat to mi się zawsze kojarzył z jasnym graniem,ale tego modelu nie miałem okazji słyszeć, ale silvery?  Oj nie tylko nie silver 500,  kompletnie nie podoba mi się to brzmienie i wręcz uważam odwrotnie, że nawet Diamondy grały od nich lepiej  i przyjemniej , przede wszystkim w rapie - jak wspomniałem wyżej jaspery wybrałem świadomie i grają rewelacyjnie nawet na budżetówce. Jeśli chodzi i unisona to polecasz jakiś konkretny model?

19 minut temu, SlaveNoise napisał:

Może źle ubrałem słowa, te które są łatwo dostępne. Wspomniałeś o lampie w PP na KT88, nie rozumiem zbytnio tego stwierdzenia tzn. KT88 to wiem, iż jest jest to rodzaj lampy, a PP - to skrót od Push-Pull czy się mylę?

@bogus18

Tak, Push-Pull ( choć jestem zwolennikiem single ended , ale nie do takich kolumn na 2xSS )

Push-Pull na KT88 powinien dać Ci spory wykop z mięsistym niskim basem i łagodna niemęcząca gora ( cecha lampowcow ) do tego IMHO lampy lepiej grają po cichu 

Ilu ludzi tyle opinii

A to ciekawe. To widocznie to zestawienie z denonem ci wyjątkowo podeszło. Bo jednak lwia część wybrała by silvery.

Tak seria unico albo 80 albo lepiej 150. Wiem że to nie jest tani wzmak. Ale sprawdź. I porównaj go z leema. Zobaczysz o czym mówię.

Piotr 

Posłuchaj DENON PMA 1600NE i ROTEL RA 1592.

Ja bym szukał w ROTELach jeśli chodzi o tranzystor; do tej muzyki i kolumn . . .

Osobiście jak słuchałem czarnych bitów to najlepiej mi brzmią z ROTELem RA-1070 i Vienna Acoustics (z Pylonami było za tłusto ale podłączyłem je do BRIGHT MK5).

Pzdr600 😉

Edytowane przez quatross

@Piotr SonidoAkurat byłem przelotem w pobliżu salonu denona to wstąpiłem i w sumie nie mieli nic ciekawego do odsłuchu, chciałem przynajmniej któregoś z naimów sprawdzić to brak dostępności, jedynie co to odsłuchałem sobie 1600ne na opticonach 6mk2 i rubiconach 6 - chyba jeden z najciekawszych wzmacniaczy do takiej muzyki jakiej słucham i najmocniejszy na zejściu, dół całkiem ok dla mnie mógłby być jeszcze mocniejszy i bardziej wibrować, wokale chłodne takie krystaliczne, czyste bez ostrości ma to swój urok, ale lepiej jakby były ocieplone i bardziej stonowane tak samo jak wysokie tony chociaż przy opticonach nie były jakoś mocno wyeksponowane, synergia z rubiconem kompletnie mi nie leżała.Ogólnie stwierdzam, że te odsłuchy są trochę bez sensu, poczekam jak wygrzeje do końca jaspery i wtedy coś wypożyczę z propozycji  podanych powyżej z q21 bądź s4home  i sprawdzę we własnej akustyce, tego denona obowiązkowo choć nie jest to do końca mój typ grania to i tak patrząc na te wszystkie konstrukcje co słuchałem wypada nieźle. 

Moja połówka ma dokładnie ten model 

Ukryta Zawartość

jescze nie słyszałem, żadnego wzmacniacza, który grałby takim basiorem od najmniejszego pułapu i dość fajną stereofonią.

Ukryta Zawartość

Może do sprawdzenia Parasound HINT 6 jeszcze dorzuć. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Wypozycz od nich caspiana.

To zobaczysz. 

No i masz rację taki odsłuch za wiele ci nie pomoże fajnie bo masz kolejny krok w doświadczeniu ale to nie twoje kolumny. Nie twoja akustyka. 

Piotr 

@Piotr Sonido Postaram się wypróbować choć użytkownicy powyżej też podrzucili ciekawe propozycje,  nie znam brzmienia niektórych wzmacniaczy, które tutaj padły.Co do caspiana jest taki dobry na basie? Tzn jest obszerniejszy niż w denonie grubszy, miękki jest go więcej ? Bo np w k3 jest zdecydowanie słabo i denon gra na dole o wiele lepiej. 

K3 to kompletnie inny pordukt. Ja uważam caspiana M2 jako wyznacznik wzmacniacza w tej cenie. Kiedyś do 10k teraz 12, inflacja 😕

gra bardziej zmiennym basem od Denona. Potrafi być i krótki i zabrzmieć głębiej i wolniej. 

K3 faktycznie gra twardszym basem od obu.

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi