Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Allmr napisał:

Tak sobie czytam te podśmiechujki, ale zastanowił mnie jeden wątek. Ten o patentach. I moje pytanie jest takie - czy znacie jakieś ustrojstwo audio (jakieś kable, podstawki, deski antywibracyjne, kondycjonery, bezpieczniki, itp, itd) których działanie i budowa jest opatentowane?

Oczywiście, wszystkie te patenty są archyiwizowane w Nibylandii.😀

By tam się dostać, to trzeba zastosować się do tej instrukcji:

Druga gwiazda na prawo, i prosto, aż do poranka. Należy polecieć. Aby polecieć, wystarczy Cudowna Myśl i trochę Wróżkowego pyłu.

Edytowane przez NRK
W dniu 7.09.2022 o 21:14, ASURA napisał:

Jeśli mam teraz głośnikowe Tara Labs to wiadomo z RLC że lepiej mieć 144 przewodników każdy osobno w spienionym teflonie w wiązce w kablu 8N niż 72....  

Ja tak tylko w sprawie teflonu. Tara Labs i inne hajendy raczej są w błędzie. Pan Sulek doszedł do innych wniosków.

,,W modelu 9x9 zastosowałem zwykłą przemysłową miedź w dielektryku z PCV, tyle że to miedź wybrana z wielu różnych próbek. Próbowałem teflonu, ale wyniki nie były zadowalające. Przede wszystkim dlatego, że dźwięk był dla mnie zbyt szklisty...''

144 przewodników w teflonie, to musi być bardzo szklisto.

Edytowane przez kghm
10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A o jakie mikroinformacje chodzi?I o jaką płytę?
Zaraz posłucham.

No i Pani Barber nie jest audiofilem,więc...

Chodziło o płytę SACD Companion w wersji Mobile Fidelity Sound Lab.

,,Polskie podstawki pod kable wniosły bowiem do mojego doświadczania tego krążka nowe elementy, o których nie wiedziałem i których się nie spodziewałem usłyszeć''...

Zapraszam do lektury, jest tam mowa także o polskiej firmie która stosuje własne rozwiązania chronione patentami.

1 godzinę temu, Allmr napisał:

Tak sobie czytam te podśmiechujki, ale zastanowił mnie jeden wątek. Ten o patentach. I moje pytanie jest takie - czy znacie jakieś ustrojstwo audio (jakieś kable, podstawki, deski antywibracyjne, kondycjonery, bezpieczniki, itp, itd) których działanie i budowa jest opatentowane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Allmr napisał:

Może są,ja nie znam.
Aby opatentować,trzeba wykazać,że to działa.
Pisałem o tym w tym wątku.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

39 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Może są,ja nie znam.
Aby opatentować,trzeba wykazać,że to działa.
Pisałem o tym w tym wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, kghm napisał:

Ukryta Zawartość

No,czyli można.
czas na naszych wynalazców z Audiostereo.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No,czyli można.
czas na naszych wynalazców z Audiostereo.

Gdyby kolega ASURA opatentował swoje wynalazki, byłby bardziej wiarygodny. Jedni się chwalą,  inni wolą  swoją tajemną wiedzę zabrać do grobu.

22 minuty temu, kghm napisał:

Gdyby kolega ASURA opatentował swoje wynalazki, byłby bardziej wiarygodny. Jedni się chwalą,  inni wolą  swoją tajemną wiedzę zabrać do grobu.

Zaraz tam do grobu.
No chociaż tak się mówi,a tu można umrzeć w każdej chwili...
Zaraz zaraz,a gdyby tak,do tego ,no,grobu,tego śrutu...???
😇
To może...??
nie,to niemożliwe...
Ale jednak...może by chociaż...???

44 minuty temu, kghm napisał:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.fab483ff01f828ec1db8daed5e18f567.png

A jednak cos tam nie do końca...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Allmr napisał:

Może nie z dziedziny audio, ale voodoo jak najbardziej 😉

Tak czy owak, już w latach 60. mieliśmy czecho-słowackie piramidki służące do ostrzenia żyletek. Był to patent Karela Drbala, owoc myśli socjalistycznej, rozpropagowany w całym bloku radzieckim. Drbal przyznał, że urządzenie było poniekąd żartem, zaś do złożenia patentu namówili go znajomi, chcący sprawdzić jak urząd patentowy zareaguje na taki wniosek. Czech święcie wierzył, iż jego piramida działa, nie wiedział jednak jak wytłumaczyć urzędnikom działanie swego wynalazku. Oficjalnie piramidka miała na celu "pobudzenie komory rezonansowej przez kosmiczne mikrofale". Za sprawą opisu tej nietypowej ostrzałki w książce Psychic Discoveries Behind the Iron Curtain, w latach 70. wieść o niezwykłych mocach drzemiących w piramidach buszowała już w świecie Zachodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

20 godzin temu, kghm napisał:

Nawet dalej…

Praw Murohyego też nikt nie opatentował a działają…..

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

10 minutes ago, ASURA said:

Praw Murohyego też nikt nie opatentował a działają…..

Po pierwsze: "Prawa Murphy’ego" 

Po drugie one nie działają czego dowodzi choćby teleskop Webba. 

Po trzecie idealnie obrazuje sytuację gdy ktoś prawie jest kimś kim by chciał ale nie do końca. Jak się na czymś znasz to ty kontrolujesz proces a nie proces ciebie. Jeśli się na czymś nie znasz to niepowodzenie tłumaczysz chaosem zamiast swoją niekompetencja.

Idealnie pasuje to do kogoś kto chciał się znać na technice ale nie było mu dane się tym parać.

Zauważ że gdyby prawa M były autentyczne to nie można byłoby ich patentować podobnie jak nie można patentować praw fizycznych. 

chciałbym na chwilę powrócić do tematu jakości obrazu na monitorze i przy okazji zaproponować zabawę:)

Jakoś tak się porobiło i wylądowałem na targach gdzie miałem okazję oglądać najnowsze produkty Sony. W ramach zabawy spróbujcie ocenić jakość obrazu na dwóch identycznych monitorach. 
czy jakość się różni a jeśli tak to który obrazek jest lepszy. Pamiętajcie że to zdjęcie monitorów wykonane w trakcie wystawy i niestety nie udało sie uniknąć odbić. 
na koniec zdradzę co oglądaliście:)

życzę przyjemnej zabawy:)

Ukryta Zawartość

F118799C-85B4-47F7-846E-4177439B9754.jpeg

D1EAD4C9-07AF-4593-936C-3D98F7F77CF1.jpeg

93AE67A4-E7FF-4C19-83FB-7ED94E368B96.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fot. 1  remis

Fot.2  po lewej

Fot. 3 po prawej

Fot.4 po lewej

Wskazałem co mi się bardziej podoba 😋 widać różnicę w kontraście, widocznych detalach i rozpiętości tonalnej 😋

Fot.2 plastykę wolę w focie po lewej, ale ten brak widocznych detali  zastanawia..

Edytowane przez Ajothe

Jak wspomniałem to zdjęcia w warunkach targowych widać, że w monitorach odbija się światło. 
oba monitory to oledy. Oba kalibrowane 🙂

1 remis
2 remis choć pierwsze wrażenie że drugi obraz ma więcej kolorów
3. Widać jakieś artefakty (odbicia z zewnątrz) więc trudno powiedzieć
4. Remis

5 godzin temu, KrisNext napisał:

W ramach zabawy spróbujcie ocenić jakość obrazu na dwóch identycznych monitorach. 
czy jakość się różni a jeśli tak to który obrazek jest lepszy

Prawy ma jaśniejszy obraz, ale oświetlenie inaczej jest skierowane co widać po ramkach...to może też być wina aparatu w trybie auto.

No dobrze. Myśle że pora na wyjaśnienia. Po pierwsze tego typu tera jest bardzo wadliwy, ale mimo to ma pewną wartość poznawczą,  zwłaszcza w kontekście niedoszłych testów, przed którymi stchórzył kolega Asura.
Jak widać z waszych ocen, pomimo że próba była statystycznie mierna, oceny są zróżnicowane. Oznacza to że sprawa nie jest jednoznaczna. Że trudno jest ocenić który obrazek jest lepszy. Dodam tylko że na żywo wcale nie jest łatwiej a wręcz przeciwnie:)

Obrazki się różnią i to dość znacznie z technicznego punktu widzenia. Jeden monitor wyświetla nieskompresowany sygnał Video SDI 12Gbit/sek o rozdzielczości 4K drugi zaś ten sam sygnał poddany kompresji za pomocą nowego algorytmu. Algorytm ten zmniejsza strumień danych 120razy !!! Z 12Gbps do 100Mbps. To trochę jak z mp3. Tylko redukcja w mp3 jest znacznie mniejsza. Jak widać pomimo usunięcia tak wielkiej ilości danych ze strumienia obraz jest nadal niemal identyczny dla ludzkiego oka.

Wracając do dyskutowanych kabli zasilających, pojawia się pytanie, jak bardzo musiałby on ingerować w strumień danych poprzez zasilacz, stalilizatory, układy korekcji błędów itp. by wpływać w zauważalny sposób na obraz (kolory, nasycenie, kontrast itp)

Warto wiedzieć, że cyfrowy sygnał Video, czy to profesjonalny SDI czy konsumencki HDMI to skomplikowany sygnał, który niesie osobno informację o kolorach składowych RGB i jasności każdego pixela osobno a dodatkowo o synchronizacji, wielokanałowym dźwięku i metadanych. Wszystkie te dane są „miksowane” w jeden strumień danych. By cokolwiek zmienić w obrazie np. kontrast, należałoby sukcesywnie zmieniać wybrane bity w tym strumieniu dla każdego z 8294400 pikseli osobno!! HDMI 4K to Ok 5Gbps. Kabel musiałby być bardzo inteligentny:) losowa zmiana jasności czy odcienia nawet 1000 pikseli z ponad 8 milonów byłaby niezauważalna !!

przepraszam za przydługi post:) Mam nadzieje że da on do myślenia niektórym kolegom 🙂

aha obrazek po lewej jest oryginalny a po prawej po kompresji 🙂 Gratulacje dla spostrzegawczych:)

1 godzinę temu, KrisNext napisał:

Jak widać pomimo usunięcia tak wielkiej ilości danych ze strumienia obraz jest nadal niemal identyczny dla ludzkiego oka.

To zależy który obraz, tam gdzie występuje większy kontrast, jak na fot. 2 i 3 to różnice  są dosyć spore.  Z koloru czarnego zrobił się szary.

@KrisNextfajny test, ale wyniki są dość jednoznaczne, większość wskazała, ze obraz po lewej jest lepszy 😋 

Ale faktycznie dużo zależy od rodzaju obrazka, bo osobiście uważam, że 1 i 4 dzielą niuanse..Ale 2 i 3 już się różnią zauważalnie. 

No dobrze. Myśle że pora na wyjaśnienia. Po pierwsze tego typu tera jest bardzo wadliwy, ale mimo to ma pewną wartość poznawczą,  zwłaszcza w kontekście niedoszłych testów, przed którymi stchórzył kolega Asura.
Jak widać z waszych ocen, pomimo że próba była statystycznie mierna, oceny są zróżnicowane. Oznacza to że sprawa nie jest jednoznaczna. Że trudno jest ocenić który obrazek jest lepszy. Dodam tylko że na żywo wcale nie jest łatwiej a wręcz przeciwnie:)

Obrazki się różnią i to dość znacznie z technicznego punktu widzenia. Jeden monitor wyświetla nieskompresowany sygnał Video SDI 12Gbit/sek o rozdzielczości 4K drugi zaś ten sam sygnał poddany kompresji za pomocą nowego algorytmu. Algorytm ten zmniejsza strumień danych 120razy !!! Z 12Gbps do 100Mbps. To trochę jak z mp3. Tylko redukcja w mp3 jest znacznie mniejsza. Jak widać pomimo usunięcia tak wielkiej ilości danych ze strumienia obraz jest nadal niemal identyczny dla ludzkiego oka.

Wracając do dyskutowanych kabli zasilających, pojawia się pytanie, jak bardzo musiałby on ingerować w strumień danych poprzez zasilacz, stalilizatory, układy korekcji błędów itp. by wpływać w zauważalny sposób na obraz (kolory, nasycenie, kontrast itp)

Warto wiedzieć, że cyfrowy sygnał Video, czy to profesjonalny SDI czy konsumencki HDMI to skomplikowany sygnał, który niesie osobno informację o kolorach składowych RGB i jasności każdego pixela osobno a dodatkowo o synchronizacji, wielokanałowym dźwięku i metadanych. Wszystkie te dane są „miksowane” w jeden strumień danych. By cokolwiek zmienić w obrazie np. kontrast, należałoby sukcesywnie zmieniać wybrane bity w tym strumieniu dla każdego z 8294400 pikseli osobno!! HDMI 4K to Ok 5Gbps. Kabel musiałby być bardzo inteligentny:) losowa zmiana jasności czy odcienia nawet 1000 pikseli z ponad 8 milonów byłaby niezauważalna !!

przepraszam za przydługi post:) Mam nadzieje że da on do myślenia niektórym kolegom 🙂

aha obrazek po lewej jest oryginalny a po prawej po kompresji 🙂 Gratulacje dla spostrzegawczych:)

5 godzin temu, kghm napisał:

To zależy który obraz, tam gdzie występuje większy kontrast, jak na fot. 2 i 3 to różnice  są dosyć spore.  Z koloru czarnego zrobił się szary.

Pamiętajcie że to zdjęcie ruchomego obrazu (filmu) 

• Pokaż nowe odpowiedzi