Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze transporty plików dla przetwornikow DAC Hi-End.

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, pmcomp napisał:

No pacz Pan, u nas nic nie przytłumiało. Po prostu jakby go nie było. 590 zł wyrzucone w pitu.

Ja słuchałem w dwóch systemach i efekt był identyczny. Recenzje też mówią o tym efekcie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ile takie bzdety mają wspólnego z transportem hiend? 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, pmcomp napisał:

Testowano w domu jednego audiofila. Kilka odsłuchów, kilka osób. Wszyscy "piali" z zachwytu. Kiwali głowami, potakiwali. Wszystko się wygładzało i porządkowało. Cud miód.

Teraz testują jakieś czarne urządzenie. Za prawie x3 🙂 .

A rynek się kręci, śmiechu co niemiara, przysłowie mówi "głupich nie sieją, sami się rodzą" 😉 .

2 minuty temu, Piopio napisał:

Recenzje też mówią o tym efekcie. 

To jest najważniejsze. Recenzje to biblia audiofila czytana codziennie do poduszki. Nie trzeba już biegać do kościoła co rano.

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Przeczytaj między wierszami 😉 .

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minute ago, marcinmarcin said:

A co to jest transport hi-end? Np.: cd z napędem paskowym? 😄

Taka wydmuszka dla naiwnych audiofilów?

Do tego jeszcze koniecznie zegar atomowy plus super kabel cyfrowy 😄

Teraz, bum1234 napisał:

Taka wydmuszka dla naiwnych audiofilów?

Heh, zachowujesz sie jakby żal ściskał że kogoś stać na te pierdoły 😀

24 minutes ago, dzarro said:

Z tego opisu wynika co innego - zmiana jest po każdej próbie.

Racja, przepraszam, źle przeczytałem. Ale jeśli pomiędzy próbami, to dlaczego to problem? Z regulacją głośności rzeczywiście mógłby być trudniej, ale nie wiem jak bardzo to powszechne zjawisko, żeby kable na głośność w znaczącym stopniu wpływały. Zgaduję, że nie bardzo powszechny, więc nie przejmowałbym się dopóki się nie okaże, że jednak.

1 hour ago, dzarro said:

A jeszcze tester zastrzega sobie, że może nie przełączyć.

No to raczej konieczne. Jakby za każdym razem były zmieniane, to wystarczyłoby z każdą próbą automatycznie zmieniać odpowiedź na odwrotną od poprzedniej.

Bylem u znajomego, testowaliśmy kable i listwy

Mowie, wypnij "drogą" wepnij w tą

spacer.png

Zaczęło grac pięknie muzykalnie

Przyjeżdżam po miesiącu, kumpel mówi, kabel się wygrzał, zmieniło się ale co sadzę ....
Pierwsze sekundy, mowie cos dziwnie, całkiem inaczej niż ostatnio, mowie było ta muzykalnie a teraz katastrofa, centrum wypchnięte, natarczywe, za ostro, brak wypełnienia wyższego basu, dociążenia średnicy.
- Rozstawiamy kolumny i wieszamy koc na TV aby złagodzić odbicia i wycofac centrum
- Przykrywany chusteczkami wysoko tonowe bo w głowie wierci 
Nadal dziwnie .....
Podchodzę za sprzęt i mowie, ale wcześniej jak bylem to miałeś wpięte to tej czarnej listwy a nie jak teraz do srebrnej

spacer.png

Zamieniliśmy listwy na czarna, centrum się wycofało, bas pełny, średnica dociążona, nic nie drze ryja, muzykalnie, nie ostro, selektywnie, spokój, źródła pozorne pasujące do siebie w całej panoramie
Jakby zmienił system, ale takie co trzeba przeżyć a nie wmawiać ze nie może byc zmian

8 minutes ago, marcinmarcin said:

Heh, zachowujesz sie jakby żal ściskał że kogoś stać na te pierdoły 😀

Oczywiście jest to typowa reakcja. Mam takie "pierdoły" w domu i wiem jak to wygląda naprawdę.

11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

spacer.png

Trzeba było ukochanego tutaj Sułka wpiąć 🙂 .

listwa-9x9.jpg

Wtedy od razu dostałbyś orgazma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Oczywiście jest to typowa reakcja. Mam takie "pierdoły" w domu i wiem jak to wygląda naprawdę.

A ja ich nie mam, ale nie bronię nikomu ich mieć. Dodatkowo kiedyś znajomy wpadł z takim czarnym czymś i faktycznie slychac było mniej góry. Mi się to nie podobało, ale zmiana jakaś była 

Just now, marcinmarcin said:

A ja ich nie mam, ale nie bronię nikomu ich mieć. Dodatkowo kiedyś znajomy wpadł z takim czarnym czymś i faktycznie slychac było mniej góry. Mi się to nie podobało, ale zmiana jakaś była 

Ja też nikomu nie bronię kupowania tego co chce. Chodzi tylko o to, by nie kłamać. 

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Noooo ... ale marketingowo ma być na lepsze ... DLA WSZYSTKICH !!!

7 minut temu, pmcomp napisał:

Trzeba było ukochanego tutaj Sułka wpiąć 🙂 .

Ukryta Zawartość

Wtedy od razu dostałbyś orgazma.

Czekamy na porządne listwy, tylko jako "droga" nie chciałem robić anty-reklamy pewnej firmie "audiofilskiej"

Ukryta Zawartość

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Czekamy na porządne listwy, tylko jako "droga" nie chciałem robić anty-reklamy pewnej firmie "audiofilskiej"

Te co pokazałeś były bardzo fajne. Nie wiem jak sprzęt audio ale żarówki świeca na nich tak samo dobrze, komputery działają podobnie, a i telewizory też 🙂 . Tą srebrną ... wiem bo mam i używam. BTW chyba nawet gdzieś w audio.

BTW powertuj internet i poczytaj dlaczego kable AC i listwy AC mogą mieć wpływ na dźwięk 🙂 . Pouczająca lektura jeśli liznąłeś ciut więcej niż fizyka w szkole podstawowej. Ale tylko ciut. Nawet ta podstawówka powinna wystarczyć bo gość łopatologicznie tłumaczy.

Oooo, widzę że z audiostereo juz usunęli.

Proszę: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

Te co pokazałeś były bardzo fajne. Nie wiem jak sprzęt audio ale żarówki świeca na nich tak samo dobrze, komputery działają podobnie, a i telewizory też 🙂 . Tą srebrną ... wiem bo mam i używam. BTW chyba nawet gdzieś w audio.

BTW powertuj internet i poczytaj dlaczego kable AC i listwy AC mogą mieć wpływ na dźwięk 🙂 . Pouczająca lektura jeśli liznąłeś ciut więcej niż fizyka w szkole podstawowej.

Wymień na czarną tylo taka jak na zdjęciu, nie droga, sam sie przekonaj
prawdopodobnie filtry w tej srebrnej wnoszą "kiepskosc "

Edytowane przez .:Gerard:.
1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Wymień na czarną tylo taka jak na zdjęciu, nie droga, sam sie przekonaj
prawdopodobnie filtry w tej srebrnej wnoszą "kiepskosc "

To filtry przez małe f grają? Pacz, myślałem że tylko kable w środku. Ja gupi ...

Teraz, pmcomp napisał:

To filtry przez małe f grają? Pacz, myślałem że tylko kable w środku. Ja gupi ...

Te listwy są bardzo tanie, kup, porównaj a później poplotkujemy .....
kable tez graja, się nie martw, zacznij od listwy

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Te listwy są bardzo tanie, kup, porównaj a później poplotkujemy .....
kable tez graja, się nie martw, zacznij od listwy

A tym razem nie zaprosisz mnie na odsłuch do Monachium ? Za bilet w obie strony jak zwykle płacisz ty.

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

A tym razem nie zaprosisz mnie na odsłuch do Monachium ? Za bilet w obie strony jak zwykle płacisz ty.

Na odsłuch na pewnie nie

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Na odsłuch na pewnie nie

To co ... mam je oglądać, macać i ... uwierzyć tobie na słowo? Myślałem, że zrobimy jakiś ślepy test ...

A poprzednie zaproszenie i bilet to na co miały być? Na obejrzenie Munich Airport?

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

To co ... mam je oglądać, macać i ... uwierzyć tobie na słowo? Myślałem, że zrobimy jakiś ślepy test ...

A poprzednie zaproszenie i bilet to na co miały być? Na obejrzenie Munich Airport?

Daj spokój. szkoda tuszu

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Daj spokój. szkoda tuszu

To ty zapraszałeś ...

Może piłeś wtedy za dużo i nie pamiętasz. Tak mniemam bo ... były rozmówki polsko-niemieckie 😉 . Ja tam mam twoją wiadomość PW 🙂 . Na moje pytanie "A niby po co ja mam do ciebie przyjezdzac?" nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi ...

Całe szczęście, że @sly30 mnie nie zaprasza ... brrrrr ...

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

To ty zapraszałeś ...

Ty też zapraszałeś ... 😉 Zamiast wypominać może stosuj te same standardy i do siebie.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Ty też zapraszałeś ... 😉 Zamiast wypominać może stosuj te same standardy i do siebie.

I owszem. Ale zdaje się, że ci odpisałem co i jak, nieprawdaż? I chyba nawet przeprosiłem? Znalazłem cytuję siebie: "Nie dam rady, za duzo spotkań. Sorry."

Może i dobrze, że do tego spotkania nie doszło bo ... ja lubię w ciemno, a ty przy zapalonym świetle. A potem byś pisał, żem ja facet w czarnej sukience ... i co by było?

😉

BTW ... wpraszasz się? Jakoś to mało pasuje do @Piopio piszącego, cytuję: " Myślisz, że mi się chce szukać postów przemądrzałego i niesympatycznego człowieka ?"  (to cytat @Piopio o mnie z innego wątku 😉 ).

No to jak jest? Jest wazelina czy nie ma?

A kto prosił o głos żeby wygrać gramofon Rega? Mam zacytować? 😉 . Pytam bo korespondencji sie nie cytuje bez pozwolenia drugiej strony, taki sawuarwiwr 🙂 . Przecież to nie był nawet hi-end za 20K ...

Edytowane przez pmcomp

13 minut temu, pmcomp napisał:

BTW ... wpraszasz się?

W życiu ! Teraz wiem z kim mam do czynienia. Nie toleruję toksycznych osób. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

W życiu ! Teraz wiem z kim mam do czynienia. Nie toleruję toksycznych osób. 

He, he, he ...

Wygrałeś chociaż tą Regę?

23 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Daj spokój. szkoda tuszu

PK ... peace.

11 godzin temu, dzarro napisał:

Nikt nie odpowiedział na pytanie - dlaczego robi się zasilacze 5V/3A i 15V/1A?

...bo jedno urządzenie ma niższe znamionowe napięcie zasilania i większy prąd pobiera w czasie pracy, a drugie ma wyższe napięcie zasilania i mniejszy prąd pobiera w czasie pracy.

18 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Różnice wprowadzane przewodami mogą być maskowane wysokim szumem czyli małą dynamiką jakiegoś urządzenia, zniekształceniami kolumn lub zakłóceniami powstającymi z jakichś pętli masowych, sprzężeń pojemnościowych czy elektromagnetycznych. Kto da gwarancję, że ten system na występach gościnnych jest transparentny na tyle, że da się przewody rozróżnić.

Należałoby określić od jakich parametrów (THD, IMD, CCIF, SINAD, SNR w określonych warunkach) system uznaje się za transparentny. Chociaż sporo osób "słyszy" kable na sprzęcie, który od strony pomiarowej jest najwyżej przeciętny. Bez podejścia technicznego, taka ocena doprowadziła by do sytuacji, że jak audiofil przejdzie test, to kable grają, ale gdy nie przejdzie, to kable grają, ale system jest zbyt mało transparentny. Najlepszym rozwiązaniem jest, wziąć jakiś przykładowy zestaw, o którym ktoś już wcześniej wpisał, że zmiany wprowadzane przez kable, podstawki, demagnetyzery, i routery są gigantyczne, zbierał szczękę z podłogi i słyszała to nawet jego żona z kuchni, która audio się nie interesuje.

które jak wiadomo nie mają spektrum widmowego tylko szumowe

Możesz to szerzej wyjaśnić?

Nie mogłyby być próbki zbyt długie ze względu na krótkotrwałą pamięć dźwięków oraz odtwarzane zbyt często ze względu na odczulanie sensoryczne narządu słuchu. Kto przygotuje takie próbki i jak, gdzie, czym określi czy są różnicowane? Ile prób przy odtworzeniu tego samego sampla da gwarancję, że słuch jeszcze się nie odczulił? Jak to określić? Tzn. po ilu próbach można uznać, że test jest niemiarodajny ze względu na zmęczenie słuchu? Należałoby ustalić zasady w porozumieniu z jakimś doktorkiem od psychoakustyki. 

Rozumiem, że w domu słuchasz utworów po kilkanaście, kilkadziesiąt sekund, po czym chwię odpoczywasz, i dalej słuchasz. Oczywiście wszystko, żeby nie dopuścić do odczulenia słuchu i cały czas słyszeć czarne tło, plankton i mikrodetale. Może to jednak jakieś błędy w konfiguracji toru?

14 godzin temu, danadam napisał:

Można testowaną osobę zapytać czy jest zmęczona, czy ma problemy z wychwytywaniem różnic i czy może chce przerwę.

Ciężkie to życie audiofila, jak odsłuchy są tak męczące. Być może warto, aby organizator zapewnił też lekarza, albo chociaż ratownika medycznego na wypadek omdlenia. Powtórze moje zalecenie, aby jednak zastanowić się nad konfiguracją swojego zestawu, skoro tak bardzo męczy.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

20 minut temu, barmanekm napisał:

że jak audiofil przejdzie test, to kable grają, ale gdy nie przejdzie, to kable grają, ale system jest zbyt mało transparentny.

Nie wiem czy wiesz, ale ujawniłeś "tajną broń" słyszących drutki. 

"Oni" mają takie plany B w gotowości i ...nie zawahają się ich użyć.

W "obronie wiary" nie ma kroku wstecz..."no quarter" 😁

Różnice wprowadzane przewodami mogą być maskowane wysokim szumem czyli małą dynamiką jakiegoś urządzenia, zniekształceniami kolumn lub zakłóceniami powstającymi z jakichś pętli masowych, sprzężeń pojemnościowych czy elektromagnetycznych. Kto da gwarancję, że ten system na występach gościnnych jest transparentny na tyle, że da się przewody rozróżnić.

Kolega chyba nie czytał uważnie i rozgryzł moich zamiarów. Dysponuję systemem o zniekształceniach, szumach itd o niższymi niż te, które powstają w ludzkim aparacie słuchowym, więc ktoś, kto słyszy wpływ kabla IC na charakterystykę brzmienia systemu, również go usłyszy w moim systemie i ustandaryzowanej akustyce pomieszczenia. To jedno, dwa, że zaproponowałem we wpisie również, że system można zabrać swój, co oznacza, że kompletnie nie upieram się przy swoim systemie. Więc po co powyższe, zbędne komentarze o transparentności, maskowaniu różnic i wąskim gardle? 

Mało tego, dodam, że nie upieram się przy swoim pomieszczeniu, może być system i pomieszczenie osoby, która przejdzie test. Upieram się jedynie na rzetelnym wyrównaniu głośności i obecnością jednego, z ogólnie dostępnych, niedrogich, porządnie wykonanych kabli. 

wybrać takie próbki dźwięku, które na pewno są odtwarzane inaczej. Przewód nie powoduje, że zmienia się cała ścieżka, będą to raczej jakieś drobne elementy wybrzmień, konkretnych transjentów czy mikrodetali np. "faktura" brzmienia talerzy, które jak wiadomo nie mają spektrum widmowego tylko szumowe. Na jednym systemie będzie to syk uciekającego powietrza z opony, a na innym odgłos piasku sypanego na blachę.

W opisie testu zaproponowałem, że słuchacz "słucha wybranej przez siebie treści dźwiękowej". Co z tego wynika? Ano że nie musi to być muzyka, może być nagrany syk powietrza z opony. Proszę czytać uważniej.

Nie mogłyby być próbki zbyt długie ze względu na krótkotrwałą pamięć dźwięków oraz odtwarzane zbyt często ze względu na odczulanie sensoryczne narządu słuchu. Kto przygotuje takie próbki i jak, gdzie, czym określi czy są różnicowane? Ile prób przy odtworzeniu tego samego sampla da gwarancję, że słuch jeszcze się nie odczulił? Jak to określić? Tzn. po ilu próbach można uznać, że test jest niemiarodajny ze względu na zmęczenie słuchu? Należałoby ustalić zasady w porozumieniu z jakimś doktorkiem od psychoakustyki. 

Wspominałem również o możliwości resetowania słuchu, jak również o tym, że można słuchać i resetować się według uznania - wynika więc, że nie ma żadnej presji czasowej. Jeszcze raz proszę czytać uważnie, zanim się coś bez sensu zacznie komentować.

Poważny test powinien poważnie potraktować przygotowanie całego systemu audio oraz warunków. Najpierw dowód, że jest wystarczający w zakresie rozróżniania, a dopiero potem próby. Inaczej nie będzie pewności, że brak pozytywnego wyniku to dowód na cokolwiek.

To to już jest w ogóle niepoważne. Jeśli ktoś się upiera, ze kable wnoszą słyszalne" różnice charakterystyki to oznacza, że wystarczy do tego jego własny system i pomieszczenie (mogę się karnąć z oscyloskopem). Jeśli test przejdzie na wyjeździe to tym większe uznanie.
Wracając do sprawy, jaki konkretnie dowód kolega by ewentualnie potrzebował? Proszę o sprecyzowanie parametrów, w których kabel wnosi słyszalną różnicę i jakich tych samych parametrów w funkcji ilościowej  na poważnie oczekuje od systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi