Skocz do zawartości
IGNORED

40 lat CD, 40 lat cyfry

Rekomendowane odpowiedzi

Drogie dzieci: brak zrozumienia nie jest argumentem.

Ps 

Miłego słuchania jazzu życzę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

ale na jazzie nie unosisz się ponad innymi gatunkami,

I znowu.

To jakis problem dla ciebie, ze mozna lubic jazz i dla tego kogoś nie musi on byc nudny, ani nie zmusza sie do jego sluchania?

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

W moich postach logika jest osyateczna

No tak, to wiele wyjaśnia.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Drogie dzieci:

Samych piątek w szkole dziś życzę.

2 godziny temu, jezz napisał:

I znowu.

To jakis problem dla ciebie, ze mozna lubic jazz i dla tego kogoś nie musi on byc nudny, ani nie zmusza sie do jego sluchania?

Dlaczego pytasz mnie o coś, co sam napisałeś? Ja nie pisałem, że nie można lubić jazzu, że jazz musi być nudny, ani że do słuchania jazzu trzeba się zmuszać.

2 godziny temu, jezz napisał:

Samych piątek w szkole dziś życzę.

Dziękuję.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja nie pidałem, ze nie mozna lubić jazzu, ze jazz musi być nudny

Rzeczywiście nie pisałeś.

"częściej bywa po prostu nudny."

A twoja teoria o podbijaniu samooceny jazzem już udowodniona, czy jeszcze w opracowaniu, bo już wcześniej też o tym czytywalem w twoich postach.

1 minutę temu, jezz napisał:

Rzeczywiście nie pisałeś.

"częściej bywa po prostu nudny.

Dokładnie tak... chyba, że nie odróżniasz znaczenia słówek "bywa" i "musi być". Nie było by to zaskoczeniem bo jeszcze wczoraj odczytałeś coś innego niż napisano.

2 minuty temu, jezz napisał:

A twoja teoria o podbijaniu samooceny jazzem już udowodniona...

Jak najbardziej, wystarczy poczytać Wasze wpisy z wczoraj.

50 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak najbardziej, wystarczy poczytać Wasze wpisy z wczoraj

Sorry, szkoda mi teraz czasu na ciebie.

Dowartościowuję się słuchaniem klasyki rocka, 50 letniej.

Facet z filmu YouTube jest nieprzytomny.

- połowa nie słucha z CD

- udział CD w sprzedaży muzyki: 16%

- w stosunku do 1990 roku w 2021 r. sprzedaż ok. 5 x mniejsza (szczyt w 2000 r. jest nieporównywalny).

A na obronę, że ludzie mają CD w domu na półkach. Zapytam się:

- a co mieli wtedy kupować???

- jak inaczej mogli słuchać???

Zamiast zastanawiać się, jak wpływać na to, żeby platformy strumieniujące muzykę nie zamieniły się w portale społecznościowe (gdzie muzyka jest dodatkiem) - on woli nie zauważać wyboru już ponad połowy ludzi (51%).

PS. Ale sobie powiesił panele akustyczne - w bezsensownych miejscach. To też sporo mówi o rozumowaniu.

22 minuty temu, audiofon napisał:

druga połowa słucha z CD

A z tej polowy co słuchają z CD, kolejna połowa raz słucha z CD, a 100x a może 100x ze streamingu.

3 minuty temu, jezz napisał:

Słucha, nie musi oznaczać, że kupuje cd.

jezzu 🙏🏻 Co Wy koledzy do wszystkiego tak na poważnie podchodzicie i z takim zacięciem 🙂

1 minutę temu, kangie napisał:

Żyłka pęknie i po życiu ziemskim. Więcej k.... luzu.

😉

Zgadzam się. Słucha, nie słucha. Sprzedaje się, nie sprzedaje. Znikną CD z rynku, świat się nie zawali. Nowy Megade(a)th jest w sprzedaży 👍🏻

Żyłka pęknie dopiero gdy nowy album ulubionego zespołu nie zostanie na nośniku fizycznym wydany... komórka > Spotify > minijack > magnetofon - jesteście uratowani antystreamerzy, powiecie co i podrzucicie kasetę to Wam zgram.

36 minut temu, audiofon napisał:

jezzu 🙏🏻 Co Wy koledzy do wszystkiego tak na poważnie podchodzicie i z takim zacięciem 🙂

34 minuty temu, kangie napisał:

Żyłka pęknie i po życiu ziemskim. Więcej k.... luzu.

😉

Z zacięciem?

To chyba bardziej o tej żyłce jest z zacięciem.

30 minut temu, audiofon napisał:

Nowy Megade(a)th jest w sprzedaży 👍🏻

I w streamingu.

Mozna nsłuchać bez odwiedzania sklepu.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Żyłka pęknie dopiero gdy nowy album ulubionego zespołu nie zostanie na nośniku fizycznym wydany... komórka > Spotify > minijack > magnetofon - jesteście uratowani antystreamerzy, powiecie co i podrzucicie kasetę to Wam zgram.

Będąc skupiony wymyśliłeś ten komentarz? Jeśli wolę silniki spalinowe, to jestem antyelektryczy? Jeśli już spalinowych nie będą produkować, będę piechotą chodził? 
Dopóty będę korzystał z CD, dopóki będę mógł kupować krążki. Ze streamingu również korzystam.

Gość

(Konto usunięte)

Wg mnie trochę spór nie o to powinien być: czy płyta, czy streaming? Zapewne będzie jedno i drugie. Dla mnie istotnym jest, kiedy będą przystępne cenowo streamery kompletne z dac odpowiadające jakością odtwarzaczom cd. Nich to będzie powiedzmy 15 - 20 tys. zł Obecnie odtwarzacz gra lepiej teoretycznie z tych samych plików (np. 16 bit, 44,1 khz, to samo wydanie etc.) Stąd żeby uzyskać satysfakcjonujące brzmienie streamingu trzeba albo transport za duże pieniądze i takiż dac, albo też, jak to obecnie robi wielu userów z tego forum, a i sam nad tym rozmyślam - dokładają do routera dodatkowy switch, do tego zasilanie liniowe, część linii sygnału na światłowodzie tuż przy streamerze, do tego złączki, regeneratory, dodatkowe kable lan,  itd. Efekty są ponoć warte zachodu. Jednak robi nam się gmatwanina przewodów, dodatkowych kilka pudełek, no i pieniądze. Do tego trzeba się na tym znać, albo głęboko szukać w sieci. Wszystko stąd, że streaming i zdecydowana większość urządzeń zostały pomyślane jako coś dla ludzi młodych, do słuchawek dousznych podłączonych do smartfona  lub też grajek lifestylowy gdzieś na komodzie. 

My zaś chcemy dobrego dźwięku - i tu schody, jak sądzę nie z powodu parametrów przesyłu samego sygnału (chociaż na pewno wiele możny by poprawić, ale też nikt dla nas nie będzie na słupach rozwieszał hi-endową, niezależną linię dla streamingu itd.) Schody są z powodu marnego w gruncie rzeczy rynku dobrych streamerów w przystępnych cenach. 

51 minut temu, audiofon napisał:

Będąc skupiony wymyśliłeś ten komentarz?

Mniej więcej: tuż po skupianiu znalazłem go w muszli.

17 minut temu, pantagruel napisał:

żeby uzyskać satysfakcjonujące brzmienie streamingu trzeba albo transport za duże pieniądze i takiż dac, albo też, jak to obecnie robi wielu userów z tego forum, a i sam nad tym rozmyślam - dokładają do routera dodatkowy switch, do tego zasilanie liniowe, część linii sygnału na światłowodzie tuż przy streamerze, do tego złączki, regeneratory, dodatkowe kable lan,  itd. Efekty są ponoć warte zachodu.

Nie trzeba. Jeśli się na tym znasz, to nie będziesz marnować czasu i pieniędzy na wymianę elementów nie mających żadnego znaczenia. De facto nawet znać się nie trzeba, a wystarczy zrozumieć istotę technologii cyfrowej.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Mniej więcej: tuż po skupianiu znalazłem go w muszli.

Sam widzisz. Nadają się tylko do tego, żeby spuścić je w muszli. Tyle w nich logiki 😉

2 minuty temu, audiofon napisał:

Sam widzisz. Nadają się tylko do tego, żeby spuścić je w muszli. Tyle w nich logiki 😉

Pozjom mojej odpowiedzi był adekwatny do poziomu komentowanej wypowiedzi.

36 minut temu, pantagruel napisał:

Stąd żeby uzyskać satysfakcjonujące brzmienie streaming

Mnie satysfakcjonuje bez tych korowodów.

Co ja na to poradzę.

3 godziny temu, audiofon napisał:

Zgadzam się. Słucha, nie słucha. Sprzedaje się, nie sprzedaje. Znikną CD z rynku, świat się nie zawali. Nowy Megade(a)th jest w sprzedaży 👍🏻

A ja już dawno temu odsłuchałem i nawet do ulubionych dodałem - Spotify rządzi!

A2f3qEoCMAAYowV.jpg

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nigdy długich włosów nie miałem. Są proste. Zastanawiam się czy gdybym je zapuścił też końcówki byłyby kręcone? Już się raczej nie przekonam. Za stary jestem na to. Jak to było u Ciebie? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Serio? Też odsłuchałem już dawno temu. TIDAL rządzi. Odsłuchałem też z płyty już dawno temu. Miałem nie kupić płyty, bo jest na Spotifuj? Ten serwis też subskrybuję notabene. 

2 godziny temu, audiofon napisał:

...?

Im dalej od głowy tym bardziej zakręcone, ćwierć wielu temu wyłysiałem.

Godzinę temu, audiofon napisał:

TIDAL

1:1

Godzinę temu, audiofon napisał:

Miałem nie kupić płyty, bo jest na Spotifuj?

Ja tam raz na czasz płyty kupuję... muszę odtwarzacz kupić.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja tam raz na czasz płyty kupuję... muszę odtwarzacz kupić.

Szymon, ja się tylko droczę. To oczywiste, że kiedy pojawił się streaming i to kilka serwisów do wyboru, nie biegam za płytami, bo muszę mieć CD. Najnowszej Megadeth też nie kupiłem. Wystarczy mi, że posłucham z TIDALa. 🙂

6 minut temu, audiofon napisał:

Najnowszej Megadeth też nie kupiłem. Wystarczy mi, że posłucham z TIDALa. 🙂

Jasne ... po co kupować płyty z metalem ... toż to kasa w błoto ... co innego jazz 👍🏻... Może się człowiek dowartościować słuchając jazzu z płyty cd ... 😉 

5 minut temu, szpakowski napisał:

Jasne ... po co kupować płyty z metalem ... toż to kasa w błoto ... co innego jazz 👍🏻... Może się człowiek dowartościować słuchając jazzu z płyty cd ... 😉 

Nie no, jazz streamowany negatywnie wpływa na samoocenę u mnie. W depresję popadam 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi