Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju odsłuchowym - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Na tej tylniej ścianie pod dyfuzorami ,mogą stać dwa panele isover pt 80.Moje duże pułapki się tam nie mieszczą 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1400728006_pomiarwstpnyspektrogram20-300Hz.thumb.jpg.fce3d7e99b98b442ff221b23124f512a.jpg

715557859_pobrane(2).jpeg.aa314899bb7f4df8d1115c0175a66fcd.jpeg277281396_pobrane(3).jpeg.60140bc9bad39fe886cab8fde2474526.jpeg277281396_pobrane(3).jpeg.60140bc9bad39fe886cab8fde2474526.jpeg

Macie pomiary wstępnie. Jakie ustroje i ile trzeba tak aby to zkrygowac.?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Moje duże pułapki się tam nie mieszczą 

A w ogóle to na jakim zakresie one działają?

Jeśli chodzi o absorbery to już padały sensowne propozycje ich rodzaju i umiejscowienia.

Pogłos ma 200 Hz zapewne pochodzi od pustych ścian bocznych - na nich trzeba dać głębsze rozpraszacze. Od 400 Hz masz równo choć trochę za wysoko, trzeba to obniżyć ale nie przetłumić góry. Może to trochę pomóc na te dziurę przy stu paru Hz. Ścianą długa więc trochę ich trzeba na jedną i drugą stronę.

Natomiast dziury poniżej 100 Hz to tylko poprzez ustawienie kolumn i miejsca odsłuchowego. Możesz spróbować nawet z kalkulatora wybrać optymalne miejsce.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Znalazłem przypadkowo:

Ukryta Zawartość

i nic by nie było w tym ciekawego, gdyby nie to, że pomiar u mnie jest prawie dokładnym odwzorowaniem wykresu tych ustrojów czyli

góra na 100Hz i górki na 1  i 2 kHz, ale mam tak nietypowe pomieszczenie, że nie byłoby jak ustawić tych pułapek

IMG-20221230-WA0001_156375404415397.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

6 godzin temu, Seyv napisał:

A w ogóle to na jakim zakresie one działają?

Jeśli chodzi o absorbery to już padały sensowne propozycje ich rodzaju i umiejscowienia.

Pogłos ma 200 Hz zapewne pochodzi od pustych ścian bocznych - na nich trzeba dać głębsze rozpraszacze. Od 400 Hz masz równo choć trochę za wysoko, trzeba to obniżyć ale nie przetłumić góry. Może to trochę pomóc na te dziurę przy stu paru Hz. Ścianą długa więc trochę ich trzeba na jedną i drugą stronę.

Natomiast dziury poniżej 100 Hz to tylko poprzez ustawienie kolumn i miejsca odsłuchowego. Możesz spróbować nawet z kalkulatora wybrać optymalne miejsce.

Teraz mam pomiary,.To jakie rozpraszacze na boczne ściany  dyfuzory qrd 1d ?.Ale pewnie i też absorbery przy kolumnach bo stoją blisko ścian bocznych. Wzasadzie to nie wiem od czego zacząć. Nie wiem co na sufit ,czy absorbery, czy rozpraszacze.....

• Moderatorzy
1 minutę temu, zbyniu 360 napisał:

To jakie rozpraszacze na boczne ściany  dyfuzory qrd 1d

Tak. Tylko aby miało to sens trzeba pokryć co najmniej 20-30 % każdej ściany - powierzchnię policzysz sam.

Sufit na razie odpuść - tam najtrudniej coś sensownego zrobić. 

7 minut temu, zbyniu 360 napisał:

absorbery przy kolumnach bo stoją blisko ścian bocznych

Przy kolumnach możesz dać rozpraszacze zestrojone na wyższe częstotliwości (węższe "schodki") a dalej od kolumn z szerszymi "schodkami" (taniej i łatwiej zrobić a liczy się ilość) 

7 minut temu, Seyv napisał:

Tak. Tylko aby miało to sens trzeba pokryć co najmniej 20-30 % każdej ściany - powierzchnię policzysz sam.

Sufit na razie odpuść - tam najtrudniej coś sensownego zrobić. 

Przy kolumnach możesz dać rozpraszacze zestrojone na wyższe częstotliwości (węższe "schodki") a dalej od kolumn z szerszymi "schodkami" (taniej i łatwiej zrobić a liczy się ilość) 

Przy samych kolumnach z boku kolumny ?.Ale kolumny stoją 50cm od ściany bocznych....myślałem po jednym absorberze....O jakich rozpraszaczach że schodkami?.Jakie to są? Jak wygląda to może być bardzo ciekawy pomysł na porzerzenie sceny dźwiękowej.

Czy to by zdało egzamin ,na boczne ściany...? 

Ukryta Zawartość

Z racji że mam podłogowe ogrzewanie,  to nic nie mogę zastosować. Ale dwie równolegle płaszczyzny, nie mogą zostać. Dlatego na suficie, muszę, coś zamontować, może nie teraz,ale w przyszłość, żeby, trochę pogłos zmniejszyć. 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
4 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

Przy samych kolumnach z boku kolumny ?.Ale kolumny stoją 50cm od ściany bocznych....myślałem po jednym absorberze..

W miejscu pierwszych odbić tylko trzeba dać symetrycznie po dwóch stronach.

8 minut temu, zbyniu 360 napisał:

4 sztuki w miejscu pierwszych odbić  możesz, dać takie - pozostałe 8 sztuk dobrze gdyby były głębsze (nie muszą mięć szerokich studzienek byle miały efektywną głębokość ze 30 cm.

Szkoda, że mam jeden taki dyfuzor, własnej roboty dlatego powędrował na tylnią ścianie. 

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Seyv napisał:

W miejscu pierwszych odbić tylko trzeba dać symetrycznie po dwóch stronach.

4 sztuki w miejscu pierwszych odbić  możesz, dać takie - pozostałe 8 sztuk dobrze gdyby były głębsze (nie muszą mięć szerokich studzienek byle miały efektywną głębokość ze 30 cm.

Nie rozumiem, czyli na boczne ściany, razem powinienem mieć 8sztuk,czy akurat nie za dużo?.Czy te akurat że styroduru ,dadzą  radę  rozpraszać?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
10 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Nie rozumiem, czyli na boczne ściany, razem powinienem mieć 8sztuk,czy akurat nie za dużo?

Jak masz 5 litrów zupy to nie dajesz szczypty soli bo to niewiele zmieni. Pomiar wskazuje, że w przypadku pogłosu jest on za duży w całym spektrum a najbardziej na niskich częstotliwościach więc dyfuzory muszą być głębokie. Jak na razie zrobiłeś coś na dwóch ścianach o najmniejszej powierzchni i to głównie w zakresie średnich i wysokich częstotliwości (bo te niby pułapki basowe to nie za bardzo wiadomo jak działają, robione były pomiary z nimi i bez nich? )

Nie rozumiem tych pomiarow.
Brakuje legend, co jest co, lewy, prawy, suma, RT 60,…obciete zakresy (po czesci tylko do 300Hz,

Na RT najgorzej wypadaja 200Hz, na pomiarze charakterystyki 30Hz i 60Hz…

Jakos brak spojnosci/korelacji miedzy tymi pomiarami

Czyli wszystkie 8sztuk dyfuzorów 1d ,na boczne ,to prawie całe powierzchnie od podłogi pod sufit zajmnie na bocznych ścianach?.A co z absorpcją na bocznych ścianach?

19 minut temu, xajas napisał:

Brakuje legend, co jest co, lewy, prawy, suma, RT 60,…obciete zakresy (po czesci tylko do 300Hz,

Tym modem na 30hz się, nie zajmuję, bo kolumny tak nisko nie schodzą, grają od 38hz.

• Moderatorzy
47 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Czyli wszystkie 8sztuk dyfuzorów 1d ,na boczne ,to prawie całe powierzchnie od podłogi pod sufit zajmnie na bocznych ścianach?

Dyfuzor z linku miał rozmiar 1m wysokości i 0,5 szerokości (chyba) przy 4 na jedną ścianę masz zajętą powierzchnię 2 metrów kwadratowych, z tego co chyba pisałeś ściana ma około 5 metrów długości co przy wysokości  2.5 metra daje powierzchnię 12,5 metra to daje 16% pokrycia czyli raczej mało. Podejrzewam, że masz w domu pomieszczenia, w których masz większe zagospodarowanie ścian. W garderobie mam dwa a może i trzy razy niższy pogłos niż w zaadoptowany pomieszczeniu odsłuchowym co nie znaczy, że akurat tam chciałbym słuchać.

53 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

A co z absorpcją na bocznych ścianach?

Przy większej ilości dyfuzorów raczej nie będą potrzebne  w tych miejscach. Ale bez kolejnych pomiarów (zawierających np. EDT) w trakcie realizacji adaptacji ciężko mi stwierdzić co i gdzie będzie potrzebne. Należy brać pod uwagę, że w miarę zwiększania ilości elementów adaptacyjnych wpływ pojedynczych będzie malał. Czyli w uproszczeniu jeśli do pustego pomieszczenia wniesiesz absorbery, które ograniczą pogłos (dla danej częstotliwości) z 1 sekundy do 0,5 sekundy to podwojenie ich ilości nie zmniejszy pogłosu do zera tylko o kolejne 50% z 0,5 sekundy czyli do 0,25 sekundy.

50 minut temu, xajas napisał:

Jest to pomiar przeprowadzony metodą impulsowej odpowiedzi pomieszczenia na zadany sygnał o liniowo zmieniającej się częstotliwości i stałej amplitudzie. Jako źródło sygnału został wykorzystany tor klienta, mikrofon pomiarowy, spięty z komputerem poprzez stereofoniczny interfejs audio USB z przedwzmacniaczami mikrofonowym.
Na zdjęciach zamieszczonych przez Kolegę widać jeden przebieg wstępnego pomiaru dla dwóch kolumn. Pomieszczenie symetryczne (wcześniej przeprowadzony szereg pomiarów monitorem aktywnym o charakterystyce zbliżonej do liniowej - w celu identyfikacji problemów w niskim paśmie. 
Początek adaptacji rozpoczyna się od ogarnięcia modów pomieszczenia, więc zaznaczony jest tylko istotny zakres, a mianowicie 20-300Hz. (Jedynie czas pogłosu T-20 jest w pełnym, podawanym przez REW zakresie: 50-10000Hz). 

Pomieszczenie nie spełnia kryterium Bonello'a, nie mieści się też w obszarze Bolt'a. Także nie dziwią występujące problemy akustyczne. 

Wykres fazowy pokazuje SPL w funkcji częstotliwości. Wyraźnie widać szczyty odpowiadające kolejnym modom, a także dolinki, wynikające z dużej separacji pierwszych modów (ponad 25Hz) oraz SBIR-u. Wodospad lepiej nam to obrazuje. 

Na spektrogramie widać rozłożenie energii w badanym paśmie. (przypominam, że wszystko jest wynikiem jednego przebiegu). 

2 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Przy samych kolumnach z boku kolumny ?.Ale kolumny stoją 50cm od ściany bocznych....myślałem po jednym absorberze....O jakich rozpraszaczach że schodkami?.Jakie to są? Jak wygląda to może być bardzo ciekawy pomysł na porzerzenie sceny dźwiękowej.

Ukryta Zawartość

Z racji że mam podłogowe ogrzewanie,  to nic nie mogę zastosować. Ale dwie równolegle płaszczyzny, nie mogą zostać. Dlatego na suficie, muszę, coś zamontować, może nie teraz,ale w przyszłość, żeby, trochę pogłos zmniejszyć. 

Moje niedopatrzenie w aukcji są dwa i tworzą szerokość 114cm.No to faktycznie  z 8 sztuk chyba będzie akuratnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zbyniu 360
Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Tym modem na 30hz się, nie zajmuję, bo kolumny tak nisko nie schodzą, grają od 38hz.

A teraz co będziemy u Zbynia robić: 4 płaskie rezonatory Helmholtz'a o wymiarach 115x45x20 (dwa z lewej za lewą kolumną i dwa z prawej - za prawą kolumną, ustawione jeden na drugim) niestety szersze się nie zmieszczą, bowiem  skyscraper (niestety nie da się go przełożyć na ścianę za słuchaczem) zajmuje zbyt dużo miejsca, nastrojone na: 61Hz - mod 2-0-0. Sprawdziliśmy wpływ zabudowania ściany za kolumnami panelami pochłaniającymi. Po wstawieniu ww. rezonatorów i dokonaniu pomiarów, zastanowimy się dalszym tłumieniem. Szukamy czegoś na sufit, coś co zadziała od od 200Hz. Panele z PT-80 o grubości 10cm odpadają, ponieważ już przy 125Hz wsp. tłumienia wynosi 0,7. Na boczne ściany, w miejsca pierwszych odbić, sprawdzimy działanie dyfuzorów QRD 1D - powinny znacznie poszerzyć scenę. Dyfuzor DIY (ten brązowy) - został wysłany za kanapę, żeby nie przeszkadzał, a na parapecie oknie, żeby dźwięk był mniej "szklisty" - postawiliśmy absorber 😉

Coraz bardziej zastanawiam się nad wprowadzeniem rezonatora Helmholtz'a, ale rurowego (średnica 30cm, wysokość 200cm), żeby zbić nieco mod 1-0-0 (30Hz). Jego obniżenie powinno zmniejszyć "dół" w okolicach 45Hz i wpłynąć korzystnie na mod 2-0-0 - jako pierwszą harmoniczną. 

Na poniższych obrazkach - taka wstępna przymiarka do zabudowy przedniej ściany i efekty działań (poszły "dyżurne panele z pt-80 i dwa panele zakolumnowe z wełny o dużej gęstości) 

Ukryta Zawartość

przymiarka do adaptacji RT60.jpg

7 minut temu, zymmy napisał:

A teraz co będziemy u Zbynia robić: 4 płaskie rezonatory Helmholtz'a o wymiarach 115x45x20 (dwa z lewej za lewą kolumną i dwa z prawej - za prawą kolumną, ustawione jeden na drugim) niestety szersze się nie zmieszczą, bowiem  skyscraper (niestety nie da się go przełożyć na ścianę za słuchaczem) zajmuje zbyt dużo miejsca, nastrojone na: 61Hz - mod 2-0-0. Sprawdziliśmy wpływ zabudowania ściany za kolumnami panelami pochłaniającymi. Po wstawieniu ww. rezonatorów i dokonaniu pomiarów, zastanowimy się dalszym tłumieniem. Szukamy czegoś na sufit, coś co zadziała od od 200Hz. Panele z PT-80 o grubości 10cm odpadają, ponieważ już przy 125Hz wsp. tłumienia wynosi 0,7. Na boczne ściany, w miejsca pierwszych odbić, sprawdzimy działanie dyfuzorów QRD 1D - powinny znacznie poszerzyć scenę. Dyfuzor DIY (ten brązowy) - został wysłany za kanapę, żeby nie przeszkadzał, a na parapecie oknie, żeby dźwięk był mniej "szklisty" - postawiliśmy absorber 😉

Coraz bardziej zastanawiam się nad wprowadzeniem rezonatora Helmholtz'a, ale rurowego (średnica 30cm, wysokość 200cm), żeby zbić nieco mod 1-0-0 (30Hz). Jego obniżenie powinno zmniejszyć "dół" w okolicach 45Hz i wpłynąć korzystnie na mod 2-0-0 - jako pierwszą harmoniczną. 

Na poniższych obrazkach - taka wstępna przymiarka do zabudowy przedniej ściany i efekty działań (poszły "dyżurne panele z pt-80 i dwa panele zakolumnowe z wełny o dużej gęstości) 

przymiarka do adaptacji - fazowy.jpg

przymiarka do adaptacji RT60.jpg

No tak, podpowiedź: kolor czerwony - sytuacja przed, zielony - po 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
28 minut temu, zymmy napisał:

4 płaskie rezonatory Helmholtz'a o wymiarach 115x45x20 (dwa z lewej za lewą kolumną i dwa z prawej - za prawą kolumną, ustawione jeden na drugim) niestety szersze się nie zmieszczą, bowiem  skyscraper (niestety nie da się go przełożyć na ścianę za słuchaczem) zajmuje zbyt dużo miejsca, nastrojone na: 61Hz

Jeśli dojdzie do skutku to chętnie bym zobaczył wykres skuteczność.

54 minuty temu, zymmy napisał:

nie wiem jakie masz doświadczenia w adaptacji oraz nie wiem jaki jest budżet  ale takim litrażem i taką głębokością rezonatorów tylko tego moda na 60 hz pogłaskasz. Kolega Zbyniu ma bardzo głęboki pokój więc aż żal nie wykorzystać tej głębokości na ścianie za kolumnami.

Godzinę temu, zymmy napisał:

Dobrze myślisz ale to będzie ciągle za mały litraż rezonatorów dla takich problemów jakie widać na wykresie SPL. W pokoju o takich proporcjach i przeznaczonym tylko pod audio poświecił bym 70 cm głębokości ściany za kolumnami i tą ścianę zabudował rezonatorami sprytnie wpasowując w środek tego skyline który jest już zrobiony.

13 minut temu, mujas napisał:

nie wiem jakie masz doświadczenia w adaptacji oraz nie wiem jaki jest budżet  ale takim litrażem i taką głębokością rezonatorów tylko tego moda na 60 hz pogłaskasz. Kolega Zbyniu ma bardzo głęboki pokój więc aż żal nie wykorzystać tej głębokości na ścianie za kolumnami.

Dobrze myślisz ale to będzie ciągle za mały litraż rezonatorów dla takich problemów jakie widać na wykresie SPL. W pokoju o takich proporcjach i przeznaczonym tylko pod audio poświecił bym 70 cm głębokości ściany za kolumnami i tą ścianę zabudował rezonatorami sprytnie wpasowując w środek tego skyline który jest już zrobiony.

A kolumny, by powędrowały by na środek pokoju...Przecież, musi być zachowany odstęp kolumn od takich ustrojstw czyż nie?.

20 minut temu, zbyniu 360 napisał:

A kolumny, by powędrowały by na środek pokoju...Przecież, musi być zachowany odstęp kolumn od takich ustrojstw czyż nie?.

musi być odstęp ale są to wielkości około 20 cm, a przy przemyślanym rozplanowaniu ustawienia kolumn i otworów w rezonatorach mogły by stać jeszcze bliżej. Zobacz jak u mnie jest wciśnięty rezonator ten z lewej, zapewniam Cię że biurko jak też monitor oraz fotel (który na potrzeby zdjęcia został wysunięty) nie przeszkadzają mu w skutecznym działaniu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mujas
19 minut temu, mujas napisał:

musi być odstęp ale są to wielkości około 20 cm, a przy przemyślanym rozplanowaniu ustawienia kolumn i otworów w rezonatorach mogły by stać jeszcze bliżej. Zobacz jak u mnie jest wciśnięty rezonator ten z lewej, zapewniam Cię że biurko jak też monitor oraz fotel (który na potrzeby zdjęcia został wysunięty) nie przeszkadzają mu w skutecznym działaniu 

Ukryta Zawartość

Ten z lewej a co nad nim jest?.Słabe zdjęcie, widać coś za materialem chyba, to też wyżej rezonator?.Patrzę na dyfuzory  z internetu  a jak by po dwa takie na boczne ściany 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
6 godzin temu, mujas napisał:

otworów w rezonatorach

Czy posiadasz jakiś pomiar ze wskazaniem skuteczności takiego rezonatora? Z tego co widzę posiada on tylko 6 otworów, z tego co pamiętam ich liczbę w stosunku do jednostki powierzchni ma bezpośredni wpływ na "wydajność" rezonatora.

3 godziny temu, Seyv napisał:

Czy posiadasz jakiś pomiar ze wskazaniem skuteczności takiego rezonatora? Z tego co widzę posiada on tylko 6 otworów, z tego co pamiętam ich liczbę w stosunku do jednostki powierzchni ma bezpośredni wpływ na "wydajność" rezonatora.

Ważny jest procent perforacji. Wraz z głębokością otworów, głębokością pustki powietrznej - ma wpływ na daną częstotliwość. (jeden z bardzo istotnych elementów równania to: efektywna długość otworu, po zastosowaniu współczynnika korekcyjnego) 

Edytowane przez zymmy
9 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Ten z lewej a co nad nim jest?.Słabe zdjęcie, widać coś za materialem chyba, to też wyżej rezonator?.Patrzę na dyfuzory  z internetu  a jak by po dwa takie na boczne ściany 

Ukryta Zawartość

To coś to zwykły obrus pełniący rolę materiału tłumiącego w celu zmniejszenia dobroci rezonatora czyt. większego wygładzenia charakterystyki w określonym obszarze. Ten przykryty jest takich samych wymiarów jak ten z prawej tylko w innych miejscach ma otwory.  Jeśli chodzi o dyfuzor z linka jaki podesłałeś musisz brać pod uwagę że jest wykonany ze styroduru więc będzie  trochę więcej energii pochłaniał w stosunku do dyfuzora wykonanego z drewna.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Seyv napisał:

W innym wątku już padł ten zarzut że rezonator ma zbyt mało otworów przez co jego wydajność jest niska. Jako że zależy mi aby wycisnąć max z Helmholtz'a skorzystałem z sugestii i dowierciłem ponad 100 % otworów (czyt. z 5 zrobiłem 12) i przestroiłem go na podobną częstotliwość używając portów. Poniżej pomiary:

czerwony wykres to rezonator o 5 otworach strojenie okolice 34 hz;

- niebieski wykres to te sam rezonator tylko z dowierconymi otworami i umieszczonymi w tych otworach rurkach PCV o określonej długości strojenie wyszło na 36,5 hz.

Wyniki skuteczności pozostawiam Ci do własnej interpretacji, może kiedyś powtórzę eksperyment z tym że strojenie zrobię na tą samą częstotliwość. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Godzinę temu, zymmy napisał:

Ważny jest procent perforacji. Wraz z głębokością otworów, głębokością pustki powietrznej - ma wpływ na daną częstotliwość. (jeden z bardzo istotnych elementów równania to: efektywna długość otworu, po zastosowaniu współczynnika korekcyjnego) 

Teorie i zasady projektowania znam ale nie stosowałem takich w praktyce, chcę ustalić jak sprawdzają się w realnych warunkach .

43 minuty temu, mujas napisał:

W innym wątku już padł ten zarzut

To nie zarzut, po prostu chciałbym ustalić to co napisałem powyżej.

18 minut temu, Seyv napisał:

Teorie i zasady projektowania znam ale nie stosowałem takich w praktyce, chcę ustalić jak sprawdzają się w realnych warunkach .

To nie zarzut, po prostu chciałbym ustalić to co napisałem powyżej.

Na poniższych zdjęciach wyniki zastosowania 2 płaskich rezonatorów H. za kolumnami (za każdą kolumną ustrój o pojemności 144l) - strojone na 90Hz (czerwony przebieg - bez, zielony - z R.H.) Stosuję je jako ustroje zakolumnowe - w celu neutrlizacji wpływu interferencji fal odbitych od  ściany za kolumną, z emitowanymi przez przetwornik.

Ukryta Zawartość

skrzynki za kolumnami u Marcina leśnika.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zymmy
10 minut temu, zymmy napisał:

Na poniższych zdjęciach wyniki zastosowania 2 płaskich rezonatorów H. za kolumnami (za każdą kolumną ustrój o pojemności 144l) - strojone na 90Hz (czerwony przebieg - bez, zielony - z R.H.) Stosuję je jako ustroje zakolumnowe - w celu neutrlizacji wpływu interferencji fal odbitych od  ściany za kolumną, z emitowanymi przez przetwornik.

Ukryta Zawartość

skrzynki za kolumnami u Marcina leśnika.jpg

Czy to jest pomiar z rezonatorów wielootworowych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi