Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający z glosnikowego?

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Rosomak19 napisał:

CD Unitry ,a nie klocek za kupę kasy

Tyle, że w środku polskiej obudowy, napęd i płyta główna to było Mitsumi- wyrób firmy o chyba głównie profesjonalnym profilu produkcji. Tak się składa, że mam ten klocek i wiem, jak gra. 👍

Godzinę temu, Mateolo2 napisał:

Będę sobie teraz składał zasilający właśnie i jako, ze budżet jest ograniczony to muszę szukać oszczędności. Znalazłem wiele fajnych przewodników, z których można taki zasilający ukręcić. Jednak każdy z przewodników jest nietani. Dlatego pomyślałem, żeby te dobre firmowe wykorzystać na fazę i neutralny, a zero połączone z ekranem zrobić po prostu z jakiegoś przewodu, który ma taki sam przekrój co reszta i jest po prostu dobrym przewodem elektrycznym (typu taki helukabel). Widziałem, ze wiele osób to robi. Dzieki temu oszczędzam na dodatkowych dwóch metrach przewodnika i mogę wydać więcej na wtyczki. Czy zastosowanie do uziemienia przewodu niższej jakości niż faza i neutralny może popsuć „właściwości” przewodu?

NIe wiem kto ci naopowiadał bredni o wpływie kabla zasilającego na brzmienie ale zdecydowanie zrobił ci krzywdę.

Czy twoja wrodzona intuicja nie podpowiada ci, że to kompletna bzdura? Od twojego gniazdka w ścianie do pierwszego transformatora jest co najmniej kilkaset metrów kabli i kilkadziesiąt połączeń. Do tego samego transformatora co ty jest podłączona znaczna ilość odbiorców. Niektórzy z nich mają dziwne urządzenia które generują zakłócenia do sieci energetycznej i ty dokładając na końcu dwa metry kabla chcesz coś poprawić ? To tak nie działa! nie idź tą drogą. Zamiast wydawać kasę na dziwne kable kup sobie porządną płytę i ciesz się muzyką. 

Byłem w fabryce beldena w Venlo w Holandii widziałem jak się robi kable, rozmawiałem z głównym inżynierem jak się robi kable hi-end. To nie działa, to czysty marketing i wyciąganie kasy od naiwnych i łatwowiernych. 

Domyślam się że jesteś na początku swojej drogi z dźwiękiem wysokiej jakości (choć mogę się mylić) Poczytaj trochę, przeanalizuj. Magicznych kabli na rynku są setki jeśli nie tysiące. Znajdź jakieś informacje na temat ślepych testów potwierdzających ich działanie... Jakoś tak się składa że ich nie ma. Jest tylko pseudo naukowy bełkot! 

35 minut temu, Rosomak19 napisał:

Kolego ,  kup sobie przewód , taki jak do zasilania kompa ,chyba ,że masz inne gniazdo w sprzęcie,to coś odpowiedniego i daj spokój tym idiotyzmem . A jak tak koniecznie chcesz , jest tut taki jeden na forum , to może jak się dogadasz ,to ci trochę taniej sprzeda ten magiczny przewód , jakże cudowny , odrazu trafo poczuje ,że jest tak zaj...ie zasilane ,że ogarnie je taka euforia, że jakość audio to wy...ie w kosmos🤣. Równie dobrze możesz podłączyć przewód od prodiża i nic się nie zmieni! Śmiać mi się chciało ,jak oglądałem ślepy test odtwarzaczy CD, wiecie co lepiej zagrało dla grona zebranych tam ludzi nietoperzy ? CD Unitry ,a nie klocek za kupę kasy😱🤣. To nie jest tak,ze neguję wszystkie zmiany w torze audio , ale to jest po prostu absurd!

Super, już wiemy jaka masz opinie na temat kabli zasilających, mimo, ze nikogo to nie interesuje i nikt o to tutaj nie pytał. Po co takim razie w ogóle się udzielasz w tym wątku? Nie uznajesz przewodów zasilających to unikaj takich wątków bo szkoda Twoich nerwów. Nie będę tez z Tobą na ten temat dyskutował. Ja u siebie po zmianie zasilającego usłyszałem wieksza zmiane niż przy głośnikowych, IC a nawet daca czy wzmacniacza. Dlatego brnę w temat. I chce się teraz pobawić w składanie takich kabelków - dla zabawy! Czaisz? A Ty tutaj przychodzisz i wszystkim te zabawę psujesz. Jesteś jak taka postać z kreskówki zazwyczaj w formie grubego, brzydkiego dziecka, które wchodzi do piaskownicy i depcze po zabawkach innych dzieci upiornie się śmiejąc bo to go karmi. Twoje wiadomości można jedynie uznać za chęć urażenia innych w tym temacie oraz prowokacji do klotni, wiec gorąca prośba o niewypowiadanie się tutaj - dla Twojego świetego spokoju. 

Edytowane przez Mateolo2

Panowie i jeszcze jedno pytanko, jakie macie doświadczenie z bardziej budżetowymi wtykami zasilajacymi. Możecie coś polecić?

1. 
https://allegro.pl/oferta/wtyki-zasilajace-audio-komplet-zlocone-rodowane-10153346433 te wyglada niezle 

2. https://allegro.pl/oferta/wtyk-sieciowy-zasilajacy-z-miedzi-aucharm-zenski-7295628011 Te niby maja fajna specyfikacje ale to chamski aliexpress 

3. https://allegro.pl/oferta/oyaide-c-320-p-320-wtyki-zasilajace-audio-zlocone-10097321469 No i są jeszcze te słynne podroby oyaide, ale nie wiem czy to jest cokolwiek warte 

4. albo poprostu kupić za 2 stówy podstawowy model wtyczek wattgate. Tylko podejrzewam, ze oprócz marki tam i tak nic specjalnego fonicznie nie będzie względem opcji 1 

12 minut temu, KrisNext napisał:

NIe wiem kto ci naopowiadał bredni o wpływie kabla zasilającego na brzmienie ale zdecydowanie zrobił ci krzywdę.

Czy twoja wrodzona intuicja nie podpowiada ci, że to kompletna bzdura? Od twojego gniazdka w ścianie do pierwszego transformatora jest co najmniej kilkaset metrów kabli i kilkadziesiąt połączeń. Do tego samego transformatora co ty jest podłączona znaczna ilość odbiorców. Niektórzy z nich mają dziwne urządzenia które generują zakłócenia do sieci energetycznej i ty dokładając na końcu dwa metry kabla chcesz coś poprawić ? To tak nie działa! nie idź tą drogą. Zamiast wydawać kasę na dziwne kable kup sobie porządną płytę i ciesz się muzyką. 

Byłem w fabryce beldena w Venlo w Holandii widziałem jak się robi kable, rozmawiałem z głównym inżynierem jak się robi kable hi-end. To nie działa, to czysty marketing i wyciąganie kasy od naiwnych i łatwowiernych. 

Domyślam się że jesteś na początku swojej drogi z dźwiękiem wysokiej jakości (choć mogę się mylić) Poczytaj trochę, przeanalizuj. Magicznych kabli na rynku są setki jeśli nie tysiące. Znajdź jakieś informacje na temat ślepych testów potwierdzających ich działanie... Jakoś tak się składa że ich nie ma. Jest tylko pseudo naukowy bełkot! 

4 minuty temu, Mateolo2 napisał:

Super, już wiemy jaka masz opinie na temat kabli zasilających, mimo, ze nikogo to nie interesuje i nikt o to tutaj nie pytał. Po co takim razie w ogóle się udzielasz w tym wątku? Nie uznajesz przewodów zasilających to unikaj takich wątków bo szkoda Twoich nerwów. Nie będę tez z Tobą na ten temat dyskutował. Ja u siebie po zmianie zasilającego usłyszałem wieksza zmiane niż przy głośnikowych, IC a nawet daca czy wzmacniacza. Dlatego brnę w temat. I chce się teraz pobawić w składanie takich kabelków - dla zabawy! Czaisz? A Ty tutaj przychodzisz i wszystkim te zabawę psujesz. Jesteś jak taka postać z kreskówki zazwyczaj w formie grubego, brzydkiego dziecka, które wchodzi do piaskownicy i depcze po zabawkach innych dzieci upiornie się śmiejąc bo to go karmi. Twoje wiadomości można jedynie uznać za chęć urażenia innych w tym temacie oraz prowokacji do klotni, wiec gorąca prośba o niewypowiadanie się tutaj - dla Twojego świetego spokoju. 

Możesz wierzyć lub nie, ale ja również słyszę te zmiany kabla zasilającego. To się wydaje nielogiczne, żeby zmieniało dźwięk, ale na serio się tak dzieje. Ba nawet odróżniłem w brzmieniu, 3 rodzaje kabli. Moje uszy to wszystko wyłapują. Ktoś mi kiedyś powiedział, że masz dobry słuch, nie chodziło o kable, ale ogólnie. 

Teraz, Bukaj napisał:

Możesz wierzyć lub nie, ale ja również słyszę te zmiany kabla zasilającego. To się wydaje nielogiczne, żeby zmieniało dźwięk, ale na serio się tak dzieje. Ba nawet odróżniłem w brzmieniu, 3 rodzaje kabli. Moje uszy to wszystko wyłapują. Ktoś mi kiedyś powiedział, że masz dobry słuch, nie chodziło o kable, ale ogólnie. 

Mówisz że jesteś w stanie rozróżnić na słuch trzy rodzaje kabli i wskazać jednoznacznie który w danym momencie zasila sprzęt ? Baaaaardzo chce to zobaczyć. Możemy się jakoś umówić ?  

6 minut temu, Bukaj napisał:

Nie no zdecydowanie wierze Haha 🙂 Zwłaszcza po tym jak sam usłyszałem ile zmieniają u mnie. Jak podłączyłem pierwsze lepsze glosnikowe to musiałem się wsłuchiwać, żeby wyłapać różnice. Tak samo interkonekty. Niedawno testowaliśmy z kumplami różne Daci z poziomu 2-4K i różnice były, ale to były niuansei trzeba było się wsłuchiwać. A jak zmieniłem komputerowy kabel na pierwszy lepszy zasilający to nawet nie zdążyłem usiąść na fotelu odsłuchowym, żeby usłyszeć zmiane bo była GIGANTYCZNA. Do tego stopnia, ze domownicy przyszli z drugiego pokoju zapytać czy kupiłem subwoofer 😂 A mega nie wierzyłem w zasilające i kupiłem dla eksperymentu. Teraz jest już inaczej i po kolumnach i wzmacniaczu byłby to kolejny najważniejszy zakup. Ale dobra, nie o tym ten temat :) 

7 minut temu, KrisNext napisał:

Mówisz że jesteś w stanie rozróżnić na słuch trzy rodzaje kabli i wskazać jednoznacznie który w danym momencie zasila sprzęt ? Baaaaardzo chce to zobaczyć. Możemy się jakoś umówić ?  

Słuchaj ja się z chęcią umowie. Mam tylko jeden zasilający, albo pokaże Ci różnice vs komputerowy 🙂 Zauważenie różnicy zajmie Ci około 2-3 sekund bo tak jest to oczywiste. Napisz do mnie na priv, mieszkam w Warszawie i sie ustawimy :)) Zrobię dobra kawkę i pogadamy. 

• Redaktorzy

Bukaj powrzucał próbki grania swojego systemu w innym wątku. Nagrywał telefonem komórkowym. Te wszystkie próbki ściągnąłem i posłuchałem trochę. Hmmm...

Bukaj twierdzi, że jeden z tych przewodów porządkuje dźwięki na scenie, separuje głos wokalistów na środku sceny i odseparowuje instrumenty od siebie.

Na moją dwu- lub trzykrotną prośbę nie napisał jakie ma kolumny i wzmacniacz, motywując to tym, że on słucha muzyki na własnym systemie, a nie my.

Bukaj, to jak tam z tym systemem? Ja wiem, że nagrania komórką dalekie są od żywego brzmienia i najlepiej brzmią próbki od takich kozaków jak Kenrick Sound, gdzie to w mikrofony chłopaki włożyli trochę grosza, żeby dobrze dźwięk zarejestrować. Wiadomo, YT później też kompresuje. Ja jednak potrafię wydobyć informację z nagrania, słyszę jaki masz czas pogłosu w pomieszczeniu ogólnie mniej więcej jaką masz klasę brzmienia systemu.

I trzy sieciówki wprowadzają Ci tak wielkie zmiany? Skoro tak jest, to jestem w stanie przypuszczać, że coś ze sprzętem nie jest tak, jak być powinno.

Ale nie odbieram posiadania przyjemności ze słuchania. Każdy słucha jak uważa i każdy ma prawo wszystko napisać. W końcu wolność słowa i wszyscy jesteśmy sobie równi.

Peace, make love not f...n' war!

BTW, to mój 2000. post. Pozostałe w archeo. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Załącznik

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

3 minuty temu, kangie napisał:

Bukaj powrzucał próbki grania swojego systemu w innym wątku. Nagrywał telefonem komórkowym. Te wszystkie próbki ściągnąłem i posłuchałem trochę. Hmmm...

Bukaj twierdzi, że jeden z tych przewodów porządkuje dźwięki na scenie, separuje głos wokalistów na środku sceny i odseparowuje instrumenty od siebie.

Ma moją trzykrotną prośbę nie napisał jakie ma kolumny i wzmacniacz, motywując to tym, że on słucha muzyki na własnym systemie, a nie my.

Bukaj, to jak tam z tym systemem? Ja wiem, że nagrania komórką dalekie są od żywego brzmienia i najlepiej brzmią próbki od takichnkozaków jak Kenrick Sound, gdzie to w mikrofony chłopaki włożyli trochę grosza, żeby dobrze dźwięk zarejestrować. Wiadomo, YT później też kompresuje. Ja jednak potrafię wydobyć informację z nagrania, słyszę jaki masz czas pogłosu i ogólnie mniej więcej jaką masz klasę brzmienia systemu.

I trzy sieciówki wprowadzają Ci tak wielkie zmiany? Skoro tak jest, to jestem w stanie przypuszczać, że coś ze sprzętem nie jest tak, jak być powinno.

Ale nie odbieram posiadania przyjemności ze słuchania. Każdy słucha jak uważa i każdy ma prawo wszystko napisać. W końcu wolność słowa i wszyscy jesteśmy sobie równi.

To nie tylko kable zasilające, lecz IC i głośnikowe, listwa filtrujaca, kolumny , wzmacniacz, DAC każda rzecz. Nawet najdrobniejsza jak kabel łączący DAC z zasilaniem. 

Wszystko razem dało taki efekt. Ja jestem przeszczęśliwy 🙂

39 minut temu, KrisNext napisał:

A przewody z miedzi OCC, PSC, PSS, 7N, 8N itd. itp., że o srebrnych już nie wspomnę to się nie liczą ?!

Edytowane przez Mikha'el
  • Redaktorzy
16 minut temu, Mateolo2 napisał:

Niedawno testowaliśmy z kumplami różne Daci z poziomu 2-4K i różnice były, ale to były niuansei trzeba było się wsłuchiwać.

Takie "Daci" testowaliście??! Szacun!

😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, kangie napisał:

Na moją dwu- lub trzykrotną prośbę nie napisał jakie ma kolumny i wzmacniacz, motywując to tym, że on słucha muzyki na własnym systemie, a nie my.

Bukaj, to jak tam z tym systemem? Ja wiem, że nagrania komórką dalekie są od żywego brzmienia i najlepiej brzmią próbki od takich kozaków jak Kenrick Sound, gdzie to w mikrofony chłopaki włożyli trochę grosza, żeby dobrze dźwięk zarejestrować. Wiadomo, YT później też kompresuje. Ja jednak potrafię wydobyć informację z nagrania, słyszę jaki masz czas pogłosu w pomieszczeniu ogólnie mniej więcej jaką masz klasę brzmienia systemu.

Ukryta Zawartość

Bym zapomniał, do tego zmodyfikowany wzmacniacz i DAC, dodane porządne zasilanie do przetwornika DAC. 

Jak nie ma zmian przy użyciu kabla zasilającego, to coś jest nie tak z systemem. Moze słabej jakości kolumny i wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, Mateolo2 napisał:

Panowie i jeszcze jedno pytanko, jakie macie doświadczenie z bardziej budżetowymi wtykami zasilajacymi. Możecie coś polecić?

1. 
https://allegro.pl/oferta/wtyki-zasilajace-audio-komplet-zlocone-rodowane-10153346433 te wyglada niezle 

2. https://allegro.pl/oferta/wtyk-sieciowy-zasilajacy-z-miedzi-aucharm-zenski-7295628011 Te niby maja fajna specyfikacje ale to chamski aliexpress 

3. https://allegro.pl/oferta/oyaide-c-320-p-320-wtyki-zasilajace-audio-zlocone-10097321469 No i są jeszcze te słynne podroby oyaide, ale nie wiem czy to jest cokolwiek warte 

4. albo poprostu kupić za 2 stówy podstawowy model wtyczek wattgate. Tylko podejrzewam, ze oprócz marki tam i tak nic specjalnego fonicznie nie będzie względem opcji 1 

Jak chcesz w to brnac, to zdecydowanie Wattgate😉

• Redaktorzy
1 minutę temu, Bukaj napisał:

Jak nie ma zmian przy użyciu kabla zasilającego, to coś jest nie tak z systemem. Moze słabej jakości kolumny i wzmacniacz?

U mnie siedzą Yamahy NS-1000M i opędzane są piecem lampowym Linear Audio Research IA-30MKII dual mono, push pull, 2x30W. Przewód zasilający fabryczny zamawiany przez właściciela firmy. Nic specjalnego. Może on jest audiofilski, bo totalnie nie mam potrzeby żonglowania sieciówkami. A może powinienem w końcu pożonglować?

Bukaj, co u Ciebie gra? Kolumny i piec. Pisz jakie modele. Ja napisałem.

24 minuty temu, KrisNext napisał:

Czy twoja wrodzona intuicja nie podpowiada ci, że to kompletna bzdura? Od twojego gniazdka w ścianie do pierwszego transformatora jest co najmniej kilkaset metrów kabli i kilkadziesiąt połączeń. Do tego samego transformatora co ty jest podłączona znaczna ilość odbiorców. Niektórzy z nich mają dziwne urządzenia które generują zakłócenia do sieci energetycznej i ty dokładając na końcu dwa metry kabla chcesz coś poprawić ?

Mam wrażenie, że pewnych kwestii nie rozumiesz. Ostatnie metry się liczą bo są czasami "wplecione" są w pętle masowe co może mieć znaczenie. Opisał to w całkiem przystępny sposób Audiomatus (załącznik). Oczywiście słyszalność różnic poszczególnych przewodów będzie zależała od zmiennych środowiskowych i tego ile zakłóceń będzie dostępnych z pętli masowej. Piszę o urządzeniach pracujących w I klasie ochronności. 

O co chodzi w uproszczeniu. Przewód PE(PEN) będący częścią pętli masowej stanowi alternatywną ścieżkę dla przemiennego sygnału audio. Jeżeli użyteczny sygnał audio będzie przepływał pętlą to będzie w bezpośredniej bliskości przewodu fazowego. Poprzez sprzężenie EM składowa 50 Hz będzie zakłócała sygnał użyteczny. Wielkość tych zakłóceń powiązana będzie w jakimś zakresie z rezystancją przewodów PE (PEN) i rezystancja masy interkonektów. Mniejszy opór masy interkonektów to mniejsze napięcie zakłóceń z pętli odłoży się na tym oporze dodając się do użytecznego sygnału audio. Większa rezystancja pętli masowej w tym tych "ostatnich" metrów sieciówek spowoduje, że mniejszy prąd popłynie pętlą, a większy interkonektami. Mocno upraszczając można napisać, że pętla masowa wraz z przewodami PE i masa interkonektów to naczynia połączone i ich relacje wpływają na to co otrzymamy na wyjściu. 

Kwestią osobnej dyskusji jest czy różnice wynikające z słyszalności wpływu zakłóceń powinny być rozpatrywane na płaszczyźnie "lepiej" czy "gorzej" czy tylko "słyszę różnicę". Efektem wpływu zakłóceń sieciowych może być dodatek jakościowy, który jednym będzie pasował bardziej, a innym mniej. 

Co ciekawe z opisu Audiomatusa wynika, że korzystniejszym przewodem będzie ten z "chudszą" żyłą PE lub dłuższy. Hobbyści nakręceni na sieciówki raczej idą w kierunku grubszych przewodów sieciowych co jest drogą w kierunku większych zakłóceń z pętli masowych. Może niektórym użytkownikom wzbogacony o zakłócenia dźwięk bardziej się podoba co jest całkiem naturalne i ja to rozumiem 😉 

Ciekawą kwestią jest również podłączanie ekranu sieciówki tylko z jednej strony. Jest to korzystne gdy przewody mają geometrie skrętki i już w ten sposób unikają zakłóceń EM i same nie generują w eter. Połączenie Ekranu do PE z dwóch stron obniży znacznie rezystancję przewodu PE co oczywiście w świetle powyższych wypocin dotyczących relacji rezystancji przewodu masowego względem oporu pętli masowej jest niekorzystne. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@MariuszZ. piszesz o zakłóceniach. I słusznie. 

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Moje uszy to wszystko wyłapują. Ktoś mi kiedyś powiedział, że masz dobry słuch, nie chodziło o kable, ale ogólnie. 

Pogratulować słabego analitycznie słuchu... ale na Forum publicznym jara niektórych dowartościowywanie się... 

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

@MariuszZ. piszesz o zakłóceniach. I słusznie. 

Pogratulować słabego analitycznie słuchu... ale na Forum publicznym jara niektórych dowartościowywanie się... 

Pierdzielisz jak powalony. Słyszałem tylko, że z daleka jedzie, pojazd uprzywilejowany , a inni nic nie słyszeli. O takie rzeczy się rozchodzi. Nie nawiązuje tego do kabli, muzyki i takich tam. O samo życie chodzi. 

Musisz to mnie obrażać?

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

piszesz o zakłóceniach. I słusznie. 

Mógłbyś wyjaśnić kolegom w szczegółach o co chodzi zamiast "drzeć łacha" z tematów o których warto pogadać chociażby po to by pobudzić wyobraźnię ortodoksyjnych kablosceptyków i ukierunkować na właściwe tory oczarowanych kabloentuzjastów. Mam wrażenie, że twoje wyjaśnienia mogłyby być złotym środkiem na pewne forumowe bolączki 😉 

Jako ciekawostkę wkleję link do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie krytykuje ostatnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nt. różnic wnoszonych przez przewody. Warto się zapoznać bo jest to jakiś kierunek dający światełko w tunelu na wyjaśnienie pewnych zjawisk. 

Zawsze zastanawiałem się dlaczego kablosceptycy odrzucają próby wyjaśnienia zjawisk i nie zadają pytań zakładając, że jednak te różnice wnoszone przez podmianę przewodów są słyszalne. Pytania powinny dotyczyć jak pomierzyć czy podejść do zagadnienia słyszalności by udowodnić, że wpływ jest słyszalny. Nie odwrotnie, czyli pomierzyć by wykazać, że różnic nie ma 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minutes ago, MariuszZ. said:

Pytania powinny dotyczyć jak pomierzyć czy podejść do zagadnienia słyszalności by udowodnić, że wpływ jest słyszalny.

tego kabloentuzjaści zrobić nie umieją - gdyby umieli fizyka by padła

ciężko, żeby cokolwiek-sceptyk udowodnił istnienie tego cokolwiek

26 minut temu, Bukaj napisał:

Musisz to mnie obrażać?

Przepraszam. 

Nie mam zamiaru tu obrażać  kogokolwiek. Drażnią mnie jedynie stwierdzenia o tym, że jedynie obdarzeni mogą usłyszeć... itd. Nie używajmy takich argumentów. Syrenę pojazdu uprzywilejowanego słyszę dużo wcześniej niż inni w samochodzie... Nie widać a już u mnie słychać. To wynik pewnej analityczności postrzegania a nie wybitnego słuchu. 

23 minuty temu, MariuszZ. napisał:

by udowodnić, że wpływ jest słyszalny.

...bywa słyszalny. I wówczas jest źle!

23 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Nie odwrotnie, czyli pomierzyć by wykazać, że różnic nie ma 😉 

Dobrze, że dałeś buźkę... 

Technokraci jak coś budują, stroją,... widzą jak pewne wielkości są dobrze mierzalne a nie ma to oczekiwanego przełożenia na odczucia zmysłów... Dlatego zwykło się mówić w naszej grupie, zrób pomiar. Są zresztą metodyki pomiaru, które mogą wykazać czy cokolwiek może wywołać zmiany - pomiary różnicowe... Jeśli nie ma wymuszenia to nie może być zmiany. Wszak to co wychodzi z głośnika jest wynikiem wymuszenia sygnałem elektrycznym. Jak nie ma w nim równicy przy dwóch np. kablach to nie może być skutku w postaci różnic w dźwięku. 

Co innego zakłócenia...

5 minut temu, Daniel_68412 napisał:

tego kabloentuzjaści zrobić nie umieją - gdyby umieli fizyka by padła

Nic by nie padło. Grzegorz już dał wskazówkę. Szuka się w kablach nie tam gdzie trzeba chyba. Właściwości filtracyjne przewodów jako trójników RLC są poza zasięgiem słuchu chociaż w skrajnych przypadkach można by tych różnic ok. 1 czy dwóch dB się doszukać. Co nie znaczy, że w ślepym teście ktoś przypadkowy by podołał ale wyszkolona jednostka i owszem. 

Różnic szukałbym w środowisku zakłóceń i ogólnie pojętej kompatybilności elektromagnetycznej oraz w przypadkach szczególnych tam gdzie są pętle masowe. Różnice na pewno by się ujawniły w pomiarach ale komu by się chciało szykować specjalne stanowisko do pomiarów w warunkach zakłóceń i pętli doszukując się przypadków szczególnych 😉

Nie zależy mi, żeby nikogo namawiać by uwierzył w kable, ale tutaj macie taki filmik. Nieprzerwany godzinny materiał z audioshow, w którym jest otwarty test zasilających od komputerowych po kosmicznie drogie. Siedza obcy ludzie, wychodzą, wchodzą i po kolejnych momentach mogą zabrać głos czy słyszą. No i wszyscy wyraźnie aż się śmieją czasami po zmianie jak duża jest zmiana. Nie jest to ustawione, a różnice w brzmieniu po zmianie na dany kabel wszyscy słyszą te same. Mnie jako osobę, która tez usłyszała jak duża zmiane mogą one wnieść ten materiał kompletnie nie zdziwił, ale dla osób niewierzących to może da do myślenia, ze warto spróbować. 

6 minutes ago, MariuszZ. said:

Nic by nie padło. Grzegorz już dał wskazówkę. Szuka się w kablach nie tam gdzie trzeba chyba. Właściwości filtracyjne przewodów jako trójników RLC są poza zasięgiem słuchu chociaż w skrajnych przypadkach można by tych różnic ok. 1 czy dwóch dB się doszukać. Co nie znaczy, że w ślepym teście ktoś przypadkowy by podołał ale wyszkolona jednostka i owszem. 

Żeby usłyszeć zmianę w akustyce nie trzeba szkolenia - zatem po co kwieciste opisy o oczywistych i wielkich zmianach których nie trzeba nawet testować?

druga rzecz: filtr emi z aliexpress względem takiego zaplecionego w cewkę kabla zmiata go w cuglach - jedyne co trzeba mieć to poprawnie wykonany uziom i obudowy podpięte do PE.

Ugoda po podpięciu do poprawnego uziomu na głośnikach 96db i głośności na max jest niesłyszalna.

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

Grzegorz już dał wskazówkę. Szuka się w kablach nie tam gdzie trzeba chyba.

Przypominają mi się tzw. odsłuchy z dawnych lat. Kiedyś rozróżniałem ze 100% trafnością wzmacniacze lampowe. Większość słuchaczy nie byłą w stanie odróżnić tranzystora od lampy (wzmacniacze rzeczywiście były zbliżone "brzmieniowo"). Oni słuchali muzyki i próbowali coś tam rozróżnić. Tymczasem trzeba było usłyszeć specyficzne artefakty "nie brzmieniowe" w sensie muzyki.

15 minut temu, Mateolo2 napisał:

Nie zależy mi, żeby nikogo namawiać by uwierzył w kable, ale tutaj macie taki filmik.

Problemem pierwszym jest to, że trudno jest w przypadkach pomiarowych (kabel1, kabel2,...) zachować identyczne parametry akustyki. I tylko ten fakt każe odrzucić twierdzenia o tym, że ktoś słyszy różnice z toru elektrycznego. Nie on po pierwsze słyszy różnice z toru akustycznego. 

Tu odsyłam do rozmaitych zjawisk, np. filtracji grzebieniowej... Aby zachowac stałe parametry toru akustycznego trzeba by głowę słuchacza wkręcić w imadło... nie pozwolić na jakikolwiek ruch w pomieszczeniu odsłuchowym, i zmianę położenia przedmiotów... Sprawy niewykonalne... 

Edytowane przez Grzegorz7
  • Redaktorzy
31 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Tymczasem trzeba było usłyszeć specyficzne artefakty "nie brzmieniowe" w sensie muzyki.

Grzegorz, coś więcej zdradzisz? Która część pasma, góra, środek, dół? Na czym skupiasz słuch?

37 minut temu, Daniel_68412 napisał:

po czym wnosisz?

Serio? 🤣 a widziałeś film? To znane audioshow, a wszyscy w sali, którzy siedzieli, wchodzili i wychodzi to profesjonalni aktorzy, którzy maja stworzyć mistyfikacje, ze kable zasilające maja wpływ na brzmienie stworzoną przez ludzi, którzy nawet ich nie sprzedają/produkują 😂 Byłoby to całkiem powazne przedsięwzięcie, które służyło by furutechowi, których kabel najbardziej spodobał widowni. 

26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

druga rzecz: filtr emi z aliexpress względem takiego zaplecionego w cewkę kabla zmiata go w cuglach - jedyne co trzeba mieć to poprawnie wykonany uziom i obudowy podpięte do PE.

Je tego nie neguję ale popatrz na taki filtr z Ali i popatrz gdzie ma rezonans. Pierścień ferrytowy owinięty przewodem wg potrzeb prawdopodobnie nie będzie miał takiego dzwona. Jeżeli zakłócenia RFI trafią na rezonans to pojawią się kilkadziesiąt dB wyżej. Przy odrobinie "szczęścia" w obwodach cyfrowych lub super wzmacniaczach z pasmem do MHz może to mieć znaczenie. Czytałem tu na forum kiedyś rozważania @zjj_wwaktóry w przystępny sposób opisał korzyści i wady różnych rozwiązań. W sumie to nie jestem pewny gdzie o tym wspominał ale utkwiło mi w pamięci i Zapamiętałem, że taki prosty ferrytowy filtr też ma zalety 😉

40 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ugoda po podpięciu do poprawnego uziomu na głośnikach 96db i głośności na max jest niesłyszalna

Tu jest właśnie problem, że nie zawsze i nie u każdego będzie cokolwiek słychać. Zrobiłem kiedyś eksperyment polegający na sprawdzeniu jak przewody zasilające ekranowane mają się do nieekranowanych i co może się zmienić. Zmienną były sieciówki w pobliżu IC. Zrobiłem pomiar dynamiki i poziomu szumów wzmacniacza wykorzystujac RMAA w pętli z kartą audio. Dynamika zmieniła się na korzyść ekranowanych ok. 1dB. To niewiele i nie ma zaskoczenia ale skoro zmieniła się dynamika to znak, że podniósł się poziom szumów. Było przykładowo - 75dB i zmieniło się na - 76dB. Co to zmienia? Czy może być słyszalne? Tu warto wspomnieć o obwiedni dźwięku i jego ogonie czyli fazie wybrzmień. Jeżeli ogon ciągnął by się w czasie na poziomie - 75,5 dB to teoretycznie w jednym przypadku byłby poza zakresem dynamiki i bylby niesłyszalny 😉 Logika szukania różnic na poziomie sygnałów o dużej amplitudzie jest moim zdaniem ślepym zaułkiem. Żeby dostrzec różnice należałoby się pochylić nad tymi sygnałami blisko podłogi szumów. Wybrzmienia, tło i jakieś małosygnałowe przeszkadzajki. 

22 minutes ago, MariuszZ. said:

Je tego nie neguję ale popatrz na taki filtr z Ali i popatrz gdzie ma rezonans.

chętnie spojrzę - w jakim zakresie częstostliwości widziałeś ten rezonans?

25 minutes ago, MariuszZ. said:

Żeby dostrzec różnice należałoby się pochylić nad tymi sygnałami blisko podłogi szumów. Wybrzmienia, tło i jakieś małosygnałowe przeszkadzajki.

względem takich poszukiwań na tacy masz rzędy wielkości większe zniekształcenia kolumn i akustyki pomieszczenia - wystarczy krzesło stojące w innym miejscu lub dodatkowa osoba w pomieszczeniu i masz zupełnie inne odbicia - dużo racji ma Grzegorz7 z tym, że jak słychać zakłócenia od kabla zasilającego to coś jest grubo skrewione

41 minutes ago, Mateolo2 said:

Serio?

Po czym wnosisz, że żeby coś zmanipulować to trzeba zatrudnić aktorów? Widziałeś kiedyś magiczne przedstawienie? Jeśli słyszysz kable to bądź tą pierwszą osobą która to uwieczni na filmie w ślepym teście - zdobędziesz sławę.

• Pokaż nowe odpowiedzi