Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Plusem jest, że idzie uzyskać analogowe brzmienie na SMSL VMV A2. 

Odpiąłem ten kabel YYTCG i podpiąłem ten co miałem przednim JSAUX szary, pleciony..

Od razu co usłyszałem, to mocne wysokie tony i lekko schowane środkowe pasmo.  

Powróciłem do YYTCG i już nic więcej do szczęścia nie trzeba. 

• 3 tygodnie później...

Na wschodzie obniżki letnie, https://hifi-express.com/collections/frontpage
Można smsl jak i sabaja tanio kupić. I pojawił się nowy smsl AL200. Tania Integra.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Jako ciekawostkę dodam, że kolumny JBL 4305 i 4329 korzystają z tego samego rozwiązania co Sabaj i SMSL - AXIGN AX5689.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
4 godziny temu, SonOctavius napisał:

Myślę również o zakupię ls 50 + sub.

Istnieje jakiś dobry subwoofer pasywny do którego mógłbym użyć jako napęd smsl a300 w mono (obecnie posiadam) ?

Aktywny z wejściem wysokopoziomowych.

Rel, velodyne, svs

Pasywne suby znajdziesz prędzej w sprzęcie profesjonalnym / estradowym. 

Nie jest powiedziane że musi być olbrzymi. 

Jeśli nie chcesz korzystać z wyjścia subwooferowego w A30a to będzie problem. Generalnie w cyfrowych wzmacniaczach na wyjściach nie ma masy. Poziom "0" uzyskuje się przez "machanie" -V +V z wypełnieniem 50%. Jak zewrzesz "masy" w wyjściach to spalisz wzmacniacz.

20 minut temu, SonOctavius napisał:

Nie będzie problemu z masą przy a30a ?

Nie można podłączyć suba z Sabajem za pomocą połączenia wysokopoziomowego. Spalisz Sabaja.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak już kiedyś pisałem, Sabaj został odesłany i poszedłem w Hegla H200, ale widzę duży potencjał we wzmacniaczach cyfrowych, jeśli Sabaj może tak przyzwoicie grać za 2000zł. Za Hegla dałem 4300zł, a obecnie szukam lepszego od Mojo 2 daca, prawdopodobnie używany Qutest albo Brooklyn DAC+. Jeżeli więc miałbym wydać ok. 9000zl za zestaw, to może jakaś integra cyfrowa sprawdziłaby się lepiej/równie dobrze? Jaki wzmacniacz cyfrowy byłby konkretnym upgradem w stosunku do Sabaja i Hegla? Może jakiś Lyngdorf?

29 minut temu, LeonidK napisał:

Jaki wzmacniacz cyfrowy byłby konkretnym upgradem w stosunku do Sabaja i Hegla? Może jakiś Lyngdorf?

Problem w tym, że do wzmacniacza cyfrowego nie potrzebujesz DAC ...

Właśnie o to chodzi, przeczytaj jeszcze raz - gdybym sprzedał Hegla, mam budżet ok. 9000zl na integrę, więc rozważam taką możliwość, ale to takie luźne przemyślenia, bo Hegel jest super, chociaż nigdy nie myślałem, że będę w ogóle rozważał daki z takiej półki cenowej i o ile 4 kawałki na dobry wzmacniacz to rozsądna cena, to 4.5k za daca trochę zaboli.

23 minuty temu, LeonidK napisał:

Właśnie o to chodzi, przeczytaj jeszcze raz - gdybym sprzedał Hegla, mam budżet ok. 9000zl na integrę, więc rozważam taką możliwość, ale to takie luźne przemyślenia, bo Hegel jest super, chociaż nigdy nie myślałem, że będę w ogóle rozważał daki z takiej półki cenowej i o ile 4 kawałki na dobry wzmacniacz to rozsądna cena, to 4.5k za daca trochę zaboli.

A ok. Sprzedasz wszystko i kupisz Lyngdorfa 😉 Bo to jedyny wzmacniacz cyfrowy w tej cenie. Owszem będzie lepszy od Sabaja bo ma korekcję akustyki pomieszczenia i można go fajnie sparametryzować.

Edytowane przez Piopio

Dobra, to może po prostu nieprecyzyjnie się wyraziłem używając słowa integra - domyślam się, że żaden tradycyjny wzmacniacz z wejściami cyfrowymi nie zagra lepiej niż nowy DAC za 7-9 tys., dlatego myślę o wzmacniaczu cyfrowym.

3 godziny temu, SonOctavius napisał:

Nie będzie problemu z masą przy a30a ?

3 godziny temu, Piopio napisał:

Nie można podłączyć suba z Sabajem za pomocą połączenia wysokopoziomowego. Spalisz Sabaja.

O A to ciekawe dlaczego? Konstrukcja jest wadliwa?

Godzinę temu, LeonidK napisał:

Jak już kiedyś pisałem, Sabaj został odesłany i poszedłem w Hegla H200, ale widzę duży potencjał we wzmacniaczach cyfrowych, jeśli Sabaj może tak przyzwoicie grać za 2000zł. Za Hegla dałem 4300zł, a obecnie szukam lepszego od Mojo 2 daca, prawdopodobnie używany Qutest albo Brooklyn DAC+. Jeżeli więc miałbym wydać ok. 9000zl za zestaw, to może jakaś integra cyfrowa sprawdziłaby się lepiej/równie dobrze? Jaki wzmacniacz cyfrowy byłby konkretnym upgradem w stosunku do Sabaja i Hegla? Może jakiś Lyngdorf?

Lyngdorf to ciekawa opcja. 

Ma dobrą kalibrację.

Primare albo 

Arcam sa30 także z kalibracją ale nie jest w klasie D

25 minutes ago, Piotr Sonido said:

O A to ciekawe dlaczego? Konstrukcja jest wadliwa?

Do Lyngdorfa też nie można w ten sposób podłączyć suba bo się go spali. Tak to wygląda ze wszystkimi wzmacniaczami cyfrowymi, kwestia konstrukcji. 

W instrukcji nawet jest informacja:

image.thumb.png.ec07a5528e92f264b4300a1c19300b80.png

48 minut temu, ferszcik napisał:

Do Lyngdorfa też nie można w ten sposób podłączyć suba bo się go spali. Tak to wygląda ze wszystkimi wzmacniaczami cyfrowymi, kwestia konstrukcji. 

W instrukcji nawet jest informacja:

image.thumb.png.ec07a5528e92f264b4300a1c19300b80.png

Powiem szczerze nie wiedziałem. Nie próbowałem i nie wiedziałem.

Lyngdorf ma wyjście linę out więc da się to zrobić.

2 godziny temu, LeonidK napisał:

@Piotr Sonido Wiesz, jak ten Lyngdorf się ma do Hegli? H200 to starszy model, więc nie wiem, czy słuchałeś, ale może coś innego porównywalnego od Hegla znasz?

Dla mnie Hegel gra bardzo surowo.

Nie każdy model to prawda ale mnie do końca takie brzmienie nie przekonuje.

Czuć w nim masę dźwięku ale skierowaną nieco w niewłaściwy sposób.

Bardzo podobne doświadczenia ale w drugą skrajną stronę mam z kolei z musical fidelity. 

Lyngdorf jest dla mnie bardziej naturalny chodź nadal nieco rozjaśniony. I gra swobodniej, bez takiej napinki.

Teraz się trochę boję czy nie wpadnę właścicielem hegli i musicala. 

🍻

• 3 tygodnie później...

Jestem wyleczony wzmakami cyfrowymi. Miałem Sabaja  wspominianego Lyngdorfa, Cyrusa Lyric.... Cieszę się że się tego pozbyłem. 

Naczytałem forum, opini recenzji..tych ahow ohow jakie to wszystko nowe technologie cuda sa, prawda taka ze że to tylko marketing co w czasopismach super się czyta. Przypadkowo trafiłem na fajne klocki... Jestem mega zadowolony... Myteki super daki. Sam mam liberty.. 

33 minuty temu, Pasibzuh napisał:

prawda taka ze że to tylko marketing co w czasopismach super się czyta.

To jest Twoje zdanie. Moje jest zupełnie inne - nowa klasa D gra świetnie, choć nie musi się wszystkim podobać. Obiektywnie nowa klasa D może już spokojnie nawiązać walkę z klasyką AB. 

8 minut temu, dedal75 napisał:

🤦🏿‍♂️😁 i dalej to samo 

Bo denerwują mnie ogólne/subiektywne opinie rzucane bez cienia obiektywizmu. I podkreślanie:

" prawda taka ze że to tylko marketing co w czasopismach super się czyta."

Gówno prawda.

Edytowane przez Piopio

Ja natomiast miałem SMSL VMV A2 na testach i biorąc pod uwagę właśnie, że to klasa D, bardzo dobrze mi się słuchało. Wiadomo, że to trochę inny rodzaj brzmienia aniżeli mój akutalny NAD 356 po modzie, ale i tak uważam, że dźwięk był dla mnie odpowiedni. Nie został tylko dlatego, że SMSL ma z**bany firmware i nie planują tego naprawić. Jest odcięcie częstotliwości kolumn, którego nie da się wyłączyć. Dodatkowo LDAC nie działał w moim egzemplarzu. Support tragiczny. Pisałem z jakaś babka od nich, która albo udawała, albo naprawdę była kretynką. Nie mogłem też sprawdzić, na ile głośność suba się zmniejsza wraz ze zmniejszaniem głośności ogólnej (W Sabaju niestety trzeba to ciągle ogarniać ręcznie) - to nie jest akceptowalne pod żadnym względem.

Plusy są takie, że macie małe pudło, które się nie grzeje. Macie DACa od razu na pokładzie. Dla mnie grało to wystarczająco dobrze. Tylko gdyby nie te w/w minusy. 

Edytowane przez renoxd
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.