Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, bbbbb29 napisał:

Spoko, nie odebrałem tego jako do mnie. 

A może Taga kosi te skrzynki za 15k? 🙂

Może teraz ja dorzucę swoje 3 grosze...

W podobnym czasie miałem u siebie końcówki - Nuprime sta 9 i emotiva a2, wzmaka Dayens Menuetto po upgrade i smsl a2. Sprzęt w podobnym budżecie.

Wszystko na kolumnach BMN S3 II. 

Od razu napiszę, że smsl nie zagrał źle ale...inne były lepsze.

Obecnie nie mam żadnych w/w klocków więc nie będę któryś zachwalał i faworyzował...bo mam w tym jakiś interes. 

Jakbym miał oceniać jakość brzmienia to ustawilbym w kolejności:

1 .ex aequo : nuprime sta 9, Dayens

2. Smsl a2

3. emotiva a2 

Jak dla mnie na smsl wszystko brzmi podobnie... Nie mówię, że źle ale jakby słabiej różnicuje nagrania i ma jakąś dziwną tendencję do podkolorowywania. Jakąś dziwną manierę na siłę upiększania (czasem mu wyjdzie a czasem nie i zaczyna się robić tandetnie żeby nie powiedzieć... odpustowo jak to ujęła moja 2 połówka 🤭) Z plusów uwagę zwraca mocarny bas który pasuje do hip hopu muzyki rozrywkowej, ale już w czymś instrumentalnym Nuprime i Dayens pokazują wyższość. 

Jest efekt wow...bo bas robi robotę! I może się podobać ale nie w każdym repertuarze bo jest mniej zróżnicowany i daleko mu do np. tego z Nuprime. 

Sprzęt mogę polecić bo daje przyjemność ze słuchania ale można...lepiej w podobnym budżecie. 

13 minut temu, finchers napisał:

2. Smsl a2

3. emotiva a2 

Jaki DAC wpinaleś do nuprime sta 9, Dayens?, bo się rozumie że A2 słuchałeś z wbudowanego "przetwornika"?

1 minutę temu, AiM-TV napisał:

Jaki DAC wpinaleś do nuprime sta 9, Dayens?, bo się rozumie że A2 słuchałeś z wbudowanego "przetwornika"?

Smsl sanskrit 10 th mk2 z zasilaczem liniowym i izolator topinnga...

20 minut temu, finchers napisał:

można...lepiej w podobnym budżecie. 

jakieś konkretne zestawy? Miałem brać albo a30a, albo ao200 + do200 (rozważałem też vmv a2, ale skoro "cały Świat" twierdzi, że to prawie to samo co sabaj  ... 😕

29 minut temu, finchers napisał:

Może teraz ja dorzucę swoje 3 grosze...

W podobnym czasie miałem u siebie końcówki - Nuprime sta 9 i emotiva a2, wzmaka Dayens Menuetto po upgrade i smsl a2. Sprzęt w podobnym budżecie.

Wszystko na kolumnach BMN S3 II. 

Od razu napiszę, że smsl nie zagrał źle ale...inne były lepsze.

Obecnie nie mam żadnych w/w klocków więc nie będę któryś zachwalał i faworyzował...bo mam w tym jakiś interes. 

Jakbym miał oceniać jakość brzmienia to ustawilbym w kolejności:

2. Smsl a2

3. emotiva a2 

Jak dla mnie na smsl wszystko brzmi podobnie... Nie mówię, że źle ale jakby słabiej różnicuje nagrania i ma jakąś dziwną tendencję do podkolorowywania. Jakąś dziwną manierę na siłę upiększania (czasem mu wyjdzie a czasem nie i zaczyna się robić tandetnie żeby nie powiedzieć... odpustowo jak to ujęła moja 2 połówka 🤭) Z plusów uwagę zwraca mocarny bas który pasuje do hip hopu muzyki rozrywkowej, ale już w czymś instrumentalnym Nuprime i Dayens pokazują wyższość. 

Jest efekt wow...bo bas robi robotę! I może się podobać ale nie w każdym repertuarze bo jest mniej zróżnicowany i daleko mu do np. tego z Nuprime. 

Sprzęt mogę polecić bo daje przyjemność ze słuchania ale można...lepiej w podobnym budżecie. 

Dobra ale co robi za Pre do sta 9 ? Bez tego ani rusz .

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, titilandus napisał:

jakieś konkretne zestawy? Miałem brać albo a30a, albo ao200 + do200 (rozważałem też vmv a2, ale skoro "cały Świat" twierdzi, że to prawie to samo co sabaj  ... 😕

Nie Jestem do końca przekonamy czy aby na pewno...to samo. 

Zależy jaka muza, kolumny itp. nie lubię doradzać komuś... bo każdemu może podobać się coś innego. 

Jak nie lubisz wnikać w nagrania a cieszyć się muzyką to za te cenę warto. Nie mówię już o wygodzie stosowania,  braku kabli, łączności bezprzewodowej to mega plus dla smsl a2. 

Edytowane przez finchers
17 minut temu, finchers napisał:

Nie Jestem do końca przekonamy czy aby na pewno...to samo. 

Zależy jaka muza, kolumny itp. nie lubię doradzać komuś... bo każdemu może podobać się coś innego. 

Jak nie lubisz wnikać w nagrania a cieszyć się muzyką to za te cenę warto. Nie mówię już o wygodzie stosowania,  braku kabli, łączności bezprzewodowej to mega plus dla smsl a2. 

Wielu "znafców" twierdz, że to to samo urządzenie. Dlatego napisałem "prawie".

Zapytałem o konkrety, ponieważ moim zdaniem ciężko znaleźć alternatywny zestaw vs.vmv a2 w podobnych pieniądzach.

Choć faktycznie sam preamp nie zagra 😉

42 minuty temu, dedal75 napisał:

Dobra ale co robi za Pre do sta 9 ? Bez tego ani rusz .

Też jestem ciekaw jaki PRE zasilał STA-9 i Emotive A2. Co by nie mówić ma to wpływ na efekt finalny. Ale w końcu ktoś porównał bezpośrednio 

8 minut temu, titilandus napisał:

Czy w końcu jest na sali ktoś kto porównał "oryginał" i "kopię"?

Ja słuchałem obu. Jak dla mnie grają identycznie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Prewwit napisał:

Mnie to śmieszą takie hasła, za równo na forum i w recenzjach magazynów. Jak już porównywać to do konkretnego modelu za 15k.

I to lubię w audio i zaznaczam, nie ma jednego idealnego sprzętu audio dla wszystkich.

Może coś więcej napiszesz, w czym Tobie Taga lepsza, albo co przeszkadzało w Sabaju? Na pewno przyda też się też innym.

Teraz mam dopiero moment żeby się rozpisać. Jeśli dłużej słucham Sabaja to mi na prawdę się podoba jak on gra. Zwłaszcza w utworach gdzie jest fajny bas. Mocą nie ma porównania, jest power.

Różnice najbardziej czuć od razu po tym jak zamieniam na Taga. Może same basy słychać, że są jakby słabsze, ale nie dźwiękowo tylko w wibracjach, środek zaś i góra w wokalach są zdecydowanie cieplejsze, dźwięk ma większą głębię, nie jest taki jakby trochę mechaniczny. Nie kłuje tak na moich Klipsch w uszy. Do tego czuć jakby było go więcej w powietrzu. 

Gitary ACDC, Metallica lepiej na lampach zdecydowanie, pomimo lepszego basu Sabaj.

Wokal np Sanah, Rihanna, Bocelli, Chris Botti i jego trąbka również na korzyść hybrydy.

Pianino potrafi dość podobnie grać jeśli nic więcej nie gra akurat. 

Na monitorach mniej słychać różnice, ale znowu monitory mam u syna w pokoju wysoko żeby nie poniszczył więc odsłuch jest inny. Także tam nie porównuje za bardzo. 

Nie wiem czy umiem dobrze to porównanie opisać. Po prostu mi bardziej leży ta hybryda. 

Widziałem że jeden z kolegów wrzucił wykresy. Mi się wydaje że wykresy dla hybrydy to robi się trochę niezgodnie ze sztuka. Tam przecież dużo zależy od lamp. Mam 3 komplety każde graja zupełnie inaczej, a jedne zużyte szumią po prostu. Więc chyba każdy wykres pokaże coś innego. Gdzieś czytałem, że to właśnie te różne odchylenia w lampach dają swój urok i we współpracy z odpowiednimi kolumnami się rekompensują i okazuje się, że takie połączenie świetnie gra, pomimo iż na wykresach kiepsko to wygląda. Zgadzam się też, że nie ma idealnego połączenia i zawsze trzeba testować zestaw najlepiej jeszcze w swoich warunkach. Nie mniej jednak każdy z nas trochę bazuje na tym co przeczyta i kto co poleci. Jak testować to może już na podstawie czyiś doświadczeń, tym bardziej taki laik jak ja.

Sabaja kupiłem po przeczytaniu wielu opinii, też w końcu zachciałem czegoś więcej, czegoś nowego 🙂

A czego wcześniej słuchałeś ze wzmacniaczy , powiedzmy powyżej 2,5 tys ? za nowy , a może coś z wyższej półki słyszałeś w domu lub w salonie ? Pzdr 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, dedal75 napisał:

A czego wcześniej słuchałeś ze wzmacniaczy , powiedzmy powyżej 2,5 tys ? za nowy , a może coś z wyższej półki słyszałeś w domu lub w salonie ? Pzdr 

U siebie w domowych warunkach to nic oprócz tego co mam. 

Wcześniej złożyłem kino domowe na Denonie 2700 i Klipsch.

Ale zabrakło mi dobrego stereo, szwagier namówił żeby coś miało lampy, poczytałem dobre opinie i kupiłem Taga. Potem dołożyłem jeszcze lampy Psvane classic, ale były wadliwe i oddałem na gwarancję, w między czasie kupiłem inne używane żeby na szybko mieć coś, te używki super grały ale czekałem na Psvane. Wróciły nowe po wymianie, więc zacząłem je wygrzewać. 

Potem jakoś zapomniałem w ogóle i te używki mnie wzięło żeby znowu założyć, graja o niebo lepiej niz Psvane. Nie pamiętam nawet jakie to są. 

7 godzin temu, bbbbb29 napisał:

Teraz mam dopiero moment żeby się rozpisać. Jeśli dłużej słucham Sabaja to mi na prawdę się podoba jak on gra. Zwłaszcza w utworach gdzie jest fajny bas. Mocą nie ma porównania, jest power.

Różnice najbardziej czuć od razu po tym jak zamieniam na Taga. Może same basy słychać, że są jakby słabsze, ale nie dźwiękowo tylko w wibracjach, środek zaś i góra w wokalach są zdecydowanie cieplejsze, dźwięk ma większą głębię, nie jest taki jakby trochę mechaniczny. Nie kłuje tak na moich Klipsch w uszy. Do tego czuć jakby było go więcej w powietrzu. 

Gitary ACDC, Metallica lepiej na lampach zdecydowanie, pomimo lepszego basu Sabaj.

Wokal np Sanah, Rihanna, Bocelli, Chris Botti i jego trąbka również na korzyść hybrydy.

Pianino potrafi dość podobnie grać jeśli nic więcej nie gra akurat. 

Na monitorach mniej słychać różnice, ale znowu monitory mam u syna w pokoju wysoko żeby nie poniszczył więc odsłuch jest inny. Także tam nie porównuje za bardzo. 

Nie wiem czy umiem dobrze to porównanie opisać. Po prostu mi bardziej leży ta hybryda. 

Widziałem że jeden z kolegów wrzucił wykresy. Mi się wydaje że wykresy dla hybrydy to robi się trochę niezgodnie ze sztuka. Tam przecież dużo zależy od lamp. Mam 3 komplety każde graja zupełnie inaczej, a jedne zużyte szumią po prostu. Więc chyba każdy wykres pokaże coś innego. Gdzieś czytałem, że to właśnie te różne odchylenia w lampach dają swój urok i we współpracy z odpowiednimi kolumnami się rekompensują i okazuje się, że takie połączenie świetnie gra, pomimo iż na wykresach kiepsko to wygląda. Zgadzam się też, że nie ma idealnego połączenia i zawsze trzeba testować zestaw najlepiej jeszcze w swoich warunkach. Nie mniej jednak każdy z nas trochę bazuje na tym co przeczyta i kto co poleci. Jak testować to może już na podstawie czyiś doświadczeń, tym bardziej taki laik jak ja.

Sabaja kupiłem po przeczytaniu wielu opinii, też w końcu zachciałem czegoś więcej, czegoś nowego 🙂

Wygląda na to, że jesteś zwolennikiem lampowego brzmienia. I ja to rozumiem, bo jeden woli dresy a drugi dżinsy - tylko że dla dresiarza nawet najlepsze dżinsy będą gorsze... 🙂

Jedną z wielu zalet tego wzmacniacza jest naprawdę dobry Bluetooth. Na ogół nie używam takich urządzeń do poważnego słuchania muzyki. Ale zrobiłem próbę konfigurując w telefonie LDAC i wypuszczając strumień Tidala MQA. Jakość jest więcej niż dobra (brzmi to może odrobinkę bardziej "miękko" niż bezpośrednio ze streamera, ale to przyjemne i muzykalne zmiękczenie) i przyjemnie zobaczyć takie parametry Bluetooth na ekranie. 

20221113_101913.jpg

49 minut temu, Dune napisał:

Co z tego wyjdzie kolejny chińczyk pod inną nazwą pewnie tłuką to na tej samej lini produkcyjnej i znowu będzie chwilowa moda na to 

Sabaj i SMSL to nie moda a konkretne, świetne granie. W przypadku Sabaja to mega okazja. Ale to docenią ludzie trochę osłuchani. Taki Sabaj gra lepiej od NAD M10 v2. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak

Jest jak nowy. 

Wcześniej miałem Cyrus Lyric. 2x200 wat D klasse. Też mi nie podszedł. Sabaj jest podobny. Może i jest moc jest basisko ale.... później czegoś brakuje. Góra nie jest taka dzwieczna, wokale są wycofane nie przodują jak w unisonie którego posiadam.  Nie mialem woow, kopara mi nie opodała. A szkoda bo po opiniach liczyłem na to. Za 2 tysie superrr. Ale to nie kiler audio do 15 tys niestety. 

11 minut temu, Pasibzuh napisał:

Tak

Jest jak nowy. 

Wcześniej miałem Cyrus Lyric. 2x200 wat D klasse. Też mi nie podszedł. Sabaj jest podobny. Może i jest moc jest basisko ale.... później czegoś brakuje. Góra nie jest taka dzwieczna, wokale są wycofane nie przodują jak w unisonie którego posiadam.  Nie mialem woow, kopara mi nie opodała. A szkoda bo po opiniach liczyłem na to. Za 2 tysie superrr. Ale to nie kiler audio do 15 tys niestety. 

Nie ma co się dziwić. Wystarczy spojrzeć na bardzo niekorzystny rozkład harmonicznych już od najniższego wzmocnienia.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Sabaj i SMSL to nie moda a konkretne, świetne granie. W przypadku Sabaja to mega okazja. Ale to docenią ludzie trochę osłuchani. Taki Sabaj gra lepiej od NAD M10 v2. 

Na czym ? jak to było zestawione do tego nad to wypadałoby podłączyć kolumny z pułapu 15-30kzł do sabaja pewnie wystarczy coś budżetowego jakieś klipsh czy inne  kefy do 5kzł

1 godzinę temu, Pasibzuh napisał:

Tak

Jest jak nowy. 

Dzięki za opinię! 🙂 A mógłbyś napisać w jakim zestawie to grało?

Edytowane przez titilandus
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.