Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, pdkl napisał:

Piopio, Twój dar przekonywania skłonił mnie do zakupu Sabaja i nie żałuje, gra bardzo dobrze. Ale z tymi kablami to uprawisz jakieś szamaństwo. Poproś kogoś z domowników by podłączył kable bez Twojej wiedzy co gra i podziel się później z nami swoimi wrażeniami, wtedy będzie to miało jakąś wartość. Na razie to osąd zakłócają emocje związane z zakupem drogiego kabla

Kabel nie był drogi. To używka 😉 Równolegle mam inny kabel zasilający ale on nie powoduje takich słyszalnych różnić. 

Sam bym nie uwierzył w to co piszę gdybym nie przetestował tego osobiście. Z kablem Gigawatt jest ZUPEŁNIE inne granie. Niesamowicie realistyczne. Aż ciarki idą. A ze zwykłym kablem nie. Wierzę w reakcję własnego ciała - nigdy mnie nie zawodzi. Mam ciarki tylko gdy muzyka odtwarzana jest z wysoką jakością. To reakcja niezależna od tego co myślę. 

Mam zamiar przetestować w przyszłości inne kable i zobaczyć, że efekt jest podobny. Czy może tylko z tym Gigawatt jest taka niesamowita synergia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Kabel nie był drogi. To używka 😉 Równolegle mam inny kabel zasilający ale on nie powoduje takich słyszalnych różnić. 

Sam bym nie uwierzył w to co piszę gdybym nie przetestował tego osobiście. Z kablem Gigawatt jest ZUPEŁNIE inne granie. Niesamowicie realistyczne. Aż ciarki idą. A ze zwykłym kablem nie. Wierzę w reakcję własnego ciała - nigdy mnie nie zawodzi. Mam ciarki tylko gdy muzyka odtwarzana jest z wysoką jakością. To reakcja niezależna od tego co myślę. 

Mam zamiar przetestować w przyszłości inne kable i zobaczyć, że efekt jest podobny. Czy może tylko z tym Gigawatt jest taka niesamowita synergia. 

Piopio zamiast pisać długie epistoły zrób test

20 minut temu, pdkl napisał:

Piopio zamiast pisać długie epistoły zrób test

Nie mam jak. 

Napisałem co usłyszałem. Kto chce ten sprawdzi. A kto ma sztywne poglądy to będzie szydził. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Nie mam jak. 

Napisałem co usłyszałem. Kto chce ten sprawdzi. A kto ma sztywne poglądy to będzie szydził. 

Ja nie szydzę, sam jestem ciekawy. Jeżeli jesteś z W-wy, chętnie będę przekładał Ci kable, a potem zdamy wspólnie relacje

16 minut temu, pdkl napisał:

Ja nie szydzę, sam jestem ciekawy. Jeżeli jesteś z W-wy, chętnie będę przekładał Ci kable, a potem zdamy wspólnie relacje

Jestem Ze Śląska. 

Szkoda. Nastawienie, głowa jest niesamowicie ważne. Przytoczę krótka anegdotę: Sąsiedzi z bloku wysyłali długi czas córkę z baniakiem po wodę oligoceńską z wodopoju oddalonego ca 500 m od domu. Ponieważ córce nie chciało sie tak daleko dymać z baniakiem, schodziła do piwnicy gdzie był kran z kranówką. Sąsiedzi zachwycali sie smakiem wody

15 minut temu, pdkl napisał:

Szkoda. Nastawienie, głowa jest niesamowicie ważne. Przytoczę krótka anegdotę: Sąsiedzi z bloku wysyłali długi czas córkę z baniakiem po wodę oligoceńską z wodopoju oddalonego ca 500 m od domu. Ponieważ córce nie chciało sie tak daleko dymać z baniakiem, schodziła do piwnicy gdzie był kran z kranówką. Sąsiedzi zachwycali sie smakiem wody

Jestem realistą. Staram się być obiektywny. Polegam na nauce. Nie mam sztywnych poglądów. 

Wiem co słyszę. A słucham od 40 lat ... NIGDY nikomu nie wciskam ciemnoty. 

Edytowane przez Piopio

13 minut temu, pdkl napisał:

Nie możesz być obiektywny. Nikt nie panuje nad podświadomością. Zrób test

Testowałem 2 przewody. Jeden wniósł znaczące zmiany, drugi na granicy percepcji. Myślisz, że podświadomość sobie sama wybrała który usłyszę ? A co z ciarkami ? Ciało mnie oszukuje ?

Też miałem ciary po zmianie z usb na toslink 🤣

Miałem ciary po wypięciu dac we wzmacniaczu i zastąpienie go zewenetrznym

Miałem ciary po pierwszych odsłuchach winyli.

Ale w przypadku kabli jeszcze nie miałem, wszystko przede mną 😁

14 minut temu, Ajothe napisał:

Moje ciary są widać dużo bardziej wyrafinowane 😉 

3 godziny temu, piramidon napisał:

Wejście analogowe jest najgorszym i najcichszym z wejść A30a.

Tam jest podwójne przetwarzanie sygnału:

spacer.png

Raczej pojedyncze jeśli scalak AX pomijamy. Tutaj nie ma  DACa, jest tylko ADC na AUXie.

1 godzinę temu, pdkl napisał:

Niektórzy wierzą w miedziane kable kierunkowe (że niby elektrony w jedną stronę bardziej)...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Miałem ciary po wypięciu dac we wzmacniaczu i zastąpienie go zewenetrznym

Miałem ciary po pierwszych odsłuchach winyli.

Ale w przypadku kabli jeszcze nie miałem, wszystko przede mną 😁

Poczekaj, podepniesz kiedyś coś pod różne gniazdka (które są na innych fazach) to będziesz miał "ciary" 😄

3 godziny temu, pdkl napisał:

Wtykając kable miałeś podświadome oczekiwania, jak zagrają.

Owszem oczekiwałem, że drugi kabel też wniesie wiele dobrego. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Owszem oczekiwałem, że drugi kabel też wniesie wiele dobrego. 

Magia liczb, kup czwarty!

Jak facet z dwiema zdrowymi nerkami nie może mieć kasy na audiofilskie kable!!!

Moje motto od trzech lat!

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

To ja dodam od siebie że słyszałem legendę, że kiedyś robiono testy kabli w ślepym odsłuchu. Siedział koleś i słuchał różnych kabli z zasłoniętymi oczami dokładnie na tym samym sprzęcie. Zgadnijcie co wybrał jako najlepsze?

Podobno kable z drutów po wieszakach na ubrania. Grały najlepiej 🙂

@piopio więc wszystko przed Tobą, a tym bardziej jak masz dobre wieszaki w domu.

a tak całkiem serio to zależności jest dużo i kable mają znaczenie ale czy aż takie żeby płacić za nie 1600zl?

wydaje mi się że odpowiednia grubość czystej miedzi wystarczy.

jeśli ktoś zrobi mi test na moim sprzęcie i usłyszę znaczącą różnicę to się nawet skusze na takie kable. 

Edytowane przez bbbbb29
54 minuty temu, bbbbb29 napisał:

a tak całkiem serio to zależności jest dużo i kable mają znaczenie ale czy aż takie żeby płacić za nie 1600zl?

Dałem 1/3 ceny.

9 minut temu, Piopio napisał:

Dałem 1/3 ceny.

Dobrze, dobrze. Najważniejsze, że jesteś zadowolony. Ja zawsze troszkę sceptycznie podchodzę do wszystkich "gadżetów". Lubię sam testowac. Daj znać jak porównasz 1do 1 ze zwykłymi kablami np po prostu miedzianymi odpowiednio dla Twoich odległości grubych. Najlepiej jesli zrobisz to tak jak pisali poprzednicy, w taki sposób że sam nie będziesz wiedzieć które są które i wtedy jest porównanie 100 potwierdzone. Pozdro i wesołych świąt 🙂 

30 minut temu, Piopio napisał:

Dałem 1/3 ceny.

Aż Ci zazdroszczę! Taka audiofilska ozdoba za tylko 1/4 wartości wzmacniacza. Okazja!

Ja postawiłem na szafce "Daniela".  Kamieniem nie rzucę.

Pozdrawiam z okazji Świąt!  ;)

Edit: Bardzo ciepło pozdrawiam wszystkich Kolegów!

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

W dniu 22.12.2022 o 18:56, Wuelem napisał:

Ale się czepiasz. Wiadomo jak tłumaczy automat i łatwo domyślić się oryginalnego tekstu. Jeśli to sprzedawca specjalizujący się w tej firmie (niejako sklep-reprezentant), to dużym ukłonem jest, że dzieli się informacjami. Pewnie nie chce zebrać negatywnych komentarzy.

Nie śledzę tematu za mocno - do ustalenia jest, czy to jeden z wielu sprzedawców, czy taki, którego można uznać za sklep firmowy (konto producenta na portalu Alibaba). Wad nikt sobie nie wymyśla, bo i po co.

🤔A mi się coś wydaję że gość pod pretekstem sprawdzenia czy dany egzemplarz nie ma wady wysyła sztuki ze zwrotu. Nabywca nie ma jak zweryfikować czy to nówka czy już się tym ktoś bawił i zwrócił czy sprzedawca testował 😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

1 godzinę temu, bbbbb29 napisał:

To ja dodam od siebie że słyszałem legendę, że kiedyś robiono testy kabli w ślepym odsłuchu. Siedział koleś i słuchał różnych kabli z zasłoniętymi oczami dokładnie na tym samym sprzęcie. Zgadnijcie co wybrał jako najlepsze?

Podobno kable z drutów po wieszakach na ubrania. Grały najlepiej 🙂

@piopio więc wszystko przed Tobą, a tym bardziej jak masz dobre wieszaki w domu.

wydaje mi się że odpowiednia grubość czystej miedzi wystarczy.

jeśli ktoś zrobi mi test na moim sprzęcie i usłyszę znaczącą różnicę to się nawet skusze na takie kable. 

Można się pobawić jeszcze w rzeczy, które mają szansę działać - drut (bass+średnica) + lica (wysokie) jako pokłosie naskórkowości...

image.thumb.png.98044928d9e59b312793a35cc6e19bbe.png 

+ kupić kable, które są jak skrętka (w sensie skrętka z czerwonego i czarnego)...

image.thumb.png.3be2b88f33077965908be2d181600773.png

a przede wszystkim kable muszą mieć odpowiedni przekrój (czyli przewód nie może być cienki). Do tego kable do kolumn powinny być identycznej długości. Jeśli mamy nadmiar z jednej strony to nie robimy z tego kabla cewki (akurat nie mogę znaleźć zdjęcia do bezindukcyjnego układania kabla)... 

Edytowane przez FioleK

Zamówiłem to cudo z hifiexpress. W mailu poprosiłem o sprawdzenie wzmacniacza przed wysłaniem. Miła Pani z łamiącą angielszczyzną nagrała 3 filmiki jak testuje mój wzmacniacz (nagrała s/n wzmacniacza) i puszcza na nim różne kawałki bo BT Ldac. Gra to u niej na stoliku z KEF LS50 meta. Pisałem też w sprawie zniekształceń wspomnianych tu w temacie, to Pani odpisała że były problemy z wyjściem optycznym, gdyż się nie dogadywało np. z niektórymi tv. Ale naprawili to w aktualizacjach. Napisała też że pre out amplitunera można wpiąc do sabaja. Najbardziej martwi mnie żeby w kinie nie stracić na dynamice, ale mam nadzieję że tym się zajmie autokalibracja Yamahy. No cóż zobaczymy czy chifi zastąpi dziadka Audiolaba 8000S.

Edytowane przez Drzymek

Okej, proszę o wyjaśnienie. Które wejścia/wyjścia w Sabaju są git, a które nie?

Potrzebuję dobrego dżwięku z CD, strimera, i TV. Uda się? Czaiłem się na noś droższego, ale dobrze byłoby mieć go pod pachą jak podjedzie się do salonu audio i zagra coś za 10kzł obok.

Edytowane przez D4ncer
Godzinę temu, D4ncer napisał:

Okej, proszę o wyjaśnienie. Które wejścia/wyjścia w Sabaju są git, a które nie?

Potrzebuję dobrego dżwięku z CD, strimera, i TV. Uda się? Czaiłem się na noś droższego, ale dobrze byłoby mieć go pod pachą jak podjedzie się do salonu audio i zagra coś za 10kzł obok.

Sabaj A30A jest tansza kopia SMSL VMV A2. Testy tego ostatniego są na ASR

smsl-vmv-a2-review-stereo-amplifier-dac.

Według tych testów bardzo słabe jest wejscie audio. Odstęp sygału do szumów i zniekształceń to tylko 73 DB. W pierwszej wersji software w wejsciu optycznym były problemy z połączeniem optycznym (zbyt mała czułość). Problemy te zostały rozwiązane w obecnym software. Generalnie:wejścia coaxial, usb oraz optyczne maja doskonałe parametry, wejście RCA jest do kitu

21 hours ago, Piopio said:

Twoje wychwalanie Sabaja jako High-end już skomentowałem wystarczająco. Na temat samego produktu też się wypowiedziałem i testowałem. Pozostawmy to w spokoju ale co do zasilania muszę się wypowiedzieć i przyznać rację. 

Podczas moich testów, podłączałem Sabaja kablem fabrycznym z zestawu a później zmieniłem na Gigawatt PowerSync Ultra. Źródłem prądu był zawsze kondycjoner PC-2 EVO+. Sprawdziłem w życiu wiele kabli i różnica jest wyraźna i słyszalna, dokładnie tak jak tego się spodziewałem. Grał lepiej, przepaścią bym tego nie nazwał ale różnica jest słyszalna. Kable to tylko procent całego zestawu, są ostatnim elementem układanki, nie można na nich opierać swojego systemu. Ludzie którzy wyśmiewają wpływ zasilania na audio albo robią to "dla zasady", albo nigdy nie słyszeli żadnego sensownego zestawu audio. Nie komentowałem tego w swojej recenzji Sabaja bo dokładnie takiego samego odzewu się spodziewałem jaki Ty dostałeś. :)

1 godzinę temu, Audioanfanger napisał:

Twoje wychwalanie Sabaja jako High-end już skomentowałem wystarczająco.

Bez dobrego dobrego kabla sieciowego to był prawie High-End 😉 

Z Gigawatt LC-2 to gra, że szczęka opada. Naprawdę zmiana jest kolosalna. Aż trudno uwierzyć, że kabel sieciowy może tak bardzo wpłynąć na brzmienie. Przyznam, że wpływ jest dużo bardziej słyszalny niż zastosowanie izolacji galwanicznej USB 😉 

Całe życie się człowiek uczy. 

Podzieliłem się swoimi wrażeniami. Kto zechce to spróbuje je zweryfikować. Większość puka się w czoło.

A tymczasem Wesołych Świąt ! Niech je wypełni magia muzyki !

2 godziny temu, Piopio napisał:

Przyznam, że wpływ jest dużo bardziej słyszalny niż zastosowanie izolacji galwanicznej USB

No patrz pan. Kto by pomyślał 

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.