Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.12.2022 o 23:06, FioleK napisał:

(akurat nie mogę znaleźć zdjęcia do bezindukcyjnego układania kabla)... 

W to wierzę! Zaintrygowałeś mnie.

Proszę, poszperaj u siebie...

Google nic nie podpowiada... dziwne

Wpisałem hasło: https://www.google.com/search?q=bezindukcyjne+układania+kabla+audio&biw=1304&bih=669&ei=kPinY_yFCamDi-gP_sKN8AQ&ved=0ahUKEwj8jZbEnJT8AhWpwQIHHX5hA044ChDh1QMIDw&uact=5&oq=bezindukcyjne+układania+kabla+audio&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQAzIFCCEQoAEyBQghEKABOgoIABAeEKIEELADOggIABCiBBCwAzoFCAAQogQ6BwgAEB4QogQ6BwghEKABEApKBAhBGAFKBAhGGABQ7QlYgD9gjGVoAXAAeACAAYkBiAHWCJIBAzAuOZgBAKABAcgBAsABAQ&sclient=gws-wiz-serp

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Witajcie po Świętach !

Chciałbym podzielić się z Wami "dobrą nowiną" 😉

Jeszcze przed Świętami miałem możliwość porównania Sabaja A30A z High-Endowym zestawem B&W 805D4 + Michi X3 + Bluesound Node jako źródło + kondycjoner sieciowy.

Wpierw słuchałem w/w zestawu na jakimś wypasionym okablowaniu. 

Potem zamiast Michi X3 grał Sabaj (Źródło PC + ROON + Topping HS01).

Jakie było moje zdziwienie gdy Sabaj zagrał generalnie tylko trochę gorzej od Michi. A w pewnych aspektach lepiej. 

Wtedy nie wiedziałem, że kabel zasilający ma taki wpływ na Sabaja 😉

Michi miał lepszą średnicę. Bardziej wypełnioną. Sabaj miał lepsze, bardziej aksamitne wokale. 

Zważywszy na różnice w cenie Sabaj zagrał genialnie. Trudno przyjąć do wiadomości, że taki mały, tani chiński wzmacniacz może zagrać aż tak dobrze. 

Generalnie nie wierzę w cuda ale SABAJ z dobrym kablem sieciowym to taki audiofilski cud z jakim się jeszcze nie spotkałem jak długo interesuję się sprzętem. 

1...2...3 do hejtu start !

IMG_20221208_171113.jpg

IMG_20221208_171119.jpg

IMG_20221208_171126.jpg

IMG_20221208_174003.jpg

IMG_20221208_174457.jpg

IMG_20221208_174502.jpg

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zasilanie Głupcze!

parafrazując do: Gospodarka Głupcze!

Wiele razy to powtarzałem... nawet za to wyleciałem na dwa lata z pewnego forum

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Słuchałem Michi , w salonie nie krótko, z różnymi kolumnami i bym go nie kupił nawet jak bym miał kasę na niego. Tyle w temacie . 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

30 minut temu, dedal75 napisał:

Słuchałem Michi , w salonie nie krótko, z różnymi kolumnami i bym go nie kupił nawet jak bym miał kasę na niego. Tyle w temacie . 

"Ta wyśmienita integra w dużej mierze realizuje ideał nowoczesnego wzmacniacza wysokiej klasy. Michi X3 oferuje dźwięk, za który znamienici producenci „hajendu" żądałyby zdecydowanie większych kwot. Co więcej, ten wzmacniacz ma wszystko co potrzeba, włącznie z bardzo dobrym dakiem i modułem Bluetooth. Tę wartościową sekcję cyfrową dostajemy niejako w prezencie, ponieważ sam wzmacniacz jest absolutnie wart swojej ceny. Nie mam wątpliwości, że X3 zasługuje na najwyższe wyróżnienie.

Artykuł pochodzi z Audio-Video 12/2020 "

Tak czy siak był to pojedynek Dawida i Goliata 😉

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytanie o Sabaja i jego filtr przy suboucie.

Po włączeniu suba odcięcie można ustawić na minimum 70Hz, co jak rozumiem pozbawia kolumn tego, co poniżej tego zakresu mogą mieć jeszcze do zaoferowania?

Czy w takim wypadku lepiej celować w podłączenie wysokopoziomowe i pomijać subout? 

Godzinę temu, markov napisał:

Pytanie o Sabaja i jego filtr przy suboucie.

Po włączeniu suba odcięcie można ustawić na minimum 70Hz, co jak rozumiem pozbawia kolumn tego, co poniżej tego zakresu mogą mieć jeszcze do zaoferowania?

Czy w takim wypadku lepiej celować w podłączenie wysokopoziomowe i pomijać subout? 

1. Dobrze rozumiesz. Kolumny odcięte na 70Hz grają lepiej jeśli to jest konstrukcja 2-drożna czy 2,5-drożna.

2. NIE WOLNO w przypadku Sabaja podłączać tak suba. 

17 minutes ago, Piopio said:

1. Dobrze rozumiesz. Kolumny odcięte na 70Hz grają lepiej jeśli to jest konstrukcja 2-drożna czy 2,5-drożna.

Rozwiniesz wątek z tymi 70Hz? Dlaczego "kastrowanie" kolumn miałoby być korzystne i z jakiego powodu akurat na tej częstotliwości? 

Gdzieś w gąszczu postów trafiałem na teorie, by ustawiać sub tam, gdzie kolumna się kończy. Ale dlaczego ta granica miałaby być wymuszona i przesunięta? Możliwe że trochę upraszczam, ale czy to nie premiuje pewnego typu kolumn i determinuje kierunek wiedząc, że planowany jest sub? 

5 minut temu, markov napisał:

Rozwiniesz wątek z tymi 70Hz? Dlaczego "kastrowanie" kolumn miałoby być korzystne i z jakiego powodu akurat na tej częstotliwości?

Bo głośnik średnio-niskotonowy jest mniej obciążony. Proste. 

Akurat te 70Hz sobie Sabaj wymyślił. Ma to sens w przypadku kolumn podstawkowych. 

Owszem suba łączy się na ogół z kolumnami podstawkowymi w stereo. 

Edytowane przez Piopio

12 godzin temu, markov napisał:

Gdzieś w gąszczu postów trafiałem na teorie, by ustawiać sub tam, gdzie kolumna się kończy. Ale dlaczego ta granica miałaby być wymuszona i przesunięta? Możliwe że trochę upraszczam, ale czy to nie premiuje pewnego typu kolumn i determinuje kierunek wiedząc, że planowany jest sub? 

Tak ustawiasz subwoofer, w przypadku kolumn podłogowych.

Wyłączasz w Sabaj Sub Off

Podłączasz pod wysokopoziomowe subwoofer i kolumny. 

Odcinasz te pasmo na subwooferze, które kolumny już nie przetwarzają. Załóżmy 35hz.

Od 35 hz w dół, będzie grał sam subwoofer.

18 minut temu, quatross napisał:

Niczego nie zapomniałem. Jechał góra 100km do mnie i w oczekiwaniu na niego ze zmęczenia przymrużyłem oczy na 1/2 godziny.

Wszyscy pozostali moi kontrahenci są MEGA ZADOWOLENI, bez takich fochów jak tamten. Jednorazowa wpadka.

I nie Quatros, a quatross, dzieciak .

Atakujesz mnie nie merytorycznie bo sam UŻYWASZ wzmaka grającego jak BOOMBOX 🤣

Cios przyjęty na podeszwę, (hihi) 👿

Żenujący poziom.

Pozostawiam bez dalszego komentowania.

Hegel H120 & KEF R3

35 minutes ago, Bukaj said:

Odcinasz te pasmo na subwooferze, które kolumny już nie przetwarzają. Załóżmy 35hz.

13 hours ago, Piopio said:

Udało mi się znaleźć coś co brzmi z sense. Mi niewiele mówi, ale wygląda na to, że prawda jest gdzieś pomiędzy wami. Cytat z asr:

Class D amplifiers come in multiple types of output formats, including SE, BTL, PBTL, and PSE.
Of these, only the SE (single-ended) type and PSE (parallel single-ended) type are capable of high-level input through speaker output.
In the case of SE output, the negative side of R-ch and L-ch is connected to the ground, and the + terminal is 0V with no voltage applied, so there is no need to worry about short circuits.

The Sabaj A30a uses a BTL type amplifier. The BTL method obtains a large output by differentially driving two amplifiers.
The speaker is connected between the + side outputs of the two amplifiers, and the voltage between the speaker terminals is 0V, but the voltage between the speaker terminals and GND is half the power supply voltage.
Therefore, if a wire other than the speaker is connected to a BTL amplifier, the amplifier may be short-circuited and damaged due to overcurrent.
If A30a is connected to the high level input of SW, a short circuit condition may occur inside SW and destroy A30a.

For this reason, a general speaker switch cannot be used in a BTL amplifier. You must have one that supports the BTL method.

I wpis na blogu REL https://rel.net/blog/2015-07-23/how-to/how-to-connect-a-rel-to-a-class-d-amp/ 

Edytowane przez markov

W przypadku kolumn podstawkowych lepiej subwoofer podłączyć do Sub Out. 

Kolumny zagrają, czyściej, lepiej.

Możesz sobie pozwolić na głośniejsze granie w takim przypadku, nie obawiając się o głośniki średnio-niskotonowe w podstawkach. 

Odetniesz im bas, dzięki któremu będą mogły nabrać skrzydeł, w paśmie średnim i wysokim, a basem zajmie się dostosowany do tego subwoofer.

Edytowane przez Bukaj

@markovjak będziesz chciał podłączyć podstawkowe i sub, to zatkaj jeszcze otwory B-R w kolumnach. 

Zagrają wyżej i o wiele lepiej.

Dzięki  @porlick

2 godziny temu, markov napisał:

If A30a is connected to the high level input of SW, a short circuit condition may occur inside SW and destroy A30a.

tutaj masz jednoznaczną odpowiedź

Edytowane przez Piopio

11 godzin temu, Bukaj napisał:

Jest duża szansa, że spalisz wzmacniacz. Tam na "czarnym" gniazdku masz -Vmax, a nie masę. Wyjść w Sabaju raczej nie wolno zwierać. Generalnie w żadnym cyfrowym wzmacniaczu lepiej nie zwierać...

10 godzin temu, Bukaj napisał:

@markovjak będziesz chciał podłączyć podstawkowe i sub, to zatkaj jeszcze otwory B-R w kolumnach. 

Zagrają wyżej i o wiele lepiej.

Dzięki  @porlick

Ja się tak ratowałem w Paradigmach Monitorach 11v7. Kolumny generalnie czasami próbowały zabić basem. Po zatkaniu jednego z dwóch bassrefleksów było mniej basu i lepiej grały i bas schodził niżej...

Edytowane przez FioleK
4 minuty temu, FioleK napisał:

Jest duża szansa, że spalisz wzmacniacz. Tam na "czarnym" gniazdku masz -Vmax, a nie masę. Wyjść w Sabaju raczej nie wolno zwierać. Generalnie w żadnym cyfrowym wzmacniaczu lepiej nie zwierać...

Przy każdym wzmacniaczu tak można podłączyć.

Widocznie tylko przy cyfrowym nie można.

Chyba, że masę do obudowy dać i powinno grać!

12 minut temu, D4ncer napisał:

Można do Sabaja podlączyć kolumny sięgające 2 Ohm?

Można. 

W dniu 5.11.2022 o 15:22, Mikha'el napisał:

No to bardzo słabo. Będzie bardzo ciężko z dopasowaniem głośników.

Mały update, ale ważny. To jest filtr cross, czyli poniżej puszcza na sub a powyżej na głośniki. Lustrzane odbicie od ustalonej częstotliwości. Więc doborem kolumn będzie łatwiej.

W dniu 26.12.2022 o 20:23, Bukaj napisał:

Przy każdym wzmacniaczu tak można podłączyć.

Widocznie tylko przy cyfrowym nie można.

Chyba, że masę do obudowy dać i powinno grać!

Nie będzie grać. Uszkodzisz wzmacniacz. To jest inna konstrukcja wyjścia głośnikowego dodatkowo jeszcze że pętla sprzężenia zwrotnego, więc mierzy co jest na wyjściu by polepszyć sygnał. Sub tylko bod subout w SABAJ. Nie kombinować.

W dniu 16.12.2022 o 20:44, Piopio napisał:

😉

Niestety podłogówki w tej cenie będą dużo gorsze niż kolumny podstawkowe. Musiałbyś wydać 4-5K żeby było dobre granie. 

Ja miałem z Oberonami 7 i grało super, wymieniłem jednak na monitory audio silver 500. Po podłączeniu do SABAJ'a zdziwiłem się ile basu mogą z siebie wyrzucić 7ki. Jednak ponad 100W w 6Ohm vs 60-70W w SMSL DA-9.

W dniu 23.12.2022 o 14:18, Piopio napisał:

Jestem Ze Śląska. 

Pio zapraszam na noworocznego browarka z kablem do mnie do Będzina. Podłączymy pod mojego sabaja. Napisz tylko jakie pijesz, kraftowe czy z marketu? 😉

8 minut temu, cyborek napisał:

Pio zapraszam na noworocznego browarka z kablem do mnie do Będzina. Podłączymy pod mojego sabaja. Napisz tylko jakie pijesz, kraftowe czy z marketu? 😉

Jak przyjadę to samochodem 😉 Kawa wystarczy 😉 

W dniu 25.12.2022 o 14:32, Piopio napisał:

Witajcie po Świętach !

Chciałbym podzielić się z Wami "dobrą nowiną" 😉

Jeszcze przed Świętami miałem możliwość porównania Sabaja A30A z High-Endowym zestawem B&W 805D4 + Michi X3 + Bluesound Node jako źródło + kondycjoner sieciowy.

Wpierw słuchałem w/w zestawu na jakimś wypasionym okablowaniu. 

Potem zamiast Michi X3 grał Sabaj (Źródło PC + ROON + Topping HS01).

Jakie było moje zdziwienie gdy Sabaj zagrał generalnie tylko trochę gorzej od Michi. A w pewnych aspektach lepiej. 

Wtedy nie wiedziałem, że kabel zasilający ma taki wpływ na Sabaja 😉

Michi miał lepszą średnicę. Bardziej wypełnioną. Sabaj miał lepsze, bardziej aksamitne wokale. 

Zważywszy na różnice w cenie Sabaj zagrał genialnie. Trudno przyjąć do wiadomości, że taki mały, tani chiński wzmacniacz może zagrać aż tak dobrze. 

Generalnie nie wierzę w cuda ale SABAJ z dobrym kablem sieciowym to taki audiofilski cud z jakim się jeszcze nie spotkałem jak długo interesuję się sprzętem. 

1...2...3 do hejtu start !

Co panowie z HiFi studio powiedzieli na temat Sabaja? Na mnie ten Rotel michi też nie zrobił wrazenia. Moje oberony na DA9 w domu lepiej grały niż tem michi z Beethovenami.

Ja skończyłem zadawać pytania jak mi Pan powiedział, że jakość dźwięku zależy od tego jaki mam internet i ile osób korzysta z serwerów Tidal.

Teraz, cyborek napisał:

Co panowie z HiFi studio powiedzieli na temat Sabaja?

W ogóle nie słuchali. Cały czas byłem sam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.