Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, FioleK napisał:

Coś popsute?! U mnie na Sabaju jest znaczący ubytek basu przy 70Hz (oczywiście trzeba trafić kawałek, który schodzi poniżej 70Hz), dopiero OFF rozwiązuje sprawę. 

Nie grałem na wylączonym trybie. Nie zmieniam tego, bo podepnę subwoofer, jak przyjdzie kabelek. 

Ale jestem pozytywnie nastawiony. 

Moich przygód z Sabajem c.d.

od kilku dni testuję Apple Music (chyba mało popularny na forum). Grało to przez Zen Stream'a i miałem wrażenie, że jest lepiej od Tidal przez Roona. Roona nie uruchomiłem odkąd rozpocząłem w/w testy.

Dzisiaj wieczorem z nudów przyszedł pomysł, aby "odkopać" moje stare Apple TV. Jest to chyba gen.2, ostatnia w wyjściem optycznym. Jeszcze tylko światłowód i gramy.........o żesz.......jak to gra!!!

Nie chcę używać zwrotów w stylu "pozamiatał", "zjadł', etc., ale właśnie rozpatruje decyzję o anulowaniu subskrypcji Tidala i Roona 🙂

Nie mam doświadczenia ze sprzętem High End, ale jeżeli ta pólka może zagrać jeszcze lepiej to zaczynam odkładać kasę.

Jeżeli macie możliwość użyć/pożyczyć Apple TV z optykiem i podłączyć do Sabaja, to gorąco zachęcam - spróbujcie!

36 minut temu, Arkadiusz_54743 napisał:

Nie chcę używać zwrotów w stylu "pozamiatał", "zjadł', etc.

I ja (ten- też z A30A) ...wierzę Ci!

TY: Osiem i pół roku na forum AS : sześć postów - w tym pięć o A30a. 

TAK!!! Jesteś pod wrażeniem!

Aż Ci zazdroszczę...

Jestem pod wrażeniem połączenia  wykorzystującego kabel USB- C ze smartfona  LG V50S do wejścia USB-C w A30a. Bez OTG.

Konieczny UAPP. Mam pliki tylko do 24/96 kHz

Ten telefon ma wyjście USB-audio w swojej konfiguracji. Mój kabel ma długość tylko 1,5m długości  i trzeba wstawać, by zmienić nagrania w odtwarzaczu UAPP w telefonie.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Ten wzmacniacz pod względem basu jest niesamowity.

Przy odciętym basie na 70hz, słychać go przy mocniejszych utworach.

Do tego mam jeszcze zatkane BR. 

Im jadę bardziej z odcięciem w górę tym się traci. No, ale to logiczne jest...

Jutro będę miał kabelek do podłączenia go z subwooferem.

Ciekawe co to będzie. 

A to wszystko na 0 ustawieniu.

Nie potrzebuję używać żadnych trybów loudness, bass treble. 

Wszystko jest góra, środek no i ten potężny bas.

Nie grałem jeszcze przy wyłączonym odcięciu. Nie słyszałem pełnego basu. Tylko ten odcięty.Z resztą musiałbym wtedy gąbki z BR powyciągać. 

Czekam na dostawę kabelka i robię testy z subem. 

dla zainteresowanych - moje spostrzeżenia o wrażliwości Sabaj A30a na kabel zasilający - jest coś na rzeczy. Wcześniej w innych wzmakach  (np Atoll In200S) zmiana kabla zasilającego wprowadzała zmiany jeśli już to na granicy percepcji. W Sabaju od początku miałem Furutech FP-S022N, granie super, ale dla mnie to był oczywiste, że to sprawka wolurów brzmieniowych Sabaja. W jednym z wątków chyba kolega @RobG1974 polecał Nordost Odin Gold za Ali. Poczytałem o nim opinie, mocno zachwalany. Kupiłem i na dzień dobry zmiany w brzmieniu ewidentne, bez tzw wygrzewania czy innej adaptacji psychoakustycznej, jak zwał. Od razu słychać mocniejsze uderzenie, bas ma większy impakt i niżej schodzi. Średnica wypełniona a góra bardziej rozdzielcza. Całość prezentacja bardziej napowietrzona, uwypukla się efekt 3D. Jakby włączyć jakiś ekstra tryb w EQ. Pierwszy raz zmiana kabla zasilającego zrobiłam na mnie takie wrażenie. Albo ten Sabaj jest rzeczywiście taki podatny, albo ten Nordost jest taki genialny. A może jedno i drugie🙂 Chi-Fi daje autentyczny popis.

Edytowane przez AiM-TV
Godzinę temu, Bukaj napisał:

Ciekawe co to będzie. 

Nie grałem jeszcze przy wyłączonym odcięciu. Nie słyszałem pełnego basu. Tylko ten odcięty.Z resztą musiałbym wtedy gąbki z BR powyciągać. 

Miałeś już kiedyś jakikolwiek wzmacniacz w klasie D?

1 hour ago, Bukaj said:

Ciekawe co to będzie. 

Tylko mnie dziwi czemu nie wyłączyłeś tego odcięcia? Przecież to kilka kliknięć, a budujesz dziwne napięcie wokół tego. 

Edytowane przez markov
1 godzinę temu, AiM-TV napisał:

albo ten Nordost jest taki genialny

Jest bardzo dobry, ale zapewne są to nasze omamy. Więc kablosceptykom odradzam jego zakup.

20 minut temu, RobG1974 napisał:

Jest bardzo dobry, ale zapewne są to nasze omamy. Więc kablosceptykom odradzam jego zakup.

Mówisz ? Kurde własnie przyszedł 😉 

IMG_20230110_231120.jpg

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak naprawdę jest trochę dobrych kabli, ale zazwyczaj kosztują tak jak jakiś wzmacniacz z klasy średniej albo i premium.

Osobom, polecam jeszcze Pytona Pana Edmunda, bardzo przejrzyste granie, tylko on trochę z innej półki cenowej. Ale to kabel wyłącznie do wzmacniaczy.

Panowie, bo zaczynam czuc niedosyt że zasilam Sabaja zwykłym kablem komputerowym. Chciałbym kupić coś lepszego żeby nie mieć wyrzutów, że kabel zasilający od komputera jest najsłabszym ogniwem. Ale też nie chcę wydawać połowy ceny wzmacniacza.

Edytowane przez Drzymek

Właśnie przetestowałem 3 kable zasilające z Sabajem. Wszystkie brzmią znacząco lepiej od zwykłego kabla. Różnica w brzmieniu jest naprawdę spora.

Subiektywnie kolejność jest następująca :

Gigawatt LC-2 Mk2 1,5m - Power Roots Reference 2m  - replika Nordost Odin Gold 1,5m

W ślepym teście prawdopodobnie miałbym problem z rozróżnieniem. 

Ten ostatni kosztuje teraz ok 300 zł. Power Roots 360 zł.

Polecam Power Roots.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, markov napisał:

Tylko mnie dziwi czemu nie wyłączyłeś tego odcięcia? Przecież to kilka kliknięć, a budujesz dziwne napięcie wokół tego. 

Po co mam to robić jak i tak pełnego basu nie usłyszę? Mówię, zatkane mam otwory BR. 

Tak mam zamiar grać tylko z subwooferem.

Nie widzę sensu wyłączania tego odcięcia. 

Wolę poczekać aż przyjdzie i mieć wszystko podane na tacy. 

8 godzin temu, D4ncer napisał:

Miałeś już kiedyś jakikolwiek wzmacniacz w klasie D?

Mam w łazience od 2 lat.

Głośniki sufitowe podpięte pod wzmak. 

5 hours ago, Piopio said:

Gigawatt LC-2 Mk2 1,5m - Power Roots Reference 2m  - replika Nordost Odin Gold 1,5m

W ślepym teście prawdopodobnie miałbym problem z rozróżnieniem. 

W poprzednim wątku na temat kabli zasilających wspomniałeś że różnica pomiędzy Power Roots Reference (nie wygrzany) a Gigawatt LC-2 była ogromna. Tu mówisz że są na granicy percepcji. 

Czy ten Power Roots się mocno poprawił po wygrzaniu? Warto dopłacać do GigaWatt czy Power Roots daje najlepszy stosunek jakości do ceny? 

15 minut temu, pawlardo napisał:

W poprzednim wątku na temat kabli zasilających wspomniałeś że różnica pomiędzy Power Roots Reference (nie wygrzany) a Gigawatt LC-2 była ogromna. Tu mówisz że są na granicy percepcji. 

To była wersja 1m. Teraz mam 2m. Jest duża różnica na plus.

17 minut temu, pawlardo napisał:

Czy ten Power Roots się mocno poprawił po wygrzaniu? Warto dopłacać do GigaWatt czy Power Roots daje najlepszy stosunek jakości do ceny? 

Jak dostaniesz Gigawatt LC-2 mk2 poniżej 600 zł to warto dopłacić. Choć poprawa jest subtelna. Najrozsądniej jest kupić Power Roots Reference 2m. 

Mi Nordosta Gold udało się kupić w promce za 200 zł, uważam że mega deal. Od strzału zagrał u mnie bardzo dobrze a zaleca mu się trochę godzin do ułożenia, więc może być jeszcze ciekawiej.

Edytowane przez AiM-TV
21 minut temu, AiM-TV napisał:

Mi Nordosta Gold udało się kupić w promce za 200 zł,

W tej cenie to nie ma konkurencji 😉 

12 godzin temu, AiM-TV napisał:

dla zainteresowanych - moje spostrzeżenia o wrażliwości Sabaj A30a na kabel zasilający - jest coś na rzeczy. Wcześniej w innych wzmakach  (np Atoll In200S) zmiana kabla zasilającego wprowadzała zmiany jeśli już to na granicy percepcji. W Sabaju od początku miałem Furutech FP-S022N, granie super, ale dla mnie to był oczywiste, że to sprawka wolurów brzmieniowych Sabaja. W jednym z wątków chyba kolega @RobG1974 polecał Nordost Odin Gold za Ali. Poczytałem o nim opinie, mocno zachwalany. Kupiłem i na dzień dobry zmiany w brzmieniu ewidentne, bez tzw wygrzewania czy innej adaptacji psychoakustycznej, jak zwał. Od razu słychać mocniejsze uderzenie, bas ma większy impakt i niżej schodzi. Średnica wypełniona a góra bardziej rozdzielcza. Całość prezentacja bardziej napowietrzona, uwypukla się efekt 3D. Jakby włączyć jakiś ekstra tryb w EQ. Pierwszy raz zmiana kabla zasilającego zrobiłam na mnie takie wrażenie. Albo ten Sabaj jest rzeczywiście taki podatny, albo ten Nordost jest taki genialny. A może jedno i drugie🙂 Chi-Fi daje autentyczny popis.

Podpiąłeś kabel za 35 000 usd do wzmacniacza za 449 usd? Mając 35 000 usd chce Ci się siedzieć na forum i kupować jakiś gówniany chiński wzmacniacz? Sorry, ale mocno śmierdzi trollem...

15 minut temu, FioleK napisał:

Podpiąłeś kabel za 35 000 usd do wzmacniacza za 449 usd?

Replikę kabla 😉 Oryginał jest ze złota 😉 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Panie to podróba, oryginał mógłby rozsadzić sabaja...

Muszę zacząć robić (produkcja by psuła status luksusu) takie kable, jak jelenie płaca za 1.5m miedzi 100.000zł to mogę to nawet ręcznie płatkami złota pokrywać...

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Po co mam to robić jak i tak pełnego basu nie usłyszę? Mówię, zatkane mam otwory BR. 

Tak mam zamiar grać tylko z subwooferem.

Nie widzę sensu wyłączania tego odcięcia. 

Wolę poczekać aż przyjdzie i mieć wszystko podane na tacy. 

Mam w łazience od 2 lat.

Głośniki sufitowe podpięte pod wzmak. 

Po zatkaniu bass refleksu to chyba poziom basu powinien się obniżyć, ale kolumny powinny też niżej schodzić. Otwory otwarte - więcej basu, ale nie będzie schodził tak nisko...

2 hours ago, AiM-TV said:

Mi Nordosta Gold udało się kupić w promce za 200 zł, uważam że mega deal. Od strzału zagrał u mnie bardzo dobrze a zaleca mu się trochę godzin do ułożenia, więc może być jeszcze ciekawiej.

z ciekawosci, kupowales u tego jegomoscia na Ali?

https://www.aliexpress.com/store/group/EU-Power-cable/526194_516440355.html?spm=a2g0o.store_pc_topSellerIng.pcShopHead_11370524.4_1

Zastanawiam sie, czym te 6 stron kabli sie rozni 😅 Wiekszosc wyceniona tak, ze nie bedzie szkoda jak roznica bedzie wylacznie wizualna, ale wez cos wybierz. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

2 godziny temu, Piopio napisał:

To była wersja 1m. Teraz mam 2m. Jest duża różnica na plus.

Tak dużą różnicę może wnieść 1m kabla więcej?

Bo to już dla mnie zaczynają być rzeczy niepojęte...

Godzinę temu, FioleK napisał:

Po zatkaniu bass refleksu to chyba poziom basu powinien się obniżyć, ale kolumny powinny też niżej schodzić. Otwory otwarte - więcej basu, ale nie będzie schodził tak nisko...

Bo się obniży. Tylko mnie zaskakuje to, że przy zatkanych BR jeszcze jest mocny bas w kolumnach. Aż się boję co będzie jak podłączę suba 😀

Po to jest zatkany, bym mógł współpracować z subwooferem. W NAD C326bee nie było innej możliwości niż zatkanie otworów i puszczenie pełnego sygnału na kolumny podstawkowe. 

W VMV jest odcięcie i to mnie mega ratuje. 

Godzinę temu, Drzymek napisał:

Tak dużą różnicę może wnieść 1m kabla więcej?

Bo to już dla mnie zaczynają być rzeczy niepojęte...

Tak mówią mądrzy ludzie. Odsłuch to potwierdził. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.