Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy gramofon Ikea?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.09.2022 o 11:50, porlick napisał:

Nieprawda. Tak bezsensownych pod względem eksploatacyjnym próżno szukać. Zero zabezpieczenia przed kurzem, wyjście z boku, talerz wystający poza obudowę... Dizajnerowi odbiło, czy był na haju???

Dla tych, którym czarna płyta zawdzięcza drugą młodosć to bez znaczenia bo nawet z istnienia faktów sobie nie zdają sprawy (tak jak np ja sobie sprawy nie zdaję). Szczerze to nie zauważyłem na Forum masowego powrotu audiofili do czarnej płyty i odwracania się od cyfry, to raczej chwilowa moda w segmencie poniżej hifi. Wy tego nie kupicie, za to może traficie w Biedronce jakąś fajną płytę wytłoczoną z myślą o posiadaczu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

58 minut temu, szymon1977 napisał:

Szczerze to nie zauważyłem na Forum masowego powrotu audiofili do czarnej płyty i odwracania się od cyfry, to raczej chwilowa moda w segmencie poniżej hifi.

Szymon , a jak niby  miałby się ten masowy powrót  objawić , i dlaczego trzeba by jednocześnie odwracać się od cyfry ?

Ta moda trwa prze ostatnie co najmniej 15 lat i nie wydaje się , by miała  ku końcowi .🙂

Jakoś tak nie zborne jest to co piszesz .

Pozdrówko .

KALIBER vel rydz .

12 minut temu, KALIBER napisał:

Szymon , a jak niby  miałby się ten masowy powrót  objawić...

Ruchem na Forum w stosownym dziale.

13 minut temu, KALIBER napisał:

Ta moda trwa prze ostatnie co najmniej 15 lat...

W hifi stagnacja raczej, a moda pojawiła sie gdzieś poniżej i dlatego płytę możesz kupić w Biedronce a gramofon w IKEA

15 minut temu, KALIBER napisał:

Jakoś tak nie zborne jest to co piszesz .

Bo piszę o czymś innym niż Ty myślisz.

15 minut temu, KALIBER napisał:

Pozdrówko

...miłych pań 🙂

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ruchem na Forum w stosownym dziale.

Eeetam , w zakładkach Hi-Fi czy start jest po prostu więcej tematów , i tak sie wydaje że analog to stagnacja .

6 minut temu, szymon1977 napisał:

płytę możesz kupić w Biedronce a gramofon w IKEA

Eeetam , płyty cd też w robalu , a i Hi-Fi w byle czem można nabyć , tak że wiesz no .

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo piszę o czymś innym niż Ty myślisz.

Nie nie , dobrze wiem na co odpowiadam . 🙂

KALIBER vel rydz .

Ktoś dostanie taki gramofon w prezencie a potem zorientuje się że płyta w Biedronce kosztuje 60 zł a za fajne wydanie Metalliki musi dać 150.

Tyle będzie z frajdy. 

Ale wyglądać będzie 🙂

"Ikea, ty tu urządzisz"

Piotr 

Płyt winylowych w Biedronce nie ma od dłuższego czasu za to jak grzyby po deszczu pojawiają się giełdy płyt winylowych, kaset magnetofonowych i płyt CD. Młodzież ma szansę na fizyczny kontakt z nośnikami muzyki a jak już ktoś wyda te 150zl to będzie miał większy szacunek do zawartej na niej treści niż do jednego z milionów kawałków na Spotify przesłuchiwanych na zasadzie 10 sekund i następny.

4b9a3de3a685de7306627f7867d9c44e.jpg

Ja jestem trochę na bakier z technologią ale akurat streaming to mnie całkowicie kupił.

Może że względu na sposób w jaki słucham.

Whiskey i celebracja czarnego czaru....

Czekam na to. Oby inflacja nie zjadła mi pomysłu gramofonu 😛

Wczoraj około 18 włączyłem na Tidal radio jakiegoś utworu ale nie pamiętam jakiego. Słuchałem tego radia do 6 rano a dziś od dwóch godzin słucham go nadal. Utwory które słyszę poraz pierwszy, całkiem przyjemna muzyka ale nie mam pojęcia kim są wykonawcy bo nie chce mi się podnosić telefonu do ręki i sprawdzać, zresztą i tak nie zapamiętam wykonawców. No cóż, streaming...

A ktoś Wam w streamingu zabranie włączyć ulubiony album i przesłuchać od początku do końca?

W dniu 7.10.2022 o 17:28, szymon1977 napisał:

nie zauważyłem na Forum masowego powrotu audiofili do czarnej płyty i odwracania się od cyfry, to raczej chwilowa moda w segmencie poniżej hifi.

Podkreślony fragment dotyczy tylko tytułowego "gramofonu", czy odnosi się do analogu winylowego we wspólczesnym audio ogólnie?

Z kontekstu wyczuwam to drugie, ale być może się mylę?

17 minut temu, iro III napisał:

Podkreślony fragment dotyczy tylko tytułowego "gramofonu", czy odnosi się do analogu winylowego we wspólczesnym audio ogólnie?

Z kontekstu wyczuwam to drugie, ale być może się mylę?

To określenie grupy użytkowników, która chwilowo napędza rynek czarnej płyty.

Gość

(Konto usunięte)

Ja jestem praktycznie 100% streaming obecnie ale poważnie rozważam CD albo właśnie winyl. Oczywiście streaming póki co jest najwygodniejszy i oferuje największą bibliotekę pod ręką, ale jest coś fajnego w gramofonach i tych płytach. Akurat tego z Ikei nie kupię ale chętnie postawiłbym coś jak Teac TN-3B dla samego wyglądu i obcowania z nim.

Szczerze to nie zauważyłem na Forum masowego powrotu audiofili do czarnej płyty i odwracania się od cyfry, to raczej chwilowa moda w segmencie poniżej hifi.

Dlaczego korzystanie z gramofonu miałoby być związane z odwrotem od cyfry? Jest wiele dobrego materiału, którego w cyfrze nie wydano. Posiadam gramofon i kupuję płyty wyłącznie dlatego.
  • Redaktorzy
W dniu 30.08.2022 o 09:16, soulful79 napisał:

Może ktoś zna jakieś szczegóły?

Stabilność osadzenia talerza na jego ośce/wale to jeden Wielki Wał! 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

13 godzin temu, kangie napisał:

Stabilność osadzenia talerza na jego ośce/wale to jeden Wielki Wał! 😄

Masa i tak kupi jak przyjdzie po baterie i maskotki. To przy okazji 

Bo po hot dogi się już nie chodzi.

W dniu 16.10.2022 o 05:35, kangie napisał:

Stabilność osadzenia talerza na jego ośce/wale to jeden Wielki Wał!

Nie tylko- może to wina egzemplarza testowego, a może błąd konstrukcyjny- gramofon nie zawsze "chce" startować i trzeba zresetować zasilanie, obroty są niewłaściwe (może kwestia regulacji), przeciwwagi nie da się regulować i w ogóle- to coś, na co szkoda wydać 5 stówek.

Podsumowując - temat powinien być przeniesiony z "hi-fi" do zakładki "śmietnisko".

To cacko pokazuje, kto jest typowym konsumentem czarnej płyty i nie jest to audiofil.

• Redaktorzy

Na tym sprzęcie ni ch.ja wypełnienia nie uświadczysz. Co najwyżej do stomatologa - na wypełnienie lewej dolnej "piątki"! 😉

4 minuty temu, kangie napisał:

Na tym sprzęcie ni ch.ja wypełnienia nie uświadczysz

Jak to nie? Do wypełnienia szafki pod TV nadaje się doskonale!

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

To cacko pokazuje, kto jest typowym konsumentem czarnej płyty i nie jest to audiofil.

I to jest straszne, kupujesz potem jako audiofil używane płyty 5-10 letnie i brzmią gorzej od 40-50 letnich wydań bo ktoś zjechał je na takim tanim drapaczu albo jeszcze gorzej - na Crosleyu. Ta grupa nie wie też o tym że papierowe koperty powinny być z miejsca wyrzucane i zmieniane na foliowe, po jakimś czasie płyta jest podrapana jakby ktoś przeciągnął ją po ziemi. 😞

Edytowane przez Marek.S

Bądźmy obiektywni, ten drapacz ma wkładkę AT3600 zapewne z naciskiem 3g a 40-50 lat temu królowały w Polsce gramofony z piezoelektrycznymi wkładkami UF-50 z naciskiem 6g i raczej mało kto się przejmował wymianą igły dopóki jej nie złamał. Folia vs papier? Polskie płyty w 99% pakowane były w folię a zachodnie w papier, zachód się mylił?

6 godzin temu, przmor napisał:

Bądźmy obiektywni, ten drapacz ma wkładkę AT3600 zapewne z naciskiem 3g a 40-50 lat temu królowały w Polsce gramofony z piezoelektrycznymi wkładkami UF-50 z naciskiem 6g i raczej mało kto się przejmował wymianą igły dopóki jej nie złamał. Folia vs papier? Polskie płyty w 99% pakowane były w folię a zachodnie w papier, zachód się mylił?

Bo nie było możliwości. Sposobności albo dolarów. 

Teraz jesteśmy za żelazna kurtyna. Mamy wybór. Czasem wręcz za duży 

Piotr 

9 godzin temu, przmor napisał:

Folia vs papier? Polskie płyty w 99% pakowane były w folię a zachodnie w papier, zachód się mylił?

Miałeś w ręku folię z czasu prl i foliowe antystatyczne wnętrza współczesnych papierowych kopert?

Dlaczego tamta folia "klei" się do płyty a współczesna zupełnie nie?

Poza tym lepsze wytwórnie i wydania "zachodnie" miały takie papierowe z wewnętrzną folią wtedy też np. ECM zawsze.

20 godzin temu, przmor napisał:

Mam setki płyt z epoki zarówno zachodnich jak i polskich i również dużo płyt z lat obecnych.

Nie widzisz różnicy między folią z czasów prl w przypadku polskich nagrań a wspólczesną folią antystatyczną?

Może daj do porównania osobie niewidomej? 

Edytowane przez iro III
  • Redaktorzy

Różnice są.

Bajbardziej cieszy mnie wyjmowanie z folii płyt "mint". Ta folia jest pomarszczona, a płyta w środku nieskazitelnie czysta. Nie piszę o doznaniach zapachowych, bo fetyszem powoli zalatuje.  😉

[mention=1112]iro[/mention] III czy ja napisałem coś o porównywaniu folii? Napisałem że polskie płyty z epoki były pakowane w folię a zachodnie płyty z epoki w papier. Nowe wydania owszem pakowane są czasem w hybrydę papier-folia ale żadna z płyt z epoki nie a mam ich kilkaset.
Edit: mam polskie płyty z epoki pakowane w papier, są to plyty Savitor i Polton które wydawane były na wzór zachodni czyli koperta papierowa z nadrukowanymi np. tekstami utworow

• Redaktorzy

Mam trochę płyt z epoki, gdzie papier powlekany jest od wewnątrz czymś plastikowym, śliskim.

Jedyny "pozytyw" tego produktu to obalenie mitu jak to postęp techniczny w audio nie występuje. Wystarczy teraz wziąć do porównania dowolny tani streamer w cenie do 500 zł albo nawet odbiornik BT.

• Pokaż nowe odpowiedzi