Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze wzmacniacza do tannoy xt8f, 3 alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

do tej pory miałem do nich Primare i22 ale brakowało mi blasku, pogoniłem więc dziada i stanąłem przed dylematem wyboru nowego urządzenia. Biorę pod uwagę 3 konstrukcje: marantza pm8006, atolla in200se, i rotela a14 mk2. Zależy mi na dwóch rzeczach, doświetleniu góry i kontrolowanym basie w stosunku do i22. Najbardziej odpowiada mi marantz, ale boję się że rozmiękczy i tak już dość miękki bas w tannoyach, a może się mylę?  Słucham głownie jazzu, trochę elektroniki i rocka. Źródła to streaming z bluesound node, odtwarzacz primare cd 22, gramofon i magnetofony (jestem fanem). Wszelkie sugestie mile widziane.

44 minuty temu, Karol_71418 napisał:

Biorę pod uwagę 3 konstrukcje: marantza pm8006, atolla in200se, i rotela a14 mk2.

Atoll nie zapewni kontroli niskich tonów. Marantz? Ja na pewno bym go nie kupił. Trochę lepszy sprzęt klasy marketowej. Podobnie jak Rotel. O wiele ciekawszym kierunkiem jest Musical Fidelity M5si . 

Zgadzam się z kolegą M5si całkiem fajny wzmak, gra bardziej neutralnie nawet od M6si i jakbym miał wybierać pomiędzy wymienionymi to wybrałbym coś spoza listy i ten m5si jest dobrym kierunkiem. Kolega słucha XT8F z Electrocompaniet ECL 5, bardzo dobre połączenie.

8 minut temu, piotrek7 napisał:

O wiele ciekawszym kierunkiem jest Musical Fidelity M5si

musical obawiam się może nie dać mi tego co potrzebuje na górze, po drugie jest urządzeniem znacznie droższym niż te które biorę pod uwagę. Jakoś tak forum ma tendencję do "abstrahowania od układu odniesienia". Biorę pod uwagę sprzęty do 5 tys, wiadomo że wzmacniacz za 8 zagra lepiej

Biorąc pod uwagę oczekiwania i budżet to wydaje mi się, że Cambrigde Audio CXA80 lub CAX81 powinien spasować.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

4 minuty temu, Karol_71418 napisał:

Biorę pod uwagę sprzęty do 5 tys, wiadomo że wzmacniacz za 8 zagra lepiej

Wymieniłeś Atolla IN200, który kosztuje 7990 zł (czyli tyle co MF). Chyba, że znajdziesz gdzieś starą wersję.  Choć sugerowałbym poszukać wzmacniaczy używanych lub ex-demo. Tutaj można w tej kategorii cenowej znaleźć naprawdę ciekawe konstrukcje. Choć i tak poleciłbym tego MF

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Wymieniłeś Atolla IN200, który kosztuje 7990 zł

atolla in200se z drugiej ręki kupię do 5 tys, m5si raczej nie

2 minuty temu, memphissto napisał:

Cambrigde Audio CXA80 lub CAX81 powinien spasować.

Cenowo. Bo na pewno nie pod względem jakości dźwięku i wykonania . 

Teraz, piotrek7 napisał:

Cenowo. Bo na pewno nie pod względem jakości dźwięku i wykonania

zgadzam się, daleko  mi do nich, nie na moje ucho

1 minutę temu, Karol_71418 napisał:

atolla in200se z drugiej ręki kupię do 5 tys,

Kupisz. I sprzedasz. Bo nie spełnia on jednego z kryteriów, które sam wymieniłeś. Dobrej kontroli basu. 

2 minuty temu, Karol_71418 napisał:

m5si raczej nie

Dlaczego? Trochę cierpliwości i powinno się coś trafić .  

Posłuchaj Musical Fidelity M3si . Nie jest tak dobry jak M5si ale może być ciekawym wyborem

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Trochę cierpliwości i powinno się coś trafić

od jakiegoś czasu się za nim rozglądam i ni ma

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Kupisz. I sprzedasz. Bo nie spełnia on jednego z kryteriów

nie słuchałem go, ale takie miałem obawy jeśli chodzi o bas

w tej kasie jeszcze nad m3, wydaje mi się że powinien spełnić moje oczekiwania, ktoś się wypowie?

Między MF M3i a M5i jest duża różnica i moim zdaniem M3i jest generalnie kiepski. Zdecydowanie wolałbym od niego Cambridge'a o którym pisałem i który uważam, że dobrze zgrywa się z XT8F i właśnie daje bogatą otwartą górę, której szukasz.

NAD na pewno nie da Ci błyszczącej otwartej góry.

Wszystko piszę jako kilkuletni użytkownik XT8F.

Edytowane przez memphissto

4 minuty temu, memphissto napisał:

Wszystko piszę jako kilkuletni użytkownik XT8F.

dzięki za uwagę odnośnie m3, co do cambridga to dla mnie grał za jasno 

9 minut temu, memphissto napisał:

Wszystko piszę jako kilkuletni użytkownik XT8F

przerabiałeś jeszcze jakieś wzmacniacze z tymi kolumnami?

1 godzinę temu, Karol_71418 napisał:

do tej pory miałem do nich Primare i22 ale brakowało mi blasku, pogoniłem więc dziada i stanąłem przed dylematem wyboru nowego urządzenia. Biorę pod uwagę 3 konstrukcje: marantza pm8006, atolla in200se, i rotela a14 mk2. Zależy mi na dwóch rzeczach, doświetleniu góry i kontrolowanym basie w stosunku do i22. Najbardziej odpowiada mi marantz, ale boję się że rozmiękczy i tak już dość miękki bas w tannoyach, a może się mylę?  Słucham głownie jazzu, trochę elektroniki i rocka. Źródła to streaming z bluesound node, odtwarzacz primare cd 22, gramofon i magnetofony (jestem fanem). Wszelkie sugestie mile widziane.

Mialem XT8F i mialem PM8006. Z tym ze ja juz Marantza mialem jak kupowalem kolumny.

Tak jak wyzej, na pewno Marantza bym do nich na twoim miejscu nie kupowal.

A poza tym to na prawde fajne kolumny ktore pokazuja coraz wiecej z coraz lepsza elektronika. I to wielokrotnie od nich drozsza wciaz dawala skok jakosci dzwieku.

3 minuty temu, Karol_71418 napisał:

Ja po PM8006 mialem z nimi Rega Elicit-R a potem Luxman 505uXII.

Z tym ze mialem zmodyfikowana zwrotnice i dodatkowe wzmocnienia wewnatrz obudowy. Ale cieplo je wspominam. Gdybym mial miejsce gdzie je trzymac to bym je zostawil jako kolejna pare 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, Karol_71418 napisał:

w tej kasie jeszcze nad m3, wydaje mi się że powinien spełnić moje oczekiwania, ktoś się wypowie?

Słucham na nim i metalu, jazzu po ambient i ze swoją wydajnością trzyma glośniki w ryzach. W pełni zbalansowana konstrukcja dual mono daje gładki, równy i nieco miękki sound nie pozbawiony przejrzystości. W teście Stereophile'a z 2007 roku M3 przyrównany do legendy NAD wzmacniacza 3020. Odkąd mam ten wzmak nie myślę o jakichkolwiek zmianach bo daje tyle fanu ze słuchania jak mało który jaki miałem.

"Potężny, bogaty w funkcje, znakomicie zbudowany M3 jest łatwy do polecenia. Połączenie gładkiego, wyrafinowanego balansu dźwiękowego, wyjątkowo cichego tła, ogólnej spójności muzycznej – a zwłaszcza braku oczywistych usterek dźwiękowych – dało niezmiennie atrakcyjny i muzyczny dźwięk, z którym łatwo było żyć. Jeśli jest jakaś sprawiedliwość, M3, podobnie jak wcześniej 3020, powinien osiągnąć status audiofilskiej legendy. To najnowsze dzieło Björna Erika Edvardsona jest dziełem sztuki."

żródło - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, Karol_71418 napisał:

Aktualnie posiadam NADa C375 - to na pewno nie pod Twoje preferencje

Niedawno testowałem Hegla H190 i niezbyt przypadł mi do gustu, poprawnie ale dość bezbarwnie i nieangażująco.

Zapadł mi w pamięć Lector ZXT70 - świetny dźwięk, mocarny, zdyscyplinowany i nieco utwardzony bas, do tego kolorowa bogata średnica i góra, podana bez podkreślania żadnego pasma. Granie było jak dla mnie naprawdę świetne, ale wzmacniacz odpadł funkcjonalnie. Dawał mi do głośników jakieś dość mocno słyszalne zakłócenia i miał fatalną obsługę z pilota (dało się tylko regulować głośność).

4 minuty temu, Tal napisał:

daje gładki, równy i nieco miękki sound nie pozbawiony przejrzystości

znam ten wzmak i mam podobne odczucia chociaż nie słuchałem go na tannoyach. Jedynie co mnie powstrzymuje to jego wielkość- jest mega klocem i prądożerność.

24 minuty temu, memphissto napisał:

Góra w M3 jest wyrafinowana i szczegółowa a jeśli byłoby jej za mało M3 posiada cyfrową regulacje bass, treble od -5db do +5db

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Miałem te kolumny kolejno z Marantz PM8005, Rega Elex R, Leema Tucana II, musical fidelity m5si. Ten ostatni najlepiej się z nimi zgrywał - dobra kontrola basu i stonowana góra. Te kolumny grają dość jasno i moim zdaniem nie potrzebują podkreślania wysokich tonów.

2 minuty temu, ciszyn11 napisał:

moim zdaniem nie potrzebują podkreślania wysokich tonów.

moim zdaniem też, napisałem że oczekuje doświetlenia względem primara i22, który dobrze się z nimi zgrywał ale był belitosny wobec słabszych realizacji i część płyt brzmiała matowo. Teraz podpiąłem wyjętego z szafy audiolaba 8200 i wszystko jest ok, mógłby ze mną zostać gdyby nie kontrola basu, audiolab sobie nie radzi

@Karol_71418

Nie chcę zaśmiecić wątku, więc zajrzyj na PM.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Karol_71418 napisał:

Miałem PM8006 którego zastąpiłem PM14s1SE. I ten model ci polecam, ale uwaga wyłącznie wersja SE. Zmiana była dość spektakularna. To jest już u Marantz-a klasa premium i do tego ostatni wzmacniacz tego producenta w kasie AB który opracował Ken Ishiwata. Marantz góruje nad wszelkiego rodzaju MI które poza flagowymi modelami w środku wyglądają jak praca dyplomowa absolwenta przyzakładowej zawodówki na kierunku instalator-elektryk. Solidność wykonania Marantz-a i użyte komponenty to najwyższa półka.

Obecnie gram na Yamaha AS3000 która zastąpiła rzeczonego Mantz-a. Zmiana już nie była tak spektakularna jak przejście z PM8006 na PM14s1SE co świadczy o klasie PM14.

Co do ceny to fakt PM14 są droższe niż twój złożony budżet ale na OLX jest ciekawa oferta która może cię zainteresuje bo cena jest naprawdę atrakcyjna.   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dlmtb
Godzinę temu, Karol_71418 napisał:

i prądożerność

Ze co?? 😁

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 godzin temu, Karol_71418 napisał:

od jakiegoś czasu się za nim rozglądam i ni ma

jest na olx za 5300 zł, długo rozglądać się nie trzeba... 🙂

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Ja bym poszukał uzywki Roksan Caspiana m2.  Słuchałem takiego połączenia i powiem, że grało to wybornie wręcz. 

7 godzin temu, bartoszek32 napisał:

Ja bym poszukał uzywki Roksan Caspiana m2.  Słuchałem takiego połączenia i powiem, że grało to wybornie wręcz. 

Basu Caspiana m2 nie nazwal bym kontrolowanym a gora jest szorstka.

W dniu 9.09.2022 o 10:34, dlmtb napisał:

Miałem PM8006 którego zastąpiłem PM14s1SE. I ten model ci polecam, ale uwaga wyłącznie wersja SE. Zmiana była dość spektakularna. To jest już u Marantz-a klasa premium i do tego ostatni wzmacniacz tego producenta w kasie AB który opracował Ken Ishiwata. Marantz góruje nad wszelkiego rodzaju MI które poza flagowymi modelami w środku wyglądają jak praca dyplomowa absolwenta przyzakładowej zawodówki na kierunku instalator-elektryk. Solidność wykonania Marantz-a i użyte komponenty to najwyższa półka.

Obecnie gram na Yamaha AS3000 która zastąpiła rzeczonego Mantz-a. Zmiana już nie była tak spektakularna jak przejście z PM8006 na PM14s1SE co świadczy o klasie PM14.

Co do ceny to fakt PM14 są droższe niż twój złożony budżet ale na OLX jest ciekawa oferta która może cię zainteresuje bo cena jest naprawdę atrakcyjna.   

Ukryta Zawartość

Chetnie bym go lyknal gdybym mieszkal w PL.

W dniu 9.09.2022 o 09:01, Tal napisał:

Zapoluj na używaną Yamahe A-S1100

Moze byc zbyt delikatnie, zwiewnie moim zdaniem.

Juz lepiej PM14S1 SE

Najlepszym wyjsciem jest zakup wzmacniacza lampowego na KT88 lub 120. Bedzie kontrolowany bas, blyszczaca gora i fajna srednica.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Basu Caspiana m2 nie nazwal bym kontrolowanym a gora jest szorstka.

Chetnie bym go lyknal gdybym mieszkal w PL.

Moze byc zbyt delikatnie, zwiewnie moim zdaniem.

Juz lepiej PM14S1 SE

Najlepszym wyjsciem jest zakup wzmacniacza lampowego na KT88 lub 120. Bedzie kontrolowany bas, blyszczaca gora i fajna srednica.

To chyba inaczej słyszymy. 

Bas był bardzo kontrolowany. 

Góra pasma perlist na pewno nie szorstka jak to określiłeś. 

Granie Analogowe po ciepłej stronie. Z czym słuchałeś tego Caspiana? 

10 godzin temu, bartoszek32 napisał:

To chyba inaczej słyszymy. 

Bas był bardzo kontrolowany. 

Góra pasma perlist na pewno nie szorstka jak to określiłeś. 

Granie Analogowe po ciepłej stronie. Z czym słuchałeś tego Caspiana? 

Z Monitor Audio Gold 200 i 300 a pozniej z Martin Logan Motion 60xt. Gora nie ma nic wspolnego z perlistoscia a bas jest dosyc luzny, brak mu konturu. Posluchaj Yamahy as1100 to zrozumiesz co to perlistosc gory, Caspian charczy, szczegolnie przy wiekszych poziomach glosnosci podobnie jak Roksan K3.

To nie tylko moja opinia.

• Pokaż nowe odpowiedzi