Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD vs Streamer

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, carlos med napisał:

Wcześniej ( mam jeszcze i czasem porównuję) na Gustard X26pro ( na ESS Sabre 9038pro) było bardziej detalicznie, ostrzejsze skaraje pasma  głównie w zakresie wysokich. Ale na Parasound 1500 to jest inna bajka. Jest naturalnie, przyjemnie na godziny sluchania, bas też lepszy, bardziej zróżnicowany. Gitara brzmi wreszcie naturalnie , kotły tez. Scena szeroka. Trochę mniej detalu niż na Sabre,  nieraz brakuje " dzwoneczków " w tle  , ale jako całość  to inny wymiar ....za 40% x26pro.

Jak sie spasował z LS16.. na moje uszy dobrze , choć nie mam porownania z innym pre.

Zgadzam się. Taki jest PCM63, cholernie muzykalna kość.

U mnie AN DAC4 też jest ciut mniej szczegółowy niż dCS Debussy ale wciąż znakomity przetwornik dla kogoś kto kocha muzykę, a nie rozdrabnianie włosa na czworo 🙂 .

14 minut temu, carlos med napisał:

Jak sie spasował z LS16.. na moje uszy dobrze , choć nie mam porownania z innym pre.

A zmieniłeś już lampy w LS16? Tu jest możliwa jeszcze duuuża poprawa.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Zgadzam się. Taki jest PCM63, cholernie muzykalna kość.

U mnie AN DAC4 też jest ciut mniej szczegółowy niż dCS Debussy ale wciąż znakomity przetwornik dla kogoś kto kocha muzykę, a nie rozdrabnianie włosa na czworo 🙂 .

Tak myślałem jeszcze o CD  najlepiej na  Philips pro-2 i pcm-1704 , żeby porównać z PCM 63 . Chociaż pewnie to nie to samo w CD czy w DAC . 

Wielu pukało mnie po głowie jak kupowałem Parasound. Tego trzeba posłuchać i porównać ze współczesnymi DAC. 

Edytowane przez carlos med
11 minut temu, carlos med napisał:

Tak myślałem jeszcze o CD  najlepiej na  Philips pro-2 i pcm-1704

Wypożycz i przetestuj to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W każdym razie ja wybrałbym ten transport 

Miałem możliwość pobawienia się nizszym modelem odtwarzacza CD tej firmy opartego na blue tiger i uwaam, że to naprawdę ciekawy wybór 

Ukryta Zawartość

17 minut temu, carlos med napisał:

Wielu pukało mnie po głowie jak kupowałem Parasound. Tego trzeba posłuchać i porównać ze współczesnymi DAC. 

Bo w dzisiejszych czasach głównie młodzi ścigają się na bity i na herze. Jak DAC nie ma 32/768 to dno i porażka 😉 

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, carlos med napisał:

to co , podpowie ktoś jakiś transport / odtwarzacz CD ?

Podpowie:)  LECTOR Audio. Najlepiej CDP707, ewentualnie CDP603.

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

21 minut temu, pmcomp napisał:

Bo w dzisiejszych czasach głównie młodzi ścigają się na bity i na herze. Jak DAC nie ma 32/768 to dno i porażka 😉 

No masz 100% racji.

Nie słuchają ich jak grają, tylko patrzą na to, co jest napisane na papierze.

Im wyższy model tym lepiej...

A wiadomo, różnie z tym jest, ale papier wszystko przyjmie...

33 minuty temu, sebgla napisał:

Podpowie:)  LECTOR Audio. Najlepiej CDP707, ewentualnie CDP603.

O to to to miałem na myśli 🙂 .

Jest też CDP 7 TL z lampowym stopniem wyjściowym ale ... on nie ma wyjścia cyfrowego 🙂 . 707-ka też ma wyjście lampowe i ... opcjonalne wyjście cyfrowe. Na pewno trzeba brać z tą opcją 😉 .

707-ki na pewno warto na próbę posłuchać. I jak CD i jako transport podpięty do 1500-ki.

Aha .. po zakupie lampy JJ natychmiast wywalić na smietnik.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

O to to to miałem na myśli 🙂 .

Jest też CDP 7 TL z lampowym stopniem wyjściowym ale ... on nie ma wyjścia cyfrowego 🙂 .

707-ki na pewno warto na próbę posłuchać. I jak CD i jako transport podpięty do 1500-ki.

Pozdro

707 widzę , że ma zasilanie ciekawie rozwiązane i zlampizowany , to może być ciekawe doświadczenie porównać z i bez 1500

1 minutę temu, carlos med napisał:

707 widzę , że ma zasilanie ciekawie rozwiązane i zlampizowany , to może być ciekawe doświadczenie porównać z i bez 1500

Patrz mój zedytowany post a'propos lamp i wyjścia cyfrowego.

Ten kondensatory na wyjściu też bym zaraz wymienił na jakieś PIO.

Edytowane przez pmcomp

Witaj. Ja odpowiem, krótko i zwiężle na Twoje pytanie jaki transport CD do 15000-tu tysięcy złotych. MOON 260DT by SIMAUDIO. Większośc produkowanych obecnie odtwarzaczy, czy transportów CD jako napęd wykorzystuje DVD ROM. Natomiast w MOONIE 260DT jest zastosowany klasyczny napęd CD opracowany przez inzynierów SIMAUDIO, zamontowany na zawieszeniu M-QUATTRO, czyli czterech żelowych elementach tłumiących wibracje. Dzięki temu odczyt danych z płyty jest bardzo dokładny i precyzyjny, pozwalający na wychwycenie informacji zapisanych na płycie, które do tej pory były niesłyszalne. Znakomity jest też jitter czyli krótkotrwałe odchylenie od ustalonych, okresowych charakterystyk sygnału. W MOONIE wynosi on 1 ps RMS, co jest wartościa znakomitą. Gorąca rekomendacja. Pozdrawiam. BOGDAN - Salon Audiotrendt Kraków

AUDIOtrendt Kraków. Zapraszamy na odsłuchy. Doradzamy, pomagamy, rozwiązujemy problemy. Wypożyczamy sprzęt do domu.
Wszyscy forumowicze mogą liczyć u nas na atrakcyjne ceny!

www.audiotrendt.com.pl; tel.: 12 686 10 15 | 791 063 315 | 509 188 477

Godzinę temu, Audiotrendt napisał:

Witaj. Ja odpowiem, krótko i zwiężle na Twoje pytanie jaki transport CD do 15000-tu tysięcy złotych. MOON 260DT by SIMAUDIO. Większośc produkowanych obecnie odtwarzaczy, czy transportów CD jako napęd wykorzystuje DVD ROM. Natomiast w MOONIE 260DT jest zastosowany klasyczny napęd CD opracowany przez inzynierów SIMAUDIO, zamontowany na zawieszeniu M-QUATTRO, czyli czterech żelowych elementach tłumiących wibracje. Dzięki temu odczyt danych z płyty jest bardzo dokładny i precyzyjny, pozwalający na wychwycenie informacji zapisanych na płycie, które do tej pory były niesłyszalne. Znakomity jest też jitter czyli krótkotrwałe odchylenie od ustalonych, okresowych charakterystyk sygnału. W MOONIE wynosi on 1 ps RMS, co jest wartościa znakomitą. Gorąca rekomendacja. Pozdrawiam. BOGDAN - Salon Audiotrendt Kraków

A jaki jest napęd we wspomnianym CDP707?

Branża poleca? Tyle, że przewyższa budget.

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

A jaki jest napęd we wspomnianym CDP707?

Branża poleca? Tyle, że przewyższa budget.

pochodna CDM12 cokolwiek to znaczy

6 minut temu, pmcomp napisał:

To niezły naped CD Philipsa

To fakt, ale znane są też niezłe skłonności producenta (Moon) do kopiowania, pracy odtwórczej chińskiej myśli technicznej pod swoim brandem 😉

CDM12 Philipsa to napęd z CDP707.

Co siedzi w Moonie nie wiem, internet nic nie wypluwa.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

CDM12 to napęd z CDP707.

Co siedzi w Moonie nie wiem.

w obecnym transporcie mam jakieś Sanyo - N101 chyba

5 minut temu, carlos med napisał:

w obecnym transporcie mam jakieś Sanyo - N101 chyba

Jak oryginalny to gut. Tego Sanyo Chinole też już "produkują": 

Ukryta Zawartość

To nie było jakieś mistrzostwo świata choć jesli mnie pamięć nie myli jakis niszowy producent wsadził go do swojego "hajendowego" produktu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

To nie było jakieś mistrzostwo świata choć jesli mnie pamięć nie myli jakis niszowy producent wsadził go do swojego "hajendowego" produktu.

Myślę , że oryginalny bo to sprzęt sprzed 10 lat. i tego właśnie jestem ciekaw ile jeszcze można poprawić zamieniając go na coś lepszego 

Ten Lector mi się podoba ... napęd, .. PCM 1704.. lampy ( do podmiany) ... zasilanie  na zewnątrz

Ukryta Zawartość

Spróbuj Lectora 707. Naprawdę warto. Z wypożyczeniem na testy nie ma problemu. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

6 minut temu, sebgla napisał:

Gra u Ciebie jako transport ( z jakim DAC) czy po analogu ? 

58 minut temu, carlos med napisał:

Gra u Ciebie jako transport ( z jakim DAC) czy po analogu ? 

Po analogu do wzmacniacza. 

2 godziny temu, sebgla napisał:

W Polsce dystrybucja tylko przez lectoraudio-poland na maila / telefon  ??

2 godziny temu, Stas napisał:

Jeśli Lector CDP-707, to raczej z dużym zasilaczem PSU-7T.

Różnica w cenie z PSU-7T duża . 

Weź sobie chłopie (do autora wątku ) ogarnij dobrze kanał streamingu i o przeżytkach  typu transportu CD zapomnij .  Jeśli Wy nie słyszycie muzyki i emocji w muzyce z ethernetu to macie coś schrzanione. Miałem remont w salonie stanęła połówkowa ścianka działowa na przeciwko kolumn . Miałem zawracać głowę Piotrkowi (Audiosynergia) robić pomiary it'd ustawiać mody . Po co ? Nie ma potrzeby . Jak gra chyba lepiej niż wcześniej . Taki mały wtręt o akustyce 😉.

Wracając do CD vs Streaming po remoncie zapomniałem podpiąć NASA z bazą utworów . Po co ? Jak streaming z serwisu gra tak dobrze ? Moze to kwestia że korzystam z mało popularnego Amazon Music. 🤔. Nie macie ? Nie wiecie co tracicie .

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

25 minut temu, carlos med napisał:
2 godziny temu, sebgla napisał:

Tak. Kontakt bezproblemowy. Polecam. 

38 minut temu, carlos med napisał:

Różnica w cenie z PSU-7T duża . 

Taniej wyjdzie kupić grubasa od razu, niż tak jak ja i inni , zaczynający od PSU-3T.

Potem zamiana na wyższy model wchodziła w sumie drożej .

A prędzej czy później do tego dochodzi .

Pozdrawiam.

Podaję namiary

[email protected]

8 godzin temu, pmcomp napisał:

🙂

A zmieniłeś już lampy w LS16? Tu jest możliwa jeszcze duuuża poprawa.

Cały czas Philips'y. Mogłoby być jeszcze trochę cieplej i "gęściej" . Wydaje mi się że na tych Philipsach jest trochę jasno jak na lampy. 

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

Sanyo SF-P101N jest też w...Lector CDP-603

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi