Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój audiostereo na Audio Show 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

z poprzednich pokazow pamiętam systemy oparte o kolumny Tomka 1685, Laski , i zorge

tylko system grający z kolumnami Tomka choć grający po ciemniejszej stronie mocy zasługiwał na uwagę

wystawianie dorobku poszczególnych użytkowników wg mnie sluży tylko autopromocji

ale może tak ma być i taki mamy klimat

w czasach gdy Piotr z Paltonem zarządzali pokojem przynajmniej próbowali złożyć z dostarczonych klocków system , który zagra najlepiej po to  by wstydu nie było

słuchanie osierściuchowanych kulek Paltona mimo , że mialy ewidentne ograniczenia dawało jednak poczucie frajdy 🙂

teraz znów będzie tak , że jak ktoś trafi na system kolegi grający  nieźle tak też oceni pokój diy

jeśli trafi na system grający mniej angażująco tak właśnie oceni ten pokój

muszę się zgodzić z Wuelemem , że własne pomysły na dźwięk można pokazywać na innych iwentach , na wystawie odniesieniem są systemy komercyjne na niej grające

i taką poprzeczkę warto sobie ustawiać

....ale delikatny się zrobiłem aż sam siebie nie poznaję 🙂

• Moderatorzy
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

teraz znów będzie tak , że jak ktoś trafi na system kolegi grający  nieźle tak też oceni pokój diy

Oczywiście zdajemy sobie z tego sprawę.

Sławku w tym co piszesz jest dużo racji.

Trzeba jednak brać pod uwagę, że każdy z uczestników wystawiających się w pokoju robi to nie tylko non profit ale też z własnej kieszeni pokrywa koszty dowozu sprzętu i pobytu w stolicy. Zyskuje co najwyżej satysfakcję i wspomnienia z wystawy. Osobiście doceniam wysiłek każdego, kto zgłasza się na wystawę i chcę umożliwić mu jak najlepsze zaprezentowanie jego sprzętu i miłe wspomnienia z wystawy.

taką poprzeczkę warto sobie ustawiać

Poprzeczkę należy ustawić tak wysoko aby znaleźli się chętni do skakania. Zauważ, że dużo ludzi robi fajne rzeczy ale niewielu chce je prezentować publicznie, np. tu na forum. Jeszcze mniej będzie chciało je pokazać w obcym pomieszczeniu niezbyt łatwym akustycznie. 

Postaw się w sytuacji kogoś, kto poświęca swój czas i pieniądze wiezie swój system przez pół Polski by na miejscu usłyszeć "w sumie gra to całkiem dobrze ale mamy już trzy lepiej grające systemy, zabieraj to z powrotem".

ale delikatny się zrobiłem aż sam siebie nie poznaję

Doceniam to, ja ciągle się tego uczę. Mam nadzieję, że na tegorocznej wystawie będziemy mieli okazję poznać się osobiście.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Mi chodziło o parametry ciała krokodyla w kwestii takiej, że w przyrodzie jednak działają obiektywne wartości fizyczne, Np. masa, wielkość, grubość pancerza, siła. I że te wartości są niepodważalne i ich klasyfikacja nikomu nie sprawia problemu.
Można też całkiem obiektywnie powiedzieć że prezentacje typu Mcintosh, MBL, Gryphon, Avangarde wciągają nosem swoim rozmachem i większością parametrów mały pokoik Diy.

Można też powiedzieć, że wirusy zabiły więcej ludzi niż krokodyle ;-)

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

z poprzednich pokazow pamiętam systemy oparte o kolumny Tomka 1685, Laski , i zorge

tylko system grający z kolumnami Tomka choć grający po ciemniejszej stronie mocy zasługiwał na uwagę

Cieszę się, że Ci się podobało.

wystawianie dorobku poszczególnych użytkowników wg mnie sluży tylko autopromocji

ale może tak ma być i taki mamy klimat

Przecież w "pokoju" nie wystawiamy urządzeń po to aby je sprzedać. Co niby miałaby dać ta autopromocja? I tak większość odwiedzających nasz pokój traktuje to co się tam dzieje jako swego rodzaju folklor i nawet gdyby rzeczywiście był tam "dźwięk wystawy" nie miałoby to żadnego znaczenia i przełożenia na status konkretnej osoby.

w czasach gdy Piotr z Paltonem zarządzali pokojem przynajmniej próbowali złożyć z dostarczonych klocków system , który zagra najlepiej po to  by wstydu nie było

jeśli trafi na system grający mniej angażująco tak właśnie oceni ten pokój

Po to przecież mamy czwartek i piątek do południa aby wstępnie odsłuchać urządzenia, poeksperymentować z zestawieniami, "odsiać ziarno od plew". 

Bądź spokojny zagrają urządzenia i zestawienia, za które wstydzić się nikt nie będzie musiał.  

53 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Przecież w "pokoju" nie wystawiamy urządzeń po to aby je sprzedać. Co niby miałaby dać ta autopromocja? I tak większość odwiedzających nasz pokój traktuje to co się tam dzieje jako swego rodzaju folklor i nawet gdyby rzeczywiście był tam "dźwięk wystawy" nie miałoby to żadnego znaczenia i przełożenia na status konkretnej osoby.

Jest coś takiego że urządzenie świadczy o autorze, a system o zespole. Wystawiamy o sobie świadectwo.

Jak gra nieźle, lub chociaż przeciętnie, tragedii nie ma.

Ogólnie jest to prawda że każdy chce mieć swoje "5min".

Nie powinno być aż takiego problemu, jak jakieś urządzenie odstaje mocno od reszty w dół, to udaje się przekonać autora że nie warto, lub on sam nie chce aby to grało.

Nie ma się co za bardzo napinać, tutaj się z wami zgadzam. Chodzi o to żeby mieć metodologię i dobrze zarządzać czasem i w miarę równoważyć oczekiwania. Dyskusja wybuchła o "zabawę kablowo-gadżetową" w piątek.

• Moderatorzy
24 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Dyskusja wybuchła o "zabawę kablowo-gadżetową" w piątek.

Nic tak nie rozgrzewa dyskusji jak kable 😁

Dwa tygodnie do wystawy a w wątku była cisza.

W kwestii formalnej:

Z końcem tygodnia będę zamykał listę osób chcących pokazać swoje rzeczy na wystawie.

Jeśli więc ktoś rozważa jeszcze chęć uczestnictwa proszę o w miarę szybką decyzję.

27 minut temu, Piotr_1 napisał:

Jest coś takiego że urządzenie świadczy o autorze, a system o zespole. Wystawiamy o sobie świadectwo.

Piotrek, o jakim Ty zespole mówisz. Jesteśmy zbieraniną ludzi, którzy widują się raz w roku, albo nie mieli ze sobą żadnej przyjemności. Mało mamy pojęcia o tym co kto zbudował, jaka przyświecała mu idea, jakie są jego gusta co do reprodukcji dźwięku, jak i muzyczne. Urządzenia też nigdy ze sobą nie były łączone. Mamy na to tyko kilkanaście godzin, a oczekiwania są bardzo wysokie. Ludzie budują swoje systemy latami i rzadko kiedy jest to zwieńczone sukcesem, a urządzenia znają na wylot. 

2 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Piotrek, o jakim Ty zespole mówisz. Jesteśmy zbieraniną ludzi, którzy widują się raz w roku, albo nie mieli ze sobą żadnej przyjemności. Mało mamy pojęcia o tym co kto zbudował, jaka przyświecała mu idea, jakie są jego gusta co do reprodukcji dźwięku, jak i muzyczne. Urządzenia też nigdy ze sobą nie były łączone. Mamy na to tyko kilkanaście godzin, a oczekiwania są bardzo wysokie. Ludzie budują swoje systemy latami i rzadko kiedy jest to zwieńczone sukcesem, a urządzenia znają na wylot. 

No w sumie tak.

Seyv pytał czy ktoś ma panele-dyfuzory. Może wziąłby kto. Ja mam 2 gąbki piramidki, ale to pochłaniacze są.

Ja będę właśnie w piątek (jako odwiedzający) i nie interesują mnie zabawy kablami. Natomiast, bardzo chętnie, posłucham Waszych konstrukcji.
Sam bawię się w DIY i warto mieć jakiś punkt odniesienia, zarówno w dźwięku jak i jakości wykonania. Kabelkami bawcie się w czwartek przy gromadzeniu sprzętu.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

• Administratorzy

@Seyv Czas do wpisywania się na listę powiedzmy Do 19.10.2022 do godziny 23:59.

Aby było optymalnie dla każdego chętnego.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Seyv napisał:

Postaw się w sytuacji kogoś, kto poświęca swój czas i pieniądze wiezie swój system przez pół Polski

kiedyś kolega @marslo po wizycie w pokoju diy , jako pozytywną opinię przytoczył tylko taki argument jak w cytacie

poza tym wystawiasz się po to by się pochwalić tym co zbudowałeś a nie po to by pokój nie świecił pustką więc wg mnie nie jest to żadne poświęcenie tylko dowartościowanie tym bardziej , gdy odwiedzający docenią grający system

zresztą w tym roku i tak wszystko jest na wariata bo czasu niewiele więc cudów nie ma co oczekiwać

mam tylko nadzieję , że dzięki doświadczeniu z lat ubiegłych ogarniesz temat

3 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

nawet gdyby rzeczywiście był tam "dźwięk wystawy" nie miałoby to żadnego znaczenia

miałoby i to duży , tak dla prowadzących pokój jak i dla forum audiostereo i całej społeczności diy

3 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Po to przecież mamy czwartek i piątek do południa aby wstępnie odsłuchać urządzenia, poeksperymentować z zestawieniami, "odsiać ziarno od plew".

bardzo cieszy mnie ta deklaracja

33 minuty temu, slawek.xm napisał:

miałoby i to duży , tak dla prowadzących pokój jak i dla forum audiostereo i całej społeczności diy

A dlaczego dla forum? Może gdyby prezentowane były wyłącznie forumowe projekty, nadzorowane przez administrację forum, to tak. Społeczności DIY? A jest coś takiego? A gdyby nawet było, to i tak ma to miałoby to znaczenie tylko dla ludzi z tego środowiska. Tutaj raczej robimy to wyłącznie dla własnej satysfakcji. Dla większości interesujących się sprzętem jesteśmy tylko jakąś "sektą", której członkowie próbują ukręcić przysłowiowy "bat z gówna" i pewnie tylko dla tego, że nie stać ich na kupno markowego urządzenia. Nawet gdyby grało jak milion dolarów i oni by to usłyszeli, natychmiast wyparliby to, co zresztą czynią. 

Tak czy siak, "pokój" jest fajną inicjatywą Forum i fajnie, że trwa i bez względu na cele realizowane przez poszczególnych nim kierujących, a także wystawiających w nim swoje urządzenia. 

Gość

(Konto usunięte)

no cóż , uważam , że system diy może zagrać znacznie lepiej od komercyjnych odpowiedników , utożsamiam się ze spolecznością diy , pomagam ludziom , którzy sami coś tworzą i zależy mi na tym by diy prezentowalo najwyższy możliwy poziom

pewnie jestem niepoprawnym idealistą

ale tak widzę świat i tego nie zmienię

zmykam zatem z wątka i już nie przeszkadzam 🙂

Trzeba zaczynać od optymistycznego myślenia i założeń, a nie od marazmów. Najwyżej się nie powiedzie.

Dla mnie udział w pokoju nie jest "poświęcaniem się", przeciwnie, korzystam z okazji danej mi przez sponsorów i cieszę się że mogę coś pokazać oraz porównać swoje urządzenia z innymi.

18 minut temu, slawek.xm napisał:

no cóż , uważam , że system diy może zagrać znacznie lepiej od komercyjnych odpowiedników , utożsamiam się ze spolecznością diy , pomagam ludziom , którzy sami coś tworzą i zależy mi na tym by diy prezentowalo najwyższy możliwy poziom

pewnie jestem niepoprawnym idealistą

ale tak widzę świat i tego nie zmienię

zmykam zatem z wątka i już nie przeszkadzam 🙂

Też tak uważam. Bardzo szanuję Ciebie i Twoje podejście do sprawy. Mam podobnie, ale idealistą już przestałem być.

Z wątku nie uciekaj, a najlepiej wpadnij do pokoju i trochę z nami pobądź. Miło by było pogadać "face to face".

14 minut temu, Piotr_1 napisał:

Trzeba zaczynać od optymistycznego myślenia i założeń, a nie od marazmów. Najwyżej się nie powiedzie.

Dla mnie udział w pokoju nie jest "poświęcaniem się", przeciwnie, korzystam z okazji danej mi przez sponsorów i cieszę się że mogę coś pokazać oraz porównać swoje urządzenia z innymi.

I tak trzymaj.

Dodaję do listy moje kolumny, mają przerobione zwrotnice, może tym razem zagrają jak należy. Jak się uda to będzie można przywalić z mocniejszego pieca tak jak należy 😉

1. Seyv - kolumny tubowe, wzmacniacz lampowy SE na 6s4s, DAC z wyjściem lampowym, transport DIY, okablowanie też DIY.

2. Piotr_1 - Końcówka mocy „The Alchemist” (opracowanie własne na bazie schematu ostatniej rewizji Quad 405-2), DAC „Bit Supreme” (16-bitowy, wejście SPDIF, koncept własny), Wzmacniacz zintegrowany „Watt Supreme” (2x65W, koncept własny), Konwerter USB na SPDIF-coax 16-bitowy (koncept własny), Laptop, Kolumny - duże monitory 3-way

3. Audio007 - wzmacniacz mocy tranzystorowy, 2-kanałowy z końcówkami mocy na bazie podwójnych par 2sc5200/2sa1943, kabel zasilający Ziggy Cheetah MKII 

4. Zorge: SE UL na 6P18P, odgrody na bazie STX/Monacor lub FONICS/Monacor, kable komplet ze srebra, Sherwood CD772, kable zasilające po 12PLN

5. Jak się wyrobię, to przywiozę soje aktywne odgrody, kolejne się robią. Miałbym ochotę przywieźć swój duży system, ale nie wiem czy wejdzie do windy 🙂

6. Tomek 1685 - coś tam przywiozę,

No to w takim razie wypadałoby żebym i ja przywiózł kompletny system i będziemy mieli pięć autorskich prezentacji plus szósta mieszana ze wzmacniaczem kolegi Audio007.

Edytowane przez Tomek 1685
37 minut temu, Tomek 1685 napisał:

No to w takim razie wypadałoby żebym i ja przywiózł kompletny system i będziemy mieli pięć autorskich prezentacji plus szósta mieszana ze wzmacniaczem kolegi Audio007.

Co tam przytachasz? Wszystko nowe?

54 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Postaram się Was nie zawieść jakością dźwięku 

Fajnie ze bedzie ten pokoj i milo bedzie sie z wszystkimi spotkac pogawedzic!

Co do formuly pokoju, to plany sa jak zwykle, a bedzie najprawdopodobniej tez ...jak zwykle! ;)

Kabelki, MOIM zdaniem, to sa rownorzedne elementy systemu i nie lekcewazylbym ich wplywu jesli ma Wam fajnie zagrac.

Ja w tym roku bede tylko goscinnie i kibicowal dobremu dzwiekowi bez wzgledu na sympatie. Juz nie moge sie doczekac!!!

Pozdrawiam WSZYSTKICH DIY-owcow!

Rozdzielnia w Hotelu Radisson Sobieski, przyłącze pokoju 410, jak co roku... temperatura 1500 Kelwinów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
8 godzin temu, Stasiop napisał:

Pozdrawiam WSZYSTKICH DIY-owcow!

Dołączam się do pozdrowień! Po tak długiej przerwie, już nie mogę się doczekać wystawy. 
Chętnie, z ciekawości, na pewno do do pokoju audiostereo wejdę. 

W dniu 12.10.2022 o 17:51, Tomek 1685 napisał:

Panowie to Wam trzeba plyte boiska na Narodowym a nie 410 :D

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Stasiop napisał:

Panowie to Wam trzeba plyte boiska na Narodowym a nie 410 😄

a gdzie to waszmość slyszał audiofilskie sprzęta stadiony nagłaśniające?

zali waścine kabelki takowe splendory kolumnom  czynią i do tak ekstremalnej służby je sposobią? 🙂

2/3 wątku, którego tematem przewodnim miało być wpisywanie przez chętne osoby własnego sprzętu, który chciałyby zaprezentować szerszemu gronu w ciągu 3 dni wystawy, zostało zajęte bezsensowną "g*wnoburzą" na tematy kablowe. 
Na prawdę świetnie, pogratulować 😉 

Przynajmniej wiem, którego pokoju unikać na przestrzeni 3 dni wystawy, bo czytając ten wątek śmiem twierdzić że w tym pokoju będzie regularna "naparzanka". No cóż.. 🙂 
Pozdrawiam. 

Edytowane przez robert19091990
  • Moderatorzy

Jeśli przeczytasz temat uważnie okaże się, że postów dotyczących kabli jest raptem kilka. Większość dyskusji dotyczyła jak mają wyglądać prezentacje i co należy pokazywać.

Od lat uczestniczę w wystawie i atmosfera w pokoju jest zawsze fajna. Co nie znaczy, że poklepujemy się tylko po plecach chwaląc swoje "zabawki". Mamy różne gusta, również muzyczne i odmienne oczekiwania sprzętowe ale dzięki temu sprzęt zostaje poddany konstruktywnej krytyce i można odnieść z tego pożytek w postaci popchnięcia swojego systemu do przodu. Sam też taka korzyść nie raz odniosłem, nawet w tak prozaicznych sprawach jak wygląd swoich klocków.

Od lat plan pokoju jest niezmienny - w sobotę i niedzielę grają ustalone systemy  po około 2-3 godziny. W trakcie prezentacji nie ma zmieniania i testowania czegokolwiek ani rozmów mogących rozpraszać innych słuchających.

Piątek jest dniem luźniejszym gdzie gości jest mniej dopuszczam więc możliwość przepięcia czegoś na życzenie, ale w granicach rozsądku - nie będziemy co 10 minut zmieniać wszystkich systemów po kolei bo ktoś akurat wpadł na pół godziny i chciał posłuchać wszystko.

Można by pogadać o urządzeniach na wystawę, jak by było można.

9 minut temu, Seyv napisał:

nie będziemy co 10 minut zmieniać wszystkich systemów po kolei bo ktoś akurat wpadł na pół godziny i chciał posłuchać wszystko.

A to dlaczego?

Podoba mi się ten pomysł - grałby każdy system po jednym utworze na zmianę, ale do tego potrzeba 2 dobre systemy.

Trzeba tylko wymyślić jak to rozstawić i w jakich kombinacjach np. 2 pary kolumn + 2 kpl klocków, to nawet kombinacja 4 systemów.

Wiem, że to pomysł nie do przyjęcia, bo plan jest niezmienny.

2 godziny temu, robert19091990 napisał:

😉
Przynajmniej wiem, którego pokoju unikać na przestrzeni 3 dni wystawy, bo czytając ten wątek śmiem twierdzić że w tym pokoju będzie regularna "naparzanka". No cóż.. 🙂 
Pozdrawiam. 

Cieszymy się że wiesz.👍

• Moderatorzy
20 minut temu, J.Jerry napisał:

Można by pogadać o urządzeniach na wystawę, jak by było można.

Pogadać można ale na korytarzu - w pokoju rozmowy przeszkadzają reszcie słuchających, goście uciszają się wzajemnie i nikt nie korzysta.

25 minut temu, J.Jerry napisał:

Trzeba tylko wymyślić jak to rozstawić i w jakich kombinacjach np. 2 pary kolumn + 2 kpl klocków, to nawet kombinacja 4 systemów.

Pokój jest jaki jest i raczej ciężko ustawić w nim kilka systemów. Przestawianie co chwila wszystkiego też nie wchodzi w rachubę. Częste zmiany przyczyniają się też do uszkodzeń sprzętu - sam jeszcze muszę naprawić listwę uszkodzoną na ostatnim AVS.

• Pokaż nowe odpowiedzi