Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój audiostereo na Audio Show 2022

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, Seyv napisał:

Pokój jest jaki jest i raczej ciężko ustawić w nim kilka systemów. Przestawianie co chwila wszystkiego też nie wchodzi w rachubę. Częste zmiany przyczyniają się też do uszkodzeń sprzętu - sam jeszcze muszę naprawić listwę uszkodzoną na ostatnim AVS.

Zakładając, że będziecie mieli 2 pary kolumn zgrywających się z 2 systemami elektroniki, to można ustawić kolumny obok siebie, 2 kpl. elektroniki na stoliku, uruchomione, wiec żadnego wysiłku.

Gdyby sprzętu było mniej mogą być inne kombinacje np. 1 źródło, 2 wzmacniacze 1 kolumny itd.

W końcu chodzi o prezentacje różnego sprzętu i pokazanie wielu konstrukcji.

58 minut temu, Seyv napisał:

Pogadać można ale na korytarzu - w pokoju rozmowy przeszkadzają reszcie słuchających, goście uciszają się wzajemnie i nikt nie korzysta.

I znów potencjalnie świetny pomysł - skoro ludzie chcą pogadać, to zrobić stanowisko ze stolikiem, krzesełkami poza salą...będzie kolejna atrakcja.

• Moderatorzy
13 minut temu, J.Jerry napisał:

można ustawić kolumny obok siebie, 2 kpl. elektroniki na stoliku, uruchomione, wiec żadnego wysiłku.

13 minut temu, J.Jerry napisał:

znów potencjalnie świetny pomysł - skoro ludzie chcą pogadać, to zrobić stanowisko ze stolikiem, krzesełkami poza salą...będzie kolejna atrakcja.

I tu problemy są dwa.

Pierwszy to nie za bardzo ma kto te stoliki przywieść, ja będę miał coś w rodzaju stolika - taboretu w ilości sztuk dwóch (innych do auta nie zmieszczę).

Drugi, nie za bardzo jest gdzie to postawić , w pokoju naprawdę nie ma miejsca a na korytarzu odpada choćby ze względów bezpieczeństwa, tam też bywa ciasno.

Nie wiem jak będzie wyglądać wystawa po dwóch latach nieobecności ale jeśli chodzi o wystawców to dopisali podejrzewam, że goście również dopiszą a wtedy są godziny np w sobotę gdzie jest problem by w ogóle wejść do pokoju i posłuchać na siedząco systemu.

Jeśli wrzuci się jakaś fajną nutę, zasysa się ludzi z korytarza do pokoju jak odkurzacz pierze. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Można rozmawiać na korytarzu, ale nie zawsze jest wolny korytarz.

Można w kolejce, ale bez wyznaczonego miejsca nie jest to oczywiste.

Można wyznaczyć miejsce gdzieś dalej, a informacja będzie w pokoju gdzie to jest.

Oby tak było, że nie będzie jak wejść...właśnie taka sytuacja oczekiwania, która jest stratą czasu mogła by być wykorzystana na pogawędkę. W kolejce trochę niezręcznie, w pokoju znacznie łatwiej przychodzi i są rozmowy zamiast słuchania.

A co ze stolikiem lub podestami pod sprzęt?

Między kolumnami będzie pewnie ze 2 m - można by 3-4 rzędy klocków zmieścić i by ładnie wyglądało.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, J.Jerry napisał:

I znów potencjalnie świetny pomysł - skoro ludzie chcą pogadać, to zrobić stanowisko ze stolikiem, krzesełkami poza salą...będzie kolejna atrakcja.

chyba nie byleś na wystawie 🙂

możesz zaprosić kolegę na pogawędkę zjechać na doł i na parterze pogada c

ani w pokoju ani na korytarzu szans na posiedzenie i pogadanie nie ma

30 minut temu, slawek.xm napisał:

chyba nie byleś na wystawie 🙂

możesz zaprosić kolegę na pogawędkę zjechać na doł i na parterze pogada c

ani w pokoju ani na korytarzu szans na posiedzenie i pogadanie nie ma

Byłem i trochę pogadałem w większych pokojach albo na schodach.

W każdym razie na pogawędki są chętni, ale miejsce i sposobność w zwykle w pokoju z muzyką i sprzętem.

• Moderatorzy
12 godzin temu, J.Jerry napisał:

A co ze stolikiem lub podestami pod sprzęt?

Przywiozę dwa małe stoliki, które zrobiłem kiedyś z myślą o wystawie. Ale priorytetem było aby się do auta zmieściło.

Oczywiście gdyby ktoś chciał wystawić swój audiofilski projekt stolika to oczywiście zachęcam do zgłoszenia się - w tym przypadku nie obowiązuje termin.

Jak jest potrzeba mogę przytargać mały czarny stolik pod CD/wzmacniacz. (ale to nic audiofilskiego)

Co do dyskusji o zmianach sprzętu to jest ten problem, że nasz sprzęt nie jest taki typowy i nie ma sensu zmieniać koncepcji autora (Ja przytargam odgrody aktywne - wymagają daca ze sterowaniem głośnością - więc ciężko coś innego podłączyć)

Co do rozmów - to zawsze jest czas pogadać - nawet na korytarzu.

• Moderatorzy
21 minut temu, comen napisał:

(Ja przytargam odgrody aktywne - wymagają daca ze sterowaniem głośnością - więc ciężko coś innego podłączyć)

Ciebie nie brałem pod uwagę przy zmianach sprzętu już pomijam nawet to, że są aktywne 😉

W dniu 18.10.2022 o 09:53, Seyv napisał:

Oczywiście gdyby ktoś chciał wystawić swój audiofilski projekt stolika to oczywiście zachęcam do zgłoszenia się - w tym przypadku nie obowiązuje termin.

Dzięki temu, że będzie można zaprezentować większą ilość sprzętu goście będą mogli słuchać i oglądać, robić zdjęcia, a konstruktorzy będą mieli większą satysfakcje. Czemu całego zgłoszonego sprzętu nie prezentować...w końcu to wystawa, ale trzeba mieć te stoliki.

• Moderatorzy

Tu, jak wynika z dyskusji, zdania są podzielone, jedni uważają, że należy prezentować tylko najlepsze systemy inny, że wszystkie. My zrobimy po środku - zaprezentujemy wszystkie dobre systemy 😉

Tak sobie na szybko przeczytałem wypowiedzi... I szkoda tylko, że pomysłów na pokój jest mnóstwo i tylko i może aż - na szczęscie - Kierownikiem Pokoju jest Seyv. I niech tak zostanie, na pewno będą dobrze lub bardzo odbrze zorganizowane te trzy dni - i znów te same twarze. Prawie jak rezydenci 😉

no ja się nie mogę doczekać, choć może być i tak, jak kilka lat temu, że zabiorę graty do domu HE HE HE HE

Edytowane przez zorge

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

Dodaję do listy głośniki:

1. Seyv - kolumny tubowe, wzmacniacz lampowy SE na 6s4s, DAC z wyjściem lampowym, transport DIY, okablowanie też DIY.

2. Piotr_1 - Końcówka mocy „The Alchemist” (opracowanie własne na bazie schematu ostatniej rewizji Quad 405-2), DAC „Bit Supreme” (16-bitowy, wejście SPDIF, koncept własny), Wzmacniacz zintegrowany „Watt Supreme” (2x65W, koncept własny), Konwerter USB na SPDIF-coax 16-bitowy (koncept własny), Laptop, Kolumny - duże monitory 3-way

3. Audio007 - wzmacniacz mocy tranzystorowy, 2-kanałowy z końcówkami mocy na bazie podwójnych par 2sc5200/2sa1943, kabel zasilający Ziggy Cheetah MKII 

4. Zorge: SE UL na 6P18P, odgrody na bazie STX/Monacor lub FONICS/Monacor, kable komplet ze srebra, Sherwood CD772, kable zasilające po 12PLN

5. Jak się wyrobię, to przywiozę soje aktywne odgrody, kolejne się robią. Miałbym ochotę przywieźć swój duży system, ale nie wiem czy wejdzie do windy 🙂

6. Tomek 1685 - coś tam przywiozę

7. Grzegorz: kolumny podłogowe oparte o przetwornik Satori MW19 tx i wysokotonówkę berylową.

Edytowane przez Grzesiek4
  • Moderatorzy

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zamykam listę osób zgłaszających swój sprzęt.

Pozostaje ona otwarta dla tych, którzy chcieliby dostarczyć wyposażenie w postaci stolików czy dyfuzorów.

• Moderatorzy

Wygrzewamy sprzęt, przynajmniej ja 😉

U mnie dzieje się bardzo dużo, dodatkowa motywacja popycha człowieka do intensywniejszej pracy. Teraz bardziej już się liczy rezultat niż bajkopisanie.

51 minut temu, slawek.xm napisał:

tak se myslę , że jeśli przez trzy lata nie udalo się dopracować to w tydzień się uda? 🙂

Najlepiej zwrócić się do ekspertów z dziedziny, może pomogą Ci rozwiązać ten problem.

• Moderatorzy

To może malutka zajaweczka

Dziękuję też @Seweryn owi za zgłoszenie chęci dostarczenia stolika audio. Także temat stolika na wystawę mamy już zamknięty.

6 godzin temu, Seyv napisał:

To może malutka zajaweczka

jeśli nie sprawi Ci to problemu i wzorem poprzedniej wystawy podejmiecie decyzję , że dany system będzie gral w określonych godzinach

to poproszę o napisanie w wąktu w jakich godzinach będą grały Twoje kolumny

jestem zaciekawiony , bo z filmu wynika , że basik ciut się ciągnie i brakuje mi dociążenia na niskim środku co objawia się niezbyt wypelnionym męskim wokalem

i dlatego , że stawiam iż jest to wina nagrania a nie systemu to chętnie posłucham w realu Twoich kolumn

17 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Najlepiej zwrócić się do ekspertów z dziedziny, może pomogą Ci rozwiązać ten problem.

bardzo Ci dziękuję za znakomitą radę 🙂

• Moderatorzy
8 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli nie sprawi Ci to problemu i wzorem poprzedniej wystawy podejmiecie decyzję , że dany system będzie gral w określonych godzinach

Taki jest plan. Planuję opublikować plan wystawy w piątek z rana gdy już obsłuchamy co z czym będzie grało.

10 minut temu, slawek.xm napisał:

basik ciut się ciągnie i brakuje mi dociążenia na niskim środku co objawia się niezbyt wypelnionym męskim wokalem

Nagrałem na zimnych lampach tak na szybko. Na wystawę wezmę też, że dwa komplety lamp w tym takie bardziej dynamiczne, te z nagrania z kolei mają głębsza i szerszą scenę.

Coś tam rezonuje...taki dźwięk jak by się słyszało grania za ścianą. Może nie wina sprzętu, ale taki mało przyjemny dźwięk.

Dzięki za film.

To jakieś tuby basowe, czy głośniki basowe w tubach?

• Moderatorzy
3 minuty temu, J.Jerry napisał:

To jakieś tuby basowe, czy głośniki basowe w tubach?

Głośnik niskotonowy pracuje w bas refleksie. Tuby są średnio i wysokotonowe.

Na filmie prawie nie widać głośnika w tubie.

Wygląd kolumn przypomina mi szafy grające lub coś ze statku, więc dobrze się kojarzy, ale te walce na górze można by lepiej dopasować...chyba leżą na jakimś materiale tłumiącym, ale ozdoba to nie jest.

• Moderatorzy

Co do samego nagrania, nagrywane telefonem z miejsca odsłuchu przy dość dużym poziomie (więc nie dziwne, że na basie jest tak sobie - zazwyczaj bas nagrywa się z bliskiego pola) dodatkowo  kompresja YouTube. Dlatego zamieściłem to jako ciekawostkę co by w wątku głuchej ciszy nie było 😉

11 minut temu, J.Jerry napisał:

słyszało grania za ścianą

Scena jest budowana szeroka i głęboka. Cześć instrumentów gra tak jakby stały 3-4 metry dalej niż kolumny, a są płyty gdzie słychać je nawet z kilkunastu metrów - efekt po części utrwala się na nagraniu dlatego masz wrażenie, że słychać je z dala. Zdaję sobie sprawę, że część ludzi woli bezpośredni bliski dźwięk ale ja lubię dużą scenę z dobrze ulokowanymi instrumentami w przestrzeni. Gdy włączam takie płyty jak Amused to Death i słyszę dźwięki obok siebie (centralnie 90 stopni od głowy) to aż ciarki po plecach przechodzą. Czy uda się to pokazać na wystawie? Na pewno nie w takim zakresie (adaptacja akustyczną robi tu dobrą robotę) ale może chociaż po części.

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

ale te walce na górze można by lepiej dopasować...chyba leżą na jakimś materiale tłumiącym, ale ozdoba to nie jest.

Supertweeter doszedł w późniejszym czasie - pierwotny projekt go nie zakładał. 

5 minut temu, J.Jerry napisał:

Na filmie prawie nie widać głośnika w tubie.

Drivery tubowe tak mają - 25 mm wylotu nie życia się w oczy.

9 minut temu, Seyv napisał:

Co do samego nagrania, nagrywane telefonem z miejsca odsłuchu przy dość dużym poziomie (więc nie dziwne, że na basie jest tak sobie - zazwyczaj bas nagrywa się z bliskiego pola) dodatkowo  kompresja YouTube. Dlatego zamieściłem to jako ciekawostkę co by w wątku głuchej ciszy nie było 😉

To mogło być to - silne odbicia i akurat fala stojąca między ściana, a telefonem...to mogła być częstotliwość nawet  na średnicy.

13 minut temu, Seyv napisał:

Gdy włączam takie płyty jak Amused to Death i słyszę dźwięki obok siebie (centralnie 90 stopni od głowy) to aż ciarki po plecach przechodzą. Czy uda się to pokazać na wystawie? Na pewno nie w takim zakresie (adaptacja akustyczną robi tu dobrą robotę) ale może chociaż po części.

Co do tego jestem sceptyczny. System pozycjonowania dźwięków na tej płycie jakby nie mógł grać głośno dźwięków bardziej oddalonych i czym dalej tym ciszej...może jest inaczej, ale tak jest na tej płycie. Dlatego te efekty mogą zginąć w gwarze i szumie wystawy...w ogóle ta płyta chyba wymaga ciszy i skupienie, żeby poczuć klimat.

Mam ciekawy utwór Madonna Impressive Instant gdzie dźwięki rysowane są przed słuchaczem, jak ktoś nie słyszał wcześniej, będzie tym zaskoczony.

13 minut temu, Seyv napisał:

dodatkowo  kompresja YouTube

pamiętam dyskusję gdzieś tu na forum , że po posłuchaniu kilku filmików Piotr_1 stwierdził , że musi przekonstruować kolumny 🙂

• Moderatorzy
17 minut temu, J.Jerry napisał:

System pozycjonowania dźwięków na tej płycie jakby nie mógł grać głośno dźwięków bardziej oddalonych i czym dalej tym ciszej...może jest inaczej, ale tak jest na tej płycie

Tam najważniejsze wrażenia robią dźwięki które określiłbym "przeciwfazowymi" powodujące, że bardzo dużo dzieje się na "zewnątrz" kolumn a nie pomiędzy nimi. Oczywiście, nie jest to płyta na wystawę. Dużo lepiej sprawdzają się chwytne melodie.

17 minut temu, slawek.xm napisał:

pamiętam dyskusję gdzieś tu na forum , że po posłuchaniu kilku filmików Piotr_1 stwierdził , że musi przekonstruować kolumny 🙂

Najgorzej jest z transjentami, systemy które odgrywają je bardzo szybko o dziwo wychodzą kluchowato bo po kompresji praktycznie ich nie słychać. Najlepiej wychodzą systemy "szczupłe" wolniej odgrywające dźwięki szybkie lub z materiałem muzycznym, który wypada dużo lepiej po kompresji.

Co do kolumn Piotra słyszałem je na nagraniach bez kompresji YouTube i zapowiadają się ciekawie. 

Edytowane przez Seyv

• Pokaż nowe odpowiedzi