Skocz do zawartości
IGNORED

MadVR - co to jest i jak działa

Rekomendowane odpowiedzi

2 minutes ago, bl4ck said:

Z reguły lepiej po prostu oglądać wersje FHD.

Niby tak ale zalezało mi na Atmosie. Zdecydowana większość filmow dostępna w sieci z dzwiękiem Dolby True HD/Atmos to ripy z Blu Ray UHD.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

15 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

A jak to się ma do kalibracji? Na ten przykład jeśli mamy projektor po profesjonalnej kalibracji,to wydaje mi się,że już nie ma tam czego poprawiać.

Korektę robisz pod konkretny film, a tych gdzie w ogóle warto to robić jest tak na oko może 2-3%. Reszta chodzi idealnie beż żadnego "kręcenia".
Z tego co wiem to na profesjonalnej kalibracji dość rygorystycznie ustawiają poziomy jasności, więc problem jak najbardziej będzie występował. Poza tym to łatwo sprawdzić. Puść sobie któryś z filmów, których screeny wrzuciłem (najlepiej ostatni) i sam zobacz czy dobrze Ci się będzie go oglądało bez żadnych korekt. Gdybym miał oglądać Manka z oryginalnym obrazem, to bym go zwyczajnie wyłączył, bo jest nieoglądalny.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

4 minutes ago, qbakos said:

tych gdzie w ogóle warto to robić jest tak na oko może 2-3%.

Czyli ta cała zabawa dla 2-3% filmow? Nic dziwnego, ze dla zdecydowanej większości ludzi którzy oglądają filmy, a nie plansze testowe taka zabawa w poprawianie nie ma najmniejszego sensu. Kiedys zapewne sprobuję z czystej ciekawosci ale nadal uwazam, ze jak mi się raz, czy dwa w roku trafi ciemniejszy film lub z nieprawidłową gammą to pewnie nawet nie będzie chciało mi się grzebac w ustawieniach😊 tak, jestem leniwy 😂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Są melomani i audiofile, są też kinomani i wideofile. Kinoman ogląda film a wideofil patrzy na obraz. Ważne żeby każdy miał przyjemność z seansu choć uważam, że wideofile mają łatwiej bo w obecnych czasach dużo łatwiej uzyskać dobry obraz niż trafić na dobry film.

36 minutes ago, przmor said:

obecnych czasach dużo łatwiej uzyskać dobry obraz niż trafić na dobry film.

A jeszcze trudniej o jedno i drugie jednoczesnie plus dobry dzwięk..

9 godzin temu, RAF77 napisał:

Tanim kosztem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Myślę, że byle jakiej katy graficznej, do takiego kompa, to wsadzić nie można.

No i ten szum wiatraków, niezapomniany emoji1.png

Znajomy ma gtx1070 i mu w zupełności strarcza no i komp może stać poza pokojem kinowym jak u mnie .

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, brewka87 napisał:

Czyli ta cała zabawa dla 2-3% filmow? Nic dziwnego, ze dla zdecydowanej większości ludzi którzy oglądają filmy, a nie plansze testowe taka zabawa w poprawianie nie ma najmniejszego sensu.

Jak trafisz na film, na którym bardzo ci zależy, włączasz go i okazuje się, że prawie nic nie widać to zmieniłbyś zdanie. Tym bardziej, że to jest operacja zajmująca kilka sekund, tylko trzeba dojść do wprawy co i w którą stronę korygować.

5 godzin temu, przmor napisał:

Ważne żeby każdy miał przyjemność z seansu choć uważam, że wideofile mają łatwiej bo w obecnych czasach dużo łatwiej uzyskać dobry obraz niż trafić na dobry film.

eee tam, da się połączyć jedno i drugie. Oglądam średnio 2-3 nowe filmy tygodniowo (chociaż czasem są okresy posuchy i jest mniej) i cały czas coś dobrego się znajduje. Obecnie największy problem to nie brak filmów, bo jest praktycznie wszytko, tylko brak polskich tłumaczeń, a po angielsku nie wszystko da się obejrzeć. Czasem film leży na dysku rok i czeka na napisy. A rynek płyt Blu-ray też jest ciekawy - kupujesz film, gdzie masz napisy do wszystkich krajów Europy, poza Polską, i np. Węgrami, Czechami... nie wiem o co w tym chodzi, ale traktują nas jak gorszy sort.

22 minuty temu, darulok napisał:

Znajomy ma gtx1070 i mu w zupełności strarcza

Ja mam GTX860 i w FullHD też daje radę ze wszystkimi ustawieniami, łącznie z tym wymyślnym skalowaniem z użyciem SI. Ale z tego co wiem do 4K wymagania mocno rosną.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Znajomy ma gtx1070 i mu w zupełności strarcza no i komp może stać poza pokojem kinowym jak u mnie .
Pozdro
Starczać to mu może, tylko jaki efekt będzie ze średniej karty a z dobrej karty...
Mogę się założyć, że różnica będzie widoczna gołym okiem przy porównaniu "head to head".

No i druga sprawa, czy do fhd mu starcza, czy do 4k z HDR?
Do dynamicznego mapowania HDR, na pewno musi być konkretna karta, jeśli ma konkretny efekt.

Na słabej może będzie jakoś tam "zipać" ale wątpię w spektakularne efekty.

No i nawet ten GTX 1070 to już tani nie jest, a gdzie reszta komputera....
To o jakim "tanim koszcie" tu mówimy?
Myślę że z 5-7tys to minimum za komputer, który to ogarnie.

Ja mam GTX860 i w FullHD też daje radę ze wszystkimi ustawieniami, łącznie z tym wymyślnym skalowaniem z użyciem SI. Ale z tego co wiem do 4K wymagania mocno rosną.
No i te efekty u Ciebie to jakieś słabiutkie.
Widziałem o wiele lepsze efekty na zdjęciach u kogoś na forum.
2 godziny temu, Rybens86 napisał:

A co myślicie o takim projektorze?

DLP JVC LX-NZ3B

"Dzięki źródłu światła BLU-Escent osiąga jasność 3000 lumenów, więc nie trzeba zaciemniać pomieszczenia za każdym razem" - bo jak wiadomo filmy najlepiej ogląda się w dzień w jasnym salonie, bo to dobrze wygląda na fociach na insta 😉 To raczej prezentacyjne cacko, a nie do KD.

5 godzin temu, RAF77 napisał:

No i te efekty u Ciebie to jakieś słabiutkie.

Jakie znów słabiutkie? Przecież ja nie używam 4K i HDR, więc czego może niby brakować? Jeśli karta nie wyrabia to wideo Ci klatkuje. Mierzyłem użycie zasobów karty jakimś programikiem i nawet w połowie nie są wykorzystane podczas odtwarzania, więc chyba wyobraźnia Cię ponosi.

A madVR używam odkąd pamiętam i to na dużo słabszych kartach niż obecnie i poza tym, że nie mogłem włączyć za dużo filtrów na raz i najwyższe tryby skalowania miały problem, to wszystko działało bezproblemowo.

5 godzin temu, RAF77 napisał:

Mogę się założyć, że różnica będzie widoczna gołym okiem przy porównaniu "head to head".

Jeśli obie karty będą miały włączone te same opcje i wystarczy wydajności do płynnego odtwarzania, to efekt będzie identyczny.

Edytowane przez qbakos

13 hours ago, Rybens86 said:

A co myślicie o takim projektorze?

DLP JVC LX-NZ3B

JVC to technologia Lcos zwana marketingowo D-ILA. To właśnie ta technologia wyświetlania obrazu wyróżnia projektory JVC spośród wielu urządzeń DLP oraz LCD.

Nie widziałem ale strzelam w ciemno, ze wspomniany model to zwykły przeciętniak dla przeciętnego Kowalskiego, ktorego nie stać na "prawdziwy" produkt marki JVC. Taka teraz moda, ze producenci aby maksymalizowac zyski muszą miec w swoim portfolio produkty dla szerokiej grupy konsumentów. Tak się składa, ze tych z cieńszym portfelem jest najwięcej ☺

No właśnie nie stać mnie na nowy JVCz dobrej półki 🤣 dlatego myslalem że ten będzie jakimś wstępem do świata JVC no nic pewnie się na Epsonie skończy

59 minutes ago, Rybens86 said:

No właśnie nie stać mnie na nowy JVCz dobrej półki 🤣

Kup uzywany. Projektory JVC to solidne urządzenia. Nie są awaryjne. Jak trafisz zadbany model to będziesz zadowolony bardziej niz z nowego budzetowego. Przeczytaj ten temat od pierwszej strony i zobacz jakie podejscie do tematu miał @kivlov. Tez chciał nowy, a teraz jest szczęśliwym posiadaczem uzywanego JVC 😉

...ja tez kupiłem uzywany JVC ☺ w sumie kupiłem ich już 3 i kazdy działa bez zarzutu. Dwa mam u siebie, jeden powędrował do brata. Już wiem, ze jak będe zmieniać to tez na JVC 😉

To prawda - zmienił mi się światopogląd 😄 używane JVC wygrywa.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No może dlatego słabiutkie bo bez HDR właśnie.

A bez HDR, to i słaba karta da radę, bo niewiele ma tam do roboty.
Rozjaśnić obraz to sobie można suwakiem na proju, nie trzeba do tego kompa z madVR.
15 godzin temu, RAF77 napisał:

Do dynamicznego mapowania HDR, na pewno musi być konkretna karta, jeśli ma konkretny efekt

Efekt będzie taki sam na gtx1070 i na rtx3090 .. siła karty ma znaczenia tylko gdy robisz upscaling do wyższych rozdzielczości itd .jeśli puszczasz wersję 1:1 Efekt jest taki sam .

36 minut temu, RAF77 napisał:

Rozjaśnić obraz to sobie można suwakiem na proju, nie trzeba do tego kompa z madVR.

No to życzę Ci powodzenia w tym rozjaśnianiu suwakiem. Spróbuj i zobacz jakie będą efekty, nie zapomnij wrzucić zdjęć 😉

A mapowanie HDR nie jest aż takim problemem jak kodowanie HEVC, które jest używane w materiałach 4K. Po prostu starsze karty nie wspomagają jego dekodowania i masz gotowy problem z wydajnością.

1 minutę temu, darulok napisał:

Efekt będzie taki sam na gtx1070 i na rtx3090 .. siła karty ma znaczenia tylko gdy robisz upscaling do wyższych rozdzielczości itd .jeśli puszczasz wersję 1:1 Efekt jest taki sam .

Efekt w jakości obrazu będzie zupełnie ten sam, tu chodzi tylko wyłącznie o wydajność obliczeniową. Ja próbowałem przełączyć na zintegrowanego Intela, który ma z 10 razy mniejszą wydajność i film od razu zaczął klatkować, ale nie pogorszyło to w żaden sposób wyglądu obrazu.

W dniu 6.10.2022 o 21:39, Lobo Srobo napisał:

Rzeczywiście w ostatnim przypadku bez korekty ciężko by to było oglądać. Z kolei w przypadku pierwszych zdjęć różnica jest kosmetyczna.

ja troszkę zmieniłem ustawienia od @kivlov które mi wysłał
lewa storna VLC bez wtyczki MadVR prawa PotPlayer z wtyczka MadVR. oba playery odtwarzają ten sam plik filmowy 4K HDR

The Northman

4qRSGe1.png

tSMLXS4.png6cwZ7wC.png

Lord of the Rings
q69W6XV.png

RLc8cST.png

Bond
FymsIXE.png
i MI-6
HtX41hS.png

6 minutes ago, Pewex1988PL said:

lewa storna VLC bez wtyczki MadVR prawa PotPlayer z wtyczka MadVR. oba playery odtwarzają ten sam plik filmowy 4K HDR

Pierwszy screen z Władcy Pierscieni po prawej wygląda jakby były "przepalone" jasne elementy obrazu. Chodzi mi o kompletny brak szczegółów w tym płomieniu (czy cokolwiek tam innego jest) po lewej stronie obrazu nad głowami bohaterów. Na ostatnim zdjęciu widać ewidentnie za duzą saturację kolorów. Komuś może taki obraz odpowiadać - mnie nie przekonuje. Ogólnie to praktycznie kazdy screen z Pot playera wygląda jakby miał podrasowaną jasność i troszkę kolory. Coś takiego (albo zblizonego) mozna uzyskać bawiąc się filtrami w KMPlayer...

Wygląda trochę jak przewalona obróbka zdjęć w komputerze. Albo dźwięk z korektorem ustawionym na mocną V-kę. Albo jak kobieta która przesadziła z makijażem.

10 minut temu, brewka87 napisał:

Pierwszy screen z Władcy Pierscieni po prawej wygląda jakby były "przepalone" jasne elementy obrazu. Chodzi mi o kompletny brak szczegółów w tym płomieniu (czy cokolwiek tam innego jest) po lewej stronie obrazu nad głowami bohaterów. Na ostatnim zdjęciu widać ewidentnie za duzą saturację kolorów. Komuś może taki obraz odpowiadać - mnie nie przekonuje. Ogólnie to praktycznie kazdy screen z Pot playera wygląda jakby miał podrasowaną jasność i troszkę kolory. Coś takiego (albo zblizonego) mozna uzyskać bawiąc się filtrami w KMPlayer...

Słuchaj nie wiem jak wygląda u Ciebie to. Szczegóły są właśnie po lewej stronie jeszcze bardziej widoczne w pierwszym zdęciu po prawej stronie,,
Nie uzyskasz tego samego bawiąc się KMplayerem. Bo w MadVR działa to dynamicznie. Można uzyskać podobny wygląd w jednej scenie. Ale następna scena będzie nie czytelna

vkPvSqD.png

Ukryta Zawartość

ta scena doskonale to pokazuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pewex1988PL

Przedostatni screen z Bonda w pot playerze ma za duzy kontrast. Niebo jasne, za to po prawej stronie drzewa ciemne bez szczegółów.. podbicie kontrastu daje dokładnie takie efekty. @qbakos wkleił według mnie lepsze przyklady 😉

No nie można bo majstrowanie kolorami zmienia ci wszystko każdą scenę filmu, w madvr odbywa się to dynamicznie.

Dwa to są screeny po konwersji do sdr więc więc film puszczony na projektorze czy tv z hdr będzie wyglądał całkiem inaczej.

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Przedostatni screen z Bonda w pot playerze ma za duzy kontrast. Niebo jasne, za to po prawej stronie drzewa ciemne bez szczegółów.. podbicie kontrastu daje dokładnie takie efekty. @qbakos wkleił według mnie lepsze przyklady 😉

Dlatego każdy powinien ustawić to u siebie. U mnie nie ma problemów z szczegółami w Bondzie w tej scena i każdy krzak i drzewo widać po prawej stornie

2 minutes ago, Pewex1988PL said:

Słuchaj nie wiem jak wygląda u Ciebie

Forum przeglądam na tablecie z wyswietlaczem oled.. to są moje subiektywne odczucia i nie neguję, ze Tobie moze się podobac. Po prostu dla mnie taki obraz wygląda sztucznie i kropka ☺ bez spiny 😉

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Forum przeglądam na tablecie z wyswietlaczem oled.. to są moje subiektywne odczucia i nie neguję, ze Tobie moze się podobac. Po prostu dla mnie taki obraz wygląda sztucznie i kropka ☺ bez spiny 😉

problem w tym że nie wiem na jakim monitorze to oglądasz i po drugie też madVR na projektorze też ma inne ustawienia. i tu nie chodzi o sztuczność Czy nie. Chodzi o pogląd tylko

4 minutes ago, bl4ck said:

No nie można bo majstrowanie kolorami zmienia ci wszystko każdą scenę filmu, w madvr odbywa się to dynamicznie.

Tym bardziej jestem przeciwnikiem takiej korekcji 😊 dynamiczne "grzebanie" w kazdej klatce obrazu jest dla mnie juz załozenia bez sensu. Kupiłem projektor z certyfikatem THX, ktory niejako gwarantuje w miare poprawne odtwarzanie barw, przymierzam się do kalibracji (urządzenie pomiarowe juz kupiłem) i mam odpalić pierdylion filtrów w MadVr? Chyba jestem purystą w tym temacie ☺

• Pokaż nowe odpowiedzi