Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

1.A co jest w JRiver,co powoduje że własnie ten program,a nie inny?
2.A pokaż swój interfejs?

Mam wiele „interfejsow“ w zaleznosci od tego, co chce robic, wiec musial bym wiele pokazac i tlumaczyc.

Ale pokaze tylko jeden, dla mnie najwazniejszy.

Powyzej opisalem jak stworzyc 4 rozne setupy (filtry).

Tutaj widac, ze czasami generuje i uzywam rownoczesnie wiele wiecej setupow. A przelanczanie miedzy nimi to kwestja klikniecia myszy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Mam wiele „interfejsow“ w zaleznosci od tego, co chce robic, wiec musial bym wiele pokazac i tlumaczyc.

Ale pokaze tylko jeden, dla mnie najwazniejszy.

Powyzej opisalem jak stworzyc 4 rozne setupy (filtry).

Tutaj widac, ze czasami generuje i uzywam rownoczesnie wiele wiecej setupow. A przelanczanie miedzy nimi to kwestja klikniecia myszy!

Ukryta Zawartość

Rozumiem

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Rozumiem. Interesuje mnie czy można w Accourate "mieszać" fazą. Porównując amplitudę kanałów L i P do LP można określić na podstawie przebiegu gdzie faza kanałów jest rozjechana. Korygując fazę można zasypać dołki do 6dB poprawiając bez korekcji amplitudy miejsca gdzie GD jest niezerowy. 
Można próbować to robić w rePhase ale trzeba mieć dokładny pomiar fazy i być oblatanym w tych zabawach.
Myślałem, że są narzędzie bardziej zautomatyzowane do korekcji fazy. Accourate jest płatny i miałem tylko kilka dni. Nie zdążyłem się pobawić zbytnio i poznać. Może kiedyś kupię.

Acourate koryguje faze automatycznie w Macro3 i mozesz je miedzy kanalami porownywac.
Mozesz tez uzyc kilku parametrow, ktorymi mozesz swiadomie wplywac na przebieg Group Delay. Miedzy innymi (o dziwo!!!) filtrem subsonic, pre-ringing i excess phase

Ukryta Zawartość

IMG_9118.thumb.jpg.bb4378b6d9563dfbeb039ee20e1a1c18.jpg 

IMG_9119.thumb.jpg.f1f8167121253a0131139c1a7b3bfc9f.jpg

IMG_9120.thumb.jpg.067c147113615fc24ee9fb17dce2553c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xajas napisał:

Ale mozesz przelaczyc na domene fazowowa i czasowa (takze krzywe korekcji), zarowno przed jak i po korekcji

Cześć. Mógłbyś pokazać w wolnej chwili sima Step Response przed i po po korekcji? Chciałbym zobaczyć jaki jest preringing po zastosowaniu tych filtrów. Amplituda wygląda super w domenie częstotliwości patrząc na pojedyńcze kanały. Jest może opcja zobaczenia po złożeniu ich w stereo LP przed i po korekcji? 

Zeby to wszystko pokazac, musze siegnac po czesci do wlasnych pomiarow robionych przez Acourate, bo te powyzsze sa importowane z REW, wiec nie jestem pewny, czy wszystko poprawnie funkcjonuje.

Moze cos znajde

Czy robienie pomiarów w 96khz będzie bardziej szczegółowe od mierzenia w 44.1khz? 

Czy ktoś ewentualnie testował czy jest to słyszalna różnica?

24 minuty temu, xajas napisał:

Zeby to wszystko pokazac, musze siegnac po czesci do wlasnych pomiarow robionych przez Acourate, bo te powyzsze sa importowane z REW, wiec nie jestem pewny, czy wszystko poprawnie funkcjonuje.

Moze cos znajde

Dzięki. To może chociaż na tym pomiarze kolegi co masz taki mały eksperyment. Zmultiplikuj impuls przygotowany przez Ciebie z pomiarem kolegi zaimportowanym do Accourate co już zrobiłeś oraz zrób to samo w REW z Twoim impulsem na pomiarze kolegi i porównajmy wyniki Step Response z tych dwóch programów. Jak są zobrazowane wyniki w domenie czasu oraz co raczej oczywiste czy ta sama "matematyka" w nich działa.

Ciekawi mnie to trochę. Byłbyś łaskaw? 😉 

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Czy robienie pomiarów w 96khz będzie bardziej szczegółowe od mierzenia w 44.1khz? 

Nie spodziewałbym się. Częstotliwość próbkowania determinowana jest wymaganiami interfejsu audio i przetwarzaniem D/A. Dokładność pomiaru ustawiasz w zakładce Measure/ Sweep/ Lenght Settings np. zmieniając z 256k do 1M. Pomiar trwa dłużej i jest dokładniejszy. 

To ciekawe, akurat mierzę przez focusrite'a, więc mam mozliwosc 96khz, mój Dac i streamer również sobie radzą z 96khz. 

Zrobię porównanie. 

Dostałem już 4 wersje filtrów od @xajas i dzisiaj zamierzam potestować 😁 

Postaram się zrobić pomiary z tego samego miejsca. 

P.s. 

Kolega Xajas jak zwykle bardzo pomocny i zaangażowany za co dziękuję i podziwiam 😁

To ciekawe, akurat mierzę przez focusrite'a, więc mam mozliwosc 96khz, mój Dac i streamer również sobie radzą z 96khz. 
Zrobię porównanie. 

Gdybys mial jakis superduper mikrofon za kilka tysiecy, to moze bym sie pokusil, ale na nasze potrzeby 48k zupelnie wystarczy.
96k to overkill

Nie myl czestotliwosci probkowania pomiaru z czestotliwoscia probkowania filtrow

Z tego co zrozumialem, ta czestotliwosc probkowania pomiaru decyduje o maksymalnej czestotliwosci „akustycznej“, ktora mozemy mierzyc (to polowa czestotliwosci probkowania)

44,1kHz -> 22,05kHz
48kHz -> 24kHz
96kHz -> 48kHz

Mnie pomiary do „akustycznych“ 48kHz nie interesuja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz mam jasność, dzięki. 

Myślałem że najlepiej jakby wszystko się zgadzało, a się okazuje że nie musi i czestotliwosc generowania filtrów to co innego od pomiaru. 

Aby sprawdzic, czy wszystko to co zmajstrowalem naprawde dziala, wystartowalem EqualizerAPO i zainstalowalem te 4 przedstawione powyzej setupy

Ukryta Zawartość

Kazdy setup to dwa pliki WAV osobne dla lewego i prawego kanalu. Dla kontroli uzylem tylko te dla 48kHz (mysle ze te pozostale tez beda dzialac)

APO2.thumb.jpg.c0d4b0af19239544fe722e6353569b42.jpg

APO3.thumb.jpg.e5a7a592a5ae732711d4999dac948df1.jpg

Na dole widzimy przebieg krzywej korekcji ktory wyglada identycznie jak ta krzywa ktora wczesniej pokazywalem w Acourate

A tutaj Setup Harmanna

APO4.thumb.jpg.91030cceb123ce840ca65e2a8e652ff3.jpg 

IMG_1819.thumb.jpg.80e99ff4fa999d61fc85b0c73f939b09.jpg

Do odsluchu/kontroli czy slychac roznice miedzy nimi, uzylem po prostu sluchawek.

IMG_3634.thumb.jpg.642f6383d94b99c72747946f4d63b0f4.jpg

Czy slysze zroznice miedzy setupami? Slysze

Poniewaz u mnie te pliki 100%-towo dzialaja, to moge je zaladowac na google drive do sciagniecia, to mozecie sprawdzic, czy wasze convolvery dzialaja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie filtry działają 🙂

Najbardziej podoba mi się "Vka" w kolorze czerwonym:

Ukryta Zawartość

Im bardziej płaski target tymbardziej płaskie granie, czego nie jestem fanem...

Pomiarów niestety dzisiaj nie zdążę zrobić. 

Ukryta Zawartość

Wszystkie filtry działają

Czyli moja kuchnia. Teraz rozumiesz, dlaczego spedzam tyle czasu w kuchni

@xajas. Jeżeli można... , jak radzisz sobie z dynamiką? Męczę ten target Seana dzisiaj i zjechałem mocno z headroomem.

Edytowane przez wtsz

Jaką dynamiką?

Ustaw sobie target curve wedle swojego upodobania i zrób krok po kroku jak w tutorialu, który wrzucałem. 

Efekt jest świetny, żadnej dynamiki nie brakuje. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

Jaką dynamiką?

Ustaw sobie target curve wedle swojego upodobania i zrób krok po kroku jak w tutorialu, który wrzucałem. 

Efekt jest świetny, żadnej dynamiki nie brakuje. 

Z YouTube?choleta niebmam czasu Gdzieś czytałem,  że obniza sie cyfrowo i daje bs maksa resztę a mój dać tylko cyfrowy . Ok już oglądam.

Edytowane przez wtsz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jeżeli można... , jak radzisz sobie z dynamiką? Męczę ten target Seana dzisiaj i zjechałem mocno z headroomem.

Nic z tego nie rozumiem co ty robisz.

Wylacz wszystkie filtry, EQ, korekcje, i zrob pomiar lewgo i prawgo kanalu, Pokaz co jest grane

Ukryta Zawartość

12 minut temu, xajas napisał:

Nic z tego nie rozumiem co ty robisz.

Wylacz wszystkie filtry, EQ, korekcje, i zrob pomiar lewgo i prawgo kanalu, Pokaz co jest grane

Ok, ale z pomiarami będzie problem.  Muszę znaleźć odpowiedni czas, takie życie 

43 minuty temu, wtsz napisał:

Ok, ale z pomiarami będzie problem.  Muszę znaleźć odpowiedni czas, takie życie 

Obejrzałem dokładnie, w odpowiednim czasie zrobię pomiary. To co robiłem to się kupy nie trzyma. Mam pytanie czy po kolekcji jest banan , duży banan,  czy taki sobie banan? 

Oczywiście zrobione z doświadczeniem 

8 godzin temu, wtsz napisał:

Obejrzałem dokładnie, w odpowiednim czasie zrobię pomiary. To co robiłem to się kupy nie trzyma. Mam pytanie czy po kolekcji jest banan , duży banan,  czy taki sobie banan? 

Oczywiście zrobione z doświadczeniem 

Jak się zrobi filtry dobrze, czyli tak jak w tym tutorialu, który wkleiłem to się można zdziwić. 

Do tej pory pomijałem parę kroków, głównie związanych phase i tutaj był pies pogrzebany.  

Jak w Roon możesz ładować filtry to możesz to zrobić mając mikrofon pomiarowy. 

Edytowane przez Ajothe
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jak się zrobi filtry dobrze, czyli tak jak w tym tutorialu, który wkleiłem to się można zdziwić. 

Do tej pory pomijałem parę kroków, głównie związanych phase i tutaj był pies pogrzebany.  

Jak w Roon możesz ładować filtry to możesz to zrobić mając mikrofon pomiarowy. 

Mogę ładować a zawsze mogę odpalić Moode i inne. Przeszedłem od Roon, audirvany, Daphile (mam do tej pory na laptopie gdzieś w kącie), Moody, Volumio,  teraz bylo Ropiee. Mam czas od Świąt  do połowy stycznia na audio.

Ja tylko chciałem zobaczyć jak wygląda pasmo przenoszenia z ciekawości, a nie zauważyłem, że  świat poszedł do przodu i można gąbki, absorbery zastąpić softem. Przynajmniej tam gdzie się nie da.

Wszystkie filtry działają

Ukryta Zawartość

Im bardziej płaski target tymbardziej płaskie granie, czego nie jestem fanem...

Powroce do tematu „target“ jeszcze raz, bo odnosze wrazenie, ze wiekszosc towarzystwa ciagle jeszcze nie pojala znaczenia wyboru wlasciwego „targetu“.

U nas jest takie powiedzenia: „jesli nie znasz celu, to wybor drogi nie odgrywa roli“

W przenosni, dopoki nie wiesz dokladnie jakie brzmienie ci sie podoba i jakie chcesz chcesz osiagnac, wszelkie proby korygowania czegokolwiek sa zbedne. Wszelkie przypadkowe proby zbicia jednego peaka, wypchania innego dipa, to tylko takie „latanie dziur“ bez jakiejkolwiek gwarancji na calosciowa poprawe.
Spotykam tu wiele wiele watkow o DSP, o Dirac, o Roomperfect i niemalze wiekszosc relacji brzmi „przerabialem DSP, psuje dzwiek“ .
Przy kazdej takiej opinii zastanawiam sie, czy ten gosc „przerabial DSP“ wiedzial co chcial osiagnac i co robil?
Mam duze watpliwosci i wcale sie nie dziwie, ze koncowy werdykt brzmial „psuje dzwiek“.

Dobor wlasciwego Target Curve to tak, jak bym sobie wypozyczyl do domu z salonu Audio 10 par glosnikow, wstawil je do wlasnego pomieszczenia, podlaczyl do wlasnej elektroniki, przesluchal je intensywnie z roznymi gatunkami muzyki i dopiero wtedy zadecydowal, ktore z nich mi sie najlepiej podobaja i ktore kupie!

Powyzej przytoczylem swiadomie przyklad z pogladowymi 4 targetami, ktore stosunkowo szybko pozwolily okreslic „tendencje“, osobiste preferencje. Ale..

To dopiero poczatek.

W poszukiwaniu/ustalaniu wlasnego „targetu“, przetestowalem dziesiatki roznych wariacji w roznych systemach. Tutaj tylko kilka przykladow

Target_1-8.thumb.jpg.04160a2732e8c0d254274325535a4f26.jpg

… albo te „kuchenne“ (jedna z nich wybral Ajothe).

Saxo_1-4.thumb.jpg.b6c378036e6dc5025dc038f29a3eff1c.jpg

Jak widac, wszystkie sa w „tendencji“ bardzo podobne (czasami rozniace sie o 1, 2 dB). A mimo to w brzmieniu totalnie rozne.

Dlatego…

Zanim bym sie zabieral za jakielkowiek doglebne, wymagajace wiekszego nakladu pracy korekcje DSP

1. Najpierw ustalil bym, jakie brzmienie chce osiagnac -> ustalil target curve

2. A potem porownal bym jak brzmi moj aktualny system w porownaniu z moim celem -> porownal moje aktualne niekorygowane pomiary z wlasciwie ustawionym targetem

3. A potem na podstawie tego porownania na ile moje pomiary pokrywaja sie z targetem i gdzie jestem gotow zaakceptowac odchylki od targetu, podjal decyzje, ktore zakresy musze skorygowac, ktore pozostana bez korekcji i jakiego typu odchylki (amplituda, faza) chce korygowac

4. A potem zastanowil bym sie, jakiego rzedu odchylki po korkcji jestem gotow zaakceptowac (czyli jak „agresywnie“ chce to wszystko korygowac)

5. A dopiero potem zaczal bym kombinowac, jak to wszystko zrealizowac, czyli jakich narzedzi uzyc, jakich typow filtrow uzyc, jakie powinny miec wartosci, itd..

Moje dotychczasowe wrazenie/odczucie: wiekszosc zaczyna od (5.)  

To nie funkcjonuje.
Niezadowolenie i frustracja sa zaprogramowane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, xajas napisał:

1. Najpierw ustalil bym, jakie brzmienie chce osiagnac -> ustalil target curve

Tylko skąd można się tego dowiedzieć jeśli nie metodą prób i błędów?

21 minut temu, xajas napisał:

A potem porownal bym jak brzmi moj aktualny system w porownaniu z moim celem -> porownal moje aktualne niekorygowane pomiary z wlasciwie ustawionym targetem

Aktualny system trzeba potraktować jako bazowy, wszak nie kupiliśmy go przez przypadek, tylko wybraliśmy na podstawie odsłuchu. Zawsze jest to więc odejście od mitycznej płaskiej charakterystyki w kierunku subiektywnego gustu.

25 minut temu, xajas napisał:

. A potem na podstawie tego porownania na ile moje pomiary pokrywaja sie z targetem i gdzie jestem gotow zaakceptowac odchylki od targetu, podjal decyzje, ktore zakresy musze skorygowac, ktore pozostana bez korekcji i jakiego typu odchylki (amplituda, faza) chce korygowac

Tu niestety przychodzi proza życia, bo target nie jest nam po prostu znany. Na początek możemy wyrównać kanały, złagodzić krzywą usuwając peaki i dołki, wyrównać fazę... poprawa gwarantowana, ale później to już próby i błędy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Aktualny system trzeba potraktować jako bazowy, wszak nie kupiliśmy go przez przypadek, tylko wybraliśmy na podstawie odsłuchu. Zawsze jest to więc odejście od mitycznej płaskiej charakterystyki w kierunku subiektywnego gustu.

Dopóki nie przestawimy go 20cm od ściany.

Teraz, szymon1977 napisał:

Tu niestety przychodzi proza życia, bo target nie jest nam po prostu znany. Na początek możemy wyrównać kanały, złagodzić krzywą usuwając peaki i dołki, wyrównać fazę... poprawa gwarantowana, ale później to już próby i błędy.

Jeden lub dwa decybele na basie zmieniają nam całe pasmo.

Edytowane przez wtsz
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

metodą

Można spróbować ręcznie zrobić EQ (@xajas zapyta co ja w ogóle robię xd).

Poniżej zielona przed korekcją, niebieską po korekcji.  Różnica kolosalna...I jakieś pojęcie celu jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wtsz
21 minut temu, wtsz napisał:

Poniżej zielona przed korekcją, niebieską po korekcji.  Różnica kolosalna...I jakieś pojęcie celu jest.

Kiedyś ktoś wklejał fajną tabelkę, było w niej opisane haki efekt powoduje podbicie częstotliwości np.: dociążenie gitary elektrycznej od x do y Hz. Nie mogę znaleźć, ale co nieco ma ostatnich wpisach w wątku Audio-mity.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi