Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

Maszna myśli, że konstruktorzy zakładają, że ich kolumny zawsze znajdą się we właściwych warunkach? 

....chyba ich nie doceniasz 😁

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Wuelem napisał:

Kolumna ma taki bas, jak pokazują pomiary

mylisz się i to bardzo

pomiary basu prezentowane w pismach są robione z odległości ok cm od woofera , po to by nie zawierały akustycznych anomalii pomieszczenia , a czysty zakres basu prezentowany przez kolumnę

w każdym pomieszczeniu w którym udstawione są kolumny oprócz modów (jeśli pomieszczenie nie jest zaadoptowane akustycznie) dochodzi jeszcze room gain który w zależności od umiejscowienia

kolumn względem ścian daje wzmocnienie basu

dlatego producenci często podają parametr F6 kolumny przy założeniu , że dzięki room gain do tej częstotliwości charakterystyka powinna być liniowa

inaczej żadne monitory z biernym filtrem na głośnikach ok 18cm nie sięgnęłyby nawet 40hz

room gain można symulować

a jak on wpływa na pasmo basu kolumn w zależności od ustawienia względem ścian ilustruje obrazek

image.thumb.png.e030c2378ed5164aafc2d06ac75a927c.png

Chodzi o CECHĘ SPRZĘTU.

Miś o klapniętym uszku inaczej będzie słyszał - to na pewno. Ale to CECHA MISIA.

A nas interesuje jakość sprzętu i tylko sprzętu. Reszta to etapy zaawansowania w hobby.

Językowe złote myśli:

-         Bas był tak dobry że przesłaniał resztę pasma

-         Góra pasma była tak wyrazista, że minuta słuchania starczyła mi na cały tydzień

-         Reprodukcja była tak wierna, jak koncert na żywo słuchany z portierni na parterze

-         Charakterystyka kolumn była liniowa niczym Mięguszowieckie Szczyty

34 minuty temu, irimi napisał:

To i ja kilka zdań dorzucę. Na wstępie - nie zawitałem wszędzie, kilka zacnych odsłuchów sprzętu w cenie Bentleya na pewno mnie ominęło (projektantów i wystawców przepraszam), zatem moje uwagi odnoszą się do tego co słyszałem. 
Poprzednia moja wizyta na AVS to rok 1997 🙂 Minęło zatem 25 lat (!!!) i choć sprzęt od tego czasu znacząco się zmienił, to odczucia mam podobne - przede wszystkim dużo bajecznie drogiego sprzętu, który nie grał na poziomie swojej ceny. Oczywiście sporo ma tu do powiedzenia akustyka, ale dla mnie oczywiste jest, że próba władowania do pokoju wielkości przeciętnego salonu z M4 głośników o kubaturze trumny_na_pudziana nie ma prawa się udać. Z kilku pokoi uciekłem natychmiast - czasem były to syczące niczym teściowa sybilanty, czasem dudniące niczym husaria na drewnianym moście niskie tony. Ale wiele osób takie "odsłuchy" przyciągały. Sporo gości AVS sprawiało wrażenie, że w zasadzie nie wiedziało czego szuka - ci zwykle mieli też siatki pełne reklam. W tym kontekście rozumiem też, choć nie podzielam doboru repertuaru, który miał robić wrażenie i robił, ale prawdziwości brzmienia oddawanego przez z sprzęt nie dawał. Sprzęt zawsze weryfikuję na muzyce akustycznej, głównie kameralnym jazzie - bo tego najczęściej słucham w domu i na koncertach, i wokalach - pewne aspekty brzmienia da się oceniać na nagraniach Kraftwerk, ale jego autentyczności IMO nie. Koniec końców skupiłem się na zestawach o skromniejszym wyglądzie (monitory), choć nie zawsze takiej też cenie. Jeśli była barwa, muzykalność, przestrzeń - pozostawałem dłużej i słuchałem bez specjalnego rozkładania na czynniki pierwsze.
W znakomitej większości streaming jako źródło - OK, takie czasy, do tego wygoda, ale wolałem jednak gdy źródłem był gramofon. Rozwiązania techniczne jednego z nich - firmy Well Tempered Lab, mnie bardzo zaciekawiły - ramię zawieszone na piłce golfowej, zanurzone w jakimś silikonie czy innej glutoplaźmie i napęd żyłkowy z żyłką 0,004 cala 🙂 - oba rozwiązania sensownie uzasadnione konstrukcyjnie i brzmieniowo przekonywujące.
Troszkę szpulowców było i choć to zabawa dla prawdziwych dewiantów 🙂 to jeden z nich mnie zatrzymał na dłużej dźwiękami symfonii Dworaka 🙂
Osobiście lubię produkty nietuzinkowe, marek nieznanych czy wręcz manufaktur. Moim zdaniem bardziej chce im się szukać dobrego brzmienia. Współczynnik odsprzedaży jest dla mnie nieistotny.
Czy pojadę za rok? Nie wiem, ale kolejnych 25 lat mogę nie dożyć 🙂
PS. Zdjęcia nie muszą być reprezentatywną próbką brzmienia, które zatrzymało mnie na dłużej, ale mogą 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DSC_4487-exp.jpg

DSC_4567-exp.jpg

DSC_4627-exp.jpg

DSC_4608-exp.jpg

DSC_4685-exp.jpg

Bardzo ładny opis i fajne zdjęcia 🙂 Bardzo żałuję, że w tym roku nie starczyło mi czasu na hotele... Byłem tylko na narodowym, ale za rok planuje wszystkie 3 dni 🙂 Swoją drogą namawiam wszystkich kolegów, zebyśmy się na kolejnej edycji umówili jakoś na kawkę i pogadali! Można też wspólnie pochodzić i posłuchać - porównać gusta i oczekiwania do sprzętu. Ja nie znam wielu osób podzielających to nasze hobby, więc fajnie byłoby Was poznać!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mateolo2
13 godzin temu, Adi777 napisał:

Obiektywne mechanizmy oceny to pomiary i wykresy, czy to się komuś podoba, czy też nie.

Nie ma to praktycznie żadnego przełożenia na jakość dźwięku. I mówię to po wykonaniu dość sporej ilości pomiarów. Kiepsko grają zarówno słabo mierzące się jak i gwiazdy pomiarowe typu Toppinga. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

17 godzin temu, Ajothe napisał:

A czy komuś podobał się pokój z Ansuz / Asvik....na mnie zrobiły duże wrażenie pod względem przestrzeni i bardzo mi się podobały jak grały jazz rock. 

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście, bardzo dobrze grało w tym pokoju. Precyzyjnie i szczegółowo, ale gładko i nieagresywnie. Duża swoboda dynamiczna jak na nieprzesadnie duże kolumny. 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, irimi napisał:

To i ja kilka zdań dorzucę.

Dzięki za opis i zdjęcia. Ja też zwykle nieco więcej czasu spędzałem w pokojach, gdzie grał gramofon i monitory. Na jednym ze zdjęć jest zestaw Well Tempered Labs (Amadeus z wkładką Murasakino) z głośnikami Trenner & Friedl (model Phi) - cudnie to grało i taki set mógłbym zabrać do domu. 

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie ma to praktycznie żadnego przełożenia na jakość dźwięku. I mówię to po wykonaniu dość sporej ilości pomiarów. Kiepsko grają zarówno słabo mierzące się jak i gwiazdy pomiarowe typu Toppinga. 

To po co w ogóle wielcy producenci wydają miliony na komory bezechowe, sprzęt, akustyków itd? Żeby stwierdzić, że te pomiary są nic niewarte? Czy cała akustyka (jako nauka) jest bez sensu bo pomiary nie są miarodajne?

Z całym szacunkiem, ale jakoś bardziej wierze akustykom, inżynierom itd niż subiektywnym odczuciom. 

13 godzin temu, irimi napisał:

Well Tempered Lab, mnie bardzo zaciekawiły - ramię zawieszone na piłce golfowej, zanurzone w jakimś silikonie czy innej glutoplaźmie i napęd żyłkowy z żyłką 0,004 cala

Mógłbyś wkleić też zdjecie, na którym widać "ramię zawieszone na piłce golfowej", jeśli takie zrobileś?

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Jaro969 napisał:

Z całym szacunkiem, ale jakoś bardziej wierze akustykom, inżynierom itd niż subiektywnym odczuciom. 

to masz problem

na obrazku masz rózne sposoby filtrowania wynikowo tworzące ten sam przebieg charakterystyki wypadkowej

a jednak w zaleznosci od tego jaki filtr został zastosowany kolumny będa brzmieć inaczej

image.thumb.png.1e34be6e240aa07d78248b678ad01f20.png

Serio ktoś w 2022 roku bierze pasmo częstotliwości z jakiegoś tam punktu, za fundament oceny brzmienia systemu głośnikowego?

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Sam się nie przekona to nie wytłumaczysz... 

Dajmy mu czas. 😉

.

48 minut temu, slawek.xm napisał:

to masz problem

na obrazku masz rózne sposoby filtrowania wynikowo tworzące ten sam przebieg charakterystyki wypadkowej

a jednak w zaleznosci od tego jaki filtr został zastosowany kolumny będa brzmieć inaczej

Ukryta Zawartość

Nie mam żadnych wątpliwości, że tak właśnie się dzieje.
Ale jakby nie to jest przedmiotem dyskusji. Pytanie brzmi: czy producenci często drogich sprzętów wykonują badania tych maszyn czy po prostu stwierdzają osobiście, że jest super i to tyle w temacie sprawdzenia parametrów.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Jaro969 napisał:

Nie mam żadnych wątpliwości, że tak właśnie się dzieje.
Ale jakby nie to jest przedmiotem dyskusji. Pytanie brzmi: czy producenci często drogich sprzętów wykonują badania tych maszyn czy po prostu stwierdzają osobiście, że jest super i to tyle w temacie sprawdzenia parametrów.

Najtrudniej jest wykonać rzetelne i dokładne pomiary kolumn głośnikowych. To niestety prowadzi to wielu przypadków, w których oferuje się produkty projektowane i strojone na tak zwane "ucho", gdzie mierzalne parametry urządzenia są mniej istotne, niż ocena odsłuchowa konstruktora. Może to wynikać albo z głębokiego przekonania o własnych umiejętnościach i wybitnym słuchu, lub słabej wiedzy na temat techniki pomiarowej, przez co cały temat spychany jest do rogu z mniej ważnymi rzeczami.

Ogólnie mówiąc, w sprzęcie audiofilskim raczej nie podaje sie mierzonych parametrów określonych urządzeń. Tutaj jest więcej miejsca na lanie wody o wyższości jednego rozwiązania nad drugim.

Najgorzej mają tutaj firmy kablarskie, ponieważ nawet tani kabel, lecz poprawnie wykonany w pomiarach wyjdzie znakomicie, a nierzadko lepiej od bardzo drogich drutów, co można było zobaczyć w pomiarach np na ASR.

Wiec, jakie promiary ma pokazać jakiś konstruktor kolumn, skoro stroi je na słuch i niewiele potrafi zmierzyć? Na szczęście rynek jest pojemny i zmieszczą się wszyscy. Zarówno ci mierzący do tysięcznej wartości po przecinku, jak i ci, którzy nie wiedza jak poprawnie ustawić mikrofon przed głośnikiem.

W dniu 1.11.2022 o 11:50, Ajothe napisał:

Ja bym kupił i przekonał do nich wszystkich znajomych jakby grały podobnie do Dutch 8c 😁

Dużo masz tych znajomych? 😀 Chętnie spróbuję z czystej ciekawości - wersję pasywną.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

to masz problem

Ukryta Zawartość

Bo to jednowymiarowy przykład - jak zdejmiesz charakterystykę power response to będzie widać więcej. Przepis na dobrą kolumnę jest prosty - 2 oktawy na przetwornik, poprawne EQ i solidna obudowa z 2" wyobleniem na krawędziach.

Magico ma hopla na punkcie poprawy najmniejszego mierzalnego parametru bez względu na sens. Czy to się sprawdza nie mnie oceniać. W swoim monitorze użyłem ich głośników 6,5" z nanorurkami z AMT i byłem bardzo zadowolony. Miło wspominam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jacek_zagaja
7 godzin temu, Jaro969 napisał:

To po co w ogóle wielcy producenci wydają miliony na komory bezechowe, sprzęt, akustyków itd? Żeby stwierdzić, że te pomiary są nic niewarte? Czy cała akustyka (jako nauka) jest bez sensu bo pomiary nie są miarodajne?

Tylko że są dobrzy projektanci i słabi. Niezależnie od wielkości firmy. Narzędzia i komory nic nie pomogą jak człowiek nie wie co robi. Po prostu wierzysz w magię słów inżynier, naukowiec, pomiar.

37 minut temu, jacek_zagaja napisał:

Dużo masz tych znajomych? 😀 Chętnie spróbuję z czystej ciekawości - wersję pasywną.

Ale wersja pasywna nie ma sensu, bo kompletnie by je zmieniła... 

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

to masz problem

Ukryta Zawartość

Czy to jest jedyny pomiar który znasz, na podstawie którego można by wnioskować czy "kolumny będą brzmieć inaczej"?

Dodaj do nich pasowne przebiegi fazy, odpowiedzi impulsów, i wiele innych

Takie wyrwane z całości wyizolowane przykłady są mało pomocne i sensowne

Jak probuje ocenić jakość samochodu, to tez nie ograniczam się jedynie do oglądania przebiegu momentu obrotowego. Jest jeszcze pare innym mierzalnych parametrów. I o tym wie każdy, nawet najciemniejszy Kowalski. Tylko w działce Audio nie.

A dlaczego?

Bo ich nie kapuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
W dniu 6.11.2022 o 09:22, czester15.30 napisał:

Kumpel był na Narodowym , pokazywał zdjęcia , mówił że są świetne . Chyba chodzi o nie . 

,a nie o te chodziło .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, Ajothe napisał:

Ale wersja pasywna nie ma sensu, bo kompletnie by je zmieniła... 

dobrze popatrzę co da się zrobić. Chciałbym coś swojego a nie kopiować.

Edytowane przez jacek_zagaja
4 godziny temu, iro III napisał:

Mógłbyś wkleić też zdjecie, na którym widać "ramię zawieszone na piłce golfowej", jeśli takie zrobileś?

Tak, wrzucam dwie foty. Ramię wisi na żyłce, "szubieniczce". Piłka to zapewne jakiś element nadający masę i bezwładność ramieniu. Umoczona w glutoplaxmie. Taki układ zapewne (się aż tak nie znam) całkowicie odsprzęga ramię od obudowy i odcina od przenoszenia jakichkolwiek drgań. Zachwyca mnie prostota tego rozwiązania. Minimum elementów i skomplikowania. Genialnie proste i wprost genialne 🙂 Ale zapewne konstruktorzy gramofonów bedę mieli swoje spojrzenie.
Jak pisze producent:

"Kontrola rezonansów mechanicznych ramienia
Dobrze wytłumione ramię nie posiada łożyska w normalnym tego słowa znaczeniu. Wiele łożysk ramienia wykorzystuje wysokiej jakości łożyska kulkowe, które mają luzy w zakresie niskich mikronów. Jednak to właśnie tam odbywa się cała akcja. Łożysko Amadeusa posiada zerowy luz i tłumienie, co zapewnia bezkonkurencyjną wydajność. Ramię zbudowane jest z piłeczki golfowej częściowo zanurzonej w płynie silikonowym o wysokiej lepkości. Piłeczki golfowe są bardzo precyzyjnie wykonane i dobrze nadają się do tego zastosowania. Stopień tłumienia jest regulowany."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator

🙂

Ukryta Zawartość

DSC_4680-exp.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
20 minut temu, irimi napisał:

"[...]Łożysko Amadeusa posiada zerowy luz i tłumienie, co zapewnia bezkonkurencyjną wydajność. Ramię zbudowane jest z piłeczki golfowej częściowo zanurzonej w płynie silikonowym o wysokiej lepkości. Piłeczki golfowe są bardzo precyzyjnie wykonane i dobrze nadają się do tego zastosowania. Stopień tłumienia jest regulowany."

Zerowy luz i tłumienie, czyli zerowe tłumienie. Potem piszą, że stopień tłumienia jest regulowany. Jest tutaj pewnego rodzaju sprzeczność, chyba, że to tłumienie można zredukować do zera. Ale nie można. bo wysoka lepkość, to zdolność płynu do przenoszenia "dużych" naprężeń stycznych, stąd taki płyn siłą rzeczy musi stawiać opór.

Tyle teorii. W praktyce trzeba zawiesić wkładkę i posłuchać.

Gdyby to było takie proste, to konstruktorzy ramion gramofonowych stosowaliby taki patent już od lat 60-tych. Jednak stosowali łożyska toczne, igiełki w cardanach (pojedynczych, podwójnych), ewentualnie w unipivotach.

Napiszcie jak grało?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 minuty temu, kangie napisał:

Napiszcie jak grało?

Jak pisał Łukasz_62438 - grało świetnie. Mnie też się podobało, spójne, muzykalne brzmienie.

• Redaktorzy

No to kurka wodna trzebaby zrobić jakieś podobne ramię DIY albo kupić gotowe.

Ja mam trzy ramiona klasyczne i w czwarte za bardzo nie chce mi się wchodzić.

A jaka grała wkładka i jaki preamp phono?

Jakbyście jeszcze pamiętali jaką masę efektywną/zastępczą miało to ramię, to już by mi sporo to powiedziało o "możliwościach" ramienia, co do spasowania z wkładką.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

3 godziny temu, meloV8 napisał:

Najtrudniej jest wykonać rzetelne i dokładne pomiary kolumn głośnikowych. To niestety prowadzi to wielu przypadków, w których oferuje się produkty projektowane i strojone na tak zwane "ucho", gdzie mierzalne parametry urządzenia są mniej istotne, niż ocena odsłuchowa konstruktora. Może to wynikać albo z głębokiego przekonania o własnych umiejętnościach i wybitnym słuchu, lub słabej wiedzy na temat techniki pomiarowej, przez co cały temat spychany jest do rogu z mniej ważnymi rzeczami.

Ogólnie mówiąc, w sprzęcie audiofilskim raczej nie podaje sie mierzonych parametrów określonych urządzeń. Tutaj jest więcej miejsca na lanie wody o wyższości jednego rozwiązania nad drugim.

Najgorzej mają tutaj firmy kablarskie, ponieważ nawet tani kabel, lecz poprawnie wykonany w pomiarach wyjdzie znakomicie, a nierzadko lepiej od bardzo drogich drutów, co można było zobaczyć w pomiarach np na ASR.

Wiec, jakie promiary ma pokazać jakiś konstruktor kolumn, skoro stroi je na słuch i niewiele potrafi zmierzyć? Na szczęście rynek jest pojemny i zmieszczą się wszyscy. Zarówno ci mierzący do tysięcznej wartości po przecinku, jak i ci, którzy nie wiedza jak poprawnie ustawić mikrofon przed głośnikiem.

Najsensowniej wyjaśnione ale obawiam się, że dla ortodoksyjnych audiofilów będzie to mało przekonujące. 

10 minut temu, kangie napisał:

A jaka grała wkładka i jaki preamp phono?

Jakbyście jeszcze pamiętali jaką masę efektywną/zastępczą miało to ramię, to już by mi sporo to powiedziało o "możliwościach" ramienia, co do spasowania z wkładką.

Wkładka Murasakino - wspomniał o tym Łukasz.

Innych info nie posiadam :-)

Godzinę temu, jacek_zagaja napisał:

dobrze popatrzę co da się zrobić. Chciałbym coś swojego a nie kopiować.

Koniecznie daj znać jak się uda uzyskać 30hz na +-1db 😋

30Hz to już nie słychać. Można machać wajchą prawo, lewo, pacjent nie wykazuje istotnego zainteresowania zmianami w otoczeniu. Niezależnie czy z przyklapniętym uszkiem czy bez. Trzeba tylko uważać żeby mu się oczko nie odlepiło.

• Pokaż nowe odpowiedzi