Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

Jeżeli pierwszy raz o takim procederze słyszysz to może warto poobracać się w trochę innym towarzystwie? Bardziej dojrzałym, mówię serio, wzbogaci to doświadczenie życiowe.

Wszyscy moim znajomi od audio slysza kable i nikt ich wplywu nie kwestionuje. To ja bylem 10 lat temu (moze ponad) najwiekszym przeciwnikiem kabli. Az zaczalem ich sluchac, pozniej doszly powazne moje wlasne badania w temacie. Obecnie posiadam wiedze pomiarowa, teoretyczna i odsluchowa. Wiem ze dzialaja i znam mechanizm ich wplywu.

Dlatego napisałem, że to TWOJE zdanie.

Ja rozumiem, że tylko ci "prawdziwi" mają być Twoimi odbiorcami. Oni przynajmniej nie zadają tylu niewygodnych pytań 😉 

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie rozumiem... "mocno" wpływają ale trzeba się wsłuchiwać w spokoju w domu, wygrzewać i mieć dobry system.
To gdzie ta moc🤔.

To jest sprawa doswiadczenia, pozycz wepnij posluchaj. 

Trenować można wiele: węch, słuch, wzrok. Czym zatem się kierować i w jaki sposób ten słuch w przypadku audio ćwiczyć? Nie mów, że po prostu trzeba słuchać bo dobrze wiemy, że to nie jest odpowiedź na pytanie, przynajmniej nie jest ona rzetelna i nie wyczerpuje tematu.

Edytowane przez GhostR1
5 minut temu, GhostR1 napisał:

Ja rozumiem, że tylko ci "prawdziwi" mają być Twoimi odbiorcami. Oni przynajmniej nie zadają tylu niewygodnych pytań

No wiadomo klient to ktos kto ma potrzebe zakupu takiego produktu.

Skoro uwazaja ze kable maja pomijalny wplyw na jakosc, to ich sprawa przeciez.

A pytania zawsze moga zadawac!

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

Trenować można wiele: węch, słuch, wzrok. Czym zatem się kierować i w jaki sposób ten słuch w przypadku audio ćwiczyć? Nie mów, że po prostu trzeba słuchać bo dobrze wiemy, że to nie jest odpowiedź na pytanie, przynajmniej nie jest ona rzetelna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak mozg uczy sie sluchac i jest tam sprzezenie zwrotne pomiedzy uchem wewn a mozgiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop
7 minut temu, Stasiop napisał:

To jest sprawa doswiadczenia, pozycz wepnij posluchaj. 

Jasne...
Niestety mam za słaby sprzęt.
Samo słowo "mocno" sugeruje niewątpliwe, wyraźne zmiany. Tu czuję pułapkę. Co dla kogo oznacza mocne?

38 minut temu, sir.jax napisał:

Jak będziesz w końcu składać swój pierwszy sensowny system audio to tez będziesz robić ślepe testy monitorów aktywnych, żeby upewnić się, że jednak wszystkie grają tak samo?

Tak, bo ktoś twierdzi, że wszystkie kolumny aktywne lub pasywne grają tak samo? 🤔 Nie, nie będę robił, nie zamierzam.

Była mowa o kablach, nie kolumnach.

Dlaczego zawsze ktoś znajduje wytłumaczenie na bezsens ślepych testów kabli? Przypadek, tak?

4 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

"Miszcz" czytania ze zrozumieniem.

A ty chcesz by wszyscy ci przyklasnęli,  tak zrobiłeś świetny zakup .🤣

53 minuty temu, GhostR1 napisał:

Trenować można wiele: węch, słuch, wzrok. Czym zatem się kierować i w jaki sposób ten słuch w przypadku audio ćwiczyć?

W przypadku treningu słuchu muzycznego, trzeba nauczyć się pracować nad rytmem, harmoniką i melodią. Można samemu, ale najlepiej zapisać się do szkoły muzycznej, albo wziąć sobie korepetycje u prywatnego, dobrego nauczyciela - w tym punkcie, słowo 'dobry nauczyciel' będzie słowem kluczowym. No i praca własna oczywiście, bo ona jest najważniejsza, nawet w przypadku 'absolutu'.

Trzeba nauczyć się rozpoznawać interwały, trójdżwięki oraz bardziej złożone akordy. Jeżeli chodzi o rytmikę, to w tym punkcie najlepiej zacząć od prostych ćwiczeń perkusyjnych poprawiających koordynację, timing i w efekcie poczucie rytmu. Pracy jest na całe życie - w zależności co się chce osiągnąć. Sam 'złoty kabel' jak i całe domowe stereo wraz z biernym słuchaniem muzyki za bardzo nie pomagają w kwestii nauki słuchu,  aczkolwiek osłuchujemy się z różnym rodzajem muzyki i to gdzieś w nas zostaje, więc jak najbardziej trzeba słuchać, ćwiczyć i dbać o zdrowie.

Parker's Mood

2 minuty temu, tedi02 napisał:

A ty chcesz by wszyscy ci przyklasnęli,  tak zrobiłeś świetny zakup .🤣

Ja chcę tylko jednego. Rozmowy na poziomie, bez manipulacji.

I tak, jestem przekonany, że zrobiłem świetny zakup. 

A co mnie to obchodzi ,czy zrobiłeś świetny zakup ? Nie ,nie jesteś pewny ,chcesz  by inni cie w tym utwierdzili 😁 urodziło mi się ladne dziecko ,powinienem strzelić fotkę i czekać bu inni to potwierdzili .

6 minut temu, Chicago napisał:

W przypadku treningu słuchu muzycznego, trzeba nauczyć się pracować nad rytmem, harmoniką i melodią. Można samemu, ale najlepiej zapisać się do szkoły muzycznej, albo wziąć sobie korepetycje u prywatnego, dobrego nauczyciela - w tym punkcie, słowo 'dobry nauczyciel' będzie słowem kluczowym. No i praca własna oczywiście, bo ona jest najważniejsza, nawet w przypadku 'absolutu'.

Trzeba nauczyć się rozpoznawać interwały, trójdżwięki oraz bardziej złożone akordy. Jeżeli chodzi o rytmikę, to w tym punkcie najlepiej zacząć od prostych ćwiczeń perkusyjnych poprawiających koordynację, timing i w efekcie poczucie rytmu. Pracy jest na całe życie - w zależności co się chce osiągnąć. Sam 'złoty kabel' jak i całe domowe stereo wraz z biernym słuchaniem muzyki za bardzo nie pomagają w kwestii nauki słuchu,  aczkolwiek osłuchujemy się z różnym rodzajem muzyki i to gdzieś w nas zostaje, więc jak najbardziej trzeba słuchać, ćwiczyć i dbać o zdrowie.

ale jak słuchasz i trenujesz na "słabym" zestawie to się słabo nauczysz słuchać. Rozumiem, że słyszący kable skorzystali z pomocy profesjonalnego nauczyciela, który im pomógł "usłyszeć" kable?

20 minut temu, Adi777 napisał:

Dlaczego zawsze ktoś znajduje wytłumaczenie na bezsens ślepych testów kabli?

A gdzieś napisałem o bezsensie ślepych testów kabli?

Poza tym, coś Ciebie uwiera z tymi kablami widzę, a jak już robić ślepe testy, to dlaczego nie kolumn, wzmacniaczy i innych audio pierdół?

Przecież jeden z Twoich kolegów usilnie przekonuje wszystkich dookoła, że wzmacniacze poprawnie skonstruowane grają tak samo, a jeśli nie, to któryś jest popsuty.

Może warto to sprawdzić na słuch w ślepym teście?

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

12 minut temu, GhostR1 napisał:

ale jak słuchasz i trenujesz na "słabym" zestawie to się słabo nauczysz słuchać. Rozumiem, że słyszący kable skorzystali z pomocy profesjonalnego nauczyciela, który im pomógł "usłyszeć" kable?

Przede wszystkim trenujesz na instrumencie, a nie na domowym stereo, i od tego trzeba zacząć. Kabel, domowe stereo i wszystkie akcesoria z tym związane są ok, ale tym nie wyćwiczysz słuchu. Co będziesz miał z nowego kabla i z domowego stereo? Już pisałem - lepsze samopoczucie.

Parker's Mood

Dlatego właśnie zapytałem jak wygląda wyuczenie słuchania kabla. Bo nauczyć się śpiewać, grać na instrumencie to dla mnie jest zrozumiałe.

16 minut temu, tedi02 napisał:

A co mnie to obchodzi ,czy zrobiłeś świetny zakup ? Nie ,nie jesteś pewny ,chcesz  by inni cie w tym utwierdzili 😁 urodziło mi się ladne dziecko ,powinienem strzelić fotkę i czekać bu inni to potwierdzili .

Nie mierz wszystkich swoja miarą i daj mi w końcu spokój. Dość mam już tych prostych zaczepek.

18 minut temu, sir.jax napisał:

A gdzieś napisałem o bezsensie ślepych testów kabli?

Nie miałem na myśli Ciebie.

19 minut temu, sir.jax napisał:

Przecież jeden z Twoich kolegów usilnie przekonuje wszystkich dookoła, że wzmacniacze poprawnie skonstruowane grają tak samo, a jeśli nie, to któryś jest popsuty.

Może warto to sprawdzić na słuch w ślepym teście?

Zamierzam.

3 godziny temu, Stasiop napisał:

wnioskuje ze sie wygrzal. Przyznam, nie potrafie tego zmierzyc. Ale pewne rzeczy mozna na widmie mikrofalowym obserwowac.

Panie "konstruktor", stosowałeś "wyższą" matematykę, astrologię i "koincydencje" a tak banalnej sprawy jak "wygrzanie" nie potrafisz zmierzyć?!

Acha, słychać zmiany wyraźnie w paśmie akustycznym ale zmierzyć i wykazać to można tylko "pewne rzeczy" w mikrofalach?

...i jak poważnie traktować takie zeznania?

Wiesz co POWAŻNEGO jest w tym drutku?

Tylko i wyłącznie cena.

Godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

daj mi w końcu spokój. Dość mam już tych prostych zaczepek.

Miałeś MOC by rozpocząć taki wątek to teraz musisz mieć MOC by go udźwignąć.

Brniecie we dwóch wespół z "konstruktorem".

Najpierw komplikujecie przekaz za pomocą bajek o koincydencjach galaktycznych, wyższej matematyce, astrologii i czym tam jeszcze a na najprostszych pytaniach wykładacie się, co gorsze dopisując w zakłopotaniu coraz to nowsze i bardziej sprzeczne ze sobą "teorie".

2 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Nie mierz wszystkich swoja miarą i daj mi w końcu spokój. Dość mam już tych prostych zaczepek.

Nie zaczepiaj ,nie będziesz zzaczepiany .

1 godzinę temu, iro III napisał:

Miałeś MOC by rozpocząć taki wątek to teraz musisz mieć MOC by go udźwignąć.

Brniecie we dwóch wespół z "konstruktorem".

Najpierw komplikujecie przekaz za pomocą bajek o koincydencjach galaktycznych, wyższej matematyce, astrologii i czym tam jeszcze a na najprostszych pytaniach wykładacie się, co gorsze dopisując w zakłopotaniu coraz to nowsze i bardziej sprzeczne ze sobą "teorie".

Kolejny bezrozumnie czytający manipulant.

Po pierwsze to ja niczego tutaj nie muszę.

Po drugie, zajdź proszę i przytocz mój tekst, w którym piszę o koincydencjach takich, czy owakich i o matematyce.

A jeśli nie znajdziesz, przeproś.

37 minut temu, tedi02 napisał:

Nie zaczepiaj ,nie będziesz zzaczepiany .

OK, już Cię ignoruję.

Edytowane przez Tomek 1685
4 godziny temu, slawek.xm napisał:

ciemną stronę

Nie jestem pewien czy Ty z Sylwestrem rozumiecie strukturę zagadnień, które determinują pole manewru, w konstrukcjach przewodów.

Kurcze, to się dzieje - jestem na imprezie branżowej, oprócz oczywistych marketingowych wydarzeń jest też badanie słuchu i badanie rozpoznawania kierunkowości - testy na ludziach słyszących i słuchających, realne, zmierzające do publikacji naukowych - doktoraty, wizyty w zakładach pracy, ordery itp. A tu kable... Ludzie!!!

nagrywamy.com

19 minut temu, przemak napisał:

Kurcze, to się dzieje - jestem na imprezie branżowej, oprócz oczywistych marketingowych wydarzeń jest też badanie słuchu i badanie rozpoznawania kierunkowości - testy na ludziach słyszących i słuchających, realne, zmierzające do publikacji naukowych - doktoraty, wizyty w zakładach pracy, ordery itp. A tu kable... Ludzie!!!

Logo, koniecznie powinni rozszerzyc te badania o badania rozpoznawania kabli.

Kto nie rozpoznaje, od razu dostaje kreche na audiogramie

22 godziny temu, Stasiop napisał:

Ciekawy temat poruszyles.  Ale ja mam tak, ze slysze system i wiem mniej wiecej, czy nalezy wpinac ten kabel, czy tez nie. Ucze sie tego, ciagle sie czegos uczymy. W slabych systemach ten kabel robi rewolucje, za duzo zmienia. A ten system byl zrobiony pod jakas brzmieniowa koncepcje ktora jest jakims kompromisem. Moj kabel nie wnosi kompromisow, pokazuje wszystko tak jak ma byc, bo jest to liczone matematycznie. I wywraca system tzn (wywraca jego koncepcje brzmieniowa). Jakos na dobrych drogich systemach zawsze jest bardzo dobrze i nim lepszy system tym jest tylko lepiej. 

Trzeba go znac brzmieniowo, trzeba tego systemu sluchac godzinami, trzeba w niego wejsc. To wymaga czasu.

Roznice na tym kablu sa olbrzymie, ale zeby poznac produkt trzeba tez w niego wejsc we wlasnym systemie. To wymaga czasu. Chociaz jak zna sie dobrze swoj system a po zmianie dzwiek jest gorszy to wystarczy 3,4 plyty i zostaje wypiety i finito!

Cały czas "koledzy" wciskają że Ty wciskasz na siłę swoje kable, zupełnie nie mają świadomości że każdy inny produkt też jest proponowany potencjalnemu nabywcy, tak to wygląda od pierwszych prób handlu wymiennego

"kolegom" wydaje się że kopa (60sztuk) jajek za nóż to za dużo ale nikt ich za rękę nie zmusza a nawet ten nóż jest w futerale zabezpieczony a im i tak chodzi po głowie co schowane i ta frustracja...

Z kopą jajek jest ten problem że ciężko można zwrócić bo mogą się w tym czasie zepsuć. Z interkonektami Stosiop jest ten komfort że można je do 10 dni zwrócić i to jest jak byk napisane na stronie, tylko kurna trzeba chcieć przeczytać bo mamusia za nas tego nie zrobi!

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, przemak napisał:

Pogoda barowa jest, Ty to tak na serio?

9 godzin temu, 747 napisał:

Nie jestem pewien czy Ty z Sylwestrem rozumiecie strukturę zagadnień, które determinują pole manewru, w konstrukcjach przewodów.

Nic nie trzeba rozumieć poza posiadaniem kluczyków i prawa jazdy!

Może tym optymistycznym akcentem rozpocznijmy weekend 😉 

18 godzin temu, GhostR1 napisał:

Dlatego właśnie zapytałem jak wygląda wyuczenie słuchania kabla. Bo nauczyć się śpiewać, grać na instrumencie to dla mnie jest zrozumiałe.

Nie bardzo!

Bo do kabli jak i nauki śpiewania czy gry na instrumencie to trzeba mieć krztę talentu a 98% pozostałych sukcesów to ciężka praca...

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Bo do kabli jak i nauki śpiewania czy gry na instrumencie to trzeba mieć krztę talentu a 98% pozostałych sukcesów to ciężka praca...

nie bardzo rozumiem. Tzn. w przypadku instrumentów czy śpiewania to sprawa jest jasna. Czy jest jakaś szkoła, która uczy "słuchania" kabli?

Co do talentów to mówi się, że każdy taki posiada, trzeba tylko kogoś kto go w Tobie odnajdzie.

Tu nie ma nic do rozumienia, jak ktoś lata siedział w audio to słyszy co jest grane nawet z YT z kabelkami Stasop

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cały czas "koledzy" wciskają że Ty wciskasz na siłę swoje kable

nie wkładaj wszystkich do jednego wora. Gdzie napisałem, że wciska? 

Z kopą jajek jest ten problem że ciężko można zwrócić bo mogą się w tym czasie zepsuć. Z interkonektami Stosiop jest ten komfort że można je do 10 dni zwrócić i to jest jak byk napisane na stronie, tylko kurna trzeba chcieć przeczytać bo mamusia za nas tego nie zrobi!

ustawowo 14 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi