Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Stasiop napisał:

Wiedzy i prostej matematyki ktora sprowadza sie do techniki.

kiedyś mocno probowałeś wejść na rynek daców co się stalo, że zmienileś kierunek biznesowy?

stawiam na mniejszy koszt wkładu materiałowego...

11 minut temu, slawek.xm napisał:

kiedyś mocno probowałeś wejść na rynek daców co się stalo, że zmienileś kierunek biznesowy?

stawiam na mniejszy koszt wkładu materiałowego...

Dobre pytanie. Zrobilem niezwykle rozbudowanego DAC-a wiele lat to zajelo, az zaczalem eksperymentowac z filtrami na wyjsciu DAC-a, symulacje pomiary i w koncu sie okazalo ze to wszystko ma maly sens, ze tu glowna role graja zjawiska mikrofalowe, ze trzeba szukac znacznie wyzej. No i filtr mikrofalowy na wyjsciu znacznie wiecej wplywa niz cala ta zaawansowana cyfrowka i analogowka. Zaczalem szukac gdzie indziej i BINGO! Odpowiedni (moj) kabel na wyjsciu jest wazniejszy niz caly ten DAC.

Edytowane przez Stasiop
2 minuty temu, Stasiop napisał:

Dobre pytanie. Zrobilem niezwykle rozbudowanego DAC-a wiele lat to zajelo, az zaczalem eksperymentowac z filtrami na wyjsciu DAC-a, symulacje pomiary, az w koncu sie okazalo ze to wszystko ma maly sens, ze tu glowna role graja zjawiska mikrofalowe, ze trzeba szukac znacznie wyzej. No i filtr mikrofalowy na wyjsciu znacznie wiecej wplywa niz cala ta zaawansowana cyfrowka i analogowka. Zaczalem szukac gdzie indziej i BINGO! Odpowiedni (moj) kabel na wyjsciu jest wazniejszy niz caly ten DAC.

a czy nietaktem będzie zapytać na jakim teraz  wlasnym systemie testujesz produkowane przez siebie kable?

tego co pamiętam z dawnych lat nie będę wspominał z szacunku dla producenta , ktoremu życzę naprawdę prawdziwego sukcesu

System jest malo wazny, bo jakosc robia wszelkie kable dookola, interconnect zasilajace glosnikowe cyfrowe. 

W kazdym klocku high-endowym zachodza zjawiska mikrofalowe ktore sa kluczowe. Jesli opanuje sie te zjawiska, jakosc nawet tanich klockow audio staje sie KOSMICZNA 

Kiedys myslalem ze jakosc robi najnowszy scalak Sabre czy niski jitter, drogie glosniki itd... nic bardziej mylnego. Jakosc robi opanowanie intermodulacji mikrofalowych ktore sa poprzez intermodulacje wsteczne slyszalne.

Na jakim DAC-u jedzie Audio Note? Na totalnej staroci, a jak gra!

Edytowane przez Stasiop

obawiam się , że na temat systemu mam calkiem odmienne zdanie

ale nie testowałem Twoich kabli więc nie mam prawa zarzucić Ci  mijania się z prawdą 🙂

Nie, no wiadomo dobry dzwiek robi caly system. Ale jesli kazdy klocek ma opanowane odpowiednie intermodulacje mikrofalowe to jakosc idzie w kosmos!

8 godzin temu, Stasiop napisał:

A tak na marginesie cyfra 2160 jest wykorzystywana w moim kablu bo jest liczba harmoniczna.

Wszystko lata dookola nas harmonicznie, od skali ultra makro do ultra mikro.

Dzwiek to tego reprezentacja.

Średnica księżyca = 2160 mil 

Ciekawy przypadek 432

Średnica słońca = 864 000 mil (432 x 2)
Co ciekawe 8+6+4 = 18 (1+ 😎 = 9 liczba ukończeń

Średnica księżyca = 2160 mil (5 x 432 = 2160)
2+1+6+0 rozwiązuje się do 9, podobnie jak 4+3+2 = 9 i 5 x 9 = 45 i 4 + 5 = 9 również.

Precesja równonocy Ziemi = 25 920 lat (60 x 432)
2+5+9+2+0 również równa się 9, a 6 x 9 = 54 i 5 + 4 = 9 również.

432 do kwadratu — 186 624 (1+8+6+6+2+4 = 9)
z dokładnością do 1 procenta prędkości światła
(186 282 mil na sekundę, co również daje 9! ).
Pierwiastek kwadratowy zmierzonej prędkości światła wynosi 431,6 .

Stasiu jesteś ultra niezrównany.

Choć masz mocnego konkurenta. Niejaki Sulek bredzi o kierunkowości koszulek termokurczliwych i kierunkowości podkładek pod śrubki.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Publikuję w domenie publicznej, a więc nie będę sobie rościł praw patentowych. Został wcześniej poruszony temat odpowiedniego skręcania żył kabli. Wkraczając na teren duchowości i ezoteryki (w tym przypadku bliskowschodniej) zastanawiające jest to że nikt nie wykorzystuje do tego skręcania wirujących derwiszy. W technicznym aspekcie utrzymują oni pozycję przy pomocy wygładzonego gwoździa którego chwytają pomiędzy palcami nogi. Niewielka modyfikacja techniczna odnośnie podawania włókien drutu i odbioru skrętki no i mamy gotowy produkt!

PS i to wcale nie jest kpina. Najlepiej smakują i najdroższe są cygara ręcznie zwijane na udzie ładnej Kubanki. Dobre, drogie wina wygniatają bosymi stopami młode mężatki, a o kiszonej kapuście to już nie wspomnę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomekB166
PS

Alez oczywiscie kierunek skrecania ma znaczenie ale tylko w stosunku do czegos i znowu zadne voodoo. Jesli przykladowo skrecimy jedna pare izolowanych przewodnikow w prawo a druga pare w lewo i zrobimy z tych dwoch par kondensator tzn beda w pewnej odleglosci od siebie to uzyskamy bardziej idealny kondensator o lepszym przebiegu impedancji. Bo pola wirujace magnetyczne beda sie odpychac. Sam to stosuje w swoich kablach i jest to sprawdzone pomiarowo. Zreszta Siltech tez o tym wie i od dawna stosuje, a to najmniej voodoo firma ktora do wszystkiego podchodzi naukowo.

Powstaja tez w oparciu o ta metode specjalne kondensatory ceramiczne. Zadna nowosc!

Smiejecie sie z wlasnej glupoty!

Edytowane przez Stasiop
  • Moderatorzy
9 godzin temu, Stasiop napisał:

System jest malo wazny, bo jakosc robia wszelkie kable dookola

Z tym to akurat w żaden sposób zgodzić się nie można. W każdym urządzeniu też są kable w postaci kabli, ścieżek, kondensatorów czy cewek. 10 metrów płaskiego przewodu na kondensatorze wyjściowym ma 10 razy większy wpływ niż 1 metr RCA - co nie oznacza, że ten metr RCA jest bez znaczenia.

Fenomen kabli polega na tym, że te może powymieniać sobie każdy mający nawet tylko jedną sprawna rękę. Aby wymienić choćby tylko kondensator już trzeba mieć zarówno trochę pojęcia jak i jakieś narzędzia (nieraz wcale nie najprostsze). 

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

czy nietaktem będzie zapytać na jakim teraz  wlasnym systemie testujesz produkowane przez siebie kable?

Szkoda, że zabrakło tej informacji ale Stasio z tymi kablami w trakcie ich tworzenia objeździł trochę Polski, różne wersje dawał do odsłuchów i opinia osłuchanych ludzi z dobrymi systemami z pewnością była pomocna. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

4 minuty temu, Seyv napisał:

Z tym to akurat w żaden sposób zgodzić się nie można. W każdym urządzeniu też są kable w postaci kabli, ścieżek, kondensatorów czy cewek. 10 metrów płaskiego przewodu na kondensatorze wyjściowym ma 10 razy większy wpływ niż 1 metr RCA - co nie oznacza, że ten metr RCA jest bez znaczenia.

Fenomen kabli polega na tym, że te może powymieniać sobie każdy mający nawet tylko jedną sprawna rękę. Aby wymienić choćby tylko kondensator już trzeba mieć zarówno trochę pojęcia jak i jakieś narzędzia (nieraz wcale nie najprostsze). 

No to nie tak. Ale wyjasnie na AS, bo po co maja sie wszyscy na voodoo z kabala polaczona znac! ;)

3 godziny temu, babatular napisał:

bredzi o kierunkowości koszulek termokurczliwych i kierunkowości podkładek pod śrubki.

Kup sobie analizator widma z szerokopasmowym generatorem. A tak zeby byl min do 50GHZ i wyzej (fortuna) i zagnij kawalek przewodu o 1mm, przesun tulejke termo po kablu zbliz reke blizej dalej, sprawdz jak sie to zachowuje kiedy pada deszcz a kiedy swieci slonce. A pozniej sie smiej z wlasnej niewiedzy. Nie wiem czy Sulek o tym wie ale doszedl do tego pewnie eksperymentalnie. Przy bardzo wysokich czestotliwosciach wszystko moze miec znaczenie. Smiej sie smiej bo smiejesz sie z SIEBIE!

A czemu to slychac opisalem tutaj na mojej stronie cytuje -

Słyszalność wplywu kabli zawdzięczamy intermodulacjom wstecznym. Jeśli przykładowo zmieszamy dwie czestotliwośći ponad akustyczne f1 – 1001000 Hz oraz f2 – 1000000Hz, uzyskamy sumę tych dwoch częstotliwości f1+f2=2001000 oraz uzyskamy różnicę f2-f1=1000Hz (1khz) i ten sygnal właśnie poprzez mieszanie sie sygnałów uslyszymy jako wply kabla.

Edytowane przez Stasiop

OT

Ciekawym zjawiskiem jest to, że mając do wydania drobne +/- 5000 euro na interkonekt, audiofil woli zapłacić zagranicznej firmie o wylewarowanej marce zamiast znajomemu z forum.
Za nimi wszystkimi stoi ta sama "nauka" będąca podstawą hajendu - astrologia.

Czyżby więc jednak najważniejsza była łatwość ewentualnego odsprzedania?
Nie tylko brzmienie?

Nie zycz mi zle! ;) Wiesz co byloby jakby to ktos z forum kupil...? :)

4 minuty temu, Froju napisał:

Za nimi wszystkimi stoi ta sama "nauka" będąca podstawą hajendu - astrologia.

Duzo firm dziala na zasadzie 'astrologii' szczegolnie te ktore sa niby techniczne. Bo ta technika i super pomiar w dziedzinie akustycznej prowadzi na straszne manowce. W mojej ocenie najwiecej o high-end wiedza firmy ...kablarskie ale jest ich na palcach jednej reki, tak mi sie przynajmniej zdaje ze tak malo.

8 minut temu, Froju napisał:

Czyżby więc jednak najważniejsza była łatwość ewentualnego odsprzedania?
Nie tylko brzmienie?

Oczywiscie w Polsce glownie metka sie liczy. Ci co kupiliby dobry produkt od malej specjalistycznej malo znanej firmy przewaznie nie maja na to funduszy.

13 minut temu, Stasiop napisał:

jeśli przykładowo zmieszamy dwie czestotliwośći ponad akustyczne f1 – 1001000 Hz oraz f2 – 1000000Hz, uzyskamy sumę tych dwoch częstotliwości f1+f2=2001000 oraz uzyskamy różnicę f2-f1=1000Hz (1khz) i ten sygnal właśnie poprzez mieszanie sie sygnałów uslyszymy jako wply kabla.

Przepraszam ale to już są brednie przeznaczone dla lubiących muzykę humanistów. Pomieszanie zjawisk fizycznych z obliczeniami (suma i różnica) matematycznymi. Częstotliwości dźwięku w kablu nie sumują się tylko nakładają się na siebie tworząc dźwięk złożony. Obrazowo na autostradzie mamy dwa samochody jeden jedzie 100 km/h a drugi 102 km/h czy to oznacza że na odcinku autostrady o np. 20 km te samochody jadą 202 km/h ? Pomyślcie trochę. 

10 minut temu, TomekB166 napisał:

Przepraszam ale to już są brednie przeznaczone dla lubiących muzykę humanistów. Pomieszanie zjawisk fizycznych z obliczeniami (suma i różnica) matematycznymi. Częstotliwości dźwięku w kablu nie sumują się tylko nakładają się na siebie tworząc dźwięk złożony. Obrazowo na autostradzie mamy dwa samochody jeden jedzie 100 km/h a drugi 102 km/h czy to oznacza że na odcinku autostrady o np. 20 km te samochody jadą 202 km/h ? Pomyślcie trochę. 

3 minuty temu, Stasiop napisał:

Ukryta Zawartość

Chodzi o czestotliwosci gleboko ponadakustyczne a nie akustyczne.

Tu jest wyjasniony mechanizm na mojej stronie - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop
25 minut temu, Stasiop napisał:

Nie zycz mi zle! 😉 Wiesz co byloby jakby to ktos z forum kupil...? 🙂

No przecież właśnie jest. Mleko się rozlało, bo ja mam Twoje kable i miałem czelność napisać o nich coś dobrego.

19 minut temu, TomekB166 napisał:

Ponieważ nie mogę bezpośrednio odpowiedzieć (cenzura?)piszę w ten sposób. 

Prezentowane na wiki wykresy tylko potwierdzają to co powiedziałem wcześniej. Nakładanie się tych dwóch sygnałów nie zwiększa ich częstotliwości tylko amplitudę sygnału złożonego. Powracając do przykładu z samochodami, zwiększyła się ich energia kinetyczna. Policja postawiła blokadę, pojedyńczy samochód jej nie rozwali ale dwa razem gdy przywalą już tak.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Szkoda, że zabrakło tej informacji ale Stasio z tymi kablami w trakcie ich tworzenia objeździł trochę Polski, różne wersje dawał do odsłuchów i opinia osłuchanych ludzi z dobrymi systemami z pewnością była pomocna. 

Seweryn, z tymi kablami jest trochę inaczej. One mają cholernie duży wpływ na to co słychać. Obawiam się, że w porównaniu wymiana kondendatora to w porównaniu "pikuś", a trochę kondów testowałem.

Co do tych opinii osłuchanych, to czarno widzę. Staszek był parę razy z prototypami u mnie i wiem, że u jeszcze co najmniej pięciu osób ze zdecydowanie bardziej audiofilskim systemami niż moje. Z dwoma nawet korespondowałem tytułem wymiany spostrzeżeń.  Ich oceny były bardzo bliskie moim spostrzeżeniom, a kontakt z kablami mieliśmy w różnych okresach i niezależnie, więc jakiejś zbiorowej halucynacji nie doznaliśmy.

Oni za nic w świecie słowa na forum nie napiszą, choć kiedyś byli forumowiczami.

Edytowane przez Tomek 1685
13 minut temu, TomekB166 napisał:

Prezentowane na wiki wykresy tylko potwierdzają to co powiedziałem wcześniej. Nakładanie się tych dwóch sygnałów nie zwiększa ich częstotliwości tylko amplitudę sygnału złożonego. Powracając do przykładu z samochodami, zwiększyła się ich energia kinetyczna. Policja postawiła blokadę, pojedyńczy samochód jej nie rozwali ale dwa razem gdy przywalą już tak.

No jak nie zwieksza i nie zmniejsza? W kolkach sumy i roznice dwoch czestotliwosci. To nie jest nakladanie sie fal o tych samych czestotliwosciach tylko mieszanie sie fal o roznych czestotliwosciach. MODULACJA! Powstaja nowe czestotliwosci, ten lewy  prazek gdyby mialy inne proporcje czestotliwosci mieszane, moglby byc w pasmie slyszalnym. Stad slyszymy kable!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop
23 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Oni za nic w świecie słowa na forum nie napiszą, choć kiedyś byli forumowiczami.

Nie napisza bo jest tu kilku terrorystow ktorzy to forum terroryzuja swoja 'wiedza' Wcale sie im nie dziwie ze nie napisza. Ja tez mam tego forum dosc, pisze bo zostalem wlasciwie zmuszony sie wypowiedziec i wyprostowac banialuki ktore generuja.

3 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Ale to trochę działa. Korygujesz manipulacje i następuje błoga cisza z drugiej strony.

Czesc osob nie zna zjawisk po prostu. Ja wiec chetnie wyjasnie.

Do modulacji potrzebny jest układ nieliniowy. Modulacje powstają w kablu tylko wtedy, gdy jest on nieliniowy i w zakresie tych malutkich nieliniowości powstają odpowiedniej wielkości modulacje. Owszem, można z tym walczyć, tylko po co?

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Do modulacji potrzebny jest układ nieliniowy. Modulacje powstają w kablu tylko wtedy, gdy jest on nieliniowy i w zakresie tych malutkich nieliniowości powstają odpowiedniej wielkości modulacje. Owszem, można z tym walczyć, tylko po co?

Ukryta Zawartość

Audio elektronika jest bardzo nieliniowa w zakresie w.cz i b.w.cz

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Stasiop napisał:

Czesc osob nie zna zjawisk po prostu. Ja wiec chetnie wyjasnie.

Powiedz mi Stasiu dlaczego w tej cenie nie znalazly sie wtyki np. wbt ag, czy zamiast miedzi ofc, nie bylaby lepsza occ, czy moze czyste srebro, podobnie z wtykami, czemu zlocenie a nie rodowanie czy srebrzenie. Wtyki viborga przecietne jak na hiend.. Domyslam sie, ze sa wazniejsze aspekty w tej materii.

co z tego ,że superkablem popłynie superczysty sygnał ,kiedy w studiach nagraniowych używają gorszych kabli i wszystko się zapisuje w nagraniach...

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Powiedz mi Stasiu dlaczego w tej cenie nie znalazly sie wtyki np. wbt ag, czy zamiast miedzi ofc, nie bylaby lepsza occ, czy moze czyste srebro, podobnie z wtykami, czemu zlocenie a nie rodowanie czy srebrzenie. Wtyki viborga przecietne jak na hiend.. Domyslam sie, ze sa wazniejsze aspekty w tej materii.

Oczywiscie wtyki np Furutecha sa lepsze jednak cena kabla podskoczylaby o cene tych wtykow, a Furutech tani nie jest. Kabel byl projektowany pod Furutechy i moge je oczywiscie zamontowac. Znalazlem tansza opcje ktora jest dosc dobrym kompromisem cena/jakosc wybrane sposrod kilku alternatyw odsluchowo.. Co do galwanizerki czy rodzaju przewodnika. To trzeba je po prostu posluchac, chociaz np Furutech nigdy mnie nie zawiodl, bo wiedza co robia. Te filtry ktore stosuje w puszkach sa kosztowne i sa dwa, do tego dochodzi slona marza dystrybutora VAT i wcale tak slodko nie jest jak sie moze wydawac. Tym bardziej ze to produkcja malo seryjna.

• Pokaż nowe odpowiedzi