Skocz do zawartości
IGNORED

Temat chyba już powoli zapomniany tunery fm/am

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule mam wrażenie, że temat tunerów już mocno zapomniany ale... ja szukam cyfrowego tunera (lata 80/90) z bezpośrednią obsługą z pilota, pełnią szczęścia byłoby jeszcze wyjście regulowane. Mam prośbę o Wasze propozycję raczej z wyższych modeli. 

Marka bez  znaczenia (ale mam sentyment do onkyo i kenwooda) gabarytowy wymóg to max 11 cm wysokości. 

Onkyo t-9990 wydaje się spełniac powyższe warunki (bez am) ale hmmm trochę drogawy, alterntywa to onkyo t-4670 ale nie ma już wyjścia regulowanego. 

Z góry dziękuję za ciekawe propozycje. 

Edytowane przez zibi079

Hmmm 2000 to już zdcydowanie za dużo przynajmniej dla mnie jak za tuner to jedna rzecz a druga czy ten rotel będzie lepszy np. od onkyo t-9990 ? 

Witam serdecznie wszystkich ,też chciałbym podłączyć się do tematu i zapytać na jakie modele tunerów radiowych powinienem polować tak do 500 pln ,mieszkam w terenie górski i radio a właściwie jego aplikacja w emotiva ta 100 działa  ale pozostawia wiele do życzenia . Dziękuję za ewentualne podpowiedzi .

Szczególnie jeśli się posiada wzmacniacz Sony 😉 i to dość wiekowy,

bo komunikacja tylko przez dedykowane kable.

Ale miałem nie ES, lecz późniejszy ST-SE 500 i dźwięk był porównywalny

na wielu utworach z CD; fakt, że w sporym mieście ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Poszukaj Hitachi FT 8000 - co prawda nie spełnia wszystkich wymagań ale za to jak gra!

Wg opinii na jednym z forów tunerowych, brzmi lepiej niż Pioneer f-93 a jest taniutki bo u nas egzotyczny.

7 godzin temu, Tomasz bołoz napisał:

jakie modele tunerów radiowych powinienem polować tak do 500 pln

Myryad T30.Brzmienie soczyste i dynamiczne jak cholera.A dla założyciela wątku polecam MT100 tej samej firmy-zbudowanym na tej samej płycie co T30.Świetny układ którego czas się nie ima😉

Denon TU-800 z końcówki lat 80. Chyba najfajniejszy jaki miałem i nieźle grał. 

Ale on w sumie nie ma zdalnego sterowania. 

?👈

Temat się rozwija 🙂 Ciekawą opcją wydaje się być onkyo t-4070. Wygląda na połączenie tradycyjnego tunera ze streamerem. Dlna to wielki + bo właściwie mógłbym nim zastąpić bd pionieera którego używam do odtwarzania muzyki z laptopa właśnie po dlna. 

@przmor   

Coś może słyszałeś, ale chyba słabo ... albo przeczytałeś w necie 😉 

Dane techniczne choćby mojego średniaka Sony to 30 - 15 000 Hz

a co do dynamiki jest sporo lepiej FM - 69 dB i nawet na LW jest 50 dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobrze słyszałem. Nadawcy stosują kompresję dynamiki aby dało się radia słuchać w otoczeniu innym niż cichy pokój. A pasmo do 15kHz to właściwość transmisji FM a nie konkretnego modelu tunera.

Czyli z sieci ...  CD też nie warto czy plików, bo podlegają tym samym ...

Pewnie bym to zaakceptował, gdybym sam nie dobierał filtrów ceramicznych

i sam nie zmierzył kilkunastu co prawda krajowych tunerów.

Ja chyba będę się skłaniał ku onkyo t4070. Jako streamer trochę już stary i ma pewne wady ale do radia internetowego i odtwarzania po dla plików z laptopa będzie ok. Żaden z nowych stremerów nie ma klasycznych tunerów FM, am a ten onkyo ma jeszcze dab.

🙂 no właśnie zastanawiam się nad funkcjonalnością. Może się orientujecie czy większość stacji FM ma swoje odpowiedniki internetowe?

47 minut temu, zibi079 napisał:

🙂 no właśnie zastanawiam się nad funkcjonalnością. Może się orientujecie czy większość stacji FM ma swoje odpowiedniki internetowe?

Oczywiście ma . 

W dniu 24.10.2022 o 12:25, zibi079 napisał:

Temat się rozwija 🙂 Ciekawą opcją wydaje się być onkyo t-4070. Wygląda na połączenie tradycyjnego tunera ze streamerem. Dlna to wielki + bo właściwie mógłbym nim zastąpić bd pionieera którego używam do odtwarzania muzyki z laptopa właśnie po dlna. 

Tylko streaming to tam już raczej nie działa 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 22.10.2022 o 21:57, zibi079 napisał:

Hmmm 2000 to już zdcydowanie za dużo przynajmniej dla mnie jak za tuner to jedna rzecz a druga czy ten rotel będzie lepszy np. od onkyo t-9990 ? 

tego nie wiem, ale łatwiej Ci będzie podjechać do jakieś salonu i sprawdzić to, nowe urządzenie a niż jakieś używane z drugiej ręki.

To już raczej zmiana tematu o 180 stopni ale ze względów funkcjonalnych, raczej będę szukał cyfrowego transportu do daca. Coś ala topping m50.