Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade z Yamaha R-N602 na CXA81 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Heja

Mam taki oto zestawik:

Klocek: Yamaha R-N602
Kolumny: KEF Q750
okablowanie miedziane beztlenowe 4mm
sub; Harman Kardon HKTS210SUB/230 BDS210/230

dzieki chlopakom zmienilem udanie juz kolumny na KEF Q750, teraz czeka mnie zmiana wzmaka, suba i ustalenie czy Argon faktycznie moze mi przesylac dzwiek wysokiej jakosci do wzmaka.

Zajmijmy sie w tym temacie wzmakiem.

Moj budzet to max ~700-800e, moze byc uzywka.

Na celowniku jest
- Cambridge CXA81

w poprzednim moim temacie zasugerowano mi takze
- audiolab 7000
- Rotel A14

Zestawik bedzie gral od czasu do czasu przez Argon (jesli zostanie na pokladzie) i apke Tidal connect z telefonu, takze wzmak nie musi miec MQA i natywnej obslugi Tidal.

Slucham przez apke Tidal connect, jest tez podlaczona konsola przez optyka i skrzyneczka androidTV z ktorej hulaja filmy, tez optyk.

Jestem ciekawy co wymyslimy, bo swierzbi juz na zmiane wzmaka ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/160003-upgrade-z-yamaha-r-n602-na-cxa81/

Pewnie nawis inflacyjny, albo jest z zawodu subiektem i woli półkę wyżej,

żeby się schylać przy robocie nie musiał 😉 ... Tak, że ten świerzb to

niejedyne zmartwienie ... A może chce z tego jednego basowego głośnika

coś więcej utargować ... tego nie wiemy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 31.10.2022 o 16:26, GhostR1 napisał:

Co chciałbyś osiągnąć taką zmianą? Co Ci nie odpowiada przy obecnym zestawieniu? No chyba, że chcesz zmienić żeby zmienić 😜

Wydaje mi sie, ze Yamaha osiagnela limit juz dawno, nie przy tych kolumnach, czasami brakuje mocy, zeby rozpedzic te KEF-y a co dopiero cos lepszego. Yamaha jest specyficzna. Np z Dali Ikon Mk1 bylo prawie krwawienie z uszu. To pierwszy wzmak stereo jaki mam. Troche juz pograla, jest w swietnym stanie. Komus jeszcze posluzy dlugo. Ja ide dalej ;)

Wszyscy chwala brzmienie CXA81 z odpowiednimi dla niego kolumnami. Poleczka wyzej. Nie zmieniam zeby zmieniac. Skutecznosc KEF tez mnie wkurza ale jakos przezyje, trzeba wiecej troche volume krecic ale sie nie przesterowuja.

W dniu 31.10.2022 o 16:47, audioburak napisał:

Pewnie nawis inflacyjny, albo jest z zawodu subiektem i woli półkę wyżej,

żeby się schylać przy robocie nie musiał 😉 ... Tak, że ten świerzb to

niejedyne zmartwienie ... A może chce z tego jednego basowego głośnika

coś więcej utargować ... tego nie wiemy.

Czemu mowisz o mnie w 3'ciej osobie oO ?

Ciagle eksperymentuje w poszukiwaniu swojego ulubionego dzwieku z zestawu i mysle ze yamaha osiagnela swoj kres dla mnie. Wydaje mi sie ze czasami kolumny mi sie po prostu nudza, mulą. Brakuje im dobrego wysterowania :D

Mogę się mylić oczywiście, ale na Twoim miejscu musiałbym najpierw posłuchać.

KEF'y mogą więcej z siebie nie dać, bo moc Yamahy wcale taka mała nie jest.

Może szukasz bardziej agresywnego dźwięku, może masz kable 8 mm2 i mulą

a w tej sytuacji jak dla mnie elektronika jest zwykle najmniej "podejrzana" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przecież Yamaha jest mocniejsza od w/w kambodży. Jeśli 

Yamaha wg nie jest w stanie rozruszać posiadanych przez ciebie kolumn to tym bardziej nie zrobi tego Cambridge. Swoją drogą sto kilkadziesiąt watów i nie można rozruszać kolumn? Może są zepsute?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Też jestem zdania, że Yamaha sobie lepiej poradzi. Tutaj raczej nie o wzmaka chodzi a o kolumny. Na nich bym się skupił. To, że Dali tak zagrały to wcale się nie dziwię.

R-N602 to nadal klasyczny amplituner więc nie dziwne że autor postu chce go zmienić. Wzmacniacz na pewno poradzi sobie lepiej i to nawet o wiele, wiele tańszy. Inne wypełnienie dołu, lepsza separacja itp. 

Wzmacniacz będzie całkiem inaczej prezentował brzmienie.

10 godzin temu, FuRiOn napisał:

czasami brakuje mocy, zeby rozpedzic te KEF-y

Kef-y akurat mocy nie potrzebują wiele. Być może ich brzmienie Cię "zmęczyło". Jak masz możliwość to podjedź gdzieś i porównaj oba urządzenia. 

Co do "klasycznego" amplitunera to nie zgodzę się z tym, że wzmacniacz poradzi sobie na pewno lepiej, bynajmniej nie cambridge. Z tym "na pewno" trzeba uważać bo co jednemu odpowiada, innemu może przeszkadzać. Yamaha R-N602 ma na tyle wystarczający zapas mocy, że bez problemu q750 z ni zagrają. Kwestia tylko czy takie brzmienie będzie odpowiadało użytkownikowi. 

@FuRiOn 

10 godzin temu, FuRiOn napisał:

Yamaha jest specyficzna. Np z Dali Ikon Mk1 bylo prawie krwawienie z uszu.

a nie wziąłeś pod uwagę tego, że to raczej kolumny są do wymiany? Przecież z Dali zagrało inaczej niż z Kef-ami 🤔 i nie spowodowała tego Yamaha tylko to co było podłączone na końcu drutu.

Wez pod pache yamahe i podjedz do salonu, porownaj swoje kefy do innych glosnikow. Moc deklarowana raczej nic nie powie , bo nie ma np takiej informacji jak rezerwa prądowa czy pojemnosc kondensatorow , a to i tak za malo zeby okreslic wydajnosc… wiec tylko odsluch moze to zweryfikowac

Biorąc pod uwagę twoje kolumny to tutaj zmiana na wzmacniacz przyniesie spore pozytywne rezultaty i to bez względu na to który wzmacniacz wybierzesz.

W przypadku audiolaba zapewne chodziło o model 6000 a?

Biorąc pod uwagę jednak kolumny faktycznie najlepszą opcją jest tutaj Cambridge.

To wzmacniacz który bardzo dobrze pasuje do charakterystyki grania tych kolumn. Wyciągnij z nich energię rozdzielczość i szybkość.

Oczywiście jeżeli masz taką możliwość to sprawdź te wzmacniacze jednak ja stawiam na cxa.

Piotr 

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Biorąc pod uwagę twoje kolumny to tutaj zmiana na wzmacniacz przyniesie spore pozytywne rezultaty i to bez względu na to który wzmacniacz wybierzesz.

W przypadku audiolaba zapewne chodziło o model 6000 a?

Biorąc pod uwagę jednak kolumny faktycznie najlepszą opcją jest tutaj Cambridge.

To wzmacniacz który bardzo dobrze pasuje do charakterystyki grania tych kolumn. Wyciągnij z nich energię rozdzielczość i szybkość.

Oczywiście jeżeli masz taką możliwość to sprawdź te wzmacniacze jednak ja stawiam na cxa.

Piotr 

Ja mysle ze graja fajnie ale moga o wiele lepiej. Jak tu porownac pobor max mocy 750W Cambridge do Yamahy gdzie max to 190W. Czasami gdzies bym uslyszal cos mocniej, zywiej to slysze ze brakuje tej pary.

Znajomy ma marantza jakiegos leciwego w sensie wieku ale model KI(6000-7000.. nie wiem) i naprawde potrafi napedzic kazde kolumny. Jak sluchalem u niego na Dali 850 to ledwo co mozna bylo oddychac (vinyl), Nie wydal mega sporo ale to gra. Fakt ze wzmak nie ma daca i tylko cd i vinyl ale smiga.

Weź pod uwagę to, że u znajomego grał inny system w innym pomieszczeniu. Jak masz możliwość to zabierz swoje kolumny do niego i podłącz pod tego Marantza. Będziesz miał wtedy okazję do porównania z Dali 😉 

Ja mysle ze graja fajnie ale moga o wiele lepiej. Jak tu porownac pobor max mocy 750W Cambridge do Yamahy gdzie max to 190W. Czasami gdzies bym uslyszal cos mocniej, zywiej to slysze ze brakuje tej pary.

Znajomy ma marantza jakiegos leciwego w sensie wieku ale model KI(6000-7000.. nie wiem) i naprawde potrafi napedzic kazde kolumny. Jak sluchalem u niego na Dali 850 to ledwo co mozna bylo oddychac (vinyl), Nie wydal mega sporo ale to gra. Fakt ze wzmak nie ma daca i tylko cd i vinyl ale smiga.

Finalnie i tak zapraszamy na odsłuch, będzie najprościej wyrobić sobie opinię.

Panowie sam prąd to nie wszystko liczy się brzmienie a to zdecydowanie lepiej wypada we wzmacniaczach i Cambridge powinien zrobić sporą różnicę na plus w stosunku do amplitunera Yamahy. Tak jak koledzy podpowiadają podjedź do jakiegoś salonu posłuchaj i porównaj a wszystko się wyjaśni.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

R-N602 to nadal klasyczny amplituner

Czasy klasycznych amplitunerów stereo to już dawno minęły. Teraz jest to zwykły wzmacniacz plus płytka rozszerzająca funkcjonalność o radio/streamer.

Panowie sam prąd to nie wszystko liczy się brzmienie a to zdecydowanie lepiej wypada we wzmacniaczach i Cambridge powinien zrobić sporą różnicę na plus w stosunku do amplitunera Yamahy.

Yamaha A-S2000 czy nawet A-S1000 zrobi jeszcze większą różnicę na plus niż ten CXA81.
12 godzin temu, tomek4 napisał:

Czasy klasycznych amplitunerów stereo to już dawno minęły. Teraz jest to zwykły wzmacniacz plus płytka rozszerzająca funkcjonalność o radio/streamer.

Yamaha A-S2000 czy nawet A-S1000 zrobi jeszcze większą różnicę na plus niż ten CXA81.

Serio Yamaha bedzie lepsza od "BRITISH SOUND"?

W dniu 2.11.2022 o 16:48, S4Home napisał:

CXA81, Atoll IN100Sig, Roksan Attessa, wszystkie trzy wziąłbym pod uwagę 🙂

w nastepnym tygodniu wezme pod lupe ten temat. Sub zakonczony, jeszcze drobna korekta ale to juz w tamtym temacie

W dniu 2.11.2022 o 23:45, FuRiOn napisał:

To nie jest pobór średni a maksymalna zdolność zasilacza. Lepiej ją mieć niż nie mieć. Ale to nie znaczy że będzie obrać licznik jak karuzela dla dzieci.

Nie wiem o czym tu jest dyskusja. Jak ktoś nie widzi przewagi cxa81 nad 602 to jest w mleku kąpany 🙂

nie ma potrzeby truć sobie głowy.

as1000 to nie był bym taki pewien. To klocki tej samej klasy. Oo prostu inaczej brzmiące. 

Piotr 

Gość

(Konto usunięte)
Serio Yamaha bedzie lepsza od "BRITISH SOUND"?

British Sound made in China.

Nie wiem o czym tu jest dyskusja. Jak ktoś nie widzi przewagi cxa81 nad 602 to jest w mleku kąpany
nie ma potrzeby truć sobie głowy.
as1000 to nie był bym taki pewien. To klocki tej samej klasy. Oo prostu inaczej brzmiące. 

Końcówki mocy są chyba takie same w 2000 i w 1000.
A cxa81 jest robiony na Darlingtonach, bo ma być głośno i tanio.

I ja nie porównuję cxa81 do 602.

5e6b6f66033fcc7376b79c901a639935.jpg3aeedf72fc2d778ca31ad9e153a12c50.jpg

To jest 1000 i 2000?

Budowa jest bardzo podobna tak na pierwszy rzut oka różnią się pojemnością kondensatorów.

Ja także lubiłem te wzmacniacze i nadal je lubię tylko po prostu uważam że nowa seria to już poszła w galaktykę cenowa. 

Piotr 

38 minut temu, FuRiOn napisał:

Yamaha A-S2000 w moim zasiegu portfela, bedzie lepsza niz cxa81 ? Przynajmniej ma regulacje tonow 😄

Zainteresuj się Sabaj A30A. Moim zdaniem deklasuje wszystkie wymienione wzmacniacze. A kosztuje dużo mniej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 4.11.2022 o 22:14, tomek4 napisał:

Nie do końca, jest to trochę inaczej szufladkowane. Jest to klasyczny amplituner popularnych marek, i różni się od amplitunerów typu Magnat MR780 lub Cambridge Audio AXR100D. Również nie konkuruje to np: z Marantz PM7000N i Denon PMA-900NHE ponieważ to inna kategoria produktów.

W dniu 5.11.2022 o 10:59, FuRiOn napisał:
W dniu 2.11.2022 o 16:48, S4Home napisał:

CXA81, Atoll IN100Sig, Roksan Attessa, wszystkie trzy wziąłbym pod uwagę 🙂

w nastepnym tygodniu wezme pod lupe ten temat. Sub zakonczony, jeszcze drobna korekta ale to juz w tamtym temacie

Jeśli potrzebujesz informacji na temat tych wzmacniaczy to zapraszam do kontaktu prywatnego, pomogę.

W dniu 8.11.2022 o 22:51, quatross napisał:

Prawdopodobnie będzie 

ale to to nie ma DAC. Juz mam wystarczajaca ilosc pudelek na szafce..

W dniu 8.11.2022 o 23:20, Piopio napisał:

Zainteresuj się Sabaj A30A. Moim zdaniem deklasuje wszystkie wymienione wzmacniacze. A kosztuje dużo mniej.

Wyglada jak chinska zabawka :D

Nie ma drugiego optyka ktory mi jest potrzebny do argon solo audio ew. zamiennika takowego. Bo zeby miec wzmaka z obsluga Tidal Connect to juz musze wydac tryliardy euro

W dniu 9.11.2022 o 13:17, S4Home napisał:

Nie do końca, jest to trochę inaczej szufladkowane. Jest to klasyczny amplituner popularnych marek, i różni się od amplitunerów typu Magnat MR780 lub Cambridge Audio AXR100D. Również nie konkuruje to np: z Marantz PM7000N i Denon PMA-900NHE ponieważ to inna kategoria produktów.

Jeśli potrzebujesz informacji na temat tych wzmacniaczy to zapraszam do kontaktu prywatnego, pomogę.

Nie ma ani jednego optyka, odpada.

Roksan Attessa

Wyglada interesujaco.

Wzmak ma byc lepszy duzo niz ta yamaha rn-602.

Miec DAC.

Wyjscia optyczne i najlepiej na suba.|

Jakby mial obsluge Tidal Connect to super ale mam Argon Solo Audio wiec starczy solidny wzmak z DAC do 800e ;)

24 minuty temu, FuRiOn napisał:

Nie ma ani jednego optyka, odpada.

Każdy z powyższych ma wejścia optyczne?

24 minuty temu, FuRiOn napisał:

Wzmak ma byc lepszy duzo niz ta yamaha rn-602.

Attessa jest to przeskok kilka klas wyżej 😉 

Magnat MR780

Co to za cudo, czemu wczesniej o tym nie wspominaliscie oO. Laczy zalety lampowych wzmakow i normalnych. Co jest z nim nie tak ze nie proponowaliscie ? Przeciez to mega sprawa pewnie dla odbioru, jakas hybryda z lampami. Ciekawe jak to dziala

Cena do 800euro!!!

Lista prezentuje sie na razie tak:
- Cambridge Audio CXA81 1399e/750e nówka/używka
- Magnat MR 780  650e/550e 
- Cambridge Audio AXR100D ... lepsze od CXA81? 699e/450e
- Audiolab 6000A 1099e/500-600e
- ostatnim rzutem jeszcze Roksan Attessa  1250e/650e

skad taka wygorowana cena za CXA81?

Przeciez ten magnat tak wyglada ze zostala zmasakrowana moja glowa od rana, ciekawe jak cala reszta. Juz widze ze podobaja mi sie takie konstrukcje ;)

Bylo parenascie dni ciszy, wiadomo praca itd, ale zebralem do kupy wszystko, ladnie wydzielilem ceny. Mozna drazyc temat :D

Edytowane przez FuRiOn
5 minut temu, FuRiOn napisał:

Co to za cudo, czemu wczesniej o tym nie wspominaliscie oO. Laczy zalety lampowych wzmakow i normalnych. Co jest z nim nie tak ze nie proponowaliscie ? Przeciez to mega sprawa pewnie dla odbioru, jakas hybryda z lampami. Ciekawe jak to dziala

Często polecamy 🙂 

Cytat

'Oby czasu starczyło 😛 

6 minut temu, FuRiOn napisał:

Czemu wygórowana? CA bardzo mało podrożały przez okres ostatnich dwóch lat.

15 minut temu, S4Home napisał:

Każdy z powyższych ma wejścia optyczne?

Chodzilo mi o Atola, reszte dodalem ladnie do listy ;)

2 minuty temu, S4Home napisał:

Często polecamy 🙂 

'Oby czasu starczyło 😛 

Czemu wygórowana? CA bardzo mało podrożały przez okres ostatnich dwóch lat.

Co oferuje CXA81 ze ma najwieksza cene z tej listy a konkurencyjny CX mocniejszy jest duzo tanszy a ma podobne wyjscia itd

19 minut temu, FuRiOn napisał:

Cena do 800euro!!!

Przeciez ten magnat tak wyglada ze zostala zmasakrowana moja glowa od rana, ciekawe jak cala reszta. Juz widze ze podobaja mi sie takie konstrukcje ;)

Bylo parenascie dni ciszy, wiadomo praca itd, ale zebralem do kupy wszystko, ladnie wydzielilem ceny. Mozna drazyc temat :D

Mam juz Argon solo audio ktore moge zamienic ew, na cos lepszego kiedys tam wiec... cala moc moze pojsc we wzmaka bez patrzenia na funkcje streamingowe, byleby mial fajnego DAC.

• Pokaż nowe odpowiedzi