Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery dwa, a może jeden? Stereo i kino.

Rekomendowane odpowiedzi

Uczestnik

74

Napisano 50 minut temu

Zastanawiam się nad dołożeniem do moich kolumn podstawkowych dwóch subwooferów. Naczytałem się internetów i naoglądałem filmów jak to dwa suby w stereo są super, w kinie też zresztą. Podobno w stereo ulega powiększeniu scena dźwiękowa, namacalność dźwięku i inne samo dobro. 🙂

Myślałem nad dwoma REL T5X.

Z drugiej strony muzyka/kino u mnie to jakieś 50/50 i trochę mam obawę, że w kinie nawet te dwa REL-e będą słabe, nie w sensie głośności tylko zejścia.

Pokój niewielki około 12m, ale trudno to nazwać pokojem bo otwarty na duży salon, taki kącik kino/hifi.

W sumie bas z moich ATC7 mi odpowiada, ale jak to u audiofila, zawsze może być lepiej 🙂

Kusi mnie też pojedynczy REL HT 1003 mk2.

Mój obecny sub to SVS sb1000 (bez pro). w kinie nawet fajnie, ale to jest bas hamerykański,  chyba zbyt tłusty i wolny, a może się przyzwyczaiłem do basu ATC. Próbowałem SVS w muzyce i niezbyt mi podchodzi. 

Jeden duży sub odpada bo mam max 35 cm szerokości między szafką a standem kolumny, fajnie zaaranżowane, nie ma problemu ze wzbudzaniem się basu, czy dudnieniem.

Najbardziej się skłaniam w kierunku tych 2xT5x, ale jednak trochę się bojam, że w kinie nie dadzą rady.

W którą pójść stronę, a może usiąść na d... i nie kombinować?

Jakie są wasze doświadczenia?

47 minut temu, essewissa napisał:

W którą pójść stronę...

Tak sobie myślę: każdy "sub muzyczny" wniesie w kinie jakąś poprawę, natomiast "sub kinowy" przy muzyce może nie nadawać się do użytku. Poza przełączaniem w moim małym subiku ustawień dla KD i muzyki doświadczenia na tym polu nie mam żadnego, ale na Twoim miejscu skupiłbym się na muzyce.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, essewissa napisał:

W sumie bas z moich ATC7 mi odpowiada

czym napędzasz te kolumny? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

w tak małym pomieszczeniu będzie problem uzyskać na prawdę nisko schodzący i niewymuszony bas (albo się nie da...?)

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Teraz, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w tak małym pomieszczeniu będzie problem uzyskać na prawdę nisko schodzący i niewymuszony bas (albo się nie da...?)

a przeczytałeś dokładnie mój post? Pokój jest otwarty na duża przestrzeń.

Tak w ogóle to lepszy bas chyba można osiągnąć grając w stronę "otwarcia"

czego zwykle się nie robi, a ogranicza do samego zaułka w poprzek.

Może ustawienie coś by zmieniło ...

chyba, że już grasz wzdłuż i jest niedosyt w rozwinięciu basu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nic prostszego kup i porównaj Rel z SVS będziesz miał odpowiedź a w razie czego zawsze masz możliwość zwrotu. Subwoofer SVS z serii SB dobrze grają w stereo i Rel jest godnym konkurentem czy lepszym to kwestia gustu. Pamiętaj kino to hałas dlatego liczy się efekt i niskie zejście w muzyce ważna jest dynamika no i subwoofer musi grać a nie buczeć.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, essewissa napisał:

a przeczytałeś dokładnie mój post? Pokój jest otwarty na duża przestrzeń.

tak, a daj jakis rzut pomieszczenia, w którą stronę to się właśnie otwiera

www.tophifi.pl

Czyli kolumny już stoją na ścianie po lewej stronie i grają w prawo W > E 😉 

czyli wzdłuż całego dużo większego pomieszczenia. Dobrze rozumiem ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Porownywanie basu z ATC7 z subwooferem jest bez sensu, bo graja w zupelnie innym zakresie.

A subwoofery wcale nie musza stac zaraz obok monitorow. Inne miejsce moze byc korzystniejsze.

Naszkicuj plan pomieszczenia

21 godzin temu, essewissa napisał:

Uczestnik

74

Napisano 50 minut temu

Zastanawiam się nad dołożeniem do moich kolumn podstawkowych dwóch subwooferów. Naczytałem się internetów i naoglądałem filmów jak to dwa suby w stereo są super, w kinie też zresztą. Podobno w stereo ulega powiększeniu scena dźwiękowa, namacalność dźwięku i inne samo dobro. 🙂

Myślałem nad dwoma REL T5X.

Z drugiej strony muzyka/kino u mnie to jakieś 50/50 i trochę mam obawę, że w kinie nawet te dwa REL-e będą słabe, nie w sensie głośności tylko zejścia.

Pokój niewielki około 12m, ale trudno to nazwać pokojem bo otwarty na duży salon, taki kącik kino/hifi.

W sumie bas z moich ATC7 mi odpowiada, ale jak to u audiofila, zawsze może być lepiej 🙂

Kusi mnie też pojedynczy REL HT 1003 mk2.

Mój obecny sub to SVS sb1000 (bez pro). w kinie nawet fajnie, ale to jest bas hamerykański,  chyba zbyt tłusty i wolny, a może się przyzwyczaiłem do basu ATC. Próbowałem SVS w muzyce i niezbyt mi podchodzi. 

Jeden duży sub odpada bo mam max 35 cm szerokości między szafką a standem kolumny, fajnie zaaranżowane, nie ma problemu ze wzbudzaniem się basu, czy dudnieniem.

Najbardziej się skłaniam w kierunku tych 2xT5x, ale jednak trochę się bojam, że w kinie nie dadzą rady.

W którą pójść stronę, a może usiąść na d... i nie kombinować?

Jakie są wasze doświadczenia?

nie kombinowac.bedzie rozczarowanie.

zmien kolumny na takie ktore maja bas.np Totem.i odpowiedni wzmacniacz.

nie bedziesz potrzebował subów.

25 minut temu, tomek7776 napisał:

nie kombinowac.bedzie rozczarowanie.

zmien kolumny na takie ktore maja bas.np Totem.i odpowiedni wzmacniacz.

nie bedziesz potrzebował subów.

Kolumny zmieniłem na mniejsze, celowo , monobloków nie zmieniam bo nic lepszego w rozsądnych pieniądzach nie znajdę. 

Kolumn nie zmienię na większej bo w obecnym ustaleniu mniejsze grają lepiej. Podoba mi się bas z kolumn o zabudowie zamkniętej. 

4 godziny temu, audioburak napisał:

Czyli kolumny już stoją na ścianie po lewej stronie i grają w prawo W > E 😉 

czyli wzdłuż całego dużo większego pomieszczenia. Dobrze rozumiem ?

Grają w poprzek, na części w poprzek, całość pomieszczenia ma kształt prostokąta, czy bardziej „U”, ale bardziej spłaszczonego. 🙂

Generalnie cała powierzchnia jest dobra akustycznie, dość wytłumiona, nie ma pogłosów, echa, itp. 
Nie bardzo rozumiem po co te dociekania lokalowe. Nie ma z tym problemu. 

Postawione pytanie to jak mogą grac podstawkowe kolumny z dwoma subami wielkości Rel t5x, dość popularnymi chyba. Myślałem, ze ktoś ma jakieś doświadczenia.

Edytowane przez essewissa

Tylko dlatego, że w wielu pomieszczeniach kolumny stojące na długiej

ścianie mają problemy z basem. Postawione na krótkiej dają jego dobre

rozwinięcie i bez żadnej kompresji. Ale przy częstotliwościach do 60 Hz

czyli z subwooferów zapewne nie ma to większego znaczenia ...

reasumując lepiej nie kombinować. jest dobrze 🙂

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Skoro to pomieszczenie otwarte i jest sporo większe, to nie wiem czy T5x mają sens. Może lepiej iść w T7x lub ht1003. Wypożyczyć i sprawdzić. Lepszego sposobu nie ma. 

45 minut temu, Cameyo napisał:

Może lepiej iść w T7x lub ht1003

t7x mi się nie zmieści, o HT1003 myślałem, ale to sub do kina raczej.

2 godziny temu, audioburak napisał:

rozwinięcie

Niczym nie poparta teoria. W każdym? Zawsze? Przecież od czegoś to zależy...

i bez żadnej kompresji.

A jakaż to kompresja, do której tu się odnosimy? Czyżby kompresja zależała od ściany, przy której stoi kolumna...

Ale przy częstotliwościach do 60 Hz czyli z subwooferów zapewne nie ma to większego znaczenia ...

A z 2 subwooferów podwójnie traci to na znaczeniu. Przy czterech - poczwórnie. A przy 6 to ho, ho...

__________________________________________________________________________________________________________

Nie dziwię się, że subwoofer w stereo to największy wróg. Przy takich fantazjach, to nawet jak z bajki.

3 godziny temu, audioburak napisał:

rozwinięcie i bez żadnej kompresji. Ale przy częstotliwościach do 60 Hz

czyli z subwooferów zapewne nie ma to większego znaczenia ...

Maja te same problemy, tylko przy innej czestotloiwosci (zaleznej od odleglosci miedzy scianami)

Co to jest "rozwiniecie" i "kompresja"?

A w zasadzie zależnej od częstotliwości, którą kolumny (lub też subwoofer) może obsłużyć.
Bo ściany, ich odległości, są stałe (brak zmiennej) bez względu co wtargamy do pomieszczenia.

12 godzin temu, audioburak napisał:

Tak w ogóle to lepszy bas chyba można osiągnąć grając w stronę "otwarcia"

czego zwykle się nie robi, a ogranicza do samego zaułka w poprzek.

Może ustawienie coś by zmieniło ...

chyba, że już grasz wzdłuż i jest niedosyt w rozwinięciu basu.

To prawda . Mam taki układ pokoju 36 m2  i 2+1 z subem Bas jest. Próbowałem odwrotnie nie było

3 godziny temu, Wuelem napisał:

A w zasadzie zależnej od częstotliwości, którą kolumny (lub też subwoofer) może obsłużyć.
Bo ściany, ich odległości, są stałe (brak zmiennej) bez względu co wtargamy do pomieszczenia.

Psinco prawda. Obojetnie co wtargasz i co te subwooferki moga obsluzyc czestotliwosc modow sie nie zmieni.

Uzyj dowolny kalkulator modow, to zobaczysz czy pyta o to co wtargales, czy o to, jakie rozmiary ma pomieszczenie

Edytowane przez xajas

Pewnie jestem "głuchy inaczej", ale dla mojego ucha bas np. pedału organowego

brzmi dużo lepiej w nawie niż w kiblu 😉 Bo czasem mam wrażenie, że próbuje

się pominąć pewne prawa fizyki. Fakt, że jeśli potraktuje się jako wzorzec to,

co zwykle osiąga się dla dołu pasma w samochodzie to nie mam więcej pytań.

To, w czym poparł mnie kol @Tyrion.L nie jest odosobnionym przypadkiem,

bo był dopiero co wątek z doborem kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i konkluzja była taka sama.  Cyt - Wystarczyło dać przestrzeń

Co ciekawe nie dotyczyło to subwoofera, ale klasycznych niedużych podłogówek -

Kambodży SX 80 gdzie pasmo wcale nie schodzi tak nisko.  Oczywiście jeśli różnice

pomiędzy długością ścian są niewielkie to nie ma to znaczenia, ale przy relacji

np. dwukrotnej i szerokości rzędu 3 m twierdzę, że warto to sprawdzić i tyle ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11 godzin temu, essewissa napisał:

t7x mi się nie zmieści, o HT1003 myślałem, ale to sub do kina raczej.

Nie słuchałem HT1003, ale z tego co piszą, to wciąż jest to sub SQ (sound quality), które nie tak dużo odstaje od serii Tx. Wydaję się być lepszym wyborem niż SVS.

SVS 2000 PRO, bo takiego słuchałem, to granie SPL (głośność i zejście), kosztem jakości basu. Przy porównaniu, po kilku utworach został odłączony i na placu boju zostały REL i JL Audio.

JL Audio są bardzo kompatkowe i jeżeli kasa nie jest problemem to rozważyłbym D108. Świetny sub.

22 minuty temu, Cameyo napisał:

Przy porównaniu, po kilku utworach został odłączony i na placu boju zostały REL i JL Audio.

JL Audio są bardzo kompatkowe i jeżeli kasa nie jest problemem to rozważyłbym D108. Świetny sub.

Dziękuję za podpowiedź. Zastanowię się, może jednak lepiej kupić jeden bardzo dobry sub jak ten d108 niż dwa Rel T5x. Porównywałeś d108 do T5x, czy innego Rel-a?

Porównywałem JL D110 z Rel T9x. Poniżej przekleję swój wpis z innego wątku:

Będzie trochę słów po angielsku, bo one lepiej oddają te różnice, a nie znalazłem dobrych polskich odpowiedników.

W SPL (Sound Pressure Level) chodzi o to, żeby osiągnąć jak największą głośność i zejście basem /extension.

W SQ (Sound Quality) chodzi o jak najlepsze bass texture, note to note distinction, bass fidelity, transcient response. 

Jak nie wiesz jakie są różnice między SQ a SPL, to nie jesteś gotowy, żeby kupić w ogóle jakikolwiek subwoofer 🙂 

REL i Rythmik (niestety tylko w USA) to SQ. SVS to typowy SPL. Porównywałem w domu REL T9x, SVS 2000 PRO i JL Audio d110  i różnica była kolosalna między nimi. Skoro pojawił się JL, to kilka słów o nim. Dla mnie jest na granicy dwóch światów tj. potrafi bardzo mocno zejść, ale jest też szybki i jakość basu oceniami bardzo wysoko. Natomiast forma prezentacji jest inna niż w REL. JL pokazuje, że jest w systemie, jest mocno atakujący. Na pewno będą osoby, którym to się będzie podobało albo słuchają takiej muzyki, w której dobrze, żeby sub grał pierwsze skrzypce. REL był bardziej subtelny, lepiej znikał w systemie i brzmi wybornie 🙂

Konkludując, do systemu stereo, jeżeli nam zależy na jakości to REL lub JL. Trzeba posłuchać

8 godzin temu, xajas napisał:

Psinco prawda. Obojetnie co wtargasz i co te subwooferki moga obsluzyc czestotliwosc modow sie nie zmieni.

Uzyj dowolny kalkulator modow, to zobaczysz czy pyta o to co wtargales, czy o to, jakie rozmiary ma pomieszczenie

Czy ty w ogóle czytasz ze zrozumieniem?

Swoim wpisem w 100% potwierdzasz, co ja napisałem (stałość rozmieszczenia ścian - a więc i modów, co oczywiste. Czy wystąpią czy nie, to zależy od wprowadzonej do pomieszczenia częstotliwości). Ale to dobrze, że chociaż co do tak podstawowych kwestii wyrażasz zgodę.

Jeden subwoofer w zupełności wystarczy, szczególnie w przypadku, gdy nie ma się pomieszczenia wyłącznie pod muzykę. Najpewniej wtedy nie znajdzie się dwóch miejsc, które z analiz wyjdą jako optymalne dla postawienia subwoofera. Sukcesem będzie postawienie w jednym - wskazanym jako właściwe.

Żadne ekonomiczne kolumny nie zastąpią w możliwościach subwoofera, więc co do takiego wyboru jest to już rozstrzygnięte.

... dla mojego ucha bas np. pedału organowego brzmi dużo lepiej w nawie niż w kiblu 😉

Bo czasem mam wrażenie, że próbuje się pominąć pewne prawa fizyki.

Konkretnie o które prawa fizyki Ci chodzi?

Tylko o korelację - długość fali / przekątna pomieszczenia ... chyba.

Bo inaczej odbierał bym przecież tak samo w obu przybytkach 😉 

Grałem trochę w kapeli i bas często lepiej brzmiał dopiero na dziedzińcu.

Ale ja się nie znam - głuchy inaczej, jak już pisałem ...

• Pokaż nowe odpowiedzi