Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pomocy w wyborze przedwzmacniacza gramofonowego. Posiadam gramofon Audio-Technica AT-LP LP 120 USB  i wzmacniacz Audiolab 6000A Play. Co polecilibyście fajnego  cenie około 500 PLN - najlepiej z obsługą wkładek MM i MC. I pytanie czy ktoś już miał styczność z IFi Audio ZEN Air Phono ?  Z góry dzięki za informacje. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160200-przedwzmacniacz-gramofonowy/

Cześć,

Jeżeli chciałbyś poprawić brzmienie obecnego zestawu i chcesz przeznaczyć na przedwzmacniacz ok 500zł proponuję Regę Fono Mini, Vincent PHO-200 oraz Pro-Ject Phono. Rega i Vincent zagra niżej z nieco bardziej zaakcentowanym basem, Pro-Ject w tym aspekcie będzie nieco bardziej powściągliwy. Miej na uwadze, że różnice w stosunku do wbudowanego pre we wzmacniaczu będą słyszalne, ale nie będzie to jakiś ogromny przeskok jakościowy. Dopiero preampy w budżecie ok 1200-1500zł wniosą większy progres 🙂 Np. Pro-Ject Phono Box DS2 czy Rega Fono.

Pozdrawiam,

Q21.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

nie ma sensu moim zdaniem szukać usilnie pre gramofonowego z MC w takiej kwocie. Po prostu nie da się nic sensownego za tyle kupić. 

Absolutne minimum moim zdaniem (mamy też tańsze) to Thorens MM-002

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 1 miesiąc później...
W dniu 17.11.2022 o 15:29, Mooris napisał:

I pytanie czy ktoś już miał styczność z IFi Audio ZEN Air Phono ?

jak za 500 to warto , bo nic nowego sensownego w tej cenie nie ma.

jaka wkładka ? 

Pytam , bo może nie warto nic drogiego kupować.

Jeśli chodzi o cenę to już zweryfikowałem, że nic sensownego za 500 pln nie kupię. Już się nastawiłem na wydatek rzędu 1500 PLN 😉 A wkładka to AT95E. 

2 godziny temu, przmor napisał:

500zl przeznaczyć na wymianę igły na ML?

bardzo dobry pomysł, różnica będzie spora na plus 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Macie może jakieś konkretne propozycje co do igły (poza ML - wcale nie odrzucam takiej propozycji) ? I pytanie czy można wymienić samą igłę czy będzie trzeba wymieniać całą wkładkę ? Szczerze pisząc to nigdy w takie cuda dotychczas się nie bawiłem i nie wiem na ile skomplikowany to jest proces. Trzeba będzie poczytać 😉 

Wymieniłem w tej wkładce igłę na shibatę. Był duży progres. Później dokupiłem przedwzmacniacz hybrydowy PJ Tube Box S2 i było jeszcze lepiej, później wymieniłem w nim lampy i na razie wystarczy, jest optymalnie jakość / koszt.

Wymiana igły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomekB166
Uzupełnienie
2 godziny temu, Mooris napisał:

Macie może jakieś konkretne propozycje co do igły (poza ML - wcale nie odrzucam takiej propozycji) ? I pytanie czy można wymienić samą igłę czy będzie trzeba wymieniać całą wkładkę ? Szczerze pisząc to nigdy w takie cuda dotychczas się nie bawiłem i nie wiem na ile skomplikowany to jest proces. Trzeba będzie poczytać 😉 

wymieniasz samą igłę i zajmuje to kilka sekund. Model wyżej- MicroLine (więcej przestrzeni i życia, ale to też bardziej wymagający szlif-bardziej różnicuje jakość nagrań)

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Do tego igła że szlifem ML ma teoretycznie trzykrotnie dłuższą żywotność od igły E więc w dłuższej perspektywie wychodzi cenowo tyle co trzy igły E.

Właśnie sobie tak doczytuję o tej igle i widzę, że AT wypuściła całą linię tych igieł. Ale faktycznie chyba jedną z lepszych jest AT-VM95ML. Jak podaje producent: "Model wyposażony został w pełną igłę diamentową ze szlifem mikroliniowym. "

Igła ML jest nie dość, że lepsza w wyższym zakresie, bardziej żywotna, to jeszcze łagodniej traktuje płyty. Niestety, ma też wadę - musi być (z uwagi na dokładniejsze pasowanie w rowku) dużo precyzyjniej skalibrowana, jak E. Na szczęście, mając odpowiednie szablony i sporo cierpliwości, jest to do ogarnięcia. Oczywiście pod warunkiem, że konstrukcja gramofonu jest dość precyzyjna i umożliwia choćby podstawowe regulacje.

No nie wiem, czy kolega @TomekB166 wymieniał na ML w AT 95E.

Chodzi raczej o całą nową wkładkę AT VM95 z pełnym garniturem

igieł od sferycznej, eliptyk, aż po ML i Shibatę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, przmor napisał:

Obstawiam że mowa jest o nowej AT-VM95E fabrycznie montowanej w gramofonie AT-LP120 a nie o starszej wkładce AT95E.

Tak, to jest standardowo montowana AT-VM95E. Więc jak rozumiem w takim układzie będzie to prosta wymiana igły. 

Zauważyłeś zniekształcenia pojawiające się na końcowych utworach każdej ze stron płyty? To tzw. IGD czyli Inner Grove Distortion. Szlif eliptyczny (E) jaki obecnie posiadasz nieco zmniejsza to zjawisko w porównaniu do szlifu sferycznego © w najtańszych igłach natomiast szlif mikroliniowy (ML) jest pod tym względem znacznie lepszy niż eliptyczny (E).

2 godziny temu, audioburak napisał:

No nie wiem, czy kolega @TomekB166 wymieniał na ML w AT 95E.

Chodzi raczej o całą nową wkładkę AT VM95 z pełnym garniturem

igieł od sferycznej, eliptyk, aż po ML i Shibatę.

Wymieniałem w wkładce AT VM 95. Kupiłem Shibatę bo bardziej wybacza błędy ustawienia niż Micro Line.

15 minut temu, Mooris napisał:

Tak, to pierwszy gramofon który posiadam. 

Gratuluję wyboru. Dobry sptzęcior za rozsądną kasę.

(W kategorii "nowy".)

Pozwolę sobie słowo dopowiedzieć- MicroLIne różnicuje nagrania, ale na plus. To znaczy że każdej płycie doda soczystości i barwy, ale przede wszystkim niesamowitej płynności, takiej czystości przekazu. nadal płyty będą się różniły między sobą, ale zdecydowanie wszystkie zyskaja. Potocznie tzw. różnicowania źle sie kojarzy, każdy myśli że części płyt nie da sie słuchać, co w tym przypadku nie ma miejsca. 

Pomysł na pre lampowe do takiego szlifu trafiony idealnie.

Jak rozumiem przy wymianie samej igły nawet na ML - przy fabrycznym ustawieniu (zamontowaniu) wkładki to raczej nie powinno być problemu z kalibracją i ten najprostszy sposób wymiany wystarczy bez dodatkowych regulacji ???

2 minuty temu, Mooris napisał:

Jak rozumiem przy wymianie samej igły...

Wrzuć w googla "kalibracja wkładki gramofonowej", będziesz wiedział, o co chodzi. Igła E wybacza więcej błędów i może być kalibrowana mniej precyzyjnie. Wyższe szlify znacznie dokladniej siedzą w rowku, więc igły muszą być ustawione z większą precyzją. 

Ale jak uzyskamy dokładną geometrię ustawienia takiego cacka, jak ML, czy SH, odwdzięczą się szczegółami dźwięku nieosiągalnymi dla prostych eliptyków.

W dniu 2.01.2023 o 21:06, Audroc napisał:

Pozwolę sobie słowo dopowiedzieć- MicroLIne różnicuje nagrania, ale na plus. To znaczy że każdej płycie doda soczystości i barwy, ale przede wszystkim niesamowitej płynności, takiej czystości przekazu.

nic z tych rzeczy , ML gra raczej analitycznie bardziej cyfrowo - czysto.

Sh , to ciut cieplejsze granie i ciut więcej basu.

Jedyne czego dodają te wkładki to większa ilość wysokich tonów i szczegółów .

obie wymagają dokładnego ustawienia .

fajnie z tą wkładką grał u mnie tranzystorowy heed questar , dodawał jej trochę "masy - basu" w nagraniach .

najgorzej wypadł ifi.