Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw na lata przy ciasnym budżecie

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Piopio napisał:

Do małego pomieszczenia jak znalazł

Taaa...

36 minut temu, Piopio napisał:

Jasne, że nie do +20m.

A do...

W dniu 7.12.2022 o 11:18, Misien napisał:

18 m2

...? Bo na mój gust to spokojnie podłogówki 2x165mm albo monitory 1x165mm i subwoofer. Ale na Twój 18m2 to jeszcze pomieszczenie małe a 20m² już duże.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

47 minut temu, Piopio napisał:

Do małego pomieszczenia jak znalazł 😉 Jasne, że nie do +20m.

Kolega ma 18m. Do tego rock. pop, metal i jeszcze cicho...

😉

Carina mimo niedużego woofera to 42 Hz - 6 dB

elac-carina-bs243-4-speaker-frequency-re

Elac podobnie, jak Quadrale zwykle nie ma problemów z dołem pasma

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Elac bez watpienia graja zywo z dobrym dolem i otwarta gora.

KEF za to lagodniej, muzykalnie ale lubia byc laczone z wydajnymi pradowo wzmacniaczami.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To pewnie odsłucham zestaw z Rotelem i Elacami i zobaczymy. Z czym jeszcze warto połączyć Rotel A12 mk2? 

Jeśli mi się nie spodoba to pójdę w kierunku rynku wtórnego. 

3 godziny temu, audioburak napisał:

Carina mimo niedużego woofera to 42 Hz - 6 dB

Porównaj sobie 42Hz/-6dB Cariny z 40Hz/-6dB Q350, jeśli potrafisz oczywiście.

Jednak żeby szukać trzeba określić co mi się w tym zestawieniu najbardziej 

NIE podobało 😉 To zawęża pole poszukiwań nowych, albo i używanych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 10.12.2022 o 21:32, Misien napisał:

Panowie, czy między Rotelem A12 mk2 a 14 mk2 jest różnica warta dopłacenia 1000 zł? Ktoś ma z nimi doświadczenie? 

Nie ma .

Ja bym Ci doradzał arcama albo musicala, to są pewniaki. Odradzam jednak monitor audio a polecam posłuchać coś od Pylona. Tyle odemnie

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

36 minut temu, Misien napisał:

Panowie, mam jeszcze jedną opcję:

Arcam SA20 + Emit 20

Ma to sens na 18 m2 czy już błądzę? 

Nie będzie detalicznie. Zobacz sobie charakterystykę tych kolumn. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, Misien napisał:

Panowie, mam jeszcze jedną opcję:

Arcam SA20 + Emit 20

Ma to sens na 18 m2 czy już błądzę? 

Powtórzę po koledze wyżej. Nie będzie detalicznie. 

To będzie łagodne bardzo melodyjne granie. 

Z genialna średnica.

Bez wielkiego kopa czy dynamiki ale z czarem. Takie granie wieczorne albo na 12 godzin słuchania 

Nic nigdy cię nie ukłuje i nie zmęczy.

Znam ludzi którzy pracują z domu właśnie tego typu zestawów szukają.

Pytanie czy do nich należysz 

Piotr 

Parę informacji tytułem uzupełnienia. W sobotę miałem wreszcie chwilę na wycieczkę do sklepu (nazwy nie wymieniam choć większość się domyśli) i posłuchałem kilku zestawów, o których wcześniej myślałem:

1. Rotel A12 mk2 + Elac Carina BS243.4 - całkiem przyjemna średnica, górne zakresy brzmiały dość elegancko i nie męczyły zbytnio. To co mnie rozczarowało - niestety rozmiar ma znaczenie i bas w Carinach nie robi dużego wrażenia, brakuje tzw. pier..... kiedy jest potrzebne 🙂 Chyba wciąż jest we mnie za dużo życia na takie granie. Może przy spokojniejszej muzyce byłoby lepiej.

2. Rotel A14 mk2 +  Elac Carina BS243.4 - to samo co powyżej, przy czym czuć, że jest to mocniejszy wzmacniacz, ale miałem wrażenie, że jest w tym zestawie trochę mniej ciepła niż przy nr 1 (być może to tylko moje wrażenie). Zastanawiałem się czy warto dołożyć do wzmacniacza stąd ta kombinacja.

3. Ponieważ brakowało niskich tonów lub nie były takie jak lubię - pracownik sklepu zaproponował zmianę kolumn na trochę większe - Sonoro Orchestra. Nie znam marki i wiem, że nie ma jakiejś wielkiej historii, ale... bardzo poprawiły się niskie tony, pojawiło się zdrowe pier..... i emocje. Słuchałem ich na początku z Rotelem A14 mk2 i to połączenie trochę przypieczętowało fakt skreślenia wzmacniacza - sam w sobie prezentuje trochę takie suche granie (choć naprawdę poprawne technicznie i z dużą mocą). Po zmianie kolumn pojawił się bas, ale z kolei tony wysokie zrobiły się jak dla mnie męczące i delikatnie jazgotliwe. Ogólnie różnica na plus w porównaniu z Carinami pod kątem tonów niskich i emocji, minus to wysokie rejestry. Z Carin od tej pory już nie skorzystałem. Doceniam ich jakość i dojrzałe brzmienie, ale mnie nie zachwyciły.

Generalnie przy Rotelach brakowało mi ciepła i emocji, miałem wrażenie jakby wszystko było poprawne, ale bez miłości, radości słuchania itd. Sami wiecie o co mi chodzi, przekonałem się, że nie szukam zestawu analitycznego, a takiego, który pozwoli się cieszyć na nowo muzyką. 

4. Po narzekaniu na tony wysokie (a miałem wrażenie, że kolumny mają potencjał) doszliśmy do wniosku by podłączyć wzmacniacz o nieco innej charakterystyce. Wybrałem NAD C368 (bez wiary w niego) oraz Hegel H95 (bez wiary w mój budżet).

Zacznijmy od Hegla. Nie mam dużego doświadczenia w kwestii sprzętu, nigdy nie było mnie stać na naprawdę drogie zestawy, ale doskonale wiem jak powinny brzmieć moje ulubione płyty. I cholera dokładnie tak zabrzmiały. Tony niskie i wysokie w ryzach, ale nie pochowane, średnica i wokale piękne, emocji dokładnie tyle ile mi potrzeba. Czuć od początku do końca jakość oraz kontrolę. Dopiero to połączenie stanowiło przepaść w stosunku do mojego dotychczasowego zestawu (przypominam - NAD 326bee + MA BX2) i po prostu w 100% trafiło w mój gust. Wszystkie wcześniejsze opcje brzmiały zauważalnie lepiej, ale nie fenomenalnie.

5. NAD C368 + Sonoro Orchestra - po Heglu ogromne rozczarowanie, nudne cyfrowe brzmienie bez czegoś wyjątkowego. Dla mnie najgorsza opcja ze wszystkich wcześniej opisywanych. Naprawdę nie wiem czym się trzeba kierować by kupić ten wzmacniacz w cenie katalogowej, a ponoć są tacy klienci. Może możliwość dokupienia kart rozszerzeń?

I wreszcie konkluzja. Zdecydowanie najlepszą opcją dla mnie byłby Hegel H95+Sonoro Orchestra, ale niestety cenowo jest poza moim zasięgiem pomimo bardzo prokonsumenckiej postawy pracowników sklepu (rabat, raty 0%). Ok, mógłbym się szarpnąć i rodzina by z głody nie zdechła, ale to wciąż około 10 tys. zł do wydania czyli koszt rodzinnych wakacji. Planowałem wydać 7 tys. zł, w pewnym momencie chciałem dołożyć jeszcze 1 tys. zł do tego, ale nie 3 tys. zł. Może kiedyś, niestety aktualnie moje fantazje nie są absolutnym priorytetem w domu...

Sobota na nowo uzmysłowiła mi kilka rzeczy, które dla wielu z Was są oczywiste, ale chyba warto przypomnieć:

1. Nie kupujemy bez odsłuchu

2. Internetowe testy i opisy charakterystyk można sobie wsadzić w d...

3. Marka to nie jest najważniejszy czynnik przy wyborze sprzętu

4. Każdy ma własny gust

Na koniec pozostaje pytanie - co teraz? Otóż nic, jestem cholernie rozczarowany, bo wiem, że tanio lub rozsądnie się u mnie nie da, a na drożej mnie nie stać. Hegel mnie naprawdę oczarował. Nie potrafię jednak wydać na własne przyjemności 8 tys. zł z poczuciem, że nie kupię za to tego, co naprawdę sprawia mi radość, a dokładanie do tego kolejnych tys. zł to jednak przesada, Nic na siłę i niestety tyle w temacie.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Sobota na nowo uzmysłowiła mi kilka rzeczy, które dla wielu z Was są oczywiste, ale chyba warto przypomnieć:

1. Nie kupujemy bez odsłuchu

2. Internetowe testy i opisy charakterystyk można sobie wsadzić w d...

3. Marka to nie jest najważniejszy czynnik przy wyborze sprzętu

4. Każdy ma własny gust

5. W domu i tak zagra inaczej, a to podważa pkt 1-4.

Na koniec pozostaje pytanie - co teraz?

Wypożycz kolumny, które Ci się podobały i posłuchaj ze swoim wzmacniaczem.

Edytowane przez szymon1977

Trzeba było posłuchać z  Heglem również zdyskwalifikowanych Veli ...

A mieszcząc się w budżecie można teraz Elac'a Uni-fi Reference z "6"

dostać za 3 kzł plus Yamaha 501 ok. 2,5 kzł - też powinno być na lata.

A co najważniejsze - bez zmęczenia. Jeśli to był salon, o którym myślę,

to trzeba chłopaków pochwalić za "pełny profesjonalizm" 😉 - pewnie

ŻADNA z proponowanych kombinacji nie zmieściła się w Twoim budżecie.

A gdybyś ich spytał o ww. zestaw, to pewnie by było "pierwsze słyszę" 😉 

8 godzin temu, Misien napisał:

Hegel H95+Sonoro Orchestra

Kup te kolumny skoro Ci się podobają, Do tego Sabaj A30A. 

A w przyszłości sprzedasz Sabaja i kupisz sobie wymarzonego Hegla.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Kup ... Sabaj A30A. 

A w przyszłości sprzedasz Sabaja

Po co kupować Sabaj? Po to, żeby stracić na sprzedaży? Przecież wzmacniacz już ma.

Godzinę temu, Piopio napisał:

kolumny skoro Ci się podobają

Nie wie czy mu się podobają, bo nie słyszał ich w akustyce swojego pomieszczenia.

Edytowane przez szymon1977

No A powiem ci że teraz z czasem nie będzie lepiej bo ceny owszem na chwilę się zatrzymały ale z tego co wiem to nowe taryfy na prąd i gaz nie zmieniają się tylko u nas więc w przyszłym roku możemy oczekiwać kolejnych podwyżek sprzętu elektroniki.

Więc jeśli nie możesz już wytrzymać ze swoim sprzętem 😛 to polecam zintensyfikować poszukiwania 

Piotr 

• 4 tygodnie później...

Gdyby kogoś interesował finał to mam mały update. Jestem szczęśliwym posiadaczem MA Silver 100 6g oraz Arcama SA20. Kolumny kupione okazyjnie, a wzmacniacz używany czyli można powiedzieć, że zakupy zgodne z pierwotnym budżetem, ale radocha u mnie nie mniejsza niż w przypadku Hegla 😉 Do Silverów nie byłem początkowo zbytnio przekonany, ale dają radę. Tak jak pisałem na początku - Nad 326bee dokumentnie do nich mi nie pasował (rozlazły bas, niezdarny kocyk, wycofane wokale i mała kontrola) więc zmiana wzmacniacza była konieczna. Dużo lepiej sobie radził z BX2. Z kolei Arcam bardzo mi podpasował, co prawda wygląda jak z lat 90,ale pięknie poprawił bas i mocno uszlachetnił brzmienie (kontrola, separacja itd.).

Pewnie 😁 Nie jest to może zestaw marzeń, ale do mieszkania i z moimi potrzebami w sam raz. Słuchałem wczoraj do 01:30 i cieszę się, że nie wpadłem na głupi pomysł by kupować nowego Hegla. Za jego cenę mam całość i bez poczucia, że coś straciłem. 

13 godzin temu, Misien napisał:

Jestem szczęśliwym posiadaczem MA Silver 100 6g oraz Arcama SA20

Gratuluję i życzę miłego słuchania.
A teraz chwila zastanowienia - kolega @Misien nie musi tego czytać 😉 
Tak sobie spojrzałem na test tego Arcama i tam takie kwiatki: 
Słabym punktem jest odstęp od szumu – tylko 73 dB – dlatego dynamika, mimo wysokiej mocy, zatrzymuje się na wartości 94 dB.  [

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
73dB to gorzej niż najbardziej powszechne amplitunery kina domowego. Przecież to nie powinno grać z takimi parametrami! Swoją drogą to kpina z kupującego by za tak spore pieniądze oferować towar o tak marnych parametrach.
A tak z drugiej strony to ciekawe kto te sprzęty projektuje - mam wrażenie, że to jakiś OEM od chińskiego czy koreańskiego producenta.
Nawet budowa jest pokrewna i parametry także 😉 
Nawet w trybie Direct odstęp od szumu wynosi tylko 71 dB, a poza nim – 63 dB. [

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

arcam.jpg

jbl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

20 minut temu, yayacek napisał:

A tak z drugiej strony to ciekawe kto te sprzęty projektuje - mam wrażenie, że to jakiś OEM od chińskiego czy koreańskiego producenta.

JBL -SA750 to ARCAM SA30. 

"A na pytanie, czy wybrać Arcama SA30,czy JBL-a SA750 muszą sobie państwo odpowiedzieć samodzielnie. To niemalże identyczne wzmacniacze, choć JBL wydał mi się grać nieco głębiej i cieplej. Ale bez bezpośredniego porównania są to tylko moje luźne wrażenia. Tak więc głównym czynnikiem będzie, jak mi się wydaje, stylistyka – w SA750 niepowtarzalna."

Obie marki to  Harman Luxury Audio Group.

Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

Obie marki to  Harman Luxury Audio Group.

O, dzięki. Czyli jednak wyczułem pokrewieństwo.
To wszystko już chyba jasne - Harman czyli własność Samsunga. Więc to jednak jakiś koreański OEM stoi za produkcją tego "cuda". Nic w tym zdrożnego nie ma - zawsze tak było.
Największy swego czasu na świecie producent audio Sherwood/Inkel od zawsze projektował i produkował dla tzw. uznanych marek typu Rotel czy Harman.
Ale nadal jestem zniesmaczony mizernymi parametrami - to jest po prostu skandal.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

53 minuty temu, yayacek napisał:

Ale nadal jestem zniesmaczony mizernymi parametrami - to jest po prostu skandal.

Tak. To w dodatku słychać. Ale recenzenci pieją z zachwytu, W końcu im za to płacą. 

Tak to jest to samo urządzenie przepakowane do innej obudowy.

Nie wnikam czy wymieniono tam mały kondensator dla zmiany brzmienia czy też nie można generalnie przyjąć że jest to to samo.

A wracając do wyboru zestawu akurat ta dwójka wyjątkowo do siebie pasuje.

Gdyby także patrzeć przez pryzmat ocen laboratoryjnych to nikt nie powinien wybierać wzmacniacz lampowych więc jasne można je przeglądnąć ale jeżeli potem odsłucha się dany system czy też element i on się podoba brzmieniowo to nie widzę przeciwwskazań w jego wyborze.

Piotrek 

7 godzin temu, yayacek napisał:

Słabym punktem jest odstęp od szumu – tylko 73 dB – dlatego dynamika, mimo wysokiej mocy, zatrzymuje się na wartości 94 dB.  [

Ukryta Zawartość

Słuchasz powiedzmy 75dB a szumy otoczenia to jakieś 25dB... czy dynamika 94dB to problem? Chyba nie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi