Skocz do zawartości
IGNORED

Ustroje akustyczne pod sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, iro III napisał:

Popróbuj, chętnie poznam nowe nieodkryte jeszcze przez niezdarną naukę światy.

Ignoble w tym roku już chyba rozdane, ale w przyszłym roku to może być bomba.

Kusisz .

Jeśli masz w domu jakiś głośnik (jeśli nie, to kup jakiś najtańszy), rozpruj go obejrzyj i rozpracuj. Właściwie powinieneś  rozpruć mikrofon, ale głośnik jest większy i będzie łatwiej. Działa tak samo, tylko że odwrotnie. 😉 

Jeśli chodzi o podręczniki, to przecież wiadomo, że w drgającym przewodniku,  w polu elektrycznym nie generuje się żaden prąd, to skąd pomysł,  że mogą być o tym podręczniki?

Tyle, że wcześniej ględziliście nie o głośnikach, nie o mikrofonach a o "kabelkach" (połączeniowych) audio.

W dniu 20.09.2023 o 23:50, pantagruel napisał:

dodam tylko, że niektóre firmy kablarskie stosują także jedwab, no i one są droższe od tych w bawełnie. Nie piszę o tym z ironią, ponoć lepiej tłumią delikatne drgania. Sprawa znana, szczególnie wśród japońskich producentów kabli, którzy stosują także delikatny papier.

3 minuty temu, iro III napisał:

Tyle, że wcześniej ględziliście nie o głośnikach, nie o mikrofonach a o "kabelkach" (połączeniowych) audio.

Jak byś rozpruł, to byś w środku znalazł strasznie długi kabelek. Ale to trzeba się ruszyć i sprawdzić.

13 minut temu, jaszcze1 napisał:

Jak byś rozpruł, to byś w środku znalazł strasznie długi kabelek. Ale to trzeba się ruszyć i sprawdzić.

Dobra, pruj sobie sam, co tam chcesz.

4 minuty temu, iro III napisał:

Dobra, pruj sobie sam, co tam chcesz.

Spoko. U mnie bryndza kompletna, ale przynajmniej pogadać było miło. : )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
W dniu 20.09.2023 o 23:50, pantagruel napisał:

Keplery mają dobre opinie i wielu sobie chwali.

Keplery znam, natomiast producent wprowadził ostatnio do oferty nowe stopy antywibracyjne.

Ukryta Zawartość

Osobiście nie testowałem, także się nie wypowiem. Może ktoś testował lub zamierza testować. Ciekawy produkt z działu antywibracyjnych.

Ukryta Zawartość

drewno , panowie tylko drewno , szczególnie pod wzmacniacz i kable ale znaleźć odpowiedni gatunek to jest cały problem i sztuka a efekt może zaskoczyć i uzmysłowić że są procesy nie mierzalne ale namacalne dla ludzkiego słuchu

2 godziny temu, krzystekov napisał:

drewno , panowie tylko drewno , szczególnie pod wzmacniacz i kable ale znaleźć odpowiedni gatunek to jest cały problem i sztuka a efekt może zaskoczyć i uzmysłowić że są procesy nie mierzalne ale namacalne dla ludzkiego słuchu

Z tym "tylko" bym był ostrożny.  Sporo zależy z jakiego punktu dźwięku startuje delikwent. Czasem trzeba coś obudzić lub zebrać w sobie czymś twardszym z wszelkimi konsekwencjami tego czynu.  😉

Edytowane przez umka
Keplery znam, natomiast producent wprowadził ostatnio do oferty nowe stopy antywibracyjne.

Ukryta Zawartość

Osobiście nie testowałem, także się nie wypowiem. Może ktoś testował lub zamierza testować. Ciekawy produkt z działu antywibracyjnych.

Wykonanie to jakiś żart - to DIY czy produkt komercyjny ? Sorry ale w produkcie dedykowanym do high-endu nie strawie wystających łbów czy końcówek śrub. Wystawienie takiej niedoróby słabo świadczy o producencie. Ktoś zna cenę ?

Ukryta Zawartość

W dniu 25.04.2023 o 12:31, pmcomp napisał:

W teorii kulka ma najmniejszy punkt styku z powierzchnią płaską na której leży

A ma to jakikolwiek wpływ na TŁUMIENIE drgań?

Tych w osi nacisku kulki.

13 godzin temu, barni napisał:

Wykonanie to jakiś żart - to DIY czy produkt komercyjny ? Sorry ale w produkcie dedykowanym do high-endu nie strawie wystających łbów czy końcówek śrub.

Wykonanie produktów od Divine Acoustics stoi na wysokim poziomie. Łatwo to sprawdzić, ale trzeba mieć produkt w ręku, a nie tylko oglądać obrazki. Jeżeli coś się komuś nie podoba to po prostu nie kupie produktu i nie ma problemu.

A propo wystających łbów i końcówek śrub poniżej jest jeden z przykładów producentów np. Nagra. Jest tego oczywiście więcej, ale nie chce mi się szukać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, krzystekov napisał:

Kanadyjski klon się nadaje. Japończycy wiedzą o tym doskonale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, doktor_mun napisał:

Wykonanie produktów od Divine Acoustics stoi na wysokim poziomie. Łatwo to sprawdzić, ale trzeba mieć produkt w ręku, a nie tylko oglądać obrazki. Jeżeli coś się komuś nie podoba to po prostu nie kupie produktu i nie ma problemu.

A propo wystających łbów i końcówek śrub poniżej jest jeden z przykładów producentów np. Nagra. Jest tego oczywiście więcej, ale nie chce mi się szukać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem Nagrę CDC w domu, u jednego byłego? forumowicza też; takiego nie ma co piszesz: są zwykłe nóżki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minut temu, porlick napisał:

Wyjaśnij co daje tłumienie drgań w osi nacisku kulki?

Tu masz tłumienie drgań w nieokreślonych osiach. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, porlick napisał:
W dniu 25.04.2023 o 12:31, pmcomp napisał:

W teorii kulka ma najmniejszy punkt styku z powierzchnią płaską na której leży

Niestety tak się składa że kulka ma styczność z powierzchnią wklęsłą miseczki w której spoczywa w stanie wachliwo stabilizującym i jej powierzchnia styku w wyniku działania modułu Yunga może być znacznie większa...

Oś kulki w wyniku drgań masy na niej umieszczonej radialnie oscyluje w przeciwnym kierunku stąd najpierw tarcie i masa kulki wytrąca drgania.

Masa na kulce poprzez grawitację jest stabilizowana w kierunku osi pionowej kulka-miseczka

Dochodzi jeszcze wytrącanie się drgań w wyniku rezonansów w samej kulce

No pewnie coś pominąłem np wytłumianie drgań lub odprzęganie ich w dolnej miseczce, etc.

Cała reszta to umiejętne upichcenie całego układu pod masę na nim umieszczoną

Miski i suwliwe ustroje są szeroko stosowane np pod budynkami w Japonii, w rejonach szczególnie narażonych sejsmicznie. Jest jednak jeden myk- to są drgania POZIOME. 

W tzw "ustrojach tłumiących" z kulkami, często gniazda kulek praktycznie nie umozliwiaja ruchu poziomego, bo są po prostu zbyt ciasne. Po prostu górna i dolna połówka opiera się sztywno na kulkach. Jak coś takiego ma tlumić wibracje? Jakie działanie na wibracje mają kolce?

Miski i suwliwe ustroje są szeroko stosowane np pod budynkami w Japonii, w rejonach szczególnie narażonych sejsmicznie. Jest jednak jeden myk- to są drgania POZIOME. 

W tzw "ustrojach tłumiących" z kulkami, często gniazda kulek praktycznie nie umozliwiaja ruchu poziomego, bo są po prostu zbyt ciasne. Po prostu górna i dolna połówka opiera się sztywno na kulkach. Jak coś takiego ma tlumić wibracje? Jakie działanie na wibracje mają kolce?

7 minut temu, porlick napisał:

Miski i suwliwe ustroje są szeroko stosowane np pod budynkami w Japonii, w rejonach szczególnie narażonych sejsmicznie. Jest jednak jeden myk- to są drgania POZIOME

Bzdeta napisałeś, rozchodzenie fal sejsmicznych od źródła ich pochodzenia są pziome a w sumie radialne ale ich amplituda na powierzchni ziemi jest pionowa za tym działanie w osi poziomej jak i pionowej na budynek

10 minut temu, porlick napisał:

W tzw "ustrojach tłumiących" z kulkami, często gniazda kulek praktycznie nie umozliwiaja ruchu poziomego, bo są po prostu zbyt ciasne. Po prostu górna i dolna połówka opiera się sztywno na kulkach. Jak coś takiego ma tlumić wibracje?

Widzę w ręku nie miałeś tych miseczek....

13 minut temu, ASURA napisał:

tych miseczek....

Tych?

Ukryta Zawartość

Przepraszam. Pierwsze skojarzenie 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Tych?

Ukryta Zawartość

Przepraszam. Pierwsze skojarzenie 

Rozumiem, tylko z takich Cię karmią; nie znudzisz się po czasie?

Ukryta Zawartość

27 minut temu, ASURA napisał:

W kwestii audiovoodoo jestem niewierzący, więc u mnie to nie działa.

A ustroje antywibracyjne, z którymi mam do czynienia w pracy, działają na diametralnie innych zasadch- zasadach fizyki.

1 minutę temu, porlick napisał:
42 minuty temu, ASURA napisał:

To przestań konfabulować że:

"W tzw "ustrojach tłumiących" z kulkami, często gniazda kulek praktycznie nie umozliwiaja ruchu poziomego, bo są po prostu zbyt ciasne. Po prostu górna i dolna połówka opiera się sztywno na kulkach"

Niektórzy to mają poczucie humoru. To jest forum audio i kulki mają poprawiać dźwięk, a nie udowadniać prawa fizyki. Nawet nie chce mi się poprzedniego zdania inaczej formować, bo chyba nie warto. Poprawiają dźwięk, bo ja sprawdziłem. Niektórym nie chce się sprawdzać, tylko wymyślają niestworzone teorie, więc zadałem sobie trud i na dowód redukcji wibracji podałem wykres z pomiaru drgań z  kulkami i bez - różnica jest drastyczna. Jeśli to kogoś nie przekonuje, to widocznie jego problem jest bardziej złożony. 🙂

5 minut temu, porlick napisał:

A ustroje antywibracyjne, z którymi mam do czynienia w pracy, działają na diametralnie innych zasadch- zasadach fizyki.

Ty właśnie jesteś wierzący. Wierzysz, że kulki nie działają i nawet pomiary cię nie przekonają. To jest wiara. Klasyczna sytuacja: "nic nas nie przekona, że czarne jest czarne , a białe jest białe". To już słyszeli wszyscy dawno temu.

2 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Ty właśnie jesteś wierzący.

Jeśli w prawa fizyki, to ok. Psychoakustyka (wierzę, że działa, więc słyszę) mnie nie interesuje. 

pomiary cię nie przekonają

Jak zobaczę powtarzalne pomiary, będę przekonany- są gdzieś takie?

Jak pisałem, w pracy mam styczność z elementami pochłaniającymi drgania- we wszystkich są elementy sprężyste, które współpracują (i są ściśle dobrane) do ciężaru, który jest amortyzowany. Tu (podstawki audio) nic takiego nie występuje. A może są tuningowe rozwiazania zawieszenia samochodowego zbudowane z kulek w miskach, albo kolców???

Edytowane przez porlick
50 minut temu, porlick napisał:

Jeśli w prawa fizyki, to ok. Psychoakustyka (wierzę, że działa, więc słyszę) mnie nie interesuje. 

Jak zobaczę powtarzalne pomiary, będę przekonany- są gdzieś takie?

Jak pisałem, w pracy mam styczność z elementami pochłaniającymi drgania- we wszystkich są elementy sprężyste, które współpracują (i są ściśle dobrane) do ciężaru, który jest amortyzowany. Tu (podstawki audio) nic takiego nie występuje. A może są tuningowe rozwiazania zawieszenia samochodowego zbudowane z kulek w miskach, albo kolców???

Że: " w pracy mam styczność z elementami pochłaniającymi drgania- we wszystkich są elementy sprężyste, które współpracują" itd. Może napisać każdy kierowca widlaka.

Nie będę robił więcej pomiarow bo nie ma sensu.

Edytowane przez jaszcze1

Że: " w pracy mam styczność z elementami pochłaniającymi drgania- we wszystkich są elementy sprężyste, które współpracują" itd. Może napisać każdy kierowca widlaka.

I jego wiedza będzie znacznie większa oraz bliższa prawdy, jak audiofila stosującego nie działające podstawki.

Znasz budowę podstawy pod wagę laboratoryjną? Albo do wentylatora o wydajności kilkaset m3/min?

Edytowane przez porlick
6 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Niektórzy to mają poczucie humoru. To jest forum audio i kulki mają poprawiać dźwięk, a nie udowadniać prawa fizyki. Nawet nie chce mi się poprzedniego zdania inaczej formować, bo chyba nie warto. Poprawiają dźwięk, bo ja sprawdziłem. Niektórym nie chce się sprawdzać, tylko wymyślają niestworzone teorie, więc zadałem sobie trud i na dowód redukcji wibracji podałem wykres z pomiaru drgań z  kulkami i bez - różnica jest drastyczna. Jeśli to kogoś nie przekonuje, to widocznie jego problem jest bardziej złożony. 🙂

Ty właśnie jesteś wierzący. Wierzysz, że kulki nie działają i nawet pomiary cię nie przekonają. To jest wiara. Klasyczna sytuacja: "nic nas nie przekona, że czarne jest czarne , a białe jest białe". To już słyszeli wszyscy dawno temu.

Wyparcie jest prostsze niż trudność przekonania się że jest się niekompatybilnym (sprzętowo lub słuchowo) 🙂  Tacy sami niepełnosprytni twierdzą, że cyfra to cyfra i każdy poprawnie skonfigurowany system brzmi tak samo, oraz podobne bzdury.

Wbijta sobie niedouki że każda zmiana FIZYCZNA przedmiotu badanego powoduje zmianę dalszego etapu. A czy jest ona możliwa do rejestracji przez obserwatora - to już zależy od obserwatora.

Nawet ciśnienie powietrza zmienia wrażenia odsłuchowe, 2-3 procent napięcia w sieci też 🙂 

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zdefiniujmy może założenia. Pytanie tak naprawdę przed jakimi wibracjami chcemy chronić sprzęt czyli jaki zakres częstotliwości drgań powinien tłumić taki izolator. Jak coś jest do wszystkiego jest do niczego.

Jeżeli chodzi o drgania od woofera to lepiej i efektywniej eliminować je u źródła ustawiając zestaw na kolcach lub wibroizolatorach. Tłumienie tych drgań dopiero na poziomie urządzenia jest bez sensu bo multiplikuje to ilość miejsc jakie musimy izolować.

W przypadku odcięcia się od drgań to na poziomie sprzętu jedyne co mi przychodzi do głowy to izolowanie się od ew. drgań transformatora, więc tłumienie częstotliwości sieci oraz jej drugiej harmonicznej.

Znacie może jakiś tani miernik drgań mierzący maksymalnie szerokopasmowo ? Akurat drgania są mierzalne więc łatwo byłoby sprawdzić efekt takich działań.

2 godziny temu, porlick napisał:

I jego wiedza będzie znacznie większa oraz bliższa prawdy, jak audiofila stosującego nie działające podstawki.

Znasz budowę podstawy pod wagę laboratoryjną? Albo do wentylatora o wydajności kilkaset m3/min?

Masakra!

To tak jakby ktoś pracujący w zoo przy ptakach, wszedł na grupę miłośników lotnictwa i przekonywał że samoloty nie mogą latać i on w to nie wierzy, bo na codzień pracuje z obiektami latającymi i wie, że żeby latać,  to trzeba machać skrzydłami. Na lotnisko nie pojedzie,bo nie będzie bezsensownie tracić pieniędzy na tramwaj,  a w ogóle to nie będzie się ośmieszał wkręcaniem w takie głupoty.

Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. 🤔 

• Pokaż nowe odpowiedzi