Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, freju napisał:

Ale trzeba konkretnie napisać co miał ci wsadzić bo 2,5tys to może być taniocha jesli np by ci umieścił duelundy które bywaja po 3tys /szt a nawet 15tys ,więc to gadanie o niczym jest 😉

Napisał tylko że modyfikacja to koszt 2,5k i nic poza tym więc to wszystko mówi o handlarzu który pieprzy o cudowności swoich produktów ale szczegóły pomija bo wie że klient owe podliczy i oleje temat.

A ładowanie części za grube pieniądze do niedrogich ZG to naciąganie byle by zarobić "Pieniążki" 😉 

Fuszera ?  Parę słów :  To opisał Wilk-Audio i to prawda. Panowie dużo osób tu się zna i może potwierdzić

Wklejam poniżej tekst:     

Każdy głośnik jest mierzony mikrofonem ( j.w ) w dobrze tłumionym pomieszczeniu z odpowiednim brakowaniem ( odbicie dźwięku a dźwięk docierający bezpośrednio do mikrofonu ) i nie trzeba zaraz korzystać z komory bezechowej co nie ukrywam jest bardzo dobre ale jest niedaleko nas ( Poznań ) i w każdej chwili można podjechać. Dodatkowo mamy kilka TB danych zapisanych plików setek głośników symulowanych w róznych warunkach i różnych obudowach więc nie trzeba co zestaw latać do komory a jedynie weryfikować na bieżąco parametry driverów i wprowadzać korekty. Oczywiście pole dalekie, bliskie, uzyskanie obrazu dyfrakcji , odwróceń faz, zgodności fazowej itd... to inny temat jeszcze szerszy. Dobrze a nawet bardzo dobrze sprawuje się jeden z wielu programów jakie mamy czyli VituixCAD. Podstawia się dane SPL, Impedance i inne lub nawet po weryfikacji zgodności wykres producenta SPL które zapisane do postaci pliku txt. pięknie się modeluję ale pod warunkiem, że w programie podamy wymiary obudowy, odległości głośników od siebie, przesunięcia w osiach XYZ , masę innych rzeczy jak odległość pomiarowa a nawet pochylenie głośnika względem osi. Tak więc narzędzie są potężne wbrew pozorom ale muszą być łącznie z programem dobrze obsługiwane, skalibrowane. Podsumowując: pomiar można zrobić w odniesieniu do głośników zamontowanych w docelowej obudowie co jest pierwszym sposobem. Kolejnym to korzystanie z plików producenta ( podkreślę potwierdzonych ) wpisując w program za każdym razem umiejscowienie danego przetwornika w tzw. przestrzeni kartezjańskiej XYZ czyli prostoliniowy układ współrzędnych mający dwie prostopadłe osie czyli zbiór, którego elementami są punkty wymiarowej przestrzeni.

Przytoczę tutaj cytat " Projektowanie filtrów do zestawów głośnikowych opiera się na zjawiskach fizycznych, które zostały opisane już w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku i naprawdę nie ma tu żadnej "czarnej magii". W razie rozwinięcia tematu który opisałem w dużym skrócie polecam książkę Pana Tomasza Łyska " Wprowadzenie do projektowania układów zwrotnic zestawów głośnikowych" Świetna lektura godna uwagi. Pozdrawiam

Parę słów do #Szakovsky

Szanowny Panie to co Pan wyprawia hejtując różnych producentów to za dużo. Obraża Pan bezpodstawnie co już nie tylko ja analizuję. Nie ma Pan pojęcia o SPL a nawet o tym że można użyć wykresu producenta po odpowiedniej obróbce i weryfikacji a co Wilk i nie tylko on opisali. Jest już silna grupa która zweryfikowała Pana kłamstwa ( również konstruktorzy ) i to niedługo wypłynie. Myślę a nawet jestem pewny , że otrze się Pan o prokuraturę.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Marek1970 napisał:

Fuszera ?  Parę słów :  To opisał Wilk-Audio i to prawda. Panowie dużo osób tu się zna i może potwierdzić

Dużo osób tutaj potwierdziło że pomimo tego złotego opisu wilk zrobił fuszerkę i wierzę np. użytkownikowi jak slawek.xm który pomógł na forum wielu osobą a także udostępnił za darmo lata swoich doświadczeń/testów po to by żyło się lepiej 😉 

Poczytaj sobie w zakładce DIY co tam ww. użytkownik robi z głośnikami 🙂 

27 minut temu, Marek1970 napisał:

Szanowny Panie to co Pan wyprawia hejtując różnych producentów to za dużo. Obraża Pan bezpodstawnie co już nie tylko ja analizuję. Nie ma Pan pojęcia o SPL a nawet o tym że można użyć wykresu producenta po odpowiedniej obróbce i weryfikacji a co Wilk i nie tylko on opisali. Jest już silna grupa która zweryfikowała Pana kłamstwa ( również konstruktorzy ) i to niedługo wypłynie. Myślę a nawet jestem pewny , że otrze się Pan o prokuraturę.

Ha, ha, ha.

Hejt to słowo-wytrych, tych którym brak argumentów.

BTW. Lata temu był tutaj pewien niesławny krajowy konstruktor wzmacniaczy co doniósł na jednego z forumowiczów. Niedobrze się to skończyło dla pana konstruktora - i w sądzie i w życiu. Poszedł za nim taki smród, że sprzedaż jego wytworów praktycznie zanikła i zmuszony był pozbyć się swojego biznesu.

Teraz pan konstruktor nie robi już wzmacniaczy tylko ....kable głośnikowe. I to raczej hobbystycznie.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

5 minut temu, Marek1970 napisał:

Wklejam poniżej tekst:     

Każdy głośnik jest mierzony mikrofonem ( j.w ) w dobrze tłumionym pomieszczeniu z odpowiednim brakowaniem ( odbicie dźwięku a dźwięk docierający bezpośrednio do mikrofonu ) i nie trzeba zaraz korzystać z komory bezechowej co nie ukrywam jest bardzo dobre ale jest niedaleko nas ( Poznań ) i w każdej chwili można podjechać. Dodatkowo mamy kilka TB danych zapisanych plików setek głośników symulowanych w róznych warunkach i różnych obudowach więc nie trzeba co zestaw latać do komory a jedynie weryfikować na bieżąco parametry driverów i wprowadzać korekty. Oczywiście pole dalekie, bliskie, uzyskanie obrazu dyfrakcji , odwróceń faz, zgodności fazowej itd... to inny temat jeszcze szerszy. Dobrze a nawet bardzo dobrze sprawuje się jeden z wielu programów jakie mamy czyli VituixCAD. Podstawia się dane SPL, Impedance i inne lub nawet po weryfikacji zgodności wykres producenta SPL które zapisane do postaci pliku txt. pięknie się modeluję ale pod warunkiem, że w programie podamy wymiary obudowy, odległości głośników od siebie, przesunięcia w osiach XYZ , masę innych rzeczy jak odległość pomiarowa a nawet pochylenie głośnika względem osi. Tak więc narzędzie są potężne wbrew pozorom ale muszą być łącznie z programem dobrze obsługiwane, skalibrowane. Podsumowując: pomiar można zrobić w odniesieniu do głośników zamontowanych w docelowej obudowie co jest pierwszym sposobem. Kolejnym to korzystanie z plików producenta ( podkreślę potwierdzonych ) wpisując w program za każdym razem umiejscowienie danego przetwornika w tzw. przestrzeni kartezjańskiej XYZ czyli prostoliniowy układ współrzędnych mający dwie prostopadłe osie czyli zbiór, którego elementami są punkty wymiarowej przestrzeni.

Przytoczę tutaj cytat " Projektowanie filtrów do zestawów głośnikowych opiera się na zjawiskach fizycznych, które zostały opisane już w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku i naprawdę nie ma tu żadnej "czarnej magii". W razie rozwinięcia tematu który opisałem w dużym skrócie polecam książkę Pana Tomasza Łyska " Wprowadzenie do projektowania układów zwrotnic zestawów głośnikowych" Świetna lektura godna uwagi. Pozdrawiam

"Impedance i inne lub nawet po weryfikacji zgodności wykres producenta SPL które zapisane do postaci pliku txt"
"Kolejnym to korzystanie z plików producenta ( podkreślę potwierdzonych ) wpisując w program za każdym razem umiejscowienie danego przetwornika"
Dwukrotnie potwierdza używanie zgrabowanych FR. 
Jednocześnie podaje to jako metodę alternatywną, co jest absolutnie bzdurne. 

Raz,
Głośnik zmienia swoją dobroć względem obudowy, to ma wpływ na np. zejście głośnika czy nawet czasem jego ogólną głośność (niewiele ale wciąż). 
Dalej, w realnym zastosowaniu tz. głośnik w obudowie docelowej występują np. rezonanse pasożytnicze. Dźwięk z tylnej ściany membrany jest niedotłumiony i wraca do membrany, powodując rezonans. 
Do tego, oczywiście dyfrakcja obudowy, teoretycznie vituix ma taką opcję, ale nie widziałem aby kiedykolwiek się pokrywało to z rzeczywistością. Można co najwyżej użyć dla basu, aby jako-tako określić jego poziom. 

Nikogo obytego w temacie nie obchodzi używanie komory bezechowej, bo to jest zbyteczne od kiedy mamy komputery w gruncie rzeczy, bo się używa bramkowania. Jedyny moment kiedy musimy użyć komory to ten w którym chcemy zmierzyć realnie i dokładnie bas, co jest tak naprawdę zbyteczne, bo z tym w gruncie rzeczy, później nie da się nic zrobić. 
I rozpisywanie się o tym na 1/3 wiadomości, to już wgl śmieszne. Nikt go o to nie osądza, bo nie ma to żadnego znaczenia. A zważając na to, że Wilk to Altusowiec, a każdy Altusowiec ma jebla na temat komory we Wrześni, zdaje mi się, że sam sobie wymyślił, że musi się z tego bronić xD 

"Dodatkowo mamy kilka TB danych zapisanych plików setek głośników symulowanych w róznych warunkach i różnych obudowach"
Pomiary w ultra wysokiej rozdzielczości, do których nie ma nawet dostępu Wilk (ze względu na marnej jakości sprzęt pomiarowy) ważą ok 35mb. 
Wilk musiałby mieć pomiar kilkunastu tysięcy głośników aby zapełnić takie pojemności.... Lub, całą masę screenshotów w PNG z charkami od producentów 😉
Więc albo kłamie, albo przyznaje się do fuszery. Nie wiem co gorsze. 

Wilk dodatkowo, w jednym z filmów pokazywał, że używał impedancji z symulacji, jednocześnie korzystając z FR ze strony producenta. Co już jest wgl opus magnum, bo to są rzeczy ze sobą bezpośrednio skorelowane. 

"odległości głośników od siebie, przesunięcia w osiach XYZ"
Śmieszne, że o tym wspomina, bo na jednym z filmów, akurat o przytaczanych w innym wątku (w tym z resztą też) o kolumnach BMN:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Przesuną wirtualnie głośnik o 160mm... Co jest jakimś totalnym absurdem i zmienia zupełnie fazę i charakterystykę. 
Równie dobrze, można tw postawić obok kolumny. 

"Kolejnym to korzystanie z plików producenta ( podkreślę potwierdzonych )"
niby jak potwierdzonych? Dzwoni do Dirka z Accutona i się pyta "guten tag, iś libe diś yyy C90 guten for non pomiaren mahen?" a ten mu potwierdza? 
Wilka widziałem raz albo dwa korzystającego z mikrofonu, resztę robił Daytonem (który jest w sumie mocno bezużyteczny), czyli można się spodziewać, że weryfikacja polega na "jak się zgadza FS to można używać hehe".

"itd... to inny temat jeszcze szerszy."
Przytoczę kilka mądrych słów i temat z bani

I w sumie całym tym wywodzie, wilk nie odpowiedział na żadne pytanie xD

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, rochu napisał:

Ha, ha, ha.

Hejt to słowo-wytrych, tych którym brak argumentów.

To tylko branża się odezwała by resztkami sił bronić swojej niekompetencji 🙂 

Żarówka wielu zapaliła się gdy wilk pokazał swoje cudowne projekty za dziesiątki tysięcy z głośnikami Tonsila za kilka stówek 😉 

28 minut temu, MarcinStereo napisał:

Napisał tylko że modyfikacja to koszt 2,5k i nic poza tym więc to wszystko mówi o handlarzu który pieprzy o cudowności swoich produktów ale szczegóły pomija bo wie że klient owe podliczy i oleje temat.

A ładowanie części za grube pieniądze do niedrogich ZG to naciąganie byle by zarobić "Pieniążki" 😉 

Jeśli nie mówi dokładnie co będzie wymieniane i na co , to nie warto w ogóle wchodzić kompletnie w nic od takich producentów projektantów ,czasy czary mary dla mnie minęły bezpowrotnie ,podstawowa wiedza baza ma być znana jasna ,jeśli nie mówi z jakich elementów to będzie zrobione to dziękujesz za rozmowę i się już o takiej firmie zapomina. 

A, i ciekawostka z teraz. 
Szukałem filmu z pomiarami z łapy (ale albo są gdzieś głęboko zaszyte, albo już usuniete) i znalazłem taki kwiatek. 
Wilk kradnie do filmów swoje pomiary z stereophile 🥴

Oczywiście bez podawania jakichkolwiek źródeł. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez #Szakovsky
28 minut temu, Marek1970 napisał:

Dodatkowo mamy kilka TB danych zapisanych plików setek głośników symulowanych w róznych warunkach i różnych obudowach więc nie trzeba co zestaw latać do komory a jedynie weryfikować na bieżąco parametry driverów i wprowadzać korekty

Na tym można zakończyć temat o " fachowości " WAP, bo w tym momencie sam siebie perfekcyjnie zaorał opisując w jaki sposób NIE NALEŻY budować zestawów glosnikowych.

Poza tym dalsze produkowanie się w tym temacie nie ma sensu gdy czyta się to co poniżej   

Ukryta Zawartość

Screenshot_20221226-093048_YouTube.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, #Szakovsky napisał:

A, i ciekawostka z teraz. 
Szukałem filmu z pomiarami z łapy (ale albo są gdzieś głęboko zaszyte, albo już usuniete) i znalazłem taki kwiatek. 
Wilk kradnie do filmów swoje pomiary z stereophile 🥴

Oczywiście bez podawania jakichkolwiek źródeł. 

wilkowyje.png

Mam nadzieję że to już ostatni knockdown który odprawi do szatni demagogię i jej wyznafcuf tutaj🙂 

3 minuty temu, robert19091990 napisał:

Na tym można zakończyć temat o " fachowości " WAP, bo w tym momencie sam siebie perfekcyjnie zaorał opisując w jaki sposób NIE NALEŻY budować zestawów glosnikowych.

Poza tym dalsze produkowanie się w tym temacie nie ma sensu gdy czyta się to co poniżej   

Screenshot_20221226-093016_YouTube.jpg

Screenshot_20221226-093048_YouTube.jpg

Gdyby nie to śmieciowe forum to wiele oszustw nie ujrzało by światła dziennego, i jeszcze demagog zaprasza do rozmowy na live 🙂 

Zorganizujcie tego lajfa z tubylczymi konstruktorami DIY z chęcią popatrzę i posłucham jak wyjaśniają jego poczucie bycia wielkim konstruktorem 🙂 

Zresztą zaorał się odsłuchem na swoim tuningowanym Technicsie który to robi klocki za kilkadziesiąt  tysięcy 🤣

13 minut temu, #Szakovsky napisał:

I w sumie całym tym wywodzie, wilk nie odpowiedział na żadne pytanie xD

Trzeba było pytać w Wigilie…..

Ilu ludzi tyle opinii

No ktoś dobrze moim zdaniem ,napisał, coraz więcej,,fachofcow,, się na rodzimym rynku pojawiło. Argument  o ich wiedzy jest taki - dziesiat lat badań 🤔🤔🤔

Zawsze myslalem, ze to posty na temat kabli sa tak pasjonujace... popcorn itd. a tu prosze 😉

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, hifibloke napisał:

Zawsze myslalem, ze to posty na temat kabli sa tak pasjonujace... popcorn itd. a tu prosze 😉

Posty na temat kabli są obecnie passe, tutaj mamy dowody na samozaoranie i występujące syndromy Sztokholmskie 🙂 

22 minuty temu, tedi02 napisał:

No ktoś dobrze moim zdaniem ,napisał, coraz więcej,,fachofcow,, się na rodzimym rynku pojawiło. Argument  o ich wiedzy jest taki - dziesiat lat badań 🤔🤔🤔

Niniejszy temat przypomina mi krótkotrwałą karierę na tym forum innego osławionego geniusza od budowy kolumn:

700aa7c8-c369-437a-9027-2e989e459f7e.jpg

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 minuty temu, rochu napisał:

Niniejszy temat przypomina mi krótkotrwałą karierę na tym forum innego osławionego geniusza od budowy kolumn:

Ukryta Zawartość

Najlepsza jest nazwa sugerująca uniwersyteckie zaplecze naukowe

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

Jestem pewien, ze nawet jezeli ten wilk to przeczyta to i tak bedzie mial centralnie wy... na to 😉

baaa dla autora wątku, tylko zostawie info, bo moze nie wie ;)  wilk w ostatnich miesiacach zatrudnił nowego pracownika, tak duzo ma zleceń... a wyrobic i tak sie nie moze, zaleglosci na pół roku. 

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, hifibloke napisał:

Jestem pewien, ze nawet jezeli ten wilk to przeczyta to i tak bedzie mial centralnie wy... na to 😉

baaa dla autora wątku, tylko zostawie info, bo moze nie wie 😉 wilk w ostatnich miesiacach zatrudnił nowego pracownika, tak duzo ma zleceń... a wyrobic i tak sie nie moze, zaleglosci na pół roku. 

Usuwanie komentarzy na youtube + niemiłe odzywki świadczą że jednak nie ma wy.. na to 😉 

GR Research tez zbiera hejt a jakos żyje, po filmiku a kablach/konektorach to chcieli go zlinczowac tak sie rozlało i co i nic... nie wazne, ze mówią zle wazne, ze mówią 🙂

26 minut temu, hifibloke napisał:

baaa dla autora wątku, tylko zostawie info, bo moze nie wie 😉 wilk w ostatnich miesiacach zatrudnił nowego pracownika, tak duzo ma zleceń... a wyrobic i tak sie nie moze, zaleglosci na pół roku. 

Ale nie oznacza to, że tyle kolumn buduje. 
Wilk przede wszystkim zajmuje się renowacją złomu pokroju altusów etc. 
Z resztą, z tego się wywodzi jego kanał, z reanimacji polskich śmieci. 

9 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Nie jestem projektantem ani konstruktorem kolumn więc nie oceniam tutaj budowy zwrotnic czy wykresików charakterystyk, które komuś nie pasują do umownie przyjętych standardów zapisanych w normach projektowych.

Mam na tyle własnego doświadczenia z innej dziedziny niż elektronika, że wiem jak pracują nasi wspaniali projektanci i konstruktorzy uzbrojeni w normy i wiedzę teoretyczną i jak często trzeba ich poprawiać na etapie wykonawczym. Najwspanialsze projekty weryfikuje rzeczywistość, poprawiałem już niejednego projektanta który opierał się na symulacjach, wyliczeniach, pomiarach i projektach 3d, a w praktyce okazały się funta kłaków warte.

Moja wypowiedź dotyczyła formy prezentowanej tutaj krytyki omawianych kolumn WAP oraz wzmacniacza RS.

Czyli zastosowales typowa technike janusza - nie znam sie, ale sie wypowiem. Ja natomiast nie znam sie na budowaniu wzmacniaczy, wiec sie nie wypowiadam o robocie RS. Wypowiedzialem sie jedynie o jego bucowatym zachowaniu i kasowaniu komentarzy, zarowno na YT jak i FB.

10 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Ja tam widzę pod filmami jednego jak i drugiego negatywne komentarze oraz odpowiedzi. Widzę również merytoryczne pytania i o dziwo również merytoryczne odpowiedzi od głównych zainteresowanych tutaj obluzgiwanych, a nie udzielających się na AS. Łatwo kierować zarzuty w stronę kogoś kto nie może się obronić. A już nie dziwi mnie fakt jeśli ktoś pisze z grubej pyty jakieś bzdury że to "fuszerka" skoro ani w jednym ani w drugim przypadku nie widział i nie słyszał co wyszło z tych tak "skopanych projektowo" paczek i wzmacniacza - to dopiero jest totalna ignorancja.

Niestety nie widzisz tych pokasowanych, w których dostawał konstruktywną krytykę, nie obelgi, ale szybko je kasował.

10 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Mój drogi kolego, powinieneś raczej skupić się na merytorycznej odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie, a nie mydlenie oczu o biednych poszkodowanych przez Wilka klientach czy jakichś wyimaginowanych kościołach, wyznawcach czy sektach. Śpieszę z wyjaśnieniem że nie jestem klientem, wiernym tudzież wyznawcą ani WAP ani RS więc z góry możesz darować sobie wszelkie próby prowokacji.

Masz Ty tupet kolego. Podalem konkretne zastrzezenia co do projektu, zarowno pod filmami Wilka, jak i RS, oraz na jego stronie FB, ale zostaly usuniete, tak jak inne te, ktore nie wychwalały pod niebiosa tej roboty.

Dla mnie to sekta, gdzie za komentarz dostaje się obelgi i straszenie sadami.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Dużo osób tutaj potwierdziło że pomimo tego złotego opisu wilk zrobił fuszerkę i wierzę np. użytkownikowi jak slawek.xm który pomógł na forum wielu osobą a także udostępnił za darmo lata swoich doświadczeń/testów po to by żyło się lepiej 😉 

Poczytaj sobie w zakładce DIY co tam ww. użytkownik robi z głośnikami 🙂 

Marcinie nie zmienia to faktu że większość szanownego grona ocenia człowieka na podstawie poszlak . To jest nie w porządku .

48 minut temu, morawka napisał:

Najlepsza jest nazwa sugerująca uniwersyteckie zaplecze naukowe

Co to za koszmarki frankensztajny? Megakonstruktor powsadzał do tych szafek głośniki w kolejności losowej i przypadkowej wygrzebanych gdzieś z piwnicy. Ktoś to kupuje?

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, meloV8 napisał:

Czyli zastosowales typowa technike janusza - nie znam sie, ale sie wypowiem. Ja natomiast nie znam sie na budowaniu wzmacniaczy, wiec sie nie wypowiadam o robocie RS. Wypowiedzialem sie jedynie o jego bucowatym zachowaniu i kasowaniu komentarzy, zarowno na YT jak i FB.

Niestety nie widzisz tych pokasowanych, w których dostawał konstruktywną krytykę, nie obelgi, ale szybko je kasował.

Masz Ty tupet kolego. Podalem konkretne zastrzezenia co do projektu, zarowno pod filmami Wilka, jak i RS, oraz na jego stronie FB, ale zostaly usuniete, tak jak inne te, ktore nie wychwalały pod niebiosa tej roboty.

Dla mnie to sekta, gdzie za komentarz dostaje się obelgi i straszenie sadami.

A słuchałeś chociaż jednego lub drugiego ?

Trzeba mieć tupet aby na sucho mówić że coś nie ma prawa zagrać bez posłuchania sprzętu .

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, #Szakovsky napisał:

Ale nie oznacza to, że tyle kolumn buduje. 
Wilk przede wszystkim zajmuje się renowacją złomu pokroju altusów etc. 
Z resztą, z tego się wywodzi jego kanał, z reanimacji polskich śmieci. 

A co ty zbudowałeś wielki inkwizytorze ?

Poraz kolejny pozostanie pytanie bez odpowiedzi?

Ocenianie innych wychodzi Ci lepiej niż budowanie i konstruowanie .

1 godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Przesuną wirtualnie głośnik o 160mm... Co jest jakimś totalnym absurdem i zmienia zupełnie fazę i charakterystykę. 
Równie dobrze, można tw postawić obok kolumny. 

Nie to, zebym bronil Wilka, ale trzeba byc obiektywnym. VituixCAD od poczatku byl zaprojektowany do symulacji zwrotnicy na podstawie pomiarów offaxis. Majac poprawnie wykonane pomiary, zgodnie z tutorialem autora, mozemy symulowac wlasciwie dowolna odleglosc i punkt odsluchu. Przesuniecie woofera o -160mm na osi Y, a pozostawienie punktu XYZ 0 dla tweetera, mowi programowi, ze os projektowa bedzie w punkcie tweetera, a woofer znajduje sie 160mm ponizej tweetera. Dzieki temu program ma informacje o pelnej geometrii glosnikow na froncie obudowy i moze w poprawny sposob przeliczac zaleznosci fazowe i czestotliwosciowe.

Problem polega na tym, ze Wilk takich pomiarow nie robi. Mysle, ze jakies pomiary tam robi, bo ma Umika, ale ten mikrofon nie jest przeznaczony do pomiarow glosnikow z myslą o symulacji zwrotnicy. Ma to zwiazek z tym, ze ten mikrofon USB nie dziala w systemie dwukanalowym, przez co nie dostaje informacji z kanalu referencyjnego. Do pomiarow offaxis potrzeba mikrofonu na XLR dzialajacego w trybie Dual channel lub Semi dual channel.

Mozna zastosowac uproszczona metode pomiarowa z jednego punktu ( zazwyczaj na osi tweetera ), a nastepnie zbiera sie odpowiedzi pozostalych glosnikow z tego punktu. Nastepnie w programie symulacyjnym odwzorowuje sie realna geometrie XYZ glosnikow w obudowie i posiłkując sie pomiarem sumy, mozna dopasowac fazowo glosniki, na nastepnie istnieje mozliwosc zmiany odleglosci symulacji zwrotnicy. Jest to taki uproszczony model, ale zupelnie nie jest zgodny z metodologia i symulacja, do ktorej napisano Vituixa.

14 minut temu, Nikonman napisał:

Co to za koszmarki frankensztajny? Megakonstruktor powsadzał do tych szafek głośniki w kolejności losowej i przypadkowej wygrzebanych gdzieś z piwnicy. Ktoś to kupuje?

Absolwenci University of Cambridge

Ilu ludzi tyle opinii

Panowie a można żyć bardziej w zgodzie na tym forum i nie tylko ? Kurde mamy tak ciężkie czasy a jeden drugiemu dupe rąbie... i co Wam po tym ? co to komu da ?

• Pokaż nowe odpowiedzi