Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Bumpalump napisał:

No jestem ale nie bardzo rozumiem co kolega miał na myśli?

Co jest marna reklama? Żona pracująca w serwisie?

Po pierwsze serdeczne pozdrowienia dla Żony i wyrazy podziwu , bo kobieta elektronik to jednorożec ... dla mnie...

a mnie chodziło o to ,że nie chwaliłbym sie nigdy tym ,ze moi pracownicy , faceci,  moga cos sfuszerować

ale może źle Cię zrozumiałem 🙂

Witam ponownie. Gadałem z Wilk Audio o co chodzi z tym wykresem i teraz słuchajcie.

Powiedział mi właściciel, że jak ogląda ten film to też by to odebrał tak samo jakby ktoś jpg wklejał. 

Pytałem jak te pomiary i mówi , ze to faktycznie wykres producenta ale porównawczy ale bazą jest pomiar mikrofonem w osi 0,15, 35 cos takiego chyba że pokreciłem i cała kolumna na koniec obowiązkowo mikrofonem. Mówi że powstaje dyfrakca na powierzchni, opóźnienia fazowe, jakieś fazy przesunięte pomiędzy głośnikami a to tylko mikrofon wyłapie + musi być impedancja z Dayton czy coś ale w skali częstotliwości ( nie wiem ) i wszystko skalibrowane. Mase danych itd. Zgodził się pokazać mi ich pokój pomiarowy który teraz przerabiają - pełno wytłumienia itd. a głucho jak diabli. Mikrofon jakiś Behringer i karta też z Phantom bo inaczej to nie będzie referencyjne. Umik 1 też mają ale mówi że to do pomiarów pomieszczeń bardziej no i system Clio ( chyba bo tak na nim pisało ). Zrobi cały film o pomiarach i pomiarach w komorze bezechowej też itd... będę czekał na ten odcinek bo kurcze....  wyglądało to z filmu głupio ale gościu wie co mówi  

• Moderatorzy

No to pozostaje się tylko cieszyć, że dostrzega w końcu potrzebę pokazania jak powinno to wyglądać i jak należy pokazać to na filmie. Potwierdza to, że uzasadniona krytyka jest potrzebna. Szkoda tylko, że trzeba wylać na niektórych wiadro pomyj by dostrzegli potrzebę umycia się ale lepiej późno niż wcale.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Dla mnie to było zastanawiające, że na YouTube jest pierdyliard jego filmików, ale wśród nich ani jednego, w którym pokazane byłyby pomiary i ta komora bezechowa. W takim razie ja też czekam na odcinek, gdzie to wszystko będzie pokazane.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Marek1970 napisał:

Witam ponownie. Gadałem z Wilk Audio o co chodzi z tym wykresem i teraz słuchajcie.

Powiedział mi właściciel, że jak ogląda ten film to też by to odebrał tak samo jakby ktoś jpg wklejał. 

Pytałem jak te pomiary i mówi , ze to faktycznie wykres producenta ale porównawczy ale bazą jest pomiar mikrofonem w osi 0,15, 35 cos takiego chyba że pokreciłem i cała kolumna na koniec obowiązkowo mikrofonem. Mówi że powstaje dyfrakca na powierzchni, opóźnienia fazowe, jakieś fazy przesunięte pomiędzy głośnikami a to tylko mikrofon wyłapie + musi być impedancja z Dayton czy coś ale w skali częstotliwości ( nie wiem ) i wszystko skalibrowane. Mase danych itd. Zgodził się pokazać mi ich pokój pomiarowy który teraz przerabiają - pełno wytłumienia itd. a głucho jak diabli. Mikrofon jakiś Behringer i karta też z Phantom bo inaczej to nie będzie referencyjne. Umik 1 też mają ale mówi że to do pomiarów pomieszczeń bardziej no i system Clio ( chyba bo tak na nim pisało ). Zrobi cały film o pomiarach i pomiarach w komorze bezechowej też itd... będę czekał na ten odcinek bo kurcze....  wyglądało to z filmu głupio ale gościu wie co mówi  

zapamiętaj jedno

do konstrukcji zespolu glośnikowego  podstawą są tylko i wyłączne pomiary głośników wykonane w docelowej kolumne , tak charakterystyki przenoszenia jak fazy oraz impedancji

jeśli pokazany pomiar (np woofera) przypomina ten z pdfa producenta to znaczy , że nie jest to pomiar głośnika w obudowie

Jak czytam to forum to niektórych powinno się zamknąć albo wywalić z tego forum. Teraz tak... człowieku którego zdjęcie wkleiłem. Robiliśmy pomiary Wilka kolumn ? I co ????   sam zobaczysz. Bo ja robiłem !  A za to co piszesz odpowiesz . Nikt tutaj nie straszy ale wiem co się dzieje i co będzie się działo na temat Twojego szykanowania. Płacą Ci za to ? Kto ?  Robiłeś pomiary ? pokaż je ! masz dowody ? pokaż je !  Bo dowody na prawidłowość wykonania zwrotnicy Wilka już są i będą większe bo ja osobiście je zbieram z własnych pomiarów z większą ilością osób . Owszem, przewiercili kabel i Facet -Wilk poczuwał się do tego i Panu Maciejowi oddał kasę a złe wartości to sam klient zamówił bo to on kupował klamoty. Wiem bo znam tych ludzi. Wykres producenta po sprawdzeniu też można wykorzystać ale po weryfikacji. Ale Wilk zrobi oddcinek o pomiarach itd... Teraz reszta osób na forum - panowie posłuchajcie:  Szakovsky to znany hejter wraz jego kolegą więc ja osobiście zrobie film i opublikuje wszędzie Pana zdjęcia Panie Szakovsky. Nie pamięta Pan jak Pan jechał po swoim koledze ???  Świntuch tak robi.  Panowie jak chcecie dzwońcie do Wilka i sami zweryfikujecie czy wie jak robić pomiary 🙂  Kilka pytań i Wasze wątpliwości się rozwieją. I zabierzcie się ktoś za tego Szakovsky bo za chwilę sami będziecie hejtowani. Ja już jestem 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Marek1970 napisał:

Robi dobrze, a na filmie (który to promuje jego firmę) pokazuje głupoty?  Serio?  

Gadać, to ja też mogę 🙂  

To o czym Tobie powiedział znajdziesz w necie w ciągu godziny, jeśli wiesz gdzie szukać.  Po przeczytaniu i zapamiętaniu tych informacji, też będziesz super znawcą w projektowaniu zwrotnic do kolumn głośnikowych. Niestety, w realu już tak pięknie to nie wygląda. Ludzie uczą się tego latami, a i tak są zagadnienia o których jeszcze nie wiedzą. Ci, którym nie odbił efekt Dunninga-Krugera, są w stanie się do tego przyznać. 

Obstawiam, że po nagłośnieniu tej fuszerki, Pan Wilk wpadł na pomysł pokazania czegoś "na szybko", byle "zamknąć gęby hejterom" i wmawiać całej reszcie, że pomiary robił od zawsze. 

4 minuty temu, Marian133 napisał:

Obstawiam, że po nagłośnieniu tej fuszerki, Pan Wilk wpadł na pomysł pokazania czegoś "na szybko", byle "zamknąć gęby hejterom" i wmawiać całej reszcie, że pomiary robił od zawsze. 

A internety pamiętają, a czasu się nie cofnie...

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Paweł to Ty - Część nie wstydź się zabawek wystarczy dla każdego ...
Ja się Po latach w tej branży nauczyłem dwóch rzeczy
- Jak mało jeszcze wiem
- Klientów jest więcej niż firm się tym zajmujących - dlatego właśnie tak dużo powstaje początkujących próbujących w tym działać. Tak działa Rynek jak robi się ciasno to odpadają najsłabsi ( byłem świadkiem takiego zjawiska ponad 10 lat temu wtedy Padła m.in. poważna firma produkująca zwrotnice Jambo ) A dzisiaj Mimo kryzysu w ostatnich kilku latach - Siedząc w temacie trzeba być ślepym aby nie zauważyć jak mnożą się młode firmy produkujące nagłośnienie.

W dniu 26.12.2022 o 09:29, Marek1970 napisał:

Dodatkowo mamy kilka TB danych zapisanych plików setek głośników symulowanych w róznych warunkach i różnych obudowach więc nie trzeba co zestaw latać do komory a jedynie weryfikować na bieżąco parametry driverów i wprowadzać korekty

Podziel się z Tą Bardziej Świadomą częścią widowni a zyskasz Nowym "przyjaciół"
My wielokrotnie próbowaliśmy się czymkolwiek podzielić

Ukryta Zawartość

tu i w innych wątkach i publikując darmowe projekty dla Diyowców.

44 minuty temu, Marek1970 napisał:

Wykres producenta po sprawdzeniu też można wykorzystać ale po weryfikacji

Nie może być - zapomnij o Nich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, Marek1970 napisał:

Wykres producenta po sprawdzeniu też można wykorzystać ale po weryfikacji.

to jest bzdet do kwadratu

z danych producenta mozna tylko przyjąc ,że parametry T-S głosnika nie odbiegają zbytnio od rzeczywistości i mozna je wykorzystać do symulacji pierwszej obudowy

w momencie aplikacji głosnika w obudowie zmianie ulega i charakterystyka przetwarzania i impednacja dlatego do dalszego konstruowania MUSZĄ byc brane dane z pomiarów głosników w obudowie nie te z danych producenta

7 godzin temu, Marek1970 napisał:

Zgodził się pokazać mi ich pokój pomiarowy który teraz przerabiają

Zadzwoń doradzę jakich błędów unikać - przerabiałem to już 3 razy - i każda komora była inna. Wiarygodne pomiary to dopiero 1 malutku krok do rozsądnych filtracji. A jak wykonasz niepoprawne to na starcie będziesz błądził i wycinał filtrami coś co nie istnieje. Serio Pomogę bez spiny...

A Szakovsky to dobry chłopak Ambitny ale ma sporą wadę - jeszcze nie Wie jak mało Wie.
Jest jeszcze młody - wszystko przed Nim.
Był niegrzeczny ukaramy go przykładnie - na ten przykład 2 milczące spojrzenia i groźny wyraz twarzy co najmniej przez minutę 🙂

Edytowane przez zapacoustics
Godzinę temu, Marek1970 napisał:

Jak czytam to forum to niektórych powinno się zamknąć albo wywalić z tego forum. Teraz tak... człowieku którego zdjęcie wkleiłem. Robiliśmy pomiary Wilka kolumn ? I co ????   sam zobaczysz. Bo ja robiłem !  A za to co piszesz odpowiesz . Nikt tutaj nie straszy ale wiem co się dzieje i co będzie się działo na temat Twojego szykanowania. Płacą Ci za to ? Kto ?  Robiłeś pomiary ? pokaż je ! masz dowody ? pokaż je !  Bo dowody na prawidłowość wykonania zwrotnicy Wilka już są i będą większe bo ja osobiście je zbieram z własnych pomiarów z większą ilością osób . Owszem, przewiercili kabel i Facet -Wilk poczuwał się do tego i Panu Maciejowi oddał kasę a złe wartości to sam klient zamówił bo to on kupował klamoty. Wiem bo znam tych ludzi. Wykres producenta po sprawdzeniu też można wykorzystać ale po weryfikacji. Ale Wilk zrobi oddcinek o pomiarach itd... Teraz reszta osób na forum - panowie posłuchajcie:  Szakovsky to znany hejter wraz jego kolegą więc ja osobiście zrobie film i opublikuje wszędzie Pana zdjęcia Panie Szakovsky. Nie pamięta Pan jak Pan jechał po swoim koledze ???  Świntuch tak robi.  Panowie jak chcecie dzwońcie do Wilka i sami zweryfikujecie czy wie jak robić pomiary 🙂  Kilka pytań i Wasze wątpliwości się rozwieją. I zabierzcie się ktoś za tego Szakovsky bo za chwilę sami będziecie hejtowani. Ja już jestem 🙂

Ukryta Zawartość

XDD

Całkiem w sumie zabawne. 

Nie muszę mierzyć kolumn wilka, skoro ten sam najprawdopodobniej ich nie mierzy. Bo jak na razie są dowody na to, że tego nie robi, a nie ma jakiegokolwiek dowodu na to, że są. 

Nie wiem jaki jest sens wklejania mojego ryja, skoro i tak każdy mój ryj na awatarze widzi. Swojego np. FB też nie ukrywam, tam też jest mój ryj. Nie muszę robić dziwnych fake kont 😉

No i chciałbym zobaczyć "mojego znajomego" którego "hejtowalem". 

Bo hejtow sobie nie przypominam, za to dużo sytulacji było w których krytykowałem moich znajomych. To zauważalna różnica. Ale z większością osób z którymi się kłóciłem etc. Pili ze mną ostatnio na AVS. Wiec nie pamiętam aby ktoś miał jakąś urazę. 

A, no i kłamstwa szybko wychodzą na wierzch 😉 Tutaj właściciel Tannoy'ów jednak mówi, że inny kondensator był obgadany z Wilkiem, gdzie według niego, nie powinien on robić różnicy (co jest w wiadomości)... No tylko, że robiło dziurę na 1db lub więcej. 

A no i nie. Nie można używać pomiaru producenta "po weryfikacji" bo zupełnie każdy ważny parametr jest inny xD Tym bardziej, że faza z zgrabowanych pomiarów jest totalnie z czapy. 

No i po co wilkowi karta z Phantom, skoro ma Clio (pomimo, że go nigdy nie pokazał, za to DATS był pokazywany bardzo często).

No i skoro robi pomiary a później korzysta ze zgrabowanych... To po co korzysta ze zgrabowanych skoro ma pomiary? XD 

Ostra odklejka. 

A, bardzo bym chciał zobaczyć minę Adasia Niezgodki któremu Wilk mówi, że szkalują jego firmę używając screenów z jego własnych filmów xD 

Screenshot_20230105_163310_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli zwiększenie pojemności kondensatora o prawie 10 % nie ma dla niego żadnego znaczenia to przyznam, że nie wiem co na ten temat myśleć.

A ja głupi zawsze kupowałem kondy z tolerancją 2 %, nie wiadomo po co.

Kurcze, 27 stron niezły wątek, mało który "producent" ma takie zainteresowanie. Nie mam nic przeciwko DIY sam mam coraz więcej a właściwie cały tor począwszy od głośników, przez pre, końcówki, daca, zasilacze, kable, streamery i nie gra to wcale gorzej a chyba nawet lepiej od systemu ze sklepów. Chyba, a nawet na pewno trafiłem na ludzi co znają się na tym co robią. Co prawda choroba postępuje i ciągle coś tam dokupuję, ale takie to hobby:) Teraz mnie naszło na zasilanie a'la Lucarto i głośniki z linią transmisyjną. 

Film o kolumnach omnipolarnych tez jest niezly 🙂

Zwrotnica zrobiona na zgrabowanych pomiarach Monacora. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak kompletnie inaczej głośnik promieniuje w takich konstrukcjach, ale naszemu miszczowi to nie przeszkadza, bo jaka by obudowa nie była, to i tak pasują do niej te same pomiary producenta 🙂

Strach się bać 🙂 

Nawet jak się zrobi idealnie zwrotnice z  jak najbardziej płaska charakterystyka to jeszcze pozostają później inne kwestie. Do tego najważniejsze jest później zaproszenie klienta i pozwolenie mu na godzinne odsłuchy, czy mu to pasuje, czy może coś zmienić według jego preferencji... Tak byłem kupić ze znajomym dla niego kolumny u jeszcze mało wtedy popularnego producenta. 

Pierw mogliśmy posłuchać, porównać ze słabszymi lub lepszymi konstrukcjami, pożyczyć i sprawdzić jak to w domu gra i dopiero wtedy podzielić się opiniami i podjąć decyzję a jak stwierdziłby, że jednak to nie to po tygodniu to mógł bez problemu zwrócić lub wziąć inne na wymianę. Przynajmniej tak było wtedy. A producent z miłą chęcią słuchać i wyciągał wnioski bo mu zależy bardziej na zadowoleniu użytkowników jego kolum niż kasy że sprzedaży. 

• Moderatorzy
22 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Ale z większością osób z którymi się kłóciłem etc. Pili ze mną ostatnio na AVS. Wiec nie pamiętam aby ktoś miał jakąś urazę. 

Chyba była okazja poznać się na ostatnim AVS i podyskutować o konstrukcjach kolumn.

2 godziny temu, Marek1970 napisał:

Owszem, przewiercili kabel i Facet -Wilk poczuwał się do tego i Panu Maciejowi oddał kasę a złe wartości to sam klient zamówił bo to on kupował klamoty

Ja mam pytanie po co to wszystko pokazywać w filmach? 

Przecież każdy fachowiec powinien chcieć pokazać się z jak najlepszej strony. Gdy zaprasza się gości do domu to prowadzi się ich do salonu gdzie jest porządek a nie do spiżarki gdzie jest bałagan.

Zrobiłem kiedyś znajomemu zwrotnicę do jego kolumn - w jego pomieszczeniu w obudowie, którą wykonał. Był bardzo zadowolony. Jego znajomy, który miał te same głośniki ale trochę w innych obudowach i innym pomieszczeniu skopiował jej 1:1 i okazało się, że nie grają już tak dobrze i zwrotnicę trzeba projektować od nowa w oparciu o pomiary u niego.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Chyba była okazja poznać się na ostatnim AVS i podyskutować o konstrukcjach kolumn.

W jakim sensie?  
Że z Wilkiem czy z Tobą? 

2 godziny temu, micwoj napisał:

Nie pozostało ci nic innego tylko zgrabować ;-D

Przykra sytuacja, ale nie mogłem się powstrzymać.. 

Dobre ! 🙂

Spokojnie mam dystans, dobry zart 🙂

Mam kogoś kto może odzyska przynajmniej część plików ale to dopiero za jakiś czas. Ja niestety na odzyskiwaniu danych słabo się znam..

• Moderatorzy
19 minut temu, #Szakovsky napisał:

W jakim sensie?  
Że z Wilkiem czy z Tobą? 

A nie byłeś u nas w 410?

26 minutes ago, Seyv said:

Myśle ze mogło chodzić o mnie i kolegę Pawła, oczywiście jeśli chodzi o te nocne natarcie😂

Ukryta Zawartość

Ponieśli i Wilka. Dobra robota! 

61DCFB08-25C2-475F-A567-C7F4E4498664.thumb.jpeg.3181f18b627c8f37c79a8f480990ab10.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
13 minut temu, #Szakovsky napisał:

Byłem, ale tylko chwilę. I nie przypominam sobie, abym o czymś konkretnym gadał. 

A ok to musiałem Cię pomylić z @GPKrzychuXxX

9 minut temu, GPKrzychuXxX napisał:

Myśle ze mogło chodzić o mnie i kolegę Pawła, oczywiście jeśli chodzi o te nocne natarcie😂

A to fajnie, że się ujawniłeś 😁

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, slawenio napisał:

Byłem klientem u Wilka modernizowałem tam moje kolumny robiona była nowa zwrotnica   i jestem zadowolony. 

i to w sumie jest najważniejsze

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

i to w sumie jest najważniejsze

To jest bardzo ważne bo kolumny grają świetnie w porównaniu z poprzednią zwrotnicą to przepsść. Pozdrawiam 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, slawenio napisał:

To jest bardzo ważne bo kolumny grają świetnie w porównaniu z poprzednią zwrotnicą to przepsść. Pozdrawiam 

jeśli to nie tajemnica to napisz jakie to kolumny

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

jeśli to nie tajemnica to napisz jakie to kolumny

Kolumny na głośnikach z wysokiej półki nie powiem jakie bo zaraz  będzie krytyka że nie było prawidłowych pomiarów itd. Ważne że brzmienie jest wysokiej próby, oczywiście odpowiednie okablowanie wzmacniacz itd. Pozdrawiam 

CIekawy wątek i co do założeń to zgadzam się, że wilk ma swoje za uszami patrząc na ich konstrukcje... ale jednocześnie patrząc na poczynania autora wątku na różnych forach też pojawia się pewna prawidłowość i jest nią krytykowanie większości konstrukcji na rynku. Albo źle zaprojektowane, albo oszukane...albo złe elementy...albo głośniki nie takie. Ile to wątków czytałem, że Jakub C. (czyli autor) tworzy (lub jest w trakcie) najlepsze zespoły. Może robi sobie grunt pod sprzedaż swoich cudeniek ? Tylko nikt ich nie widział i nie słyszał jeszcze. Ma za to ambitnego i ze sporą wiedzą kolegę, który również tutaj się udziela...a za którego to kolegi osiągnięciami czy próbami mocno się chowa autor. 
Drogi autorze - weź pod uwagę, że audio poza technikaliami ma sprawiać również przyjemność i linijką nie przypniesz parametrów do gustu tego czy innego słuchacza. Weź pod uwagę, że jesteś początkującym konstruktorem i oby wyszło Ci cos fajnego, ale długa droga przed Tobą zanim wycenisz swoje kolumny na 10, 20 czy 30tys zł. Aczkolwiek dźwięk, łatwość aplikacji w danym systemie to jedno...współpraca z pomieszczeniami to drugie, opłacalność produkcji czy w końcu odsprzedawalność to kolejne argumenty za kupnem tego czy innego produktu. Bardzo chętnie posłucham Twoich konstrukcji jak już je w końcu wydasz na rynek. I przyjrzymy im się (chętnych, których zdążyłeś obrazić na innych forach jest sporo) tak dokładnie jak Ty szkalujesz rynek głośnikowy od wielu lat. Jesteś młodym człowiekiem, a zaczynasz karierę czy bytność w tym trudnym świecie i rynku od atakowania. Taka Twoja natura widocznie. 

Edytowane przez Different
  • Pokaż nowe odpowiedzi