Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Potężny poziom abstrakcji. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Potężny poziom abstrakcji. 

Ukryta Zawartość

Dlaczego abstrakcji? Wyjaśnij jak możesz:)

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Zdzislav said:

Dlaczego abstrakcji? Wyjaśnij jak możesz:)

bo w porównaniu chociażby z tym kanałem 

Ukryta Zawartość

merytorycznie RS po prostu ssie.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Ciekawe czy WAP ma już pomieszczenie do pomiaru zestawów głośnikowych i specjalistyczny sprzęt? Bo po takim otrzeźwieniu chłop pewno zgłębi temat i zacznie robić robotę, albo oleje temat bo okaże się zbyt czaso i praco chłonny.

8 godzin temu, heers napisał:

Ukryta Zawartość

To prawda. Fajny kanał 🙂 Btw, tez mam Eve Auadio🙂

8 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Bo RS kompletnie nie zna się na kolumnach. 
Nikt kto by się znał, nie zabrałby kolumn Wilka 😉 
A to dlaczego, to jest wypisane na kilkunastu stronach tutaj (reszta to klasyczny spam, norma). 

Pytam, bo co do Wilka sie zgadam. Ale zauwazylem, ze na poczatku podałeś merytoryczne argumenty w jego sprawie. Teraz za duzo emocji w Twoich wpisach. Za duzo jadu. Dałbyś sobie czas na obejrzenie nowego odcinka rs, a następnie ocenę. Wiesz, domniemanie niewinności 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zdzislav
1 godzinę temu, Zdzislav napisał:

To prawda. Fajny kanał 🙂 Btw, tez mam Eve Auadio🙂

Pytam, bo co do Wilka sie zgadam. Ale zauwazylem, ze na poczatku podałeś merytoryczne argumenty w jego sprawie. Teraz za duzo emocji w Twoich wpisach. Za duzo jadu. Dałbyś sobie czas na obejrzenie nowego odcinka rs, a następnie ocenę. Wiesz, domniemanie niewinności 😉

Wątek jest bezpośrednio związany z niekompetencją obydwu panów. 
Gdyby RS coś wiedział o budowie kolumn to by nie zabrał tych Wilka, bo każdy kto się trochę zna, jest w stanie wyliczyć ogrom błędów konstrukcyjnych.
A teraz RS chce uczyć o budowie kolumn innych, pokazując wcześniej, że nie ma o niej żadnego pojęcia. 

W dniu 17.01.2023 o 21:50, heers napisał:

Ukryta Zawartość

OdB

RS

Między Tymi Panami jest przepaść jakości przekazu i merytoryki
Mistrzowskie wyjaśnienie pracy BR przy pomocy ciężarku, sprężyny i ręki

dzięki nie znałem tego kanału na pewno posłucham i pooglądam ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
W dniu 18.01.2023 o 08:37, #Szakovsky napisał:

Wątek jest bezpośrednio związany z niekompetencją obydwu panów. 
Gdyby RS coś wiedział o budowie kolumn to by nie zabrał tych Wilka, bo każdy kto się trochę zna, jest w stanie wyliczyć ogrom błędów konstrukcyjnych.
A teraz RS chce uczyć o budowie kolumn innych, pokazując wcześniej, że nie ma o niej żadnego pojęcia. 

Przesadzasz, RS wspominał, że nie zajmuje się budowaniem kolumn głośnikowych, jego felieton to raczej podstawowa wiedza i nie ma nic wspólnego z budowaniem monitorów studyjnych.

Że też ci się chce pisać takie wywody i zajmować czyjąś działalnością, proponuję kontynuować projektowanie twoich własnych zestawów, chętnie bym posłuchał.

obiektywnie o audio

Niejaki nowakAudio wspomina o Wilku. Głośno sie zrobiło.

Generalnie mam taką teorię. RS potrzebował lepszych kolumn do swojego wzmacniacza marzeń. Wpadł na kanał Wilka. Albo ktoś mu go polecił. RS jak wiemy, i on też do tego się przyznaje, nie jest wielkim znawcą elektroakustyki. Zobaczył co Wilk robi, spodobało mu się, a z wyżej wymienionego powodu nie był w stanie ocenić fuszerki, więc zaproponował Wilkowi deala. RS ma zasięgi i wzmacniacz. Wilk "potrafi" robić kolumny. W skrócie. Wilk cały i owca syta 😉

Niestety. Cała ta skalkulowana na jak najwyższy zysk akcja oparta o zasadę win-win skończyła sie dla Panów bardzoo niekorzystnie. Wilk został zdemaskowany jako garażowy amator, a RS został z lipnymi kolumnami...  RS się do tego nie przyzna. Wiemy jak Polak płci męskiej nie lubi przyznawać się do źle podjętej decyzji 😉 A Wilk schował sie w czeluściach internetu i chyba pozostaną mu juz tylko te altusy i altony do roboty....

Osobiście jakiś czas temu zasubskrybowałem Wilka. A, że popełniłem 3 konstrukcje DIY. Amatorsko. Używając REWa i Limpa  nie zważyłem wielkich nieścisłości w filmach Wilka. Dopiero lampka mi się zaświeciła po odcinku z pomiarem kondensatorów... A że na stolarstwie znam sie całkiem dobrze, to to co Wilk wyprawiał to można było nazwać totalną amatorką. Ale - pomyślałem. Można przymknąć oko na stolarkę jak gość ogarnia pomiary i potrafi ze średniej kolumny fabrycznej wycisnąć ostatnie soki. Yyy jasne. W tej dziedzinie forumowicze rozwiali moje ostatnie wątpliwości. Smutne, bo przydałby się ktoś taki, kto robiłby to co Wilk pokazywał co chciałby robić, ale robiłby to na najwyższym poziomie 🙂
RS za to nie jest wyrocznią pod żadnym względem. Prowadzi kanał popularno-hobbistyczny. Dostarcza tam podstawowej wiedzy teoretycznej. Dla mas. Dla rozrywki 🙂 I pod tym kątem powinno się go oceniać:) 

Każdy orze jak może, Wilk też. Wymyślił sobie biznes i go realizuje, czasy gdy wyroby przemysłowe przemawiały jakością minęły w latach 90tych, dziś liczy się marketing i wpływy ze sprzedaży. Jak jesteś sprytny to i ładnie opakowane gówno będzie ci schodzić jak ciepłe bułeczki i jeszcze wkoło wszyscy będą ci zazdrościć. Nie widzę nic złego w tym co Wilk robi, działa w/g schematu jaki jest obecnie najpowszechniejszy, zarówno wśród Januszy (z całym szacunkiem dla Januszy) jak i na poziomie biznesowym przez duże B.   

17 minut temu, Edson napisał:

Każdy orze jak może, Wilk też. Wymyślił sobie biznes i go realizuje, czasy gdy wyroby przemysłowe przemawiały jakością minęły w latach 90tych, dziś liczy się marketing i wpływy ze sprzedaży. Jak jesteś sprytny to i ładnie opakowane gówno będzie ci schodzić jak ciepłe bułeczki i jeszcze wkoło wszyscy będą ci zazdrościć. Nie widzę nic złego w tym co Wilk robi, działa w/g schematu jaki jest obecnie najpowszechniejszy, zarówno wśród Januszy (z całym szacunkiem dla Januszy) jak i na poziomie biznesowym przez duże B.   

Racja. W biznesie liczy sie SKUTECZNOŚĆ 😉

W sumie racja. Jak się zrobi coś nie do końca dobrze to klient wróci znowu wydać kasę bo będzie jednak coś jeszcze chciał zrobić, bo nieświadomy będzie myślał, że tak ma być, ale jednak może za ostro dla niego 🙂

A jak dotrze do niego po piątym razie, że nic więcej już nie da się zrobić jego kolumnami to kupi super duper zbudowane przez specjalistę, bo te już muszą super wyjątkowo grać, skoro są zaprojektowane i zbudowane przez szpeca 

Edytowane przez raiwan
22 minuty temu, Zdzislav napisał:

Racja. W biznesie liczy sie SKUTECZNOŚĆ 😉

A mnie się zawsze wydawało, że w biznesie na pierwszym miejscu winno sie stawiać UCZCIWOŚĆ.

1 minutę temu, cortes napisał:

@argusTo niestety zawsze byłeś w błędzie...

Zawsze to nie. kiedyś to była norma. Taka samowolka to symptom dzisiejszych czasów.

Godzinę temu, argus napisał:

A mnie się zawsze wydawało, że w biznesie na pierwszym miejscu winno sie stawiać UCZCIWOŚĆ.

Mam takie samo zdanie-i je realizuję

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Przestańcie choć przez godzinę pisać w tym wątku. Jestem dopiero na 11 stronie i nie mogę dogonić w czytaniu piszących. A chciałbym być na bieżąco :).

Wilk Audio. Mi się najbardziej podobają te jego odsłuchy. Elektroniczny paździerz, obklejone  kartony jako podstawki antywibracjne i akustyczne drzwi na środku sceny.  Ewentualnie odsłuchy tych dzieł w ceglanym garażu czy innej piwnicy. Cały splendor "wisi" na bocznikowaniu Duelundem.

Nie wiem co chcecie od chłopa - super ubaw te filmiki.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W dniu 13.01.2023 o 22:19, zapacoustics napisał:

Jest Nowy film na kanale Wilk Audio projekt. Są pomiary, Jest studio ...

A Pan kiedy zrobi jakiś film Panie zap, dowiedzielibyśmy się coś konkretnego, jak ma  wyglądaać  projektowanie zwrotnic i budowia kolumn głośnikowych. Pozdrawiam 

Część Paweł ... Mam na imię Adam i nie jestem Celebrytą ... No i jeszcze Mi nie wypada, bo nie mam 25 lat doświadczenia.

Dla chcącego Nic trudnego żyjemy w 21 wieku ogólny dostęp do wszelakiej wiedzy i narzędzi-doktoraty można pisać ... Podstawowy warunek-Trzeba mieć chęci aby rozwijać.

Edytowane przez zapacoustics
7 godzin temu, zapacoustics napisał:

Część Paweł ... Mam na imię Adam i nie jestem Celebrytą ... No i jeszcze Mi nie wypada, bo nie mam 25 lat doświadczenia.

Dla chcącego Nic trudnego żyjemy w 21 wieku ogólny dostęp do wszelakiej wiedzy i narzędzi-doktoraty można pisać ... Podstawowy warunek-Trzeba mieć chęci aby rozwijać.

Szukam opini na temat Pana firmy  i nie mogę znaleźć, ma Pan jakieś opinie...? Pozdrawiam. 

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, slawenio napisał:

ma Pan jakieś opinie...?

polecam usługi Adama już od dłuższego czasu na forum , że względu na perfekcyjny warsztat inżynierski

poza tym robi on projekty dla firm , które sprzedają zamówione u Adama zespoły głosnikowe pod własna marką

więcej nie napiszę bo nie mam w tym żadnego interesu 🙂

46 minut temu, slawenio napisał:

Szukam opini na temat Pana firmy  i nie mogę znaleźć, ma Pan jakieś opinie...? Pozdrawiam. 

Jakie opinie, Jakiej Firmy ... Misiu kolorowy Pawełku Kochany Ja, tu tylko tak przechodzę i pozamiatam trochę.
Pilnie się uczę i kiedyś będę Mądry. Ostatnio regularnie chodzę do sklepu z głośnikami. Oglądam Je celulozowe, aluminiowe, węglowe, z magnesem i bez Super są, na półkach leżą. I tak im dłużej oglądam tym więcej o Nich wiem. Nauka wymaga dużo czasu i poświęcenia, ale Jestem wytrwały dam radę i Wszystkim kiedyś pokaże Takie opinie, że HoHO

14 minut temu, zapacoustics napisał:

Jakie opinie, Jakiej Firmy ... Misiu kolorowy Pawełku Kochany Ja, tu tylko tak przechodzę i pozamiatam trochę.
Pilnie się uczę i kiedyś będę Mądry. Ostatnio regularnie chodzę do sklepu z głośnikami. Oglądam Je celulozowe, aluminiowe, węglowe, z magnesem i bez Super są, na półkach leżą. I tak im dłużej oglądam tym więcej o Nich wiem. Nauka wymaga dużo czasu i poświęcenia, ale Jestem wytrwały dam radę i Wszystkim kiedyś pokaże Takie opinie, że HoHO

Ok czekam na te opinie. A tak na marginesie to nie Paweł. Pozdrawiam. 

Od zapacoustics się nic nie dowiesz.

Tutaj możesz  zapoznać się z Jego wiedzą, kolega z branży  Yoshi wytyka błędy merytorycznie przy projekcie ale niestety nie trafia to do zapacoustics.

Ukryta Zawartość

Taki to konstruktor jak i reszta w tym temacie, zazdrość panie zazdrość.

Przy okazji sprzedaży podzespołów głośnikowych, jak nie idzie biznes postanowił podłubać kolumny.

Wszędzie widzi niejakiego Pawła jak inny widział wszędzie brzozy 😁

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, kroob napisał:

Od zapacoustics się nic nie dowiesz.

Tutaj możesz  zapoznać się z Jego wiedzą, kolega z branży  Yoshi wytyka błędy merytorycznie przy projekcie ale niestety nie trafia to do zapacoustics.

Ukryta Zawartość

Taki to konstruktor jak i reszta w tym temacie, zazdrość panie zazdrość.

Przy okazji sprzedaży podzespołów głośnikowych, jak nie idzie biznes postanowił podłubać kolumny.

W tym temacie tak na prawdę jeden dobry konstruktor wytyka błędy drugiemu dobremu konstruktorowi i z wzajemnością ten drugi odpowiada. 
Czy obaj mają rację ? I tak i nie.

Ta wymiana zdań w wątku, którego link podesłałeś skupia się na tym, że dwóch konstruktorów ma różne koncepcje filtracji a to, że jeden drugiemu wytknął "rażące błędy" to nie znaczy że te błędy u obu Panów zostały tam popełnione. 

Czasami ktoś napisze zbyt dosadnie to co miał na myśli i wychodzi jak wychodzi. 
Natomiast projekty, którymi obaj Panowie dzielili się na forum przynajmniej na papierze wyglądają na profesjonalnie wykonane z prawilnym podejściem do pomiarów i filtracji zestawów głośnikowych. 
Na tym opiera się świat, że mamy różne wybory, mamy różne koncepcje i każda koncepcja ma swoje wady i zalety ale to nie znaczy, że któraś z nich jest zła. 

No chyba, że koncepcją jest grabowanie charakterystyk z datasheetów... 😉 Wtedy to nie jest żadna koncepcja. 

Ukryta Zawartość

Ja jednak  zauważyłem coś innego, dobry konstruktor z dorobkiem który ma swoją firmę pokazuje domorosłemu  i zarozumiałemu diy jak powinien zrobić.

Niestety jak napisał slawek.xm musi robić zawsze pod kogoś a nie pod swoją marką bez siły przebicia.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, kroob napisał:

Ja jednak  zauważyłem coś innego, dobry konstruktor z dorobkiem który ma swoją firmę pokazuje domorosłemu  i zarozumiałemu diy jak powinien zrobić.

Niestety jak napisał slawek.xm musi robić zawsze pod kogoś a nie pod swoją marką bez siły przebicia.

ja tylko podałem jedną z gałęzi jaką zajmuje się @zapacoustics

a zainteresowania Adama jak i pole działalności sa znacznie szersze

Proponuję znaleźć drugiego konstruktora który tak jak Adam dokładnie określa warunki pomiaru, czy

który pokazuje jak pod kontrolą pomiaru zrobić wygłuszenie komory głosnika

Twoja ocena dyskusji w wątku do ktorego link podałes wynika raczej z braku wiedzy i sympatyzowania z konkretnym zdaniem niż z obiektywizmem

i dyskusje tam prowadzone są absolutnie techniczne i pokazują odmienne podejście do

filtracji co nie znaczy ,ze któreś jest gorsze

ostateczny werdykt trzeba by było wydac po odsłuchu choc i tak byłby on subiektywny

• Pokaż nowe odpowiedzi