Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, MarcinStereo napisał:

Usuwanie komentarzy na youtube + niemiłe odzywki świadczą że jednak nie ma wy.. na to 😉 

To właśnie może ten nowy pracownik? Od tego jest. 

?👈

4 minuty temu, Riczi75 napisał:

A słuchałeś chociaż jednego lub drugiego ?

Trzeba mieć tupet aby na sucho mówić że coś nie ma prawa zagrać bez posłuchania sprzętu .

Kazda kolumna jakos zagra, nawet jak wsadzisz przypadkowe elementy zwrotnicy. Wiedzac co robi kazdy element LCR jestes w stanie chociaz troche zabezpieczyc glosniki przez uszkodzeniem. Czy to jest wlasciwa droga projektowania filtrow?

Nie da sie zaprojektowac dobrej filtracji, na podstawie danych pomiarowych, jakie nie danymi konkretnie tej kolumny, nad ktora pracujesz. Rozumiesz? Wilk w swoich filmach jasno przedstawil, ze zaprojektowal filtry na podstawie danych, ktore nie byly sciagniete z kolumn, nad ktorymi pracowal.

Mozesz zaklinac rzeczywistosc i ludzic sie, ze przeciez i tak waznie jest jak kolumna zagra. Pewnie, ze wazne, ale to jak zagra, zalezy glownie od projektu i danych na jakich sie pracuje.

Majac doswiadczenie, nie musisz wszystkiego sprawdzac, bo widzisz od razu, jakie popelniono bledy i tyczy sie to wlasciwie kazdej dziedziny zycia.

Tak wiec mozesz pocieszac sie dalej i czekac w kolejce u Wilka na kolejnego gniota - tym razem dla siebie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Nikonman napisał:

Riczi75 ile tam teraz płacą od jednej pozytywnej opinii?

Nie wiem bo nie mam nawet konta na YouTube.

Nie dostałem się również do grona klakierów na tym forum .

Ale Ty sobie nie żałuj . Plucie na innych w Polin wychodzi najlepiej

26 minutes ago, #Szakovsky said:

Ale nie oznacza to, że tyle kolumn buduje. 
Wilk przede wszystkim zajmuje się renowacją złomu pokroju altusów etc. 
Z resztą, z tego się wywodzi jego kanał, z reanimacji polskich śmieci. 

A te niby polskie śmieci to kto ma ? niemcy ?  jakies chasie pokroju poobijanych technics, altus etc. powystawiane za kosmiczne piniadze i tez znajduja nabywcow i co zabrobisz im ? to zacznij sam reanimowac ten złom zarabiajac kase i nie pier...

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Marek1970 napisał:

i co Wam po tym ? co to komu da ?

Pomoże niedoświadczonym ludziom podchodzić z dystansem do oferowanych w internecie faktów i produktów, co z reguły pozytywnie odbija się na kondycji finansowej i zdrowotnej 🙂 

2 minuty temu, Riczi75 napisał:

Nie wiem bo nie mam nawet konta na YouTube.

Nie dostałem się również do grona klakierów na tym forum .

Ale Ty sobie nie żałuj . Plucie na innych w Polin wychodzi najlepiej

Wierzę ci ,ale tak to obiektywnie wygląda.

2 minutes ago, MarcinStereo said:

Pomoże niedoświadczonym ludziom podchodzić z dystansem do oferowanych w internecie faktów i produktów, co z reguły pozytywnie odbija się na kondycji finansowej i zdrowotnej 🙂 

Ty wez pomoz tym niedoswiadczonym ludziom najpierw ogarnac poprawne ustawienie kolumn....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, tedi02 napisał:

Wierzę ci ,ale tak to obiektywnie wygląda.

Tedi do lajkówicza na tym forum pretendujesz .

Masz jakieś doświadczenia WAP czy klepiesz bez opamiętania za resztą sekty ?

22 minuty temu, meloV8 napisał:

Kazda kolumna jakos zagra, nawet jak wsadzisz przypadkowe elementy zwrotnicy. Wiedzac co robi kazdy element LCR jestes w stanie chociaz troche zabezpieczyc glosniki przez uszkodzeniem. Czy to jest wlasciwa droga projektowania filtrow?

Nie da sie zaprojektowac dobrej filtracji, na podstawie danych pomiarowych, jakie nie danymi konkretnie tej kolumny, nad ktora pracujesz. Rozumiesz? Wilk w swoich filmach jasno przedstawil, ze zaprojektowal filtry na podstawie danych, ktore nie byly sciagniete z kolumn, nad ktorymi pracowal.

Mozesz zaklinac rzeczywistosc i ludzic sie, ze przeciez i tak waznie jest jak kolumna zagra. Pewnie, ze wazne, ale to jak zagra, zalezy glownie od projektu i danych na jakich sie pracuje.

Majac doswiadczenie, nie musisz wszystkiego sprawdzac, bo widzisz od razu, jakie popelniono bledy i tyczy sie to wlasciwie kazdej dziedziny zycia.

Tak wiec mozesz pocieszac sie dalej i czekac w kolejce u Wilka na kolejnego gniota - tym razem dla siebie 🙂

Żyjemy w innym świecie . Ja wiem, że multum doskonale zaprojektowanych kolumn, firm z doskonałym zapleczem kostruktorskim nie gra. Dlatego nie zamierzam nikogo bluzgać, tylko dlatego że wydumka o pomiarach mi na to nie pozwala .

Trochę dystansu i próby dotarcia do kolumn które wyszły spod reki WAP . Jeżeli po takim doświadczeniu napiszesz że są do dupy to sam Ci przyklasknę . Ale w obecnej sytuacji Twoja wydumka na temat kiepskiego grania zestawów robionych czy modyfikowanych prze WAP jest równa mojej wydumce o tym że one mimo wszystko mogą zagrać dobrze .

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, hifibloke napisał:

Ty wez pomoz tym niedoswiadczonym ludziom najpierw ogarnac poprawne ustawienie kolumn....

Screenshot_20221219_121816_Chrome.jpg

Nie ma to nic wspólnego z naciąganiem ludzi na kasę pod przykrywką profesjonalizmu który został w tym temacie wypunktowany.

32 minuty temu, Marek1970 napisał:

Panowie a można żyć bardziej w zgodzie na tym forum i nie tylko ? Kurde mamy tak ciężkie czasy a jeden drugiemu dupe rąbie... i co Wam po tym ? co to komu da ?

Made in Poland 😂

Gość

(Konto usunięte)

Taka mnie refleksja dopadła... jest kilka forów audio na których wielu kolegów udziela sie od dziesięcioleci, pisza tu i na diyaudio.pl i na diyaudio.com w tematach konstrukcji kolumn prezentują własne konstrukcje , często dyskutuja między sobą na temat prezentowanych projektów rozwiązań metod pomiarowych przedstawiają wyniki pomysły udoskonalenia

każdy kto chce sie czegokolwiek dowiedzieć na temat budowy kolumn metodologi może wszystko znaleźć na tych forach... może nie po to by samemu cos zrobić ale po to by poszerzyć właśne horyzonty poznać trochę temat by móc rozmawiać z kimś komu zleca się zrobienie kolumn dla siebie

naprawdę wystarczy poczytac popytać jesli czegos się nie rozumie by byc bardziej przygotowanym do tematu

czemu tak wielu kolegów nie robi tego ... nie mam pojęcia

wrzucanie przez Wilka pomiarów z magazynów do swoich filmików jednoznacznie pokazuje ,że nie ma on pojęcia o pomiarach kolumny bo przeciez tak proste rzeczy jak nearfild , farfield , reves null

to kwestia kilku minut pracy a przy okazji w ten sposób mozna sprawdzić poprawność konstrukcji , czy tego czy symulacja pokrywa się z rzeczywistością

to są podstawowe narzędzia stosowane od lat na całym świecie a nie jakiś "szeroki temat" 🙂

choć z drugiej strony skoro danych terminów używa w wypowiedzi to ma świadomość czego nie wie, nie rozumie i tylko to jest w całej tej jego wypowiedzi warte wyłuskania

poza tym, gdyby chciał sam poczytałby trochę netu by się dokształcić... ale z drugiej strony musiałby pewnie o cos zapytać a wtedy wyszłoby jak bardzo mało wie o konstrukcji zespołów głosnikowych

6 minut temu, Riczi75 napisał:

Żyjemy w innym świecie . Ja wiem, że multum doskonale zaprojektowanych kolumn, firm z doskonałym zapleczem kostruktorskim nie gra. Dlatego nie zamierzam nikogo bluzgać, tylko dlatego że wydumka o pomiarach mi na to nie pozwala .

Powtarzasz sie jak zacieta plyta. Nikt nikogo nie bluzga, jedynie zwraca uwage, co jest zle zrobione. Pomysl o tym w inny sposob. Zalozmy, ze kolumny Wilka graja dobrze, mimo ze popelniono przy ich projektowaniu duze bledy. Moze fuks, moze geniusz konstruktora, cokolwiek. Zastanow sie teraz, o ile lepiej moglyby zagrac te kolumny, gdyby zrobiono je z wieksza precyzja, zgodnie ze sztuka projektowania i mierzenia kolumn glosnikowych?

Przypuśćmy, ze budujesz dom i masz jakas szemrana ekipe, a na budowe przyjedzie Twoj znajomy, fachowiec i powie " wiesz co, oni to straszna lipe odwalaja, zobacz jak jest zrobiona wiezba dachowa, przeciez tam sa bledny konstrukcyjne, to sie moze zawalic". Ty mu natomiast odpowiesz, ze przeciez ta ekipa zbudowala juz 50 domow i zaden sie nie zawalil, a ludzie sa zadowoleni...

9 minut temu, Riczi75 napisał:

Trochę dystansu i próby dotarcia do kolumn które wyszły spod reki WAP . Jeżeli po takim doświadczeniu napiszesz że są do dupy to sam Ci przyklasknę . Ale w obecnej sytuacji Twoja wydumka na temat kiepskiego grania zestawów robionych czy modyfikowanych prze WAP jest równa mojej wydumce o tym że one mimo wszystko mogą zagrać dobrze .

Zalozmy, ze dotre do kolumn WIlka, poslucham i stwiedze, ze jednak kicha. Czy to juz zadowoli Twoje podejscie i przyklasniesz, ze zrobilem wszystko, aby ocenic ich jakosc?

Ten temat nie powstal dlatego, ze kolumna Wilka gra zle. Powstal dlatego, ze jego metody porojektowania, jakie pokazal na swoich filmach, swiadcza albo o jego niekompetencji, albo o swiadomym pomijaniu najwazniejszych kwesti pomiarowych w procesie projektowania kolumn. Byc moze robi tak dlatego, ze jest mu szybciej, oraz uwaza, ze taki sposob projektowania jest wystarczajaco dokladny do osiagniecia jego celu.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, slawek.xm napisał:

naprawdę wystarczy poczytac popytać jesli czegos się nie rozumie by byc bardziej przygotowanym do tematu

Poczytać i popytać to w dzisiejszych czasach za dużo.

37 minut temu, Riczi75 napisał:

Masz jakieś doświadczenia WAP czy klepiesz bez opamiętania za resztą sekty ?

Wypada zatem być konsekwentnym.

37 minut temu, Riczi75 napisał:

Ja wiem, że multum doskonale zaprojektowanych kolumn, firm z doskonałym zapleczem kostruktorskim nie gra.

Rozumiem, że "multum doskonale zaprojektowanych kolumn" odsłuchałeś i wnioski, które prezentujesz są owocem twoich osobistych doświadczeń a nie efektem, jak się wyraziłeś - "klepania bez opamiętania".

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, meloV8 napisał:

Przypuśćmy, ze budujesz dom i masz jakas szemrana ekipe, a na budowe przyjedzie Twoj znajomy, fachowiec i powie " wiesz co, oni to straszna lipe odwalaja, zobacz jak jest zrobiona wiezba dachowa, przeciez tam sa bledny konstrukcyjne, to sie moze zawalic". Ty mu natomiast odpowiesz, ze przeciez ta ekipa zbudowala juz 50 domow i zaden sie nie zawalil, a ludzie sa zadowoleni

Wybudowałem dom i ekipę miałem z doświadczeniem . W okolicy wybudowali już kilka domów . Po 10 latach do nadal jest w doskonałym stanie .

Wilk wybudował i modził już wiele zestawów. Nie widzę wsród użytkowników tych zestawów oplówania jego roboty.

Teraz sobie odpowiedz . Czy wybrałbym do budowy kolumn np. kolegę Szakovsky czy WAP.

Temat banalny a ja zdania nie zmieniam bez doświadczenia się o tym na własnej skórze że coś nie gra dlatego, bedę sie powtarzał.

Jak bedę po odsłuchu "Wzmacniacza marzeń" i nie zagra to na pewno napiszę że nie gra. 

Będzie to odsłuch na co najmniej siedmiu zestawach głośnikowych z różnych pułapów cenowych jak również o różnej efektywnosci od 84db do 93 . Bedzie porównany z końcówkami MBL, BAT Meridian Hegel jak i z Yamahą AS2100. 

Jak bedzie kiepski to napisze że jast kiepski. 

Na razie na pewno nie napiszę że jest do bani a co do WAP to jeszcze czas pokaże.

Edytowane przez Riczi75
  • Moderatorzy

Wypłyną gość na szerokie wody rynku audio to musi się spodziewać, że i sztorm będzie. Będzie ocena, będzie krytyka nie tylko samych kolumn ale też metod pracy, ceny i wszystkiego co jest związane z działalnością w tym temacie. Na budowanie pozytywnej samooceny jest czas gdy ktoś ma kilka lat a później przychodzi twarda weryfikacja. Gdyby mysz siedziała pod miotłą to by jej koty nie zjadły. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

3 minuty temu, Riczi75 napisał:

Teraz sobie odpowiedz . Czy wybrałbym do budowy kolumn np. kolegę Szakovsky czy WAP.

Nie znam dokonań kolegi Szakovskyego, ale znam kilka firm, ktorym moglbym powierzyc takie zadanie, majac pewnosc, ze zostanie to zrobione zgodnie ze sztuka, a nie na sztuke.

5 minut temu, Riczi75 napisał:

ak bedę po odsłuchu "Wzmacniacza marzeń" i nie zagra to na pewno napiszę że nie gra.

W podobnej cenie masz Linear Audio Reserch LAR 50/50. Warto sprawdzic.

• Moderatorzy
11 minut temu, Riczi75 napisał:

Jak bedę po odsłuchu "Wzmacniacza marzeń"

Ale to przecież nie jest wzmacniacz RS tylko klon Sansui (jego wzmacniacz okazał się klapą co mnie nie dziwi bo jak ktoś nie odróżnia lamp 2a3 od 300b to i zaprojektować nic sensownego nie może), który i tak powstaje przy udziale wielu osób bo skopiowanie schematu chyba przerosło RSa. Nawet płytki do tego były źle porobione a już poszły w świat bo szybko trzeba kuć kasę póki temat gorący.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, meloV8 napisał:

Nie znam dokonań kolegi Szakovskyego, ale znam kilka firm, ktorym moglbym powierzyc takie zadanie, majac pewnosc, ze zostanie to zrobione zgodnie ze sztuka, a nie na sztuke.

W podobnej cenie masz Linear Audio Reserch LAR 50/50. Warto sprawdzic.

Dziękuję za podpowiedź . Warte rozważenia propozycję .

Jeżeli nie będzie to dla Ciebie problemem to zgłoszę się do Ciebie w momencie podjecia decyzji o rozpoczęciu projektu moich Frankensteinów.

5 minut temu, Seyv napisał:

Ale to przecież nie jest wzmacniacz RS

Ja jestem zainteresowany jedynie klonem Sansui . 

1 hour ago, MarcinStereo said:

Nie ma to nic wspólnego z naciąganiem ludzi na kasę pod przykrywką profesjonalizmu który został w tym temacie wypunktowany.

ojej tzn. ze ten Pan musiał Cie tez naciagnac skoro tak bardzo Cie to boli 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szpotek73 napisał:

chętnych proszę na priv

założ kanał na YT przygarnij lokowanie produktu najlepiej znanej marki głośnikowej

wklej parę pomiarów z stereophile lub "Audio"

skopiuj parę pokoi odsłuchowych z "najpiękniejsze pokoje odsłuchowe"

naucz się na pamięć kawałka książki jakiejś speaker cookbook  i z przekonaniem wyrecytuj przed kamerą i masz sukces na miarę 21 wieku 🙂

Teraz, szpotek73 napisał:

ja wiem jak się robi kolumny od strony technicznej ,a to trzeba podejść od strony artystycznej...

Z Mitorajem powinieneś się skonsultować, szkoda że nie żyje 😞 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szpotek73 napisał:

ja wiem jak się robi kolumny od strony technicznej ,a to trzeba podejść od strony artystycznej...

jak widać w tym wątku marketing jest najważniejszą pozycją , wiedza nie ma żadnego znaczenia 🙂

nikt na razie się nie zgłosił chętny na nowe kolumny....no dobra,nie będę robił na słuch,będę obliczał, muszę tylko nową matematykę wymyślić, autorską....

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, szpotek73 napisał:

nikt na razie się nie zgłosił chętny na nowe kolumny....no dobra,nie będę robił na słuch,będę obliczał, muszę tylko nową matematykę wymyślić, autorską....

tu Stasiop Ci podsunie kilka pomysłów 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi