Skocz do zawartości
IGNORED

Wzbogacenie kina domowego o dobry tor stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim 🙂 Planuję udoskonalenie mojego kina domowego (5.1.2 za chwilę 7.1.2) dodając dobry tor audio. Mam ponad 700 płyt CD, chciałbym ich znów słuchać na przyzwoitym poziomie.

Mój system to: Kolumny - Monitor Audio Silver RX-8, Monitor Audio głośnik centralny, Monitor audio RX-2, na suficie Polk OWM5 i subwoofer Velodyne EQ-12 MAX, Amplituner Denon AVR-X4300H, odtwarzacz CD NAD C515BEE.

Chciałbym dołożyć (wpiąć w tor Denona) końcówkę mocy do głośników stereo. Zależy mi na ciepłym ,analogowym, lampowym brzmieniu ale bez utraty dynamiki i mocy potrzebnej w kinie domowym.

Jest szansa  znaleźć coś takiego? Coś polecacie? Macie jakieś inne sugestie?

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez dominikm

Dołożenie końcówki mocy nie poprawi stereo , bo sygnał stereo i tak przeleci przez przedwzmacniacz AV Denona.

Tu potrzebny wzmacniacz zintegrowany stereo z taką funkcją " przystosowany do współpracy z KD " 

Poczytaj w Kinie Domowym , połączenie dobrego stereo z K D

Wzmacniacz stereo . Żródła stereo do wzmaka, fronty do bypassa czy jak to tam producent nazwie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, dominikm napisał:

Chciałbym dołożyć (wpiąć w tor Denona) końcówkę mocy do głośników stereo

Podstawą dobrego dźwięku jest przedwzmacniacz. Dodanie stereofonicznej końcówki mocy niczego nie poprawi. Jedynym wymiernym skutkiem będzie to, że wydasz pieniądze

sama końcówka dużo nie zmieni, wąskim gardłem pozostaje wtedy przedwzmacniacz. Jeśli już coś wstawiać to tylko wzmacniacz zintegrowany, który może pracować w kinie jako końcówka mocy na front

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

27 minut temu, dominikm napisał:

Ok, to jeśli wzmacniacz zintegrowany to co polecalibyście do tych kolumn (MA RX-8). Charakter dźwięku jak w pierwszym poście.

Fundamentalne pytanie. Cena????

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Fundamentalne pytanie. Cena????

do około 4000 zł. Chętnie mniej, zdecydowanie używany.

Edytowane przez dominikm
4 minuty temu, dominikm napisał:

I skąd wezmę sygnał z amplitunera do wzmacniacza?

Źródło dźwięku musi być podłączone do integry. Inaczej ta zabawa traci sens

11 minut temu, dominikm napisał:

I skąd wezmę sygnał z amplitunera do wzmacniacza? Przecież nie z wyjścia pre-out bo ono jest po sekcji przedwzmacniacza.

sygnał bierzesz z pre i wtedy końcówka w integrze stereo zasila fronty w kinie, do słuchania stereo musisz podłączyć źródło osobno do integry stereo

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Z AV Denona dedykowane OUT Front L R do integry ,najlepiej która ma tego " bypassa " . 
Kiedyś miałem taki układ z e " zwykłą integrą i podczas odsłuchu KD , gałka głośności w integrze była na god. 12 - stą. Wszystkim sterował w KD amplituner AV. 
Oczywiście odtwarzacz CD do integry. Miałem też odtwarzacz BR podłączony do amplitunera AV cyfrowo , a analogiem do integry stereo. 
P.S. Te nowe droższe Yamahy mają  " bypass" 

Edytowane przez czester15.30

Niektórzy producenci nazywają to   home theatre .

3 minuty temu, dominikm napisał:

Ideałem dla mnie byłaby lampa albo chociaż hybryda ale one chyba nie mają takich "bypassów'

Jak miałem połączenie bez bypassu . Czytaj wcześniejszy post.
Tylko trzeba pamiętać , że po odsłuchu KD gałkę przekręcić na normalną głośność. 

16 minut temu, dominikm napisał:

Ideałem dla mnie byłaby lampa albo chociaż hybryda ale one chyba nie mają takich "bypassów'

Przedwzmacniacze stereo mają " przelotkę " Bypass , przynajmniej jest tak na zdjęciu . 
To poszerza możliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, dominikm napisał:

lampy trochę szkoda do użytku w kinie, za mało wydajna i za szybko się zużywa 😉

www.tophifi.pl

Nie wiem na jakim poziomie audiofilizmu jest założyciel wątku i co słyszy a czego nie ale może po prostu zastosować przełącznik z wejściem na dwa wzmacniacze i wyjściem na kolumny głośnikowe. Przy odrobinie inwencji można proces przełączania wzmacniaczy zautomatyzować (przekaźnik 230V wpięty do przelaczalnego gniazda zasilania w amplitunerze.

Wyposażony jest on jednak w element przydatny w kinie domowym: przełącznik Direct AV („home theatre bypass”), przydatny dla użytkowników chcących wykorzystać sekcję końcówki mocy a35.2 do napędzenia kolumn przednich w swoich systemach kina domowego. Music hall a 35.2 super wzmacniacz który można wpiąć w kino domowe . Generalnie szukaj urządzenia z ta funkcją .

Ja jestem za tym że dołożenie końcówki poprawi stereo. Gdyż pre z tego Denona wcale nie jest złe.

Pod Twój system proponował bym końcówkę atolla albo caspiana.

Piotr 

Sporo podpowiedzi dorzucę coś od siebie aktualnie możesz dostać w bardzo atrakcyjnych cenach wzmacniacze Musical Fidelity M3si, które mogą pracować w trybie końcówki mocy i grają bardzo dobrze - polecamy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Sporo podpowiedzi dorzucę coś od siebie aktualnie możesz dostać w bardzo atrakcyjnych cenach wzmacniacze Musical Fidelity M3si, które mogą pracować w trybie końcówki mocy i grają bardzo dobrze - polecamy.

Ok, ale jak będą grać z Monitor Audio Silver RX-8? I czy charakter dźwięku będzie taki jak w moim pierwszym poście?

O Musicalach jest sporo recenzji, to dobre wzmacniacze o ciepłej barwie i jak sama nazwa wskazuje muzykalnym brzmieniu dobrze zgrają się z Monitor Audio, ale sam sprawdź takie połączenie na odsłuchu, na który zapraszamy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

22 godziny temu, Q21 napisał:

Ok, ale jak będą grać z Monitor Audio Silver RX-8? I czy charakter dźwięku będzie taki jak w moim pierwszym poście?

Zastanawiam się też nad zmianą odtwarzacza CD no ten NAD C515BEE jest jednak marny. Tylko w połączeniu cyfrowym z Denonem daje jako tako radę, natomiast jego własny DAC jest tragiczny. Szukam jakiegoś używanego playera do 3000. Myślałem o jakimś SONY z serii ES, z lat 90-tych tylko boję się czy coś znajdę w dobrym stanie.

Wzmacniacze Musicala grają ciepłą barwą, ale nie lampową bo to tranzystor i brzmienie lampowe uzyskasz z lampy a nie ze wzmacniacza tranzystorowego. Tak jak wcześniej napisałem przyjedź na odsłuch i sam sprawdź wzmacniacze, które cię interesują. 

Starsza seria RX grała inaczej niż te nowe silvery.

Jeśli obecnie podoba ci się góra pasma to podłączając musical będziesz jej słyszał mniej będzie ona delikatnie wyciszona względem reszty pasm.

Musical.ly jest natomiast mocnym urządzeniem i prawidłowo wysteruje te kolumny.. osobiście wolałbym tutaj Roksana albo starsza integrę Denona która też może pracować jako końcówka mocy

Piotr