Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 15k - system do rozbudowy w opraciu o : CA CXN v2 + Xavian Ambra Exclusiva

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuje wzmacniacza do 15k PLN. System obecny:

żródło: CA CXN v2 + TIDAL MASTERS

wzmacniacz: Atoll in 80 SE

głośniki: Xavian Ambra Exclusiva

Pomieszczenie : 15 m2

Co oczekuje od systemu/wzmaka: W miare ocieplić średnicę (zmiana preferencji brzmieniowych z ostrego łupania na - gitary klasyczne, wokal jazzowy). Kolumn nie chcę zmieniać - idealnie mi podpasowały w zakresie średnicy.

Co dotychczas słuchałem w mojej konfiguracji: Bladelius Brage (ten gagtek to naprwdę zrobił na mnie duże wrażenie, nie wiem jak to określić - krystalicznością dźwięku), Leben CS-300 i to tyle.

Wiele dobrego słyszałem o wzmakach od Exposure. Co sądzicie? Ogólnie chodzi mi o to by nie zamulić dźwiękowo zbytnio systemu więc kierowałbym się w stronę tranzystora zamiast lampy ale zaś nie zależy mi na zbytniej analityczności i wyostrzeniu górnego pasma. Z góry dziękuje wam za propozycje!

9 minut temu, k.p napisał:

Bladelius Brage (ten gagtek to naprwdę zrobił na mnie duże wrażenie,

To bierz go. Jeśli koniecznie chcesz rozszerzyć listę, Copland CSA100 (hybryda) wart sprawdzenia ale zazwyczaj pierwsza decyzja jest najbardziej trafiona. Potem zaczyna się kombinowanie

I drobna uwaga. Dobra lampa NICZEGO nie muli 

Cześć,

sprawdziłbym z tymi kolumnami Unisona Unico Due. Fajnie może to też zagrać z Sugdenem A21SE Signature, świetnym kompanem może być również Musical Fidelity M6si.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

51 minut temu, piotrek7 napisał:

Dobra lampa NICZEGO nie muli 

Dobrze wiedzieć, a jakie konstrukcje byś polecał?

12 minut temu, mdavis napisał:

Potwierdzam 👍

Jw.

Edytowane przez k.p
2 minuty temu, k.p napisał:

O 2,5 drożej niż zakładasz ale zobacz na cenę katalogową (a może coś by się jeszcze udało z niej urwać?) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na lampach KT150 więc na pewno napędzi Xaviany 

I to byłby zakup na lata bo (jak dla mnie) wzmacniacze lampowe nie starzeją się. A jego brzmienie możesz w dużym zakresie modyfikować zmieniając zestawy lamp. Tak więc trudno się takim sprzętem znudzić 

Ukryta Zawartość

8 minut temu, k.p napisał:

Lampa na KT88 lub KT150. Co do firm to np. Cayin, PrimaLuna, Unison Research, Line Magnetic Audio. 

LAR 50/50  I LAR 200 rodzimy producent . Pierwsxy to mocna lampa  , drugi bardzo mocna hybryda .W obu przypadkach piekna srednica polecam sprawdzić . 

Lub inny nasz producent Haiku Audio Sol ll Se świetny tranzystor pierwsze waty w klasie A .Super. Lub lampy tu duży wybór.  Od El 34 przez 6550 do Kt 150. 

Obu producentów znam i polecam posłuchać. 

16 minut temu, k.p napisał:
Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Dobra lampa NICZEGO nie muli 

Zgadza się dobra lampa nic nie muli ale jest wymagająca w zakresie doboru kolumn. I tak o ile wzmacniacze na lampach KT 88, 90, 120 czy 150 wysterują nawet średnio trudne do napędzenia kolumny to dźwiękowo będą zbliżone do tranzystora. Natomiast naprawdę grające lampy czyli wszelkiego rodzaju SET-Y wymagają starannego doboru głośników i to raczej z wysokiej półki cenowej. Przeszedłem tę drogę i szczęśliwie wróciłem do mocnego tranzystora.

29 minut temu, dlmtb napisał:

I tak o ile wzmacniacze na lampach KT 88, 90, 120 czy 150 wysterują nawet średnio trudne do napędzenia kolumny to dźwiękowo będą zbliżone do tranzystora

W małym stopniu 👍 Co innego wzmacniacz hybrydowy 

17 minut temu, mdavis napisał:

W małym stopniu 👍 Co innego wzmacniacz hybrydowy

Przerobiłem trzy wzmacniacze na lampach KT i uważa że nie ma sensu wchodzić w taką lampę. Lepiej od niej zagra dobry tranzystor. Co innego wspomniane przezemnie SET-y ale tu można polec na kolumnach. Wszystko co gra z tymi lampami jest rzadkie, drogie i czesto trudno dostępne.

4 minuty temu, dlmtb napisał:

Przerobiłem trzy wzmacniacze na lampach KT i uważa że nie ma sensu wchodzić w taką lampę

Tutaj się nie zgodzę 👍Lubię brzmienie lamp KT 👌

Żaden nowy wzmacniacz tranzystorowy do kwoty 13 tys nie zagra nie zabrzmi lepiej niż wzmacniacz lampowy na lampach np KT 88 Też to przerabiałem 😊

Godzinę temu, mdavis napisał:

Tutaj się nie zgodzę 👍Lubię brzmienie lamp KT 👌

Żaden nowy wzmacniacz tranzystorowy do kwoty 13 tys nie zagra nie zabrzmi lepiej niż wzmacniacz lampowy na lampach np KT 88 Też to przerabiałem 😊

Jaki wzmacniacz na KT 88 masz na myśli? 

A-S1200 albo A-S2200 - może da radę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wracając do wzmacniaczy LARa oba mają w cenie ciekawe wynikające z konstrukcji gniazda do podłączenia słuchawek . I tu też dobre granie .  Taki plusik . 

21 minut temu, bogus18 napisał:

Jaki wzmacniacz na KT 88 masz na myśli? 

Np. Fezz Audio, Cayin 

4 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

sprawdziłbym z tymi kolumnami Unisona Unico Due. Fajnie może to też zagrać z Sugdenem A21SE Signature, świetnym kompanem może być również Musical Fidelity M6si.

Pozdrawiam,

Michał

Podpisuję się pod MF M6si (piekny bas, duza srednica i delikatna gora) i co wiecej pomoge zlatwić w bardzo atrakcyjnej cenie.

hybrydy z MF na nuvistorach to za drogo wychodzi wiec jesli lampa w torze no masz już polecenia 

Godzinę temu, audioburak napisał:

A-S1200 albo A-S2200 - może da radę.

W cenie do 15 tyś to bez problemu AS3000 (na takim gram) i można zakończyć poszukiwania. Mój ostatni wzmacniacz lampowy to LM-518ia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie żałuję że przeszedłem na Yamahę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest jeszcze jeden do sprawdzenia🙂 wzmacniacz Unison Research Triode 25  .Mam na dziś u siebie, a trochę przesłuchałem przed zakupem. 

1 godzinę temu, mdavis napisał:

Np. Fezz Audio, Cayin 

Cayina u siebie nie miałem  Titanie na Kt 88 znam i tak jak w przypadku Coplanda 405 na tych lampach wg. mnie to granie bardzo zbliżone do dobrego w tej cenie tranzystor a.

Ale może  założycielowi tematu będzie się podobać. 

Pozdrawiam  

Ukryta Zawartość

Bladelius, KARAN acoustic, moon.

Nie wiem czy nowy czy używane ale powodzenia w dalszych odsłuchach 

🙂

Jeszcze spróbuj posłuchać Electrocompanient ECI 6.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

18 minut temu, RobG1974 napisał:

Jeszcze spróbuj posłuchać Electrocompanient ECI 6.

Bardzo dobra firma 👍

Serdecznie dziękuje Panowie za odpowiedzi!

Podsumujmy:

Lampa: Coś na KT88, KT 150 firm nie będę wymieniał bo zobaczę co się napatoczy podczas słuchania tak brzydko rzecz ujmując.

Tranzystory w klasie A: Bladelius , Sudgen, Haiku Audio Sol

Tranzystory AB i hybrydy: LAR, Copland, MF M6Si, Electrocompaniet ECI 6, Yamahy (wyższe serie)

Tutaj rodzi się dodatkowe pytanie co sądzicie o Leema Acoustics Tucana II? Słyszałem że, mógłby nieco zamieszać w moim systemie i jak dobrze się poszuka, to znajdę go w dobrej cenie.

Ja bym dołożył Naima Supernait 2 (może w komplecie z zsilaczem Hicao DR) , Electrocompaniet Eci6 mk2 i Musical fidelity m6si. Z rodzimych propozycji to na pewno Circle Audio a200. 

2 godziny temu, k.p napisał:

Tutaj rodzi się dodatkowe pytanie co sądzicie o Leema Acoustics Tucana II?

Dobry kierunek. Słuchałem i mogę polecić.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dodatkowym atutem Yamahy AS2200/3000 jest świetny pre gramofonowy MC na dyskretnych. Szukałem zewnętrznego niepotrzebnie, przynajmniej 10kzł zostało na płyty.

Podsumujmy:
Lampa: Coś na KT88, KT 150 firm nie będę wymieniał bo zobaczę co się napatoczy podczas słuchania tak brzydko rzecz ujmując.
Tranzystory AB i hybrydy: LAR, Copland, MF M6Si, Electrocompaniet ECI 6, Yamahy (wyższe serie)
Tutaj rodzi się dodatkowe pytanie co sądzicie o Leema Acoustics Tucana II? Słyszałem że, mógłby nieco zamieszać w moim systemie i jak dobrze się poszuka, to znajdę go w dobrej cenie.
Tucana II fajny wzmacniacz miałem kilka lat. Ale ja i tak wolę brzmienie lampowe. Teraz zastąpiłem ją pre lampowym i końcówką mocy w klasie D.

18 minut temu, RobG1974 napisał:

Tucana II fajny wzmacniacz miałem kilka lat. Ale ja i tak wolę brzmienie lampowe

👍👌

Podsumujmy:

Dla mnie Tucana to bardzo bardzo dynamiczne i rozdzielcze granie ale za bardzo "na twarz" zbyt ofensywne .
Kiedyś to była gwiazdą tego forum tylko poznaj szybko się pojawiala na sprzedaż. Zależy czego słuchasz ? Do ciężkich gatunków może się spodobać ale nie dla mnie .
Ja jestem za MF M6si lub coś z lampą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Pokaż nowe odpowiedzi