Skocz do zawartości
IGNORED

Kebel głośnikowy do 100 zł za metr.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o informacje czy istnieje w praktyce, odczuwalna uchem różnica pomiędzy kablem np: chord, melodika, klotz, i innymi w cenie do 100 zł za metr ? Który lepszy, a który gorszy. Poniżej kilka przykładów z allegro. Muszę kupić kilka metrów i nie wiem jaki ? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat rzeka , niebawem zaczną się przepychanki i tak nic się nie dowiesz . Ja osobiście lata temu kupiłem Kimber Kable 4pr na banankach i mimo zmiany klocków cały czas ze mną jest .

Ukryta Zawartość

Mam ten kabel i uważam, ze w tej cenie bardzo udany.

Trzeba jednak nadmienić, ze nie każdy kabel dobrze gra w każdym systemie.

Ukryta Zawartość

Dlatego dobrze byłoby wiedzieć - do czego ma pasować w gratach

i czego się szuka w dźwięku.

Poza tym jeśli to np. 2 x 2,5 m to jest spory wybór w używanych ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 godzin temu, margaryna85 napisał:

Temat rzeka , niebawem zaczną się przepychanki i tak nic się nie dowiesz . Ja osobiście lata temu kupiłem Kimber Kable 4pr na banankach i mimo zmiany klocków cały czas ze mną jest .

Rozsądny wydatek na lata. 

De gustibus non est disputandum

15 godzin temu, Korx napisał:

...czy istnieje w praktyce, odczuwalna uchem różnica pomiędzy kablem np: chord, melodika, klotz, i innymi w cenie do 100 zł za metr ?

Nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jeżeli w tej cenie nie wiesz co kupić to kup kabel o geometrii Kimber tak drogi na jaki Cię w tej chwili stać (4PR  jest ok na start). Niczego nie zepsuje a może się okazać bardzo przyzwoity i wszechstronny. Nawet jak kiedyś kupisz inne fikuśniejsze kable z ciekawości to ten prosty rzemieślniczy i tak zachowasz w szufladzie...bo będzie po prostu przyzwoity..

Alternatywnie, można rozważyć 'Kimber like' klony 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   . Ich geometria wygląda OK ale co do materiałów to samemu trzeba podjąć decyzję czy się zaryzykuje czy nie 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaca_re

Ten Kimber w/w swietny. Mam go w wewnętrznym okablowaniu. Midwoofer delikatnie dynamiczniejszy niż ze zwykłym kablem.

Clearway z tych które wymieniłeś  .

1 hour ago, Kw202 said:

Skontaktuj się z którymś z salonów audio, jest ich kilka na forum. 

Pożyczą Ci kabelki na testy. 

Tak najlepiej.

Od siebie polecam Chord Clearway lub AudioQuest Rocket 11 (bardziej szczegółowy) na start. 

Melodyki bym w tym budżecie nie wybrał.

To charakterystyczne bardzo stłumione granie.

Ford clearway to jeden z najpopularniejszych kabli w tym przedziale cenowym.

Mi osobiście bardzo podoba się też Kinder 8pr i 4pr.

Z tym że akurat seria PR ma słabą izolację.

Tych kabli nie powinno się trzymać obok innych kabli. jeżeli idą bezpośrednio od wzmacniacza do kolumn i nie  mają kontaktu z innymi to jest super.

Piotrek 

Kebel czy Kebab? Co potrzebujesz?

Jeśli to drugie, to mogę polecić kilka barów w Warszawie

.

Firma Kimber jeśli chodzi o kabelki, to b. dobry kierunek. Tylko, że tanie nie są. Ale słyszałem o nich wiele dobrych opinii. Właściwie każdy kto je ma to poleca.

Cardas 101. 

Bardzo neutralne granie 👍 bez narzucenia swojego brzmienia.   Nic nie dodaje nic nie zabiera . Do sprawdzenia po wypożyczeniu . Do zakupu na rynku wtórnym.  Z konfekcją lub bez  .

Polecam posłuchać u  siebie .

A ja właśnie też uważam za bardzo naturalny kabelek. To rozluźnienie może być w wieku przypadkach wręcz pożądane.

Piotrek 

Słuchałem w różnych zestawieniach i   zawsze  się  sprawdzał nawet w porównaniu z innymi za większe  pieniądze?  

Ja proponuję posłuchać, nie od razu kupić?  

Za taką kasę bez wad . 

Są lepsze ! Tyko $ inna .🙂

58 minut temu, krisd napisał:

Tellurium q black 2 i po temacie 

Tylko temat dotyczy 100zł za metr ?  A nie prawie 3 x tyle z konfekcją.  

A po za tym małym miki to fajny " Kabelek "

Klotz, Cordial CLS, Melodika Purple Rain, Audioquest Rocket 11, wszystkie miałem u siebie i mają podobny styl grania, nic nie zamulają, ani nie wyostrzają, moim zdaniem taki bezpieczny wybór. Różnice w graniu delikatne i musisz mieć zestaw audio na wyższym poziomie, który potrafi przekazać detale w graniu, aby usłyszeć te zmiany. Jak dopiero zaczynasz nie ma co inwestować w drogie kable, lepiej w pierwszej kolejności dołożyć do lepszych kolumn, wzmacniacza, czy DAC.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Korx napisał:

Dzięki za podpowiedzi. Rozjaśniło się trochę 😉

Taaa... 😉

Tak na poważnie to kolega Prewwit bardzo dobrze Ci radzi. 

Kabelki to już taka wisienka na torcie, największe zmiany usłyszysz po zmianie kolumn, dac'a itp. 

Sam od ponad roku używam Chord Odyssey X i jeśli system nie jest zbyt jasno, ostro grający to mogę polecić. Wykonany solidnie. Ogólnie polecam kupić przewód głośnikowy na metry i ewentualnie w przyszłości zrobić konfekcję.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

W dniu 5.01.2023 o 17:37, Piotr Sonido napisał:

Tych kabli nie powinno się trzymać obok innych kabli. jeżeli idą bezpośrednio od wzmacniacza do kolumn i nie  mają kontaktu z innymi to jest super.

Dlaczego sądzisz że jest aż tak źle ? Żadne popularne kable głośnikowe nie mają jakiejkolwiek izolacji przed zewnętrznymi wpływami, żadnych ekranów, uziemień itp... Dlaczego akurat "skrętkowa " geometria Kimbera miałaby być bardziej podatna na łapanie zakłoceń/przydźwięków niż inne konstrukcje ?

2 godziny temu, Jaca_re napisał:

Dlaczego sądzisz że jest aż tak źle ? Żadne popularne kable głośnikowe nie mają jakiejkolwiek izolacji przed zewnętrznymi wpływami, żadnych ekranów, uziemień itp... Dlaczego akurat "skrętkowa " geometria Kimbera miałaby być bardziej podatna na łapanie zakłoceń/przydźwięków niż inne konstrukcje ?

Przecież kable głośnikowe są często ekranowane.

Jeżeli ma być w miarę neutralnie to Chord Clearway bez wtyczek.  

Barwniej, cieplej to Tellurium Blue II w fabrycznej konferencji z bananami. 

• Pokaż nowe odpowiedzi