Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport cd?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez carlos med,

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

I2C jest zblokowane pod ich urządzenia

jeżeli tak to syf, generalnie z tym i2s jest problem, mogliby to ujednolicić.

56 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Holo pozwala to zmieniać z poziomu menu serwisowego,

Tak samo Denafrips

42 minuty temu, essewissa napisał:

jeżeli tak to syf, generalnie z tym i2s jest problem, mogliby to ujednolicić.

Większość producentów korzysta ze standardu PS Audio. Zdarzają się jednak tacy, którzy chcą wynaleźć koło na nowo. Tak jak Nuprime. Z marnym skutkiem. Ale kto im zabroni? 

8 minut temu, piotrek7 napisał:

Ale kto im zabroni? 

No my nie kupimy ich produktu. Amerykanie mają trochę inną mentalność co do zakupów tego typu sprzętów, a prawo USA dba o klienta i producent nie może półprawdami informować o ograniczeniach czy wadach.

Doskonałym przykładem jest tzw. ubezpieczenie na 1 milion PLN Gigawatta na sprzęt podpięty do ich listwy, ale co ciekawe wyłączone są z tego USA.

2 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

No my nie kupimy ich produktu.

Właśnie tym się kierowałem. Nie odpowiada mi określony produkt, nie kupuję go. Proste 

W dniu 20.09.2023 o 13:58, krzysztof.filipak napisał:

W tej akurat sytuacji @piotrek7ma rację i nie pójdzie komunikacja od Nuprime do innego urządzenia, bo ich I2C jest zblokowane pod ich urządzenia. Piszą to w instrukcji i lutowanie kabelka nic nie da.

Co do programowania to różnie to producenci rozwiązują, bo zwykle jest to zamiana pinów więc np. Holo pozwala to zmieniać z poziomu menu serwisowego, a Matrix ma dip-ki na spodzie i sobie ustawiamy kompatybilność.

Konfiguracja pinów wyjścia I2S nie ma na świecie obecnie jednego przyjętego standardu, tak samo odnośnie wejścia. Dlatego też NuPrime podaje rozkład pinów, aby sprawdzić czy sygnał przyjmie dany DAC. Wiele DACów ma obecnie możliwość zmiany w ustawieniach konfiguracji pinów na wejściu. Ostatnio jak pamiętam klient podpinał CDT-9 pod DAC Musician Pegasus, który ma aż 8 konfiguracji pinów na wejściu HDMI IIS, wybrał odpowiedni i bez problemu wszystko zadziałało. Tak samo Topping D90SE także ma do wyboru różne ustawienia wejścia, więc tutaj NuPrime nic nie blokował. Niestety obecnie jest w tym temacie bałagan, ponieważ producenci nie zebrali się aby ustalić jeden obowiązujący standard.

Edytowane przez Sklep.RMS.pl

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

1 godzinę temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Tak samo Topping D90SE także ma do wyboru różne ustawienia wejścia, więc tutaj NuPrime nic nie blokował.

No popatrz. A ja rozmawiałem z przedstawicielami branży, którzy próbowali i mimo wielu starań, nie udało się. Może mało technologiczni i zadanie ich przerosło. 

1 godzinę temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Niestety obecnie jest w tym temacie bałagan, ponieważ producenci nie zebrali się aby ustalić jeden obowiązujący standard.

Dlatego ci, którzy poważnie podchodzą do zagadnienia, korzystają ze standardu PS Audio. 

Dlatego ci, którzy poważnie podchodzą do zagadnienia, korzystają ze standardu PS Audio. 

Czyli dla potomnych Nuprime jeśli piny pasują w połączeniu ma zgrać.
Sprawdziłem w moim Holo Springu 3 i oprócz pinu 14 ON DSD pasuje w pierwszej konfiguracji. Można zatem przypuszczać że PCM pójdzie, a DSD nie będzie działać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podepne to tematu....

Z tych starszych modeli slaby jestem 😉

Sony CDP-XB930QS jako transport CD bedzie to w miare ok ?

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

• 2 tygodnie później...

Poczytałem sobie ten temat raz jeszcze....... kangie......czy Ty naprawdę napisałeś że kupujesz jacht ? 

hahahahahahahahahhahahahhahahhahahahahahhahahahhahahahaha 🙂

dziękuję ci bardzo, taki jakiś zmęczony byłem po pracy, ale czytając coś takiego można się szczerze pośmiać  🙂   ( naprawdę obojętnie czy to prawda czy nie biorąc pod uwagę że to forum audio )

A tak w temacie , rozważam kupno CD pełniącego funkcję transportu ( i nie tylko, w zależności jak będzie grało )

Moi następni kandydaci to nowy Denon DCD 900ne i  używany Marantz CD6006. Obydwa można dorwać w okolicach 1800 zł. Jak ktoś ma doświadczenie to poproszę o opisanie. Preferuję bardziej ciepły dżwięk.

kangie jakbyś chciał pisać o ciepłej bryzie na jachcie to dzięki , daruj sobie :))))))))))

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

To tak w ramach ciekawostki i eksperymentu dziś kupiłem w baaaaardzo okazyjnej cenie odtwarzacz DVD Sony DVP-NS38. Kupiłem go tylko dlatego że ma wyjście Coaxial........ powiem tak, w połączeniu z przetwornikiem Taga Harmony DA-300.....przebił mojego Rotela RCD -930AX.  Zróżnicowanie poszczególnych planów, bas, łągodniejsze/przyjemniesze wysokie. Właściwy kierunek. Te same płyty brzmią przyjemniej, żeby nie było tak super....to nie wszystkie....

12 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

To tak w ramach ciekawostki i eksperymentu dziś kupiłem w baaaaardzo okazyjnej cenie odtwarzacz DVD Sony DVP-NS38. Kupiłem go tylko dlatego że ma wyjście Coaxial........ powiem tak, w połączeniu z przetwornikiem Taga Harmony DA-300.....przebił mojego Rotela RCD -930AX.  Zróżnicowanie poszczególnych planów, bas, łągodniejsze/przyjemniesze wysokie. Właściwy kierunek. Te same płyty brzmią przyjemniej, żeby nie było tak super....to nie wszystkie....

Ale Rotela po coaxialu nie miałeś podłączonego?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

8 godzin temu, Jacchusia napisał:

Ale Rotela po coaxialu nie miałeś podłączonego?

Rotel nie ma Coaxiala właśnie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 8.10.2023 o 00:12, tgiertuga1 napisał:

Cytując samego siebie..... zastanawiam się czy warto kupić odtwarzacz CD za 1500 -2000 zł .... w sensie czy przebije tanie DVD plus DAC Taga.....:))  

Edytowane przez tgiertuga1

Godzinę temu, tgiertuga1 napisał:

Cytując samego siebie..... zastanawiam się czy warto kupić odtwarzacz CD za 1500 -2000 zł .... w sensie czy przebije tanie DVD plus DAC Taga.....:))  

Trzeba posłuchać czy warto. Nie wiem na czym Ci zależy. Masz DAC Taga, więc praktycznie sygnaturę dźwiękową już masz. Transport na tym poziomie to raczej poszukiwanie nie dźwięku, ale funkcjonalności, czy na wyświetlaczu mam nr piosenki, czas, CD text itp., zwykle DVD tego nie wyświetla za dużo, bo zakłada się, że masz TV.

Jeśli szukasz CD to znaczy z wbudowanym DAciem i wtedy szukasz w zasadzie brzmienia i sygnatury nadawanej przez przetwornik wbudowany. Tutaj masz szeroki wachlarz, bo nowe jak i używane (uwaga na lasery) i mechanizm. 

W dniu 8.10.2023 o 20:54, tgiertuga1 napisał:

Rotel nie ma Coaxiala właśnie.

No własnie, stąd ta róznica.

13 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

przebije tanie DVD plus DAC Taga.....:))

Kup CD i podłącz do DAC-a i zobaczysz wtedy różnicę pomiędzy odtwarzaczem DVD a CD. DVD służy do ogladania filmów, mozliwosć odtwarzania CD to tam jest dodatek.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

8 godzin temu, Jacchusia napisał:

No własnie, stąd ta róznica.

Kup CD i podłącz do DAC-a i zobaczysz wtedy różnicę pomiędzy odtwarzaczem DVD a CD. DVD służy do ogladania filmów, mozliwosć odtwarzania CD to tam jest dodatek.

No i na takiego posta czekałem 😁, przecież trzeba gonić króliczka a nie złapać🙃

Podskórnie czułem że CD powinno lepiej zadziałać jako transport niż DVD .

Ale sprawdzę....czemu nie😎

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.09.2023 o 22:00, bum1234 napisał:

Zgraj sobie ten sam utwór do pliku przy pomocy każdego transportu jaki posiadasz. Porównaj pliki. Jeśli napędy są sprawne, pliki będą identyczne. Czy trzeba czegoś więcej, żeby pokazać, że te wszystkie bajania to czysta strata czasu?

Chciałeś się czegoś dowiedzieć. Masz odpowiedź, która jest uniwersalna i czyni wszystkie wątki poświęcone "grającym" transportom bezsensownymi.

Można porównywać te urządzenia, pod względem jakości wykonania, trwałości, niezawodności, estetyki projektu wzorniczego. Doszukiwanie się zmian brzmieniowych jest bez sensu, podobnie jak w każdej biżuterii audiofilskiej, której zasadniczym celem jest poprawa samopoczucia właściciela, wytworzenie u niego uczucia posiadania czegoś wyjątkowego i oczywiście zrobienie dobrego interesu na naiwności ludzkiej. 

patrz wyżej 🙂

I kto tu jest ignorantem?

Pliki będą takie same. Ale myślę,  że większość użytkowników forum słucha muzyki , a nie plików natężając słuch,  czy wszystkie bity i bajty słyszą. Zakładając, że pliki są dokładnie takie same w 100% i są kopią tego samego oryginału co do zasady dadzą ten sam matetiał muzyczny w różnych transportach CD czy plikowych, ale to co dalej dzieje się z tą "odczytaną" z pliku informacją da różny efekt końcowy i niekiedy różnice będą na granicy percepcji w ślepym teście, a przy porównywaniu transportów bardzo różniących się jakością będą znaczne. Bo ilość zmiennych dotyczących elementów z , których są zbudowane od napędu do zasilania itd jest spora. Jeśli uważasz,  że jest jednak inaczej to użyj w roli transportu CD  dowolnego najtańszego odtwarzacza z wyjściem cyfrowym który można dzisiaj kupić i porównaj go w ślepym teście z Reimyo, Mark Levinson,  Jay's cdt-3 , Ancient Lektor , czy co tam Ci jeszcze fantazja podpowie z tej półki.

Jeśli nadal nie usłyszysz roznicy...zapraszam ...posłuchamy Odtwarzacza DVD LG.... Onkyo C-7030 po modyfikacji Mudy(niezły , ale przy kolejnym zawodniku produkuje dźwięk "plastikowy")....ML No390s.

Jeśli i wtedy nie usłyszysz różnicy...najpierw użyj Acustone...jak nie pomoże...szukaj specjalisty...na początek laryngologa.

1 minute ago, carlos med said:

Pliki będą takie same. Ale myślę,  że większość użytkowników forum słucha muzyki , a nie plików natężając słuch,  czy wszystkie bity i bajty słyszą. Zakładając, że pliki są dokładnie takie same w 100% i są kopią tego samego oryginału co do zasady dadzą ten sam matetiał muzyczny w różnych transportach CD czy plikowych, ale to co dalej dzieje się z tą "odczytaną" z pliku informacją da różny efekt końcowy i niekiedy różnice będą na granicy percepcji w ślepym teście, a przy porównywaniu transportów bardzo różniących się jakością będą znaczne. Bo ilość zmiennych dotyczących elementów z , których są zbudowane od napędu do zasilania itd jest spora. Jeśli uważasz,  że jest jednak inaczej to użyj w roli transportu CD  dowolnego najtańszego odtwarzacza z wyjściem cyfrowym który można dzisiaj kupić i porównaj go w ślepym teście z Reimyo, Mark Levinson,  Jay's cdt-3 , Ancient Lektor , czy co tam Ci jeszcze fantazja podpowie z tej półki.

Jeśli nadal nie usłyszysz roznicy...zapraszam ...posłuchamy Odtwarzacza DVD LG.... Onkyo C-7030 po modyfikacji Mudy(niezły , ale przy kolejnym zawodniku produkuje dźwięk "plastikowy")....ML No390s.

Jeśli i wtedy nie usłyszysz różnicy...najpierw użyj Acustone...jak nie pomoże...szukaj specjalisty...na początek laryngologa.

Piękny wywód.

Ale:

Przyznajesz, że materiał muzyczny jest ten sam, więc na wyjściu każdego z urządzeń masz identyczny ciąg bitów. Teraz ten identyczny ciąg bitów podajesz na ten sam przetwornik. I co dalej? Twoim zdaniem sygnał na wyjściu DAC'a będzie inny? 

Zachowujesz się jak Muda44, który słyszy różnice między identycznymi binarnie plikami. Albo jak Pacuła słyszący różnice między plikami typu wave i flac.

Wymienianie litanii nazw urządzeń nie sprawi magicznie, że nagle świat zacznie działać wg twojego widzimy się. 😄

Jeśli uważasz inaczej - nie rozumiesz podstaw techniki cyfrowej  i tyle.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Piękny wywód.

Ale:

Przyznajesz, że materiał muzyczny jest ten sam, więc na wyjściu każdego z urządzeń masz identyczny ciąg bitów. Teraz ten identyczny ciąg bitów podajesz na ten sam przetwornik. I co dalej? Twoim zdaniem sygnał na wyjściu DAC'a będzie inny? 

Zachowujesz się jak Muda44, który słyszy różnice między identycznymi binarnie plikami. Albo jak Pacuła słyszący różnice między plikami typu wave i flac.

Wymienianie litanii nazw urządzeń nie sprawi magicznie, że nagle świat zacznie działać wg twojego widzimy się. 😄

Zrób ślepy test jak opisałem, to zobaczysz,  a właściwie usłyszysz,  że podstawy techniki cyfrowej,  które znasz , w realnym świecie muzycznym nie opisują jednak wszystkiego co słyszymy. 

Nie robiłeś takiego testu ? Tylko teoretyzujesz?  

Gdybym sam nie zrobił...myślałbym tak jak Ty. 

W sumie to Ci zazdroszczę...wydasz mniej €/$. 

Piękny wywód.
Ale:
Wymienianie litanii nazw urządzeń nie sprawi magicznie, że nagle świat zacznie działać wg twojego widzimy się.

Zwykle jest tak że poziom cenowy odpowiada jakości, ale nie zawsze. Inna kwestia to rozdzielczość systemu na którym dokonujemy porównania. Jeśli tor analogowy jest słaby to czy transport CD czy stream nie da się porównywać, bo różnić nie będzie.
Just now, carlos med said:

Zrób ślepy test jak opisałem, to zobaczysz,  a właściwie usłyszysz,  że podstawy techniki cyfrowej,  które znasz , w realnym świecie muzycznym nie opisują jednak wszystkiego co słyszymy. 

A ty robiłeś ślepy test? 

Wątpię.

Inaczej nie wypisywałbyś takich rzeczy.

Podaj choć jeden sensowny i konkretny  argument, który daję jakieś nadzieje na uwiarygodnienie twoich tez.

1 minute ago, krzysztof.filipak said:

Zwykle jest tak że poziom cenowy odpowiada jakości, ale nie zawsze. Inna kwestia to rozdzielczość systemu na którym dokonujemy porównania. Jeśli tor analogowy jest słaby to czy transport CD czy stream nie da się porównywać, bo różnić nie będzie.

A co to jest rozdzielczość systemu?

1 minutę temu, bum1234 napisał:

A ty robiłeś ślepy test? 

Wątpię.

Inaczej nie wypisywałbyś takich rzeczy.

Podaj choć jeden sensowny i konkretny  argument, który daję jakieś nadzieje na uwiarygodnienie twoich tez.

A co to jest rozdzielczość systemu?

Tylko ślepy test ma sens. 

Argument: słucham tej samej płyty z dwóch w/w transportów CD i różnica jest deklarująca słabszego zawodnika (ślepy test, to samo okablowanie i reszta toru, ten sam poziom głośności itd). Niepotrzebne mi teoretyczne rozważania. 

Just now, carlos med said:

Tylko ślepy test ma sens. 

Argument: słucham tej samej płyty z dwóch w/w transportów CD i różnica jest deklarująca słabszego zawodnika (ślepy test, to samo okablowanie i reszta toru, ten sam poziom głośności itd). Niepotrzebne mi teoretyczne rozważania. 

Tak, ale ważny jest sposób przeprowadzenia tego testu. Często jest on niepoprawnie przeprowadzony. Stąd grające WO, kable, transporty podstawki i produkty takie jak np.:      

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, bum1234 napisał:

Tak, ale ważny jest sposób przeprowadzenia tego testu. Często jest on niepoprawnie przeprowadzony. Stąd grające WO, kable, transporty podstawki i produkty takie jak np.:      

Ukryta Zawartość

giphy.gif.58d57f35c400015d9f3db27987e65b71.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Piękny wywód.

Ale:

Ty w ogóle nie masz pojęcia a myślisz że masz.Ciagle cię gryzie cena urządzenia  ,że kogoś stać ,albo w tym przypadku że słyszy różnice ,a według ciebie nie powinien . Trzeba być głuchym żeby nie słyszeć różnicy .

Ukryta Zawartość

🤣🤣🤣

Godzinę temu, carlos med napisał:

On nie wyda nie zauważyłeś że ciągle innym zazdrości.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, tedi02 napisał:

Ty w ogóle nie masz pojęcia a myślisz że masz.Ciagle cię gryzie cena urządzenia  ,że kogoś stać ,albo w tym przypadku że słyszy różnice ,a według ciebie nie powinien . Trzeba być głuchym żeby nie słyszeć różnicy .

🤣🤣🤣

On nie wyda nie zauważyłeś że ciągle innym zazdrości.

Każdy robi jak chce albo trzyma się teorii albo sprawdza empirycznie. Każdy może wydać tyle ile może. Ja też nie mam audio za pierdylion , ale za tyle że nie mam żadnych wątpliwości,  że jakość źródła ma znaczenie...duże. 

Tylko po co nie sprawdzając innych przekonywać,  że czarne jest białe

12 minutes ago, carlos med said:

Każdy robi jak chce albo trzyma się teorii albo sprawdza empirycznie. Każdy może wydać tyle ile może. Ja też nie mam audio za pierdylion , ale za tyle że nie mam żadnych wątpliwości,  że jakość źródła ma znaczenie...duże. 

Z głupoty 😄

Godzinę temu, carlos med napisał:

Tak ,sprawdza i wydaje opinie. a nieliczne wyjątki ,obdarzone intuicja 🤣 jak bum1234  wyssali wiedzę z mlekiem matki ,bez testowania 🤣

Z głupoty 😄

Tylko ty mondry na tym forum jesteś .

10 godzin temu, bum1234 napisał:

Piękny wywód.

Ale:

W CD na wyjściu ciąg bitów nie musi być taki sam. Może być wbudowane np. DSP, w końcu za coś się płaci…

• Pokaż nowe odpowiedzi