Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport cd?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez carlos med,

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, carlos med napisał:

izolacja działa,  ewidentnie zmienia brzmienie, jest bardziej precyzyjne, jaśniejsze, ale ... traci przyjemny charakter, staje się zbyt dokładne, wysuszone, bardziej "cyfrowe. 

Masz "kiepski" DAC 😉 Zbyt techniczny 😉 

Sygnał cyfrowy ma być "czysty" bez dodatkowych zakłóceń elektrycznych. Resztę robi odpowiedni DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Masz "kiepski" DAC 😉 Zbyt techniczny 😉 

Sygnał cyfrowy ma być "czysty" bez dodatkowych zakłóceń elektrycznych. Resztę robi odpowiedni DAC. 

"Czysty" sygnał cyfrowy jest...cyfrowy.  I to słychać. Mój "kiepski" DAC z transportem CD gra rewelacyjnie.

DAC Topping to jest techniczne granie.  Ich izolacja niestety robi to samo. Co nie zmienia faktu , że działa. U mnie DAC pokazuje każdą zmianę dokonaną w torze przed nim. I chociaż w pierwszych chwilach po wpięciu izolacji słychać,  że dźwięk jest "oczyszczony" , to później,  a szczególnie po powrocie do układu bez izolacji , słychać że jest bardziej sterylny, sztuczny, mniej zbliżony do naturealnego.

32 minuty temu, carlos med napisał:

a szczególnie po powrocie do układu bez izolacji , słychać że jest bardziej sterylny, sztuczny, mniej zbliżony do naturealnego.

Wybacz ale to bzdury. Izolacja pozbawia nas zakłóceń elektrycznych. Sygnał z zastosowaniem izolacji galwanicznej jest "prawdziwy". To jest wzorzec. Robotę robi DAC. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:
43 minuty temu, carlos med napisał:

Wybacz ale to bzdury. Izolacja pozbawia nas zakłóceń elektrycznych. Sygnał z zastosowaniem izolacji galwanicznej jest "prawdziwy".

Może i jest prawdziwy, cyfrowy i dobry DAC to pokazuje,  słaby niekoniecznie.

5 godzin temu, Piopio napisał:

Wybacz ale to bzdury. Izolacja pozbawia nas zakłóceń elektrycznych. Sygnał z zastosowaniem izolacji galwanicznej jest "prawdziwy". To jest wzorzec. Robotę robi DAC. 

Tak mi się też wydaje. Izolacja galwaniczna (i być może reclocking, nie wiem co w tym ustrojstwie siedzi) sprawia, że DAC dostaje lepszy sygnał. Jeśli więc po takim zabiegu brzmi "bardziej technicznie" - trzeba winić DAC.

Widać, że w tym przypadku jitter pełnił rolę wręcz dobroczynną. 🙂

Przypomina się stara dyskusja na tym forum wiele lat temu - chłopaki podłączyli do budżetowej elektroniki jakiś drogi kabel, chyba Furutecha.  I dźwięk im się pogorszył. Ale jak to? Na drogim kablu powinno grać lepiej! Do d*** ten Furutech! 😄

Dopiero ktoś przytomny wytłumaczył, że w tym przypadku efekt jest jak najbardziej spodziewany. Tani kabel po prostu częściowo maskował "piękno" dźwięku budżetowej elektroniki a Furutech ujawnił je w całej krasie! 😄

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, carlos med napisał:

. izolacja działa,  ewidentnie zmienia brzmienie, jest bardziej precyzyjne, jaśniejsze, ale ... traci przyjemny charakter, staje się zbyt dokładne, wysuszone, bardziej "cyfrowe

U mnie HS01 dawal identyczny efekt, pogorszenia dźwięku. Wysuszony,  wyostrzony , techniczny... więc zgadzam sie że działał, tylko efekt był odrwotny do oczekiwań... za to z WiFi Volumio Primo jako transport gra mi znacznie lepiej niż po kablu. Jest właśnie efekt uspokojenia i zmniejszenia zakłóceń. Tak powinna działać też izolacja...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Izolacja galwaniczna (i być może reclocking, nie wiem co w tym ustrojstwie siedzi) sprawia, że DAC dostaje lepszy sygnał.

No właśnie, nie wiadomo co siedzi i co dokładnie robi. Sprawia , że DAC dostaje napewno inny , ale czy lepszy sygnał ? DAC pokazuje to co dostaje. Raczej nie jest tak , że HS02 za 100$ czyni cuda , a DAC za 11000$ jest "kiepski". Ten sam DAC z transportem CD za ponad drugie tyle gra wybornie , z NUC gra dobrze,  a z NUC + HS02 bardziej cyfrowo, technicznie. Czyli wychodzi Wam na to , że materiał z płyty CD w tym układzie jest słaby  , zanieczyszczony, a z pliku zrobionego z tej płyty,  ale przy "oczyszczeniu" przez HS02 pokazuje go w super jakości. Tylko DAC jest do doopy.

To ja wolę jednak ten "kiepski " DAC i 100$ w kieszeni bez HS02, które przyznaję ...działa. 

Tak to jest jak za analizę techniczną wezmą się "fachowcy" 😄

Ręce opadają.

Dobrze, że tego samego nie robią np.: przy projektowaniu mostów.

5 godzin temu, carlos med napisał:

Czyli wychodzi Wam na to , że materiał z płyty CD w tym układzie jest słaby  , zanieczyszczony,

Myślałem, że jesteś racjonalny ... ale widzę zaczynasz odprawiać czary audiovoodoo ... 

13 minut temu, Piopio napisał:

Myślałem, że jesteś racjonalny ... ale widzę zaczynasz odprawiać czary audiovoodoo ... 

No to Vice Versa .... Izolacja galwaniczna działa, ale nie jest "Pacaneum" na wszystkie błączki systemu audio i to nie jest tak, że jak z izolacją jest gorzej to izolacja cacy, a reszta systemu jest słaba.

Poza tym z izolacją jest przynajmniej w moim układzie inaczej , dla mnie gorzej,  ale może komuś innemu byłoby to lepiej. Odbiór tych zmian jest    subiektywny.

Wiara w "grające" transporty jest bardziej voodoo niż w izolację galwaniczną, która w pewnych przypadkach rzeczywiście może pomóc. Natomiast nie ma przypadku, w którym transport CD będzie miał swoją, jak to się niezbyt mądrze określa - "sygnaturę dźwiękową" To jest voodoo w najczystszej postaci, podobnie jak posądzanie kabla np. "coaxialne" o wpływ na brzmienie 😄

2 godziny temu, carlos med napisał:

dla mnie gorzej,

A to już jest czyste voodoo, bo

2 godziny temu, carlos med napisał:

Odbiór tych zmian jest    subiektywny.

Dodam, nie mający nic wspólnego z rzeczywistym wpływem różnych rzeczy na sygnał.

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Czyli jak izolacja galwaniczna wnosi słyszalną różnicę i się podoba to dobrze, to o ugruntowanej wiedzy i nią ukształtowanym guście brzmieniowym świadczy. Ale jak się nie podoba , to o ignorancji technicznej i ...Słowo Klucz ...o Voodoo świadczy. 

Gratuluję,  .... nie , jednak współczuję filozofii Kalego.

Cóż,  niektórzy nigdy z piaskownicy nie wychodzą.

Edytowane przez carlos med

Zadaniem izolacji galwanicznej jest usuwanie zakłóceń elektrycznych. Nie ma wpływu na sygnał cyfrowy. 

Efektem działania izolacji jest "czysty" sygnał cyfrowy bez dodatkowych zakłóceń mających wpływ na pracę DAC.

Czyli to jest to do czego dążymy. 

Skoro bez izolacji jest "lepiej" to znaczy, że subiektywnie zakłócenia elektryczne "poprawiają" brzmienie. 

2 godziny temu, bum1234 napisał:
4 godziny temu, carlos med napisał:

dla mnie gorzej,

To chyba Twój wpis...

2 minuty temu, Piopio napisał:

Zadaniem izolacji galwanicznej jest usuwanie zakłóceń elektrycznych. Nie ma wpływu na sygnał cyfrowy. 

Efektem działania izolacji jest "czysty" sygnał cyfrowy bez dodatkowych zakłóceń mających wpływ na pracę DAC.

Czyli to jest to do czego dążymy. 

Skoro bez izolacji jest "lepiej" to znaczy, że subiektywnie zakłócenia elektryczne "poprawiają" brzmienie. 

Z tym bym się prawie zgodził. Tylko czy jesteś na 100% pewny wszystkich mechanizmów działania HS02?

12 minut temu, carlos med napisał:

Tylko czy jesteś na 100% pewny wszystkich mechanizmów działania HS02?

Tak. Każda izolacja działa tak samo. 

17 minut temu, carlos med napisał:

To chyba Twój wpis...

Przeczytałeś go do końca?

Wygląda na to, że nie .....

Przecież to ty piszesz o zmianach, a nie ja ....

24 minuty temu, carlos med napisał:

Z tym bym się prawie zgodził. Tylko czy jesteś na 100% pewny wszystkich mechanizmów działania HS02?

Strata czasu 😉 ma fazę na I czyli na izolację i ignorantów, a drugi jak zwykle biega po pokoju bez klamek tym razem krzycząc że każdy transport gra tak samo

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Strata czasu 😉 ma fazę na I czyli na izolację i ignorantów, a drugi jak zwykle biega po pokoju bez klamek tym razem krzycząc że każdy transport gra tak samo

Bo to prawda i tylko niedouczone osobniki, z przerośniętym ego twierdzą coś przeciwnego.

Albo handel kują, albo umacniają się w wierze.

11 minut temu, bum1234 napisał:

Przeczytałeś go do końca?

Wygląda na to, że nie .....

Przecież to ty piszesz o zmianach, a nie ja ....

Ty jednak niczego nie rozumiesz. Tak, ja napisałem,  że wnosi zmiany. I dla mnie to brzmi gorzej. Ty określiłeś to jako Voodoo. 

Jednak to od czego zacząłem...że szkoda czasu tylko się potwierdziło. 

Dla mnie EOT.

Ile to ostatnich stron nie w temacie?

Może mój nowy shanling et-3 nie gra, bo to tylko transport, ale za to ma w cholerę wyjść cyfrowych. Dlatego do zestawu dołączył kolejny dac, starszy już m2tech young, bo... ma ładny wyświetlacz? 🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

prawie trzy miesiące i nie było problemu z odczytem, płyty dwudziestoletnie jak i nowe.

no ok, raz "zwariował" - może nie wygrzany 😉 zdarzenie losowe

mam też hybrydowe sacd (ale nie polskich nagrań) - czyta

ps. znalazłem opinie na ceneo ale to sprzed dwóch lat, całkiem niedawno pojawiła się nowa wersja oprogramowania.

Edytowane przez ro35

A ja mam skromny transporcik teac.
Działa,i jestem bardzo zadowolony.
Byłbym bardziej,gdyby nie ten oczo.ny niebieski wyświetlacz.

Ale działa,czyta wszystko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

18 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Byłbym bardziej,gdyby nie ten oczo.ny niebieski wyświetlacz.

Fajny sprzęt, gratulacje. Faktycznie daje po oczach, ale nie da się tego wyłączyć? 

Edytowane przez Łukasz_62438
3 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Fajny sprzęt, gratulacje. Faktycznie daje po oczach, ale nie da się tego wyłączyć? 

Da się wyłaczyći sa dwa stopnie jasności.
Ale ten kolor jest ochydny.
Gdyby był jakis miodowy,pomaranczowy,no nawet czerwony to ok.
No ale cóż.

3 godziny temu, max720 napisał:

Przyklej folię przyciemniajacą 

chyba prędzej sie pojawi nowy transporcik

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 25.12.2024 o 15:00, Pseudodrummer napisał:

Da się wyłaczyći sa dwa stopnie jasności.
Ale ten kolor jest ochydny.
Gdyby był jakis miodowy,pomaranczowy,no nawet czerwony to ok.
No ale cóż.

chyba prędzej sie pojawi nowy transporcik

To jaki Ci wpadł w oko?

• Pokaż nowe odpowiedzi