Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport cd?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez carlos med,

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, OLES napisał:

Hmm, zwróć uwagę co oferuje transport Teac z serii 7, jeśli chodzi o wyjścia cyfrowe.

Też mam go na celowniku. Ale na razie mało o nim piszą. O wypożyczeniu pewnie nie ma mowy.

45 minut temu, essewissa napisał:

Przesadzacie, jak ma być cicho to albo:

szczelinowy napęd - rysuje płyty

top loader - zabawa z nakładaniem krążka, odsuwaniem klapki, kasa

Esoteric - kasa misiu kasa

Ten napęd w Audiolabie naprawdę kulturalnie pracuje. Mam Marantza sa8005 i Audiolab pracuje lepiej, w sensie praca szuflady.

Wg mnie to są pierdoły, ważne, żeby to nie było jakaś tragiczna praca szuflady, a później żeby podczas słuchania muzyki  sam napęd był cichy.

Jeśli mechanika szuflady nie ma żadnego łożyskowania to nie może pracować cicho, tam plastik trze o plastik, mam akurat 8200cd z tym samym transportem teraz.

12 minut temu, Bumpalump napisał:

Jeśli mechanika szuflady nie ma żadnego łożyskowania to nie może pracować cicho

a które z współczesnych cd/transportów mają? Nawet ten drogi Marantz sa10 nie ma łożysk. Może jakaś egzotyka, bardzo drogie odtwarzacze.

17 minut temu, Bumpalump napisał:

Jeśli mechanika szuflady nie ma żadnego łożyskowania to nie może pracować cicho, tam plastik trze o plastik, mam akurat 8200cd z tym samym transportem teraz.

Plastikowe kółeczko na plastikowym trzpieniu to też łożysko - ślizgowe. Przy obciążeniach tam występujacych inne łożyska to przerost formy nad treścią, chyba ze ma fachowo i marketingowo wyglądać jak ten cały VRDS 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

1 minutę temu, Bumpalump napisał:

Nie taki przerost skoro tego typu mechanizm pracuje jak wrzucone gwoździe do młynka podczas otwierania szuflady

To słychać koło zębate współpracujące z listwą zębatą, lepsze ułożyskowanie nic nie zmieni. Trzeba by zrobić "pancerny" napęd, metalowy ciężki o większej bezwładności, a to tylko szuflada od kładzenia i wsuwania CD 🙂

Fakt, że w drozszych urządzeniach takie coś powinno być i sa producenci, którzy robią to jak należy. Yamaha CD-S1000 - tylko szelest wydaje, na ale na dzwięk to wpływu nie ma.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 17.01.2023 o 12:41, muda44 napisał:

Onkyo C-7030

A jak się ma Onkyo C-7030 do DX 7355?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, muda44 napisał:

W jakim sensie?

W sensie czy jakościowo są podobne?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

W sensie czy jakościowo są podobne?

Po RCA ja wolę 7030 w pierwszej wersji. Jest marginalnie lepszy od obecnej.

Jako transporty Pioneer PD-30AE.

Jako modyfikowane to zależy od wersji modyfikacji ale w max wersjach to 7030 i 30AE po analogu i cyfrowo są takie same.

Godzinę temu, essewissa napisał:

a które z współczesnych cd/transportów mają? Nawet ten drogi Marantz sa10 nie ma łożysk. Może jakaś egzotyka, bardzo drogie odtwarzacze.

W magnetofonie DIORA szuflada wysuwała się bez szelestnie😉

Teraz, izapat napisał:

W magnetofonie DIORA szuflada wysuwała się bez szelestnie😉

Nie ma co gadać o hiend dopóki magnetofon Unitra nie wyjdzie🙂
Taka prawda.

@muda44-czemu nie można wysłać do Ciebie wiadomości?

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

@muda44-czemu nie można wysłać do Ciebie wiadomości?

Nie mam pojęcia. Spróbuj teraz a jak nie to [email protected]

21 godzin temu, tym napisał:

E tam, kolega szuflady Krella KAV-280cd (kosztującego 20 lat temu 20 klocków) nie słyszał 😉

EDIT: To oczywiście z przymrużeniem oka, wiem, jak to potrafi wkurzać, zwłaszcza że nie jest to tanie urządzenie...

Tam siedzi napęd Philipsa. Montowany w najtańszych odtwarzaczach. 

11 godzin temu, essewissa napisał:

Musi być uszkodzony, ja nie mam tego traktorka. Chodzi  gładko.

🙂

Pewnie koła zębate uszkodzone. 

?👈

20 minut temu, rafal735r napisał:

Pewnie koła zębate uszkodzone. 

Był nowy . Prosto z taśmy produkcyjnej , oryginalnie zapakowany. W takim razie zero nadzoru , albo wyrywkowo.

30 minut temu, rafal735r napisał:

I taki to często niestety ten hajend... 😉

Edytowane przez tym
7 godzin temu, muda44 napisał:

Po RCA ja wolę 7030 w pierwszej wersji. Jest marginalnie lepszy od obecnej.

Jako transporty Pioneer PD-30AE.

Jako modyfikowane to zależy od wersji modyfikacji ale w max wersjach to 7030 i 30AE po analogu i cyfrowo są takie same.

czy yamaha cd s700 to dobry transport?

Edytowane przez zibi69
9 godzin temu, zibi69 napisał:

Nie. Szuflada w niektórych egzemplarzach potrafi w miarę cicho pracować ale ani analogowo ani cyfrowo to dla mnie nie jest dobry odtwarzacz bo gra plamami. Chyba że ktoś ma jasny, ostry system to ten odtwarzacz może to złagodzić ale kosztem jakości a nie o to przecież chodzi...

Do tego wysoka awaryjność.

Wspomnianego wyżej Krella 280CD miałem i uważam za najgorszy odtwarzacz z tych droższych które miałem. Faktycznie szuflada to tragedia, do tego w trakcie przewijania rośnie głośność na wyjściach RCA, po RCA gra przeciętnie i musi stać non stop pod prądem żeby dobrze grał.

Z drugiej strony to topowe SONY. Przykładowo XA50ES czy XA7ES, tam napęd szuflady to wzór i top do naśladowania ale co z tego jak znowu na wyjściach cyfrowych klapa.

To jak działa szuflada i jakie mamy napędy nie jest wyznacznikiem jakości. Przykład - Accuphase DP-55,65,75.

65 i 75 bajeczny mechanizm szuflady, topowe lasery, łożysko silnika kręcącego płytą to szafir a na wyjściach cyfrowych lepszy jest 55 na prostym KSS240.

Liczy się całość, dokładność a nie kilogramy czy bajery jak VRDS itp

Edytowane przez muda44

Iluzja za iluzjią goni iluzję .....

Gra plamami ......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy
9 godzin temu, zibi69 napisał:

To dobry transport. Gdyby nie był dobry, nie byłby ze mną od 2012 roku. Awayjny - to fakt. Dwie naprawy gwarancyjne i jedna pogwarancyjna. Dodam, że sprzęt gra już 11-sty rok dzień w dzień.

A "plamami" grają wg mnie i kilku moich znajomych analogowców wkładki MC LO Denon DL serii 103, czyli 103, 103R i 103SA. Ze względu na szlif sferyczny maja spore ograniczenia w dokładnym odczycie pofalowań i tarek rowka winylowego. Rozdzielczość słabnie, pojawiają się "pola", "plamy", zwał jak zwał. Ale za to jest barwa, zagęszczenie, homogeniczność, rozmach i taki ludowy "zaśpiew" dobry do starego jazzu, wokali itp. Brak "plam" jest z ostrymi szlifami typu Micro Linear, Shibata. Tutaj jest rozdzielczość. 

@bum1234 może i iluzja. Ale tak sądzę w przypadku "sto trójek". 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wkładki to co innego. Transporty "nie grają", czyli nie mają wpływu na brzmienie, cokolwiek by różni fantaści na ten temat pisali 😄

Zwłaszcza tacy, co słyszą różnice pomiędzy identycznymi binarnie plikami 😄

54 minuty temu, kangie napisał:

To dobry transport. Gdyby nie był dobry, nie byłby ze mną od 2012 roku. Awayjny - to fakt. Dwie naprawy gwarancyjne i jedna pogwarancyjna. Dodam, że sprzęt gra już 11-sty rok dzień w dzień.

A "plamami" grają wg mnie i kilku moich znajomych analogowców wkładki MC LO Denon DL serii 103, czyli 103, 103R i 103SA. Ze względu na szlif sferyczny maja spore ograniczenia w dokładnym odczycie pofalowań i tarek rowka winylowego. Rozdzielczość słabnie, pojawiają się "pola", "plamy", zwał jak zwał. Ale za to jest barwa, zagęszczenie, homogeniczność, rozmach i taki ludowy "zaśpiew" dobry do starego jazzu, wokali itp. Brak "plam" jest z ostrymi szlifami typu Micro Linear, Shibata. Tutaj jest rozdzielczość. 

Ja jeszcze do Mikro Line mam taki tłoczony z bardzo dupną dynamiką maksi singiel, jak chcę słuchać z barwą i szczegółowością to najpierw na 5 lub dwa razy 5 minut odtworzę sobie po cichutku w ramach rozgrzewki elastomerowej oprawy cantelivera i po tym zabiegu gra jak wkładki za 6-15tysi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, kangie napisał:

Dobry dla mnie transport czy odtwarzacz CD jako początek toru powinien odczytywać i przekazywać na wyjścia sygnał z jak najlepszą dokładnością, rozdzielczością itd. To są dane które później są wzmacniane i przetwarzane na sygnał akustyczny. Jeżeli ich nie będzie na początku to i na końcu się nie pojawią  a niestety CDS 700 jest bardzo uboga pod tym względem. 

Wystarczy CDS700 jako transport porównać np z Cambridge CXC czy Onkyo 7030 / PD30AE Pioneera.

Czy nawet do taniego Marantz CD42

Edytowane przez muda44
  • Redaktorzy

@muda44 od lat ta sama gadka z Tobą. Napisz ile $ zarobiłeś na swoich "mudyfikacjach".

Z mojej strony dyskusja bezcelowa i bezowocna.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi