Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Piopio napisał:

Bo tak jest uroda układu Axign AX5689. 

Ta, to ciekawe czemu mój VMV jest zimny? 

Moim zdaniem w Sabaju jest zastosowane złe odprowadzanie i dlatego się grzeje podczas pracy. 

Bardzo niepokoi też to, że jest ciepły w trybie Standby.

Możliwe też jest to, że wypuścili wadliwe egzemplarze na rynek nie sprawdzając błędów produktu lub zrobili to specjalnie po to, żeby było tanio. 

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Bardzo niepokoi też to, że jest ciepły w trybie Standby.

A to jest bzdura bo mój jest zimny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

To nie jest bzdura, tylko być może usterka egzemplarza jednego z użytkowników. A może ta sama wpadka programowa co w Wiim, także poprawiona przy aktualizacji? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Moim zdaniem w Sabaju jest zastosowane złe odprowadzanie i dlatego się grzeje podczas pracy. 

Grzeje się bo grzeje się układ Axign AX5689. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, AiM-TV napisał:

Sabaj nie ma typowego trybu standby, jest włączony alby wyłączony.

Owszem, ma. Tryb standby ja rozumiem tak, że można go włączyć lub wyłączyć pilotem.  Wyłączając go pilotem czyli wprowadzając w tryb standby, wzmacniacz nadal jest ciepły i pobiera więcej watów niż wynika to z jego specyfikacji.

Jest jeszcze typowy włącznik mechaniczny z tyłu obudowy.

3 minuty temu, dajrekt napisał:

Owszem, ma. Tryb standby ja rozumiem tak, że można go włączyć lub wyłączyć pilotem.  Wyłączając go pilotem czyli wprowadzając w tryb standby, wzmacniacz nadal jest ciepły i pobiera więcej watów niż wynika to z jego specyfikacji.

Jest jeszcze typowy włącznik mechaniczny z tyłu obudowy.

Wyłączając pilotem traktuje jako OFF wzmacniacza. Jeśli ma to być tryb standby, to u mnie w takim układzie jest zimny. 

15 minut temu, dajrekt napisał:

Wyłączając go pilotem czyli wprowadzając w tryb standby, wzmacniacz nadal jest ciepły i pobiera więcej watów niż wynika to z jego specyfikacji.

A robiłeś aktualizację softu? Inni użytkownicy nie narzekają, a w Wiim pomogło.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

A robiłeś aktualizację softu? Inni użytkownicy nie narzekają, a w Wiim pomogło.

Nie robiłem. Ja nie narzekam, a po prostu informuję jak jest w moim egzemplarzu. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Grzeje się bo grzeje się układ Axign AX5689. 

Tłumacze Ci, że mój egzemplarz w czasie pracy " co najwyżej "jest letni, więc VMV wiedział co robi.

Edytowane przez Bukaj
34 minuty temu, dajrekt napisał:

Nie robiłem. Ja nie narzekam, a po prostu informuję jak jest w moim egzemplarzu. 

Ok.

Edytowane przez szymon1977

4 godziny temu, dajrekt napisał:

Wyłączając go pilotem czyli wprowadzając w tryb standby, wzmacniacz nadal jest ciepły i pobiera więcej watów niż wynika to z jego specyfikacji.

Mój jest kompletnie zimny. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Mój jest kompletnie zimny. 

No w końcu ktoś jasno, prosto i na temat. Czyli jednak nie wada fabryczna modelu, a usterka egzemplarza lub błąd oprogramowania, poprawiony w którejś tam aktualizacji.

21 hours ago, Piopio said:

Mam z sąsiadem te same pralki i jemu się zepsuła a mi nie. Też mu powiedziałem że to bzdura.

Przesiąknąłeś już tą chińszczyzną i myślenie odizolowałeś sobie galwanicznie.

33 minuty temu, ferszcik napisał:

Mam z sąsiadem te same pralki i jemu się zepsuła a mi nie. Też mu powiedziałem że to bzdura.

Przesiąknąłeś już tą chińszczyzną i myślenie odizolowałeś sobie galwanicznie.

Ja nie widzę w tym porównaniu żadnej analogii. 

Mój Sabaj jest zimny. Tyle. 

W dniu 14.01.2024 o 17:43, Bukaj napisał:

Tłumacze Ci, że mój egzemplarz w czasie pracy " co najwyżej "jest letni, więc VMV wiedział co robi.

mój podczas pracy grzał duza iloscia ciepła

W dniu 15.01.2024 o 13:59, Piopio napisał:

Mój Sabaj jest zimny. Tyle. 

Tylko ciepłe i bardzo ciepłe wzmacniacze dobrze grają 😉. Najlepszym przykładem klasa A. Co ciekawe w klasie D też stopnie sterujące pracują w klasie A, więc też mogą się grzać z powodu prądów spoczynkowych poszczególnych stopni. Np. moduły Hypexa UcD400 grzeją się dosyć dosyć mocno, oczywiście wszystko jest w normie i pod kontrolą, ale wzmacniacze na tych modułach po dłuższej pracy mogą być dosyć ciepłe, chyba że mają chłodzenie mechaniczne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko ciepłe i bardzo ciepłe wzmacniacze dobrze grają 😉

Chodziło o tryb standby ....

31 minut temu, Piopio napisał:

Chodziło o tryb standby ....

W w/w trybie rzeczywiście nie powinien się grzać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

@Piopio

P.S. Dodać tylko należy że grzanie/brak grzania zależy jak jest realizowany tryb "standby". 

Witam od dziś jestem Posiadaczem Sabaja. Sporo czytałem i jest z hi-fi express . Na razie ok , z pewnością lepiej od rega brio 2017 , ale sporo gorzej już od rega elex mk4 która też posiadam . W stosunku do rotela a12 mk2 jest to wg mnie porównywalny poziom Aczkolwiek Sabaj jest zdecydowanie głośniejszy / mocniejszy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4322.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, milnet78 napisał:

Na razie ok , z pewnością lepiej od rega brio 2017 , ale sporo gorzej już od rega elex mk4 która też posiadam .

W jakim aspekcie gorzej ? Masz dobre źródło do Sabaja ? Widzę, że nie ...

Edytowane przez Piopio

10 minut temu, Piopio napisał:

Żeby porównanie było wiarygodne, to obu wzmacniaczom musisz dać ten sam system do współpracy, a nie swojemu faworytowi lepszy.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, Piopio napisał:

Gorzej bo nie ma tego wypełnienia, wybrzmień, drobnych smaczków co z regą elex, ktora radzi sobie lepiej w muzyce rockowej niż Sabaj ( wg mnie oczywiście, nikomu nie próbuję nic narzucać), jednocześnie Sabaj jest super w jazzie. Odnośnie źródła mam bluesound node ( który może nie jest extra , ale ma dobrą aplikację, a tO Ważne. Rozglądam się właśnie za czymś lepszym może eversolo dmp a 6 ? W necie same zachwyty no i Apple Music z poziomu aplikacji a nie jak z node poprzez air play 2. Może masz jakieś propozycje ? 
Co do wygody użytkowania to Sabaj jest naprawdę ok , nie potrzeba daca zewnętrznego , brzmi lepiej ( wg mnie oczywiście ) poprzez wejście cyfrowe . To jest mój pierwszy wzmacniacz klasy d , może następny będzie smsl vmv a2, który bardziej odpowiada mi wzorniczo. Odnośnie kolumn stoją tak i nie zauważyłem żadnych negatywów ( wcześniej stały na firmowych podstawkach jednak jak brzdąc zaczął chodzić/ biegać to trafiły na komody z jednej i drugiej strony tv wysokość 85 cm co jest dla 707 dobrą wysokością . Aha ta seria b&w nie gra chłodno mam jeszcze model s3 który czeka na nowe lokum z rega ( wymiana wzmacniacza tez była min z powodu dziecka które uwielbiało wciskać / włączać sprzęt, a Sabaj jest malutki i płytki więc  nie dosięga do niego)

Na zdjęciach jeszcze b&w 606 s2 ( już ich nie mam ) a transport stello został schowany i może zostanie zastąpiony Shanling et3 ze względu na sporo posiadanych płyt.  

Ukryta Zawartość

IMG_3223.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja słyszę różnice w odległości kolumn od ściany i to dużą , w sumie nie wyobrażam sobie grania z kolumnami do ściany przyklejonymi .

A jak się ma 707 do 606 ? 

Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, milnet78 napisał:

brzmi lepiej ( wg mnie oczywiście ) poprzez wejście cyfrowe

To jest oczywiste. Wejścia analogowego nie używa się w Sabaju.

6 godzin temu, milnet78 napisał:

Gorzej bo nie ma tego wypełnienia, wybrzmień, drobnych smaczków co z regą elex, ktora radzi sobie lepiej w muzyce rockowej niż Sabaj

Jak podłączysz dobre źródło to będzie lepiej. Dobre źródło to cokolwiek na USB z izolacją galwaniczną USB lub dobry transport COAX (konieczne zasilanie liniowe i dobry zegar). Absolutnie wykluczamy połączenie optyczne. 

Faktycznie Sabaj może mieć mniejsze wypełnienie niż REGA. Taki lekki minus klasy D i wzmacniaczy cyfrowych.

Sabaj to wzmacniacz cyfrowy a nie klasa D. To jest różnica. 

15 minut temu, dedal75 napisał:

A jak się ma 707 do 606 ?

Jako posiadacz 606 jestem ciekaw, ale nie będę raczej sugerować się oceną brzmienia kolumn z BR przystawionym do ściany.

-----

14 minut temu, Piopio napisał:

Wejścia analogowego nie używa się w Sabaju.

To nie jest jedyna funkcja Sabaja, którą konstruktorzy dodali żeby była w katalogu a nie żeby działała jak należy i konsument mógł z niej skorzystać.

16 minut temu, Piopio napisał:

Jak podłączysz dobre źródło to będzie lepiej.

Ale wtedy do porównywanych wzmacniaczy też wypadałoby podłączyć lepsze źródło i też zagrały by lepiej.

Faktycznie ustawienie kolumn nie ciekawe delikatnie mówiąc ale można zapytać a nie ciągnąć jak flaki w oleju jaki to analog i inne pierdy słabe w sabaju .

Bardziej mnie te Regi interesują.

Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi