Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiennik triody 6C33C-B ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . 

Mam kilka pytań dla znawców tematu:

- czy istnieje jakikolwiek  zamiennik dla "diabełka" triody  6C33C-B ? ...lampa stosowana w BAT i Amplifon.

- jaka jest trwałość lamp 6C33C-B ?

- czy jeżeli mam autobias we wzmacniaczu i gdy padnie jedna lampa ..muszę koniecznie wymieniać wszystkie ?

- chcę córce w prezencie zakupić lampę tak do ok 12 kzł która jest muzykalna , dynamiczna i pociągnie tak klasykę jak i rocka. 

Reszta toru zostanie dopasowana .

Pokój 15 m2...mały ale zaadoptowany akustycznie .

Córa gra na gitarze elektrycznej jak i skrzypcach ...wiem dziwny mariaż ..

Ktoś coś...bez przepychanek słownych tak po ludzku?

https://www.audiostereo.pl/topic/161092-zamiennik-triody-6c33c-b/
1 godzinę temu, hatori77 napisał:

- czy istnieje jakikolwiek  zamiennik dla "diabełka" triody  6C33C-B ?

Nie

- jaka jest trwałość lamp 6C33C-B ?

Różna i trudno przewidywalna ze względu na problem z zakupem prawdziwych lamp NOS.

- czy jeżeli mam autobias we wzmacniaczu i gdy padnie jedna lampa ..muszę koniecznie wymieniać wszystkie ?

Nie, jednak prąd anodowy nie jest proporcjonalnie powiązany z nachyleniem (transkonduktancją). Rozjazd nachylenia oznacza rozjazd sceny stereo.

Kupować tylko pomierzone lampy z pewnego źródła lub informować sprzedającego, że zostaną pomierzone i w razie rozjazdu parametrów zwrócone na jego koszt.

- chcę córce w prezencie zakupić lampę tak do ok 12 kzł która jest muzykalna , dynamiczna i pociągnie tak klasykę jak i rocka. 

Coś w układzie PP na EL34 lub mocniejszych lampach. Nie słuchać peanów na temat konkretnych urządzeń, tylko wypożyczyć po wstępnej eliminacji i odsłuchać u córki w systemie.

Edytowane przez Ricambi

A po co szukać zamienników których zresztą i tak nie ma. Wydaje mi się że chyba większych problemów z zakupem 6S33S nie ma . Jeśli lampa pracuje w komfortowych warunkach ( napięcia i prądy) wytrzyma kilka lat grania. Jak na triody NOS nie jest też specjalnie droga. Za ok 200zł szt. czy 500zł za dopasowaną w miarę parę są osiągalne i chyba jako jedyna triody mocy NOS w tej cenie. Są też inne nawet bardziej liniowe taniutkie triody niestety znacznie niższej mocy. Ale w układach PP można już wyciągnąć przyzwoite moce. Albo w SE łączyć równolegle co też jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Mam na myśli lampę 6S19P jest mało popularna przez co też tania jak barszcz, bo mało kto umie ta lampę zastosować we wzmacniaczu. ale niektórzy potrafią. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Roman_66094
  • Moderatorzy
4 godziny temu, Roman_66094 napisał:

Ale w układach PP można już wyciągnąć przyzwoite moce.

Z 6S19P to jakieś 10 Wat w PP więc bez szału. Największy plus, że tanie są i świecą ładnie - takie coś kiedyś popełniłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Pytanie ..czy warto się zainteresować czymś takim?

Ukryta Zawartość

Gdy zapytałem czy jest autobias człowiek napisał , że jest ustawiony na stałe i wzmacniacz jest bezobsługowy...to dobrze czy źle- wróży ?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
12 godzin temu, hatori77 napisał:

Gdy zapytałem czy jest autobias człowiek napisał , że jest ustawiony na stałe i wzmacniacz jest bezobsługowy...to dobrze czy źle- wróży

No to pewnie jest auto bias. Co do przeróbek:

Przejście w tryb triody :

zmniejszyło pasmo od góry - jeśli transformatory głośnikowe nie są wystarczająco dobre może być to zauważalne

zmniejszyło moc wzmacniacza (nie zdziwionym się gdyby teraz miał max 30 W)

tryb triodowy jest dużo bardziej muzykalny, dźwięk jest płynniejszy choć może być mniej dynamiczny

zdjęcie sprzężenia zwrotnego z pewnością zmniejszyło pasmo i uwrażliwiło wzmacniacz na impedancję kolumn. Zapobiega temu trochę tryb triody, który jest rodzajem lokalnego sprzężenia zwrotnego.

Reasumując, najlepiej grające KT88 słyszałem właśnie w trybie triody we wzmacniaczu bez globalnego sprzężenia zwrotnego ale czy ten brzmi dobrze trzeba posłuchać, najlepiej z własnymi kolumnami. 

Jeśli chodzi o "całkowitą" przeróbkę wzmacniacza może ona utrudniać serwis, wzmacniacze lampowe nie są jakieś mega skomplikowane ale trzeba się liczyć, że w takim wypadku serwis weźmie więcej.

5 godzin temu, Seyv napisał:

No to pewnie jest auto bias. Co do przeróbek:

Przejście w tryb triody :

zmniejszyło pasmo od góry - jeśli transformatory głośnikowe nie są wystarczająco dobre może być to zauważalne

zmniejszyło moc wzmacniacza (nie zdziwionym się gdyby teraz miał max 30 W)

tryb triodowy jest dużo bardziej muzykalny, dźwięk jest płynniejszy choć może być mniej dynamiczny

zdjęcie sprzężenia zwrotnego z pewnością zmniejszyło pasmo i uwrażliwiło wzmacniacz na impedancję kolumn. Zapobiega temu trochę tryb triody, który jest rodzajem lokalnego sprzężenia zwrotnego.

Reasumując, najlepiej grające KT88 słyszałem właśnie w trybie triody we wzmacniaczu bez globalnego sprzężenia zwrotnego ale czy ten brzmi dobrze trzeba posłuchać, najlepiej z własnymi kolumnami. 

Jeśli chodzi o "całkowitą" przeróbkę wzmacniacza może ona utrudniać serwis, wzmacniacze lampowe nie są jakieś mega skomplikowane ale trzeba się liczyć, że w takim wypadku serwis weźmie więcej.

Bardzo konkretnie napisałeś , fachowo i muszę tobie bardzo podziękować za to . Cenię konkret u ludzi będących w temacie.

Tak ...to prawda odsłuch weryfikuje , lecz w moim przypadku trochę nie ma takiej możliwości . Zresztą wystawiający ogłoszenie nie wypożyczy i rozumiem go. I rozumiem też , że inwestowanie w ciemno to głupota i ryzyko ....

Przyznam się szczerze , że zainteresowałem się tym ogłoszeniem poniekąd przez otoczkę przeróbek wykonanych przez "guru"Lampizatora.

Sam jadę na tranzystorach od lat i mam małe doświadczenie z lampami.

Ale widziałem wyraz twarzy i zaskoczenie mojej córki gdy usłyszała brzmienie lampy w systemie. Jej słowa to ..." magia"...

Więc trochę bez jej wiedzy chcę jej zrobić prezent i stworzyć system w oparciu o wzmacniacz lampowy...

Chciałem bazować na tradycyjnej triodzie 300 SE ,ale chyba na początek i rodzaju muzyki jaki słucha (klasyka i dużo mocniejszego rocka) to nie jest raczej dobry pomysł.

• Moderatorzy

Triodą bezpośrednio żarzoną można zamknąć temat wzmacniacza lampowego ale poza samą lampa ważne są pozostałe elementy wzmacniacza no i kolumny, taki wzmacniacz na pewno nie popędzi wszystkiego. Pod tym względem push pull na takich lampach jak Kt88 jest bezpieczniejszy.

Wzmacniacz na 6S33S może być dobrym wyborem jak ma być magia i napędzać trudniejsze głośniki.  

Kolega Mufcore zbudował ten wzmacniacz na diabełkach. Miałem możliwość też trochę uczestniczyć w jego budowie i uruchomieniu co prawda tylko online. Ale kolega Mufcore był bardzo zadowolony z brzmienia tego wzmacniacza a miał już za sobą kilka konstrukcji lampowych SE oraz PP. Tu opis z budowy 

Zacznę od tego, że dźwięk wzmacniaczy SE i PP jest inny. Z mojego doświadczenia wynika, że dwóch na trzech słuchaczy preferuje dźwięk CE.
Z lampy 6С33С można zrobić bardzo dobry wzmacniacz, ale nie jest to łatwe. Takie wzmacniacze pokazaliśmy w październiku 2022 roku na wystawie w Warszawie i każdy miał okazję ich posłuchać i zamówić. Nasza ekspozycja jest w recenzjach, na przykład

Ukryta Zawartość

Nie ma pełnego analogu 6С33С, ale charakterystyka lamp 6528 lub 6336 jest podobna, tylko obie triody w nich muszą być połączone równolegle. Ale teraz kosztują znacznie więcej niż 6C33C.
Zapasowy komplet lamp można dokupić u producenta wzmacniacza, o ile nie stanowi to problemu.

6C33C.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Widzę ,że traktujesz to forum i uczestników jak idiotów którzy nie nie wiedzą co to SE i PP - jest oczywistym ,że SE bije na głowę PP . Jest oczywiste ,że lampa6s33s nie jest lampą idealna do audio ,może jest idealną do MIG 16 jako zasilacz ,ale nie audio.  Jest to lampa o bardzo dużej nieliniowości .A wzmacniacze na tej lamie barwią rzeczywistość swoją  charakterystyką. Nie ma to nic wspólnego z hi end audio .

Wielu uczestników tego forum ma małe doświadczenie ze wzmacniaczami lampowymi be różnicy czy SE  PP. Często mają też niewielką wiedze techniczna dotycząca budowy i działania sprzętu audio. I nie oznacza to zupełnie że są "idiotami" Nie wszyscy na wszystkim muszą się znać. Właśnie po to istnieje to forum, żeby wymieniać się doświadczeniami podpowiadać, doradzać. Nikt raczej nie ma na celu wprowadzania kogoś w błąd. Założyciel tego tematu hatori77 raczej miał na myśli sprzęt HI-FI a nie Hi-end. Co to jest Hi-end jakie są normy techniczne dla tak określanego sprzętu, fakty są taki że nie ma żadnych. Dla jednych wzmacniacz na El84 będzie Hi-end dla innych na 300B a dla jeszcze innych jednej i drugi będzie do niczego bo preferuje np. tylko wzmacniacze tranzystorowe. 

Lampa 6S33S jest jak najbardziej jest lampą nadającą się do audio i od dawna stosowana we wzmacniaczach. Ogromna część lamp, do audio nie była projektowana a są stosowane w tych zastosowaniach z bardzo dobrym skutkiem. 

... w temacie samego zamiennika ruskiego oryginału /?/- lampa 6S33... to przypominam sobie, że natknąłem się kiedyś na amerykańską lampę o podobnej budowie i zastosowaniu. Trza by szukać informacji na tamtejszych forach.

... tak, to mogła być 6336. Jak na mój gust to chyba ciekawa propozycja, poza oczywiście gorszą dostępnością. Parametry  podobne, żarzenie oszczędniejsze, dwa osobne układy elektryczne. Tylko robić. Ciekawe jak zachowuje się w pracy. Mam na myśli stabilność. Lampa zasilaczowa, więc może być podobnie jak w ruskiej..

W dniu 18.02.2023 o 12:17, Roman_66094 napisał:

Lampa 6S33S jest jak najbardziej jest lampą nadającą się do audio i od dawna stosowana we wzmacniaczach.

Ta lampa nie jest lampą nadająca się do audio. Wzmacniacz można zbudować z różnych lamp nieprzeznaczonych pierwotnie do audio ale to nie jest optymalne rozwiązanie z punktu widzenia chociażby np. jego użyteczności.

Dostępność tych lamp w sparowanej czwórce jest żadna.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

• Moderatorzy

Na 6s33s można budować wzmacniacze SE gdzie identyczne parametry lamp nie są kwestią kluczową. Do zalet tej lampy z pewnością należy duża moc (jak na SE) i niska rezystancja wewnętrzna, która jest szczególnie istotna przy zmiennej impedancji kolumn. Oczywiście istnieją lampy brzmiące wybitniej jednak kluczowym parametrem będzie tu dobór wzmacniacza i kolumn.

2 godziny temu, bluesboss napisał:

Ta lampa nie jest lampą nadająca się do audio. Wzmacniacz można zbudować z różnych lamp nieprzeznaczonych pierwotnie do audio ale to nie jest optymalne rozwiązanie z punktu widzenia chociażby np. jego użyteczności.

Dostępność tych lamp w sparowanej czwórce jest żadna.

Ta lampa jest po prostu ładna (dla mnie przynajmniej) i stosunkowo tania. Nie ma potrzeby dobierania kwadr w większości przypadków. Ponadto można użyć tylko jednej połówki i ograniczyć tym samym pobór prądu żarzenia a drugą połówkę mieć w zapasie.

6 godzin temu, bluesboss napisał:

Ta lampa nie jest lampą nadająca się do audio.

A z jakiego powodu się nie nadaje? Widocznie nie wszyscy o tym wiedzą i produkują wzmacniacze sprzedawane za 50tyś. zł. a pewnie i więcej. 

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, bluesboss napisał:

Wzmacniacz można zbudować z różnych lamp nieprzeznaczonych pierwotnie do audio ale to nie jest optymalne rozwiązanie z punktu widzenia chociażby np. jego użyteczności.

Czyli twoim zdaniem lampy, wymienię tylko kilka ECC81, E88CC, 6AU6/EF95, 6U8A nie są odpowiednie do audio ponieważ nie były projektowane w tym celu? Tak były projektowane do innych celów, bardziej wymagających niż zwykłe lampy audio. Ale nie zmienia to faktu że były od dawna i są stosowane w audio, często w sprzęcie profesjonalnym i studyjnym wysokiej klasy, np. mikrofon Sony na pentodzie 6AU6 

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze opis testu wyżej wymienionego wzmacniacza na diabełkach 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Roman_66094

To, że Rosjanie i rosyjska - tak właśnie rosyjska firma z USA czyli BAT rękoma rosyjskiego konstruktora  budowała wzmacniacze na tej lampie nie oznacza, że jest to optymalne rozwiązanie.

Na samą myśl, że była zaprojektowana do rosyjskiego samolotu MIG - rosyjskiego narzędzia mordu - i w nich latała ta lampa to robi mi się niedobrze.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Podobna sytuacja jest z innymi rosyjskimi lampami oznaczonymi EV czy ER projektowane dla wojska i stosowane w sprzęcie wojskowym. Gagarin poleciał w kosmos rakietą w której elektronika oparta była o lampy elektronowe. 

Ale nie ma co przesadzać, nóż również może być narzędziem mordu i często bywał. Czy ma to oznaczać, że nie będziemy noży używać? Mordu nie dokonuje narzędzie czy broń, ale człowiek który się nim posługuje. Pierwszego mordu w dziejach ludzkości dokonano podobno za pomocą kamienia a jednak do dziś używa się kamieni w różnych pożytecznych celach.

Mnie nie przekonuje Twój tok rozumowania, lampa, to tylko lampa cóż z tego że rosyjska a nawet radziecka.

Co innego wspieranie rosyjskiego reżimu czy ich gospodarki poprzez zakup ich towarów. Jednak te czy inne rosyjskie lampy w większości trafiły do polski jeszcze w czasach radzieckich i nie mają nic wspólnego z obecną wojna na Ukrainie.         

Edytowane przez Roman_66094

... ja tam bym  się nie martwił o pochodzenie lamp- skoro radzieckie były u nas już w epoce preputinowskiej. Dzisiejsze, rosyjskie objęte są blokadą ekonomiczną. Więc jedne i drugie zapewne nie zaszkodzą.

Na szczęście w odwodzie mamy demokratycznie wyprodukowane lampy Wuja Sama, zapewne jeszcze przed wojną wietnamską lub nawet koreańską.

Poza tym jest jeszcze sporo europejskich kundelków, Polam, Dolam, Telam i inne na wskroś demokratyczne, RFT,Tungsram, Tesla i mnogo innych.

😊

Można też wspierać Ukrainę, która walczy z tym mafijnym pseudomocarstwem, kupując sowieckie lampy od sprzedawców z Ukrainy. Podobnie jak u nas, te lampy (np. 6C33C, ale też i inne, ja ostatnio kupowałem 5Ц3С od sprzedawcy z Kijowa - idealny zakup) są u nich od długiego czasu, w końcu jeszcze dłużej musieli żyć w ruSSkim mirze... Co innego współcześnie produkowane lampy z wytwórni Reflektora / New Sensor Corp. - kupując je, bezpośrednio dostarczamy dewizy putinistom. Na szczęście te lampy są coraz trudniej dostępne. Szkoda, ale taki jest ten świat 😞

Wskutek obowiązujących sankcji, ruSScy nie mogą (legalnie i łatwo) kupować na rynku nowoczesnej elektroniki, zaś produkować broń i samoloty wciąż jeszcze chcą. Zatem nie zdziwiłbym się, gdyby dla zaspokojenia swych bieżących potrzeb wrócili do starych, dobrych, analogowych czasów, i przywrócili produkcję lamp elektronowych w dawno zamkniętych fabrykach. Trochę ich było, wystarczy wspomnieć np. Svetlana, Orel, Uljanovsk, Riazań, Kaługa, Nowosybirsk, i obiektywnie te lampy były naprawdę bardzo dobre. Taka myśl mnie naszła 🤔

21 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Mnie nie przekonuje Twój tok rozumowania, lampa, to tylko lampa cóż z tego że rosyjska a nawet radziecka.

19 godzin temu, Lisor napisał:

... ja tam bym  się nie martwił o pochodzenie lamp- skoro radzieckie były u nas już w epoce preputinowskiej.

17 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Trochę ich było, wystarczy wspomnieć np. Svetlana, Orel, Uljanovsk, Riazań, Kaługa, Nowosybirsk, i obiektywnie te lampy były naprawdę bardzo dobre.

Dziękuję za mądre i rozsądne słowa;) Mają Panowie rację, pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.02.2023 o 21:22, zelo7 napisał:

Widzę ,że traktujesz to forum i uczestników jak idiotów którzy nie nie wiedzą co to SE i PP - jest oczywistym ,że SE bije na głowę PP . Jest oczywiste ,że lampa6s33s nie jest lampą idealna do audio ,może jest idealną do MIG 16 jako zasilacz ,ale nie audio.  Jest to lampa o bardzo dużej nieliniowości .A wzmacniacze na tej lamie barwią rzeczywistość swoją  charakterystyką. Nie ma to nic wspólnego z hi end audio .

Jak powiedzieli w przeszłości, kategoryczność nie jest znakiem umysłu. Nigdy nie mów nigdy - - to samo. Nie wiem, co jest Hi-End i jak to gra, staram się wydawać dobry dźwięk i nie zastanawiam się, jak ktoś to nazywa. Płaszczyzna MiG-16 nie usłyszał, ale w MIG-25 zastosowano 6c33c, ale nie zabrania go używać go w innych urządzeniach.

Fakt, że wzmacniacze 6C33C mogłyby zabrzmieć dobrze, mogli wysłuchać wszystkich, którzy chcieli na wystawie, które podałem na ten temat. Jeśli nie możesz stworzyć takiego urządzenia, to twój problem. Nie rozumiałem, co SE bije na głowę PP, ale dźwięk dobrego SE jest zawsze lepszy niż dźwięk dobrego PP co do mojego gustu. Według moich statystyk 2 na 3 słuchaczy ma tę opinię.

• 3 tygodnie później...
W dniu 26.01.2023 o 23:32, Seyv napisał:

Z 6S19P to jakieś 10 Wat w PP więc bez szału. Największy plus, że tanie są i świecą ładnie - takie coś kiedyś popełniłem.

Ukryta Zawartość

nie chciałem robić offtopicu, ale nie wytrzymałem, bo mam cały karton 6S19P, i wypadało by coś z nich zrobić, napisz, proszę coś więcej o swoim wzmacniaczu, jakie Raa transformatora?, widzę dużo lamp przed końcowymi, chociaż opisz jakie stopnie poprzedzają/sterują 6S19P.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Raa transformatora wynosi 5k. Lamp sterujących jest dużo bo to pojedyncze triody odpowiedniki 6sn7 więc jeśli zastosowałbyś właśnie je miałbyś połowę lamp mniej. Obecnie projektuję inną wersję gdzie lampy mocy będą sterowane poprzez transformator miedzy stopniowy. Mam już ukończony stopnień sterujący i wygląda to bardzo obiecująco. Mam do wykonania jeszcze stopień mocy w tym transformatory głośnikowe ale gdy uda mi się uruchomić całość pewnie założę wątek o tym wzmacniaczu. 

4 minuty temu, Seyv napisał:

Raa transformatora wynosi 5k. Lamp sterujących jest dużo bo to pojedyncze triody odpowiedniki 6sn7 więc jeśli zastosowałbyś właśnie je miałbyś połowę lamp mniej. Obecnie projektuję inną wersję gdzie lampy mocy będą sterowane poprzez transformator miedzy stopniowy. Mam już ukończony stopnień sterujący i wygląda to bardzo obiecująco. Mam do wykonania jeszcze stopień mocy w tym transformatory głośnikowe ale gdy uda mi się uruchomić całość pewnie założę wątek o tym wzmacniaczu. 

Trzymam kciuki za powodzenie nowego projektu 👍