Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, szpakowski napisał:

Mam paru znajomych którzy mają około dwudziestu lat. Oni zazwyczaj zadowalają się muzyką z YT puszczaną różnie: na TV, komputerowych głośnikach czy z telefonu na grajku z bt ... dla nich jakość jest wystarczająco dobra ... o czym to świadczy?

Że demonizujesz różnicę jakości.

10 minut temu, szpakowski napisał:

Pozycjonowanie produktu jest inne ...

No chyba nie bardzo skoro od lat Was dziwi, że zamiast Spotify gonić Tidala wprowadzeniem lossless, to Tidal goni Spotify obniżeniem ceny. Spotify i Tidal walczą o tego samego klienta, a Tidal oferując lossless za 2x wyższą cenę po prostu się przewaliło.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, paww napisał:

Że są ludźmi zadowolonymi z życia, a nie audiofilami 🙂

Przypuszczam, że Ty również jesteś zadowolony z życia korzystając ze Spotify tak samo jak ja słuchając z CD ... i tego się trzymajmy

6 minut temu, szpakowski napisał:

Przypuszczam, że Ty również jesteś zadowolony z życia korzystając ze Spotify tak samo jak ja słuchając z CD ... i tego się trzymajmy

Jak komuś radość z życia, albo chociażby radość z muzyki odbiera świadomość, że słucha ze Spotify, to szczerze współczuję bycia audiofilem. Tymczasem puszczę sobie coś fajnego ze Spotify, przez BT na Onkyo² (a5vl+D045).

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak komuś radość z życia, albo chociażby radość z muzyki odbiera świadomość, że słucha ze Spotify, to szczerze współczuję bycia audiofilem.

Przecież pisałem, słucham z mp3, np w samochodzie w drodze do pracy a nawet czasami z głośniczka wbudowanego w telefon żeby poznać jakiegoś wykonawcę czy album ... nie mam z tym problemu ...

Natomiast jeżeli mam wolny czas który poświęcić mogę na słuchanie muzyki to słucham jej żeby mieć największą przyjemność w najlepszej dostępnej dla mnie jakości.

Dla ciebie Szymon jakość jak widać jest problemem ... i nawet wiem dlaczego ...

57 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak komuś radość z życia, albo chociażby radość z muzyki odbiera świadomość, że słucha ze Spotify, to szczerze współczuję bycia audiofilem. Tymczasem puszczę sobie coś fajnego ze Spotify, przez BT na Onkyo² (a5vl+D045).

Dzisiaj nawet sobie odpaliłem na Spotify swoją listę Dark Synth, którą mi otwiera utwór "Mayday" - Ozimov. 

Po przesłuchaniu odpaliłem to samo na Tidalu i nie mam pojęcia jak można nie słyszeć różnicy. 

Dźwięk z Tidala zwyczajnie wbija w fotel 🙂

15 minut temu, szpakowski napisał:

Natomiast jeżeli mam wolny czas który poświęcić mogę na słuchanie muzyki to słucham jej żeby mieć największą przyjemność w najlepszej dostępnej dla mnie jakości.

Dla ciebie Szymon jakość jak widać jest problemem ... i nawet wiem dlaczego ...

I znów fantazjujesz. Tymczasem idę piętro niżej i zamiast mruczenia micro posłucham, z koncertowym rozmachem B&W

11 minut temu, Ajothe napisał:

Po przesłuchaniu odpaliłem to samo na Tidalu i nie mam pojęcia jak można nie słyszeć różnicy. 

A ktoś pisał, że nie słyszy?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Przekonałeś mnie: idę piętro niżej i zamiast mruczenia micro posłucham, z koncertowym rozmachem B&W

Dobra, dobra, nie musisz dziękować ... na forum trzeba sobie pomagać ... 😉

Spotify to gorszy jakościowo produkt za wyższą cenę. Cos jak samochody elektryczne w opinii Szymona :) a że ktoś ten gorszy jakościowo produkt wybiera? No cóż, są też zadowoleni posiadacze elektrycznych samochodów.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Spotify i Tidal walczą o tego samego klienta, a Tidal oferując lossless za 2x wyższą cenę po prostu się przewaliło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dodać należy, że lossless w Tidal już od dłuższego czasu było w cenie podstawowego abonamentu, który jeszcze wtedy wynosił 19.99zl.

Tidal obniżyło ceny dla klientów gotowych dopłacić za wyższą jakość, czy tych co pomimo niższej jakości wolą płacić mniej?

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Dobra, dobra, nie musisz dziękować ... na forum trzeba sobie pomagać ... 😉

Pytałem syna: zmieniamy S na T? Powiedział nie, sukces będziesz mógł ogłosić, jak powie tak.

Kogo obchodzi z jakiego powodu i dla kogo Tidal obniżył cenę subskrypcji? 

Ważne że cena jest niższa prawie o 100% i z tego należy się cieszyć.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 minut temu, Tal napisał:

Kogo obchodzi z jakiego powodu i dla kogo Tidal obniżył cenę subskrypcji?

Powinno tych co teoretyzują o różnych targetach.

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tidal obniżyło ceny dla klientów gotowych dopłacić za wyższą jakość, czy tych co pomimo niższej jakości wolą płacić mniej?

Pytałem syna: zmieniamy S na T? Powiedział nie, sukces będziesz mógł ogłosić, jak powie tak.

jaki ojciec, taki syn 🤭

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Tymczasem puszczę sobie coś fajnego ze Spotify, przez BT na Onkyo² (a5vl+D045)

Piękny, referencyjny system z kategorii myślę już wyższy level hajend... masz pełne prawo wytykać nam audiofoolom że doszukujemy się dziury w pupie, jakieś słicze, zasilacze, hajresy i inne bzdety... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Piękny, referencyjny system z kategorii myślę już wyższy level hajend... masz pełne prawo wytykać nam audiofoolom

Nawet głuchy ma prawo wytykać Wam błędy rzeczowe.

7 godzin temu, paww napisał:

Spotify też ma dobrą jakość dźwięku. Może dla niektórych niewystarczająco dobrą, ale raczej nie sugerował bym, że ci co mają Spotify zadowalają się byle jaką jakością, jak to wynika z kontekstu wpisu. Pisałem wielokrotnie, że nie słyszę różnicy bądź jest tak mała, że nie ma dla mnie i innych znaczenia, co nie oznacza że nie jest to jakość dobra. 

Taki wmacniacz all in one Buchardt i150 ma (miał? bo nie śledzę pilnie) wyłacznie Spotify Connect. Tak więc Duńczycy skazali swoich klientów na bidę ? Perwersyjni Skandynawowie...

Hegel H120 & KEF R3

Cała rodzina używa S. Jest łatwiejszy w obsłudze, sprawdza się w aucie, telefonach itd. Dziś kupiłem T i poprawa jakości w systemie audio (budżetówka) istotna. Do S w moim systemie nie wrócę.

4 minuty temu, Antonio1974 napisał:

Cała rodzina używa S. Jest łatwiejszy w obsłudze, sprawdza się w aucie, telefonach itd. Dziś kupiłem T i poprawa jakości w systemie audio (budżetówka) istotna. Do S w moim systemie nie wrócę.

a ja używam Tidal, Spotify i Qobuz..taki ze mnie muzyczny maniak 😉 ale na szczęście tylko prawie audiofil

Hegel H120 & KEF R3

A ja używam Tidla i Qobuz w integracji z Roon. System podpowiedzi Roon jest całkiem niezły. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Taki wmacniacz all in one Buchardt i150 ma (miał? bo nie śledzę pilnie) wyłacznie Spotify Connect. Tak więc Duńczycy skazali swoich klientów na bidę ? Perwersyjni Skandynawowie...

Ten wzmacniacz przecież w ogóle nie ma wbudowanego streamera ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Ten wzmacniacz przecież w ogóle nie ma wbudowanego streamera ...

Tym gorzej dla Buchardta 😉

Ok ok, muszę cofnąć pamiecią co to za sprzet mi chodzil po glowie.

Hegel H120 & KEF R3

Słyszysz różnicę i szacun, bo ona jest ewidentna. Ale nie bardzo kumam gdy ludzie piszą że Spotify jest łatwiejszy w obsłudze albo ma jakąś niby lepszą funkcjonalność - ja osobiście męczę się używając Spotify, dla mnie to Tidal jest sporo wygodniejszy.
2 godziny temu, Prawie Audiofil napisał:

a ja używam Tidal, Spotify i Qobuz..taki ze mnie muzyczny maniak 😉 ale na szczęście tylko prawie audiofil

...Deezer czuje się dyskryminowany 🤭

25 minut temu, Wito76 napisał:
2 godziny temu, Antonio1974 napisał:

Słyszysz różnicę i szacun, bo ona jest ewidentna. Ale nie bardzo kumam gdy ludzie piszą że Spotify jest łatwiejszy w obsłudze albo ma jakąś niby lepszą funkcjonalność - ja osobiście męczę się używając Spotify, dla mnie to Tidal jest sporo wygodniejszy.

to kwestia głębokiego przyzwyczajenia do menu zazwyczaj, pierwszego używanego serwisu streaming'owego.  W dodatku za free, nawet za reklamy nie trzeba płacić 🤗 O ograniczeniach w opcjach nie wspominając. Pojawia się nagle w Tidal możliwość xyz i free spotifajowiec  gubi się 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek
1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Spotify Connect działa lepiej niż Tidal Connect.

mógłbyś podać kilka przykładów uzasadniających swoją tezę ?

40 minut temu, Zbi_Rek napisał:

mógłbyś podać kilka przykładów uzasadniających swoją tezę ?

Sterowanie w TC musi być poprzez sieć lokalna. Aplikacje Tidal mają problemy z wyszukiwaniem urządzeń TC, szczególnie np. wersja desktopowa Windows.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Sterowanie w TC musi być poprzez sieć lokalna. Aplikacje Tidal mają problemy z wyszukiwaniem urządzeń TC, szczególnie np. wersja desktopowa Windows.

konkretnie, jakich urządzeń ? 

Edytowane przez Zbi_Rek

Urządzeń z Tidal Connect, różnych. Nie zauważyłem żadnego schematu w zgłoszeniach problemu w internecie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi