Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.02.2023 o 12:06, Muzg napisał:

Myślę, że @Seyv to dobrze opisał. Większość moich klientów swoje wcześniejsze urządzenia miała w cenach 2-3x większych i przy odsprzedaży liczą się ze stratą na poziomie równowartości mojego urządzenia. Nie ma co mamić ludzi procentami, bo finalnie do stracenia mają więcej właśnie kupując urządzenie za 50tys. w sklepie. Z moich informacji, żaden z moich klientów nie myśli o sprzedaży urządzenia. Sprzedaż bezpośrednia daje też dużo lepszy st

W dniu 13.02.2023 o 12:06, Muzg napisał:

Myślę, że @Seyv to dobrze opisał. Większość moich klientów swoje wcześniejsze urządzenia miała w cenach 2-3x większych i przy odsprzedaży liczą się ze stratą na poziomie równowartości mojego urządzenia. Nie ma co mamić ludzi procentami, bo finalnie do stracenia mają więcej właśnie kupując urządzenie za 50tys. w sklepie. Z moich informacji, żaden z moich klientów nie myśli o sprzedaży urządzenia. Sprzedaż bezpośrednia daje też dużo lepszy stosunek cena/jakość urządzenia - odpadają dwie marże po drodze.

osunek cena/jakość urządzenia - odpadają dwie marże po drodze.

Pobożne życzenie ,już dac widzę do sprzedaży na rynku wtórnym ,giełda hi fi .

18 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A jesteś w stanie przyjąć fakt, że jak włączę APO lub użyje Rme Adi, to mam gorsza jakość niż bez nich (nie chodzi o same korekty - tylko dodanie DSP do toru). Niestety nawet najlepsza opcja która testowałem - czyli Camila DSP/Fusion na Volumio, minimalnie wpływa na jakość. Nie korekty - samo włączenie dodatkowego softu. Dlatego DSP to rozwiązanie które może pomóc, ale trzeba rozważyć balans plusów i minusów. 

Z poprzednimi kolumnami było warto (+15dB na modzie), z aktualnymi nie warto (+5dB).

Miałem RME u siebie również bo byłem ciekaw jak to sobie pogrywa. Bardzo fajny DAC w swojej cenie, nie ma co do tego wątpliwości. W skali bezwzględnej to przegral dosyć łatwo z lampizatorem GA. Po jakimś czasie Golden Atlantic przegrał bardzo mocno z Big 7. RME niestety odstaje od swoich droższych kolegów i można dużo lepiej. 🙂

obiektywnie o audio

• Moderatorzy
1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Pobożne życzenie ,już dac widzę do sprzedaży na rynku wtórnym ,giełda hi fi

To jeszcze nie świadczy o tym, że go któryś z klientów sprzedaje 😉

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy

Wracamy do tematu DACów. Nie będziemy rozmawiać o innych tym bardziej bez nich.

6 godzin temu, S0nic napisał:

Miałem RME u siebie również bo byłem ciekaw jak to sobie pogrywa. Bardzo fajny DAC w swojej cenie, nie ma co do tego wątpliwości. W skali bezwzględnej to przegral dosyć łatwo z lampizatorem GA. Po jakimś czasie Golden Atlantic przegrał bardzo mocno z Big 7. RME niestety odstaje od swoich droższych kolegów i można dużo lepiej. 🙂

W Twoim systemie z mało barwnymi/neutralnymi kolumnami studyjnymi RME było bez szans vs dobarwiony lampizator. Gra cały system.

Godzinę temu, EMiL napisał:

W Twoim systemie z mało barwnymi/neutralnymi kolumnami studyjnymi RME było bez szans vs dobarwiony lampizator. Gra cały system.

Nie tylko w kwestii barwy przegrał. W każdej kwestii. 😉

Kolumnami studyjnymi? Dapo są studyjne, blipo home na weglowkach scana i 9700 to do domu monitory.

Jak pisze home tzn, że są przeznaczone do domu 😄

obiektywnie o audio

Godzinę temu, EMiL napisał:

U mnie Rme przegrało barwą, dynamiką i różnicowaniem z interfejsem studyjnym...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 5.04.2023 o 23:30, GT napisał:

To nie krytyka, bardziej rada - rozwaz zminimalizowanie ilosci granitu w systemie, to na pewno musi sie odbijac troche na dzwieku. 

Tak, po zmianie daca, kolejny temat to stolik

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

U mnie Rme przegrało barwą, dynamiką i różnicowaniem z interfejsem studyjnym...

Są jakieś zajebiste pre/dac studyjne w brzydkich obudowach z zajebistymi podzespołami?

obiektywnie o audio

11 godzin temu, tedi02 napisał:

Pobożne życzenie ,już dac widzę do sprzedaży na rynku wtórnym ,giełda hi fi .

Byłem w zeszłym tygodniu u znajomego, i zaskoczył mnie swoją  opinią o dacu Muzga, Także jestem ciekaw co pokaże jak dotrze do mnie egzemplarz demonstracyjny. 

6 minut temu, S0nic napisał:

Są jakieś zajebiste pre/dac studyjne w brzydkich obudowach z zajebistymi podzespołami?

Są - np. lavry quintesence - wyglad przypomina klasyki ruminskich hitow disco 😉

spacer.png

weiss dac 1 - tu do obsługi trzeba uprawnienia SEP 😉 - wyglad jak rozdzielnia elektryczna:

spacer.png

Crane song solaris quantum dac:

spacer.png

oczywiscie moje komentarze to zart 😉 wszystkie z checia bym sprawdzil u siebie

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Ps. jak ktos sie orientuje w ofercie Weiss Enginering to byl bym wdzieczny za info ktory dac tak naprawde u nich jest topowy bo z strony ciezko to wywnioskowac

20 minut temu, xsnailx napisał:

Byłem w zeszłym tygodniu u znajomego, i zaskoczył mnie swoją  opinią o dacu Muzga, Także jestem ciekaw co pokaże jak dotrze do mnie egzemplarz demonstracyjny. 

Są - np. lavry quintesence - wyglad przypomina klasyki ruminskich hitow disco 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

weiss dac 1 - tu do obsługi trzeba uprawnienia SEP 😉 - wyglad jak rozdzielnia elektryczna:

spacer.png

Crane song solaris quantum dac:

spacer.png

oczywiscie moje komentarze to zart 😉 wszystkie z checia bym sprawdzil u siebie

A coś z lampką w środku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

9 minut temu, S0nic napisał:

A coś z lampką w środku?

Niestety nie kojarze 😞 ale najblizej takiemu graniu podobno jest lavry. Swoja droga widze ze audiofast i musictoolz maja w ofercie weissa po swietach wypytam czy maja cos do obsluchania. 

W czwartek udalo mi sie posluchac nagre, bartoka i esoterica - coprawda nie u siebie ale na moim testowym materiale. I raczej jesli bede bral do odsluchu cos to nagre  / dcs-a, esoteric najmniej mi do gustu przypadl

Ale to jeszcze pozniej opisze dokladniej jak znajde ciut wiecej czasu

Edytowane przez xsnailx

4 godziny temu, S0nic napisał:

Pewnie są 👍

Ale ja mam teraz Focusrite Clarett 2 który u mnie zagrał lepiej niż RME Adi, ale nie jest to już poziom wyższy niż Pontus czy Qutest. Gra spokojniej i łagodniej, ale jakby z mniejszym basem niż Qutest (raz mam wrażenie że jeden lepiej go kontroluje, za chwilę że drugi). 

• Moderatorzy
10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Focusrite Clarett 2

Możesz go zasilić z akumulatora 12V, powinien nabrać trochę basu a góra złagodnieć. Całość nabierze bardziej analogowego charakteru.

15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Pewnie są 👍

Ale ja mam teraz Focusrite Clarett 2 który u mnie zagrał lepiej niż RME Adi, ale nie jest to już poziom wyższy niż Pontus czy Qutest. Gra spokojniej i łagodniej, ale jakby z mniejszym basem niż Qutest (raz mam wrażenie że jeden lepiej go kontroluje, za chwilę że drugi). 

Sprobuj Antelope Amari - powinien dac ci  to co brakuje a tez jest a\d i d/a

5 godzin temu, Seyv napisał:

Możesz go zasilić z akumulatora 12V, powinien nabrać trochę basu a góra złagodnieć. Całość nabierze bardziej analogowego charakteru.

Szczególnie że to jest urządzenie również bus-powered i ma w środku stado przetwornic. Ale akumulator jest analogowy, fakt 😉 

nagrywamy.com

• Moderatorzy

Akurat posiadam to urządzenie i mogłem bezpośrednio porównać zasilanie z akumulatora i różnica w porównaniu z dołączonym zasilaczem impulsowym jest spora. Pewnie dobry zasilacz liniowy też spełniłby swoje zadanie.

W dniu 8.04.2023 o 06:51, S0nic napisał:

Po jakimś czasie Golden Atlantic przegrał bardzo mocno z Big 7. RME niestety odstaje od swoich droższych kolegów i można dużo lepiej. 🙂

He, he . A u mnie nigdy żaden DAC z lampą w torze się nie sprawdził. Wszystkie wnosiły słyszalne podbarwienia. Bezwzględnie wolę studyjny interfejs USB uznanej firmy z rynku  pro za 1000 EUR niż najdroższy DAC z lampą. Ale jak ktoś ma bezbarwnie grającą resztę toru audio to faktycznie lampa w DACu może coś tam pokolorować. 

TUX

17 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ale ja mam teraz Focusrite Clarett 2 który u mnie zagrał lepiej niż RME Adi, ale nie jest to już poziom wyższy niż Pontus czy Qutest

To jakieś kompletne pomylenie pojęć, a tu jest zakładka HiEnd. Nie masz sprzętu wysokiej klasy , więc wnioski są kompletnie błędne. Zadaj sobie trud posłuchania  zródła DCSa w High Endowym systemie, a potem porównaj z Clarettem, Qtestem czy Pontusem i zrozumiesz o co w tej zabawie chodzi .

Z kolumnami budżegowymi w cenie do 5000- 10000 zł faktycznie rekomenduję Qtesta, ale tu jest zakładka HiEnd gdzie  5000-10000zł to kosztują elementy w zwrotnicach kolumn.

TUX

32 minuty temu, TUX napisał:

He, he . A u mnie nigdy żaden DAC z lampą w torze się nie sprawdził. Wszystkie wnosiły słyszalne podbarwienia. Bezwzględnie wolę studyjny interfejs USB uznanej firmy z rynku  pro za 1000 EUR niż najdroższy DAC z lampą. Ale jak ktoś ma bezbarwnie grającą resztę toru audio to faktycznie lampa w DACu może coś tam pokolorować. 

TUX

To jakieś kompletne pomylenie pojęć, a tu jest zakładka HiEnd. Nie masz sprzętu wysokiej klasy , więc wnioski są kompletnie błędne. Zadaj sobie trud posłuchania  zródła DCSa w High Endowym systemie, a potem porównaj z Clarettem, Qtestem czy Pontusem i zrozumiesz o co w tej zabawie chodzi .

Z kolumnami budżegowymi w cenie do 5000- 10000 zł faktycznie rekomenduję Qtesta, ale tu jest zakładka HiEnd gdzie  5000-10000zł to kosztują elementy w zwrotnicach kolumn.

TUX

To by tlumaczylo dlaczego z neutralnymi monosami na purifi avm wydawal mi sie lepszy ciut niz z denafripsem. Oczywiscie nie mam temu avm-owi do zarzucenia nic, jakkolwiek dalej nie jestem zdecydowany czy w tym torze chce lampy. 

gdyby tam siedziala lampa korga albo nuvistor to pewnie mial bym mniejsze obiekcje bo one sie wolniej zuzywaja

33 minuty temu, TUX napisał:

He he, u ciebie ....

• Moderatorzy
56 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Seyv masz wersję clarett czy clarett+? Orientujesz się czy Ubuntu i Daphile z nim bez problemu współpracuje?

Clarett. Nie sprawdzałem z Linuxem. Podłączałem do telefonu z Androidem i współpracował. 

59 minut temu, TUX napisał:

jakieś kompletne pomylenie pojęć, a tu jest zakładka HiEnd.

Ale dyskusja zeszła do RME, sorry misiu, ale coś tam słyszałem i wiem jak potrafi zagrać lub niezagrać drozszy sprzęt... 

Mało tego to nawet napisałem jaka to półka jakościowa - lepiej od Rme, ale już nie od Qutesta, ale swoje mądrości zakompleksione musisz wetknąć 😁

Godzinę temu, TUX napisał:

Z kolumnami budżegowymi w cenie do 5000- 10000 zł faktycznie rekomenduję Qtesta

A wiesz gdzie mam twoja rekomendacje? Zeby nie było, nic do Qutesta nie mam bo jest fajny i gra u mnie precyzyjniej niż Clarett, ale chciałbym coś miało by precyzję Qutest, a barwę jak Clarett

@Seyv można trochę poczyścić - bo wątek kolegi o DACu za 50k został trochę zaśmiecony. Swoją drogą z chęcią bym posłuchał czegoś studyjnego dajmy na to do 10k, co będzie miało taki stosunek ceny do jakości jak Clarett 🙂

Edytowane przez marcinmarcin

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A wiesz gdzie mam twoja rekomendacje? Zeby nie było, nic do Qutesta nie mam bo jest fajny i gra u mnie precyzyjniej niż Clarett, ale chciałbym coś miało by precyzję Qutest, a barwę jak Clarett

@Seyv można trochę poczyścić - bo wątek kolegi o DACu za 50k został trochę zaśmiecony. Swoją drogą z chęcią bym posłuchał czegoś studyjnego dajmy na to do 10k, co będzie miało taki stosunek ceny do jakości jak Clarett 🙂

Spokojnie akurat te tematy o studyjnych dacach niech zostaną. Raczej nie wiele osób skusi się by chociażby takiego lavry przetestować. A i ja sam testowałem przecież antelope amari 

1 godzinę temu, xsnailx napisał:

Spokojnie

Staram się być spokojny ;) 

9 godzin temu, TUX napisał:

tu jest zakładka HiEnd gdzie  5000-10000zł to kosztują elementy w zwrotnicach kolumn.

Pokaż swoją zwrotnicę, tu fragment mojej 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, xsnailx napisał:

Spokojnie akurat te tematy o studyjnych dacach niech zostaną. Raczej nie wiele osób skusi się by chociażby takiego lavry przetestować. A i ja sam testowałem przecież antelope amari 

Snail, Ty masz osobny preamp?

Pytam w kontekście nagry, bo tam nie ma regulacji głośności. Dopiero HD DAC (nie mówię o flagowym X) i nowszy Tube DAC mają.

Ukryta Zawartość

Tutaj jest rozwiązanie Twoich problemów 🙂

pieruńsko drogi ale zamyka w zasadzie temat 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Godzinę temu, S0nic napisał:

Snail, Ty masz osobny preamp?

Pytam w kontekście nagry, bo tam nie ma regulacji głośności. Dopiero HD DAC (nie mówię o flagowym X) i nowszy Tube DAC mają.

Ukryta Zawartość

Tutaj jest rozwiązanie Twoich problemów 🙂

pieruńsko drogi ale zamyka w zasadzie temat 😉

Mam osobny preamp - denafrips athena, ale ... założenie było takie by się go pozbyć 🙂  i właśnie mam pomału zamiar go sprzedać. nie zeby byl zly - bo to bardzo neutralny sprzet i dodatkowo mozna go uruchomic w trybie pół-pasywnym z pominieciem selektora (złącze xlr 4) : 

Ukryta Zawartość

ale poza ..  dacem nie mam innych źródeł a chce trochę zminimalizować wielkość szafki audio i pozbyć się trochę granitu a konto podkładek.

ja słuchałem tej nagry: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - ona ma regulacje głośności, ale nie epatuje nowością 😉

Niestety u mnie szczyt budżetu na jaki sobie mogę pozwolić to używany bartok lub nowy esoteric (czyli 5X k zl)

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Staram się być spokojny 😉

Pokaż swoją zwrotnicę, tu fragment mojej 😀

Screenshot_20230410_005438.jpg

Niestety w avalonach nie mam jak do niej sie w latwy sposob dobrac 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi